
Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

Mitsubishi F-2, General Dynamics F-16 Fighting Falcon’dan türetilen, Amerika Birleşik Devletleri’nin %60; Japonya’nın %40 katkısıyla Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri için Mitsubishi Heavy Industries ve Lockheed Martin tarafından üretilmiş çok rollü bir savaş uçağıdır.

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

Chengdu J-10, Chengdu Aircraft Industry Group tarafından üretilen Çin yapımı çok rollü avcı uçağıdır. İlk uçuşunu 23 Mart 1998 tarihinde gerçekleştirmiş olup 2005 yılında hizmete girmiştir. Uçak, tek motorlu olup delta kanat ve kanart tasarıma ve fly-by-wire uçuş sistemine sahiptir.

HAL Tejas, Hindustan Aeronautics Limited tarafından üretilen Hindistan yapımı çok rollü avcı uçağıdır. Uçağın geliştirilmesine 1980'lerde eskiyen MiG-21 uçaklarının yerini alması amacıyla başlatılmış olup ilk uçuşunu 4 Ocak 2001 tarihinde gerçekleştirmiş ve 2015 yılında hizmete girmiştir. Uçak, tek motorlu bileşik delta kanat tasarıma sahiptir ve yatay stabilizesi bulunmamaktadır.

BAE Systems Hawk, BAE Systems tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir jet eğitim uçağıdır. İlk uçuşunu 1974 yılında gerçekleştirmiş olup başlangıçta adı Hawker Siddeley Hawk idi. Eğitim kapasitesinde ve düşük maliyetli bir savaş uçağı olarak kullanılmıştır.

Shenyang J-6, Çin yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Mikoyan-Gurevich MiG-19 temelinde geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 30 Eylül 1959 tarihinde gerçekleştirdi ve 1962 yılında hizmete girdi.

Shenyang J-8, Çin yapımı bir avcı önleme uçağıdır. Uçak, MiG-21 üzerinden geliştirilmiştir.

Shenyang J-11, Çin yapımı bir hava üstünlüğü avcı uçağıdır. Uçak, Suhoy Su-27 üzerinden geliştirilmiştir.

İlyuşin İl-28, İlyuşin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir orta jet bombardıman uçağıdır. Uçak, Sovyetler Birliği'nin büyük ölçekte üretime geçen ilk jet uçağıdır.

IAI Lavi, IAI tarafından hazırlanan bir İsrail çok rollü savaş uçağı projesiydi. Uçak, 1980'lerin ortalarında geliştirilmeye başlanmış olup proje yüksek maliyeti nedeniyle iptal edildi.

Bristol F.2 Fighter, Bristol Aeroplane Company tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, I. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmiştir.

Gloster Meteor, Gloster Aircraft Company tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1943 yılında gerçekleştirmiş olup 1944 yılında hizmete girdi. Aerodinamiklerinde iyi olmamasına karşın başarılı bir avcı uçağıydı. 1946 yılında üretilen sivil Meteor F.4 G-AIDC deney uçağı dünyadaki ilk sivil jet uçağıydı.

Boeing X-32, Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir deneysel hayalet jet avcı uçağı konseptidir. Uçak, 1993 yılında DARPA'nın CALF projesi kapsamında F-16 Fighting Falcon, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet ve AV-8B Harrier II uçaklarının yerini alması amacıyla geliştirilmeye başlandı ve ilk uçuşunu 18 Eylül 2000 tarihinde gerçekleştirdi.

Altıncı nesil jet avcı uçağı, şu anda hizmette olan veya geliştirilen beşinci nesil jet avcı uçaklarından daha gelişmiş, kavramsal bir avcı uçağı tasarımı sınıfıdır. ABD, Çin, İngiltere, Rusya, İtalya, Japonya, Almanya, İspanya, Tayvan ve Fransa dahil olmak üzere birçok ülke altıncı nesil bir uçak programını geliştirdiğini duyurdu.

Alenia Aermacchi M-346 Master İtalyan çift-motorlu transonik gelişmiş bir eğtim ve hafif-saldırı saldırı uçağıdır. Başlangıçta Yakovlev şirketi ile Yak/AEM-130 olarak ortaklaşa geliştirildi ancak bu anlaşma 2000 yılında feshedildi ve Alenia Aermacchi, M-346 Master'ı ayrı olarak geliştirmeye başladı. Aynı zamanda Yakovlev şirketi de projeye Yakolev Yak-130 olarak devam etti. M-346 Master'ın ilk uçuşu 2004 yılında gerçekleşti. Uçak, başta İtalyan Hava Kuvvetleri olmak üzere İsrail Hava Kuvvetleri, Polonya Hava Kuvvetleri, Singapur Hava Kuvvetleri ve Yunanistan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Alenia Aermacchi şirketinin 2016 yılında Finmeccanica şirketi ile birleşmesinin ardından şirket, Leonardo-Finmeccanica halini aldı. Daha sonrasında 2017 yılında Leonardo olarak yeniden markalaşmasının ardından en son halini aldı.En son hali ile beraber birim fiyatı 7.000.000$ olarak değişti.

2022 Tayvan Hava kuvvetleri F-16 Fighting Falcon kazası 11 Ocak 2022'de kalkıştan yarım saat sonra Çin Cumhuriyeti Hava Kuvvetlerine ait bir F-16V'nin denize düşmesidir. Güney Tayvan'daki Çiayi Üssü'nün Dördüncü Taktik Avcı Kanadı pilotu Chen Yi'nin yönetiminde 14.25'te kalkan F-16V Fighting Falcon avcı uçağı atış eğitimi için havalandıktan yarım saat sonra radardan kayboldu.
Jet avcı uçağı nesilleri, jet avcı uçağının tarihsel gelişimindeki başlıca teknoloji sıçramalarını sınıflandırır. Farklı otoriteler, savaş uçağı gelişimini farklı sayıda nesillere bölerek, farklı teknoloji sıçramalarını kilit olanlar olarak tanımlamışlardır. Şu anda beş nesil yaygın olarak kabul edilmektedir ve altıncı neslin geliştirilmesi de devam etmektedir