İçeriğe atla

AID

AID
Sloganİyilik değil, hizmet...
Kuruluş2011
LiderDr. Mevlit Yurtseven
Resmî site[1]

AID (Uluslararası Doktorlar Derneği, Alliance of International Doctors) din, dil, ırk, etnik köken, milliyet ayrımı yapmadan tüm dünyada tıbbi çalışmalar yürüten uluslararası bir organizasyondur.

2011 yılında İstanbul'da kurulduğundan beri sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyalarda ve afet bölgelerinde yaşayan insanların yanında olmayı kendine görev bilen AID, tıbbi yardım ve desteğe ihtiyaç duyan herkese ulaşmayı kendine hedef edinmiştir. Derneğin başkanı Dr. Mevlit Yurtseven'dir.

Faaliyet Alanları

AID gönüllüsü bir doktor Arakan'da bir çocuğu muayene ediyor.

Acil Tıbbi Yardım

AID, doğal afetler ve insan kaynaklı afetlerden sonra kriz bölgelerinde acil müdahale, yardım ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. AID Haiyan Tayfunu'ndan sonra Filipinler'e ve Arakan'da yaşanan çatışmadan sonra kurulan kamplarda birinci basamak sağlık hizmeti vermiştir.[1] Gazze'ye 2012 saldırsı sırasında bir cerrah ekibi gönderen AID,[2] Suriye İç Savaşı'nın başından itibaren Türkiye ve Suriye'de sağlık çalışmaları yürütmüştür. AID gönüllüleri, Eylül 2014'te Kobane'den gelen mültecilere mobil sağlık tırında birinci basamak sağlık hizmeti vermiştir.[3]

Kalıcı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Dadaab Mülteci Kampı'nda AID'e ait klinikte sıra bekleyen hastalar

Yeterli sağlık hizmetinden mahrum bölgelerde kalıcı, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri yürütmekte olan AID, Kenya Dadaab Mülteci Kampı'nda bir yıl boyunca Somalili mültecilere yönelik birinci basamak sağlık hizmeti vermiştir.[4] Kenya ve Uganda'da sıtma önleme amaçlı cibinlik dağıtımı gerçekleştiren AID, Uganda'da bir hastanenin anne-çocuk sağlığı ünitesini inşa etmiş ve hastanenin tıbbi teçhizatını yenilemiştir.[5]

Nijer'de katarakt ameliyatından önce yapılan muayene

AID, İHH İnsani Yardım Vakfı, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Nijer Katarakt Projesi'ni yürütmektedir. Nijer'de Abdou Moumouni Üniversitesi Lamorde Hastanesi'nde kurulan oftalmoloji departmanında beş yıl süre boyunca 30,000 ücretsiz katarakt ameliyatları yapılması ve lokal personelin alanda eğitilmesi hedeflenmektedir. AID, projenin sağlık iş gücü ve malzeme temin ve takibinden sorumludur. Proje kapsamında Dünya'da körlükle mücadele eden diğer kuruluşlar ile ortak çalışmalar gerçekleştirilecektir. Proje bitiminde departman Nijerli yetkililere devredilecektir.

Sağlık Eğitimleri

Afet ve Acil Durumlarda uygulama eğitimi

AID, yerel sağlık çalışanları ve kurumlarla koordineli olarak çeşitli coğrafyalarda sağlık eğitimi hizmetleri vererek mevcut tıbbi hizmetlerin iyileştirilmesine katkı sağlamayı ve sağlık çalışanları arasında bilgi ve tecrübe alışverişinin gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Somali'de ebe ve doktorlara yönelik eğitimler,[6] Azerbaycan'da doktorlara yönelik yenidoğan canlandırma (NRP) eğitimleri,[7] Türkiye ve Bosna Hersek'te afet ve acil durum eğitimleri,[8] Türkiye'de Afetlerde Psikolojik ilk yardım eğitimleri gerçekleştirilmiştir.

Psikolojik Rehabilitasyon

Psiokososyal destek çalışmasında AID gönüllüsü Suriyeli bir çocuk ile ilgileniyor

Gülen Yüzler Projesi ile Türkiye'deki yetim çocuklar ve ailelerinin yaşadıkları travma ve kayıpla başa çıkabilmeleri için psikososyal destek sağlayan AID, İstanbul'da Zeytin Dalı Projesi ile savaş mağduru Suriyeli çocuk ve annelerine savaş ve göçün yarattığı yıkıcı etkileri azaltmak için destek olmaktadır.[9][10] Proje kapsamında bireysel psikoterapilerin yanı sıra çocuklara yönelik sanat ve beceri atölyeleri, Türkçe dersleri, ders takviyeleri, annelere yönelik hukuksal danışmanlık ile iş ve uğraş terapileri düzenlenmektedir. AID, Suriye'deki Şemmarin Kampı'nda da yetim çocuklar ile psikososyal destek çalışması yürütmüştür.[11]

Koronavirüs Çalışmaları

AID, tüm dünyada etkisi sürmekte olan pandemi sebebiyle halkı bilgilendirme amacıyla, Telegram üzerinde koronavirüsle bilgilendirme kanalı açmıştır.[12] Kanalda halkın koronavirüs hakkındaki merak ettiği sorular, uzman hekimler aracılığı ile cevaplanmış, tüm içerikler Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde servis edilmiştir. AID bilgilendirici içeriklerin yanı sıra, maske kullanımı konusunda farkındalığı artırmak için İstanbul'un belirli bölgelerinde 5000'in üzerinde insanın maske kullanımını incelemiş ve bir rapor şeklinde sunmuştur.[13]

Dış bağlantılar

Resmi site 15 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ http://www.yenisafak.com.tr/dunya/arakana-saglik-goturduler-427180 []
  2. ^ http://www.yenisafak.com.tr/dunya/gazzenin-yardimina-turkiyeli-doktorlar-kostu-425556 2 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  12. ^ "AID - Bilgilendirme - Awareness - التوعية". Telegram. 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  13. ^ "İstanbul'da Maske Kullanımı – AID Uluslararası Doktorlar Derneği". 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Aile hekimliği</span> tıbbi uzmanlık dalı

Aile hekimliği, bir tıp disiplinidir. Diğer tıp branşları gibi kendine özgü bir eğitimi, uygulaması ve araştırma konuları bulunan, dahili tıp bilimleri içinde değerlendirilebilinen klinik bir branştır. Çocuk, genç ve yaşlı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan bir tıp uzmanlık dalıdır.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu (KMYO) değişen unvanı ile Kapadokya Üniversitesi, 16 Eylül 2005 tarihinde İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı'na bağlı olarak Yükseköğretim Kurulu Kararı doğrultusunda bölge kalkınma hedefleri paralelinde belirlenmiş olan beş programla eğitim - öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bakanlar Kurulunun 03.07.2008 tarihli kararı ile yeniden kurulan yüksekokulun öğretim programlarının temelini bölge kalkınma programları, havacılık programları ve sağlık programları oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği</span> sivil toplum kuruluşu

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği, yaklaşık bir yıl sürdürülen hazırlık çalışmalarının sonunda Eylül 2003 tarihinde Dernekler Masasına yapılan müracaatla AHDER yasal kuruluşunu tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sınır Tanımayan Doktorlar</span>

Médecins Sans Frontières, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan; gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten, tarafsızlık prensibini benimsemiş, insani yardım amaçlı ve Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşudur. Fransa'da kurulmuştur ancak günümüzde merkezi Cenevre, İsviçre' dedir. Dünyanın çoğu yerinde orijinal Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, Türkiye'de daha çok "Sınır Tanımayan Doktorlar" olarak anılır. 2015 yılında, bünyesindeki 30.000'den fazla doktor, hemşire, tıbbi elemanlar, ulaşım uzmanları, su ve sağlık alanında uzmanlaşmış mühendisleri, yöneticileri ve gönüllüleriyle birlikte, 70'ten fazla ülkeye tıbbi destek ve hizmet sağlamıştır. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %89'unu oluştururken; geri kalan kısım hükûmetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. Organizasyonun yıllık bütçesi yaklaşık olarak 1,066 milyon euro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Pedagog</span>

Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır. Pedagoglar, toplum tarafından kabul gören normlar doğrultusunda çocuklardaki bedensel, zihinsel, duygusal ve psikososyal gelişimlerini inceler, buralarda meydana gelen sapmaların düzeltilmesinde rol alırlar. Türkiye'de bu unvana sahip olmak için Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalında 4 yıllık ihtisas yapmak gereklidir.

Afrika Katarakt Projesi, Afrika kıtasındaki körlükle mücadele kapsamında 100.000 katarakt hastasının ücretsiz ameliyat edilmesini amaçlayan; 1 Nisan 2007 itibarıyla hayata geçirilmiş bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">İHH İnsani Yardım Vakfı</span> Vakıf

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ya da kısaca İHH İnsani Yardım Vakfı, yüzün üzerinde ülkede insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Bosna Savaşı’nda mağdur olan Müslümanlara yardım etmek için 1992'de gönüllü faaliyetlerle başlayan insani yardım çalışmalarının, 1995 yılında vakıf olarak yapılanması ile İstanbul’da hayat bulmuştur. Vakıf, Bosna Savaşı'nın ardından Çeçenistan, Filistin, Kosova, Suriye gibi savaş bölgelerine yardım götürerek faaliyetlerine devam etmiştir. Faaliyetleri sadece bu bölgelerle sınırlı kalmayıp 5 kıtadaki birçok ülkede başta gıda olmak üzere eğitim ve sağlık alanlarında yardım faaliyetleri gerçekleştirmekte; yetimhane, su kuyusu, okul, hastane, cami, kültür merkezi gibi kalıcı eserler inşa etmektedir.

Çok Yaşa Bebek, 0-4 yaş arası bebeklere tıbbi müdahale için gerekli cihazların hastanelere sağlanması için Türkiye Bankalar Birliği'nin 2003'te başlattığı kurumsal sosyal sorumluluk projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yoğun bakım</span>

Yoğun bakım, sürekli gözetim altında tutulması gereken hastalara her türlü tıbbi yardımı anında uygulama olanağı veren bakım ve tedavi. Hastanelerde sürekli olarak hekim ve hemşire gözetimi altında tutulması gereken hastaların yatırıldığı bölümlere de yoğun bakım ünitesi denir.

İBB Engelliler Şube Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde faaliyet yürüten bir hizmet birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeryüzü Doktorları Türkiye</span> İyilik kuruluşu

Yeryüzü Doktorları Derneği; doğal afet, kriz ve acil durumlardan etkilenen, sağlık hizmetine erişimin kısıtlı olduğu ya da açlık, kuraklık, iç karışıklık gibi nedenlerden dolayı zorlu yaşam şartları ile mücadele eden ihtiyaç sahibi bölgelere yönelik olarak, kısa/uzun vadeli sağlık yardımı ve tedavi hizmeti vermeyi amaç edinmiş bir insani yardım kuruluşudur. Yeryüzü Doktorları faaliyetleri “ihtiyaç odaklılık, yetkinlik, insani değerlere saygı, bağımsızlık ve şeffaflık” ilkeleri çerçevesinde yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kent Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından İstanbul'un Cihangir semtinde Sıraselviler Caddesi üzerinde kurulmuş vakıf üniversitesi. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Berna Yılmaz, Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü'dür.

Bulgaristan, 2015 yılında 100.000 kişi başına 708 ile Avrupa'daki en yüksek üçüncü ölüm oranına sahipti. Dolaşım sistemi hastalıklarından ölüm oranlarının en yüksek olduğu dört Avrupa bölgesinin tamamı Bulgaristan'daydı. 2000'li yılların başlarında, ölümün en önemli doğal nedenleri kardiyovasküler hastalık, kanser ve solunum hastalığıydı. Bulgaristan'da insidans yetersizliği virüsü (HIV) görülme sıklığı çok düşüktür. 2003 yılında tahmini insidans oranı nüfusun yüzde 0,1'inden az olmasına rağmen, 2000'li yılların başlarında yeni vaka raporlarının sayısı her yıl artmıştır. 2005 yılında 86 yeni vaka bildirilmiş, bu da resmi toplamı yaklaşık 600'e çıkarmış, 2006'nın ilk yarısında 58 yeni vaka rapor edilmiştir. 2010 yılında 1.160 HIV sonucu pozitif kişi vardı.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık hizmetleri</span> hastalığın önlenmesi ve refahın teşviki

Sağlık, sağlık hizmetleri veya sağlık hizmeti, insanlarda hastalık, rahatsızlık, yaralanma ve diğer fiziksel ve zihinsel bozuklukların önlenmesi, teşhisi, tedavisi yoluyla sağlığın korunması veya iyileştirilmesidir. Sağlık hizmetleri, sağlık profesyonelleri ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları bu sağlık hizmetinin bir parçasıdır. Diş hekimliği, eczacılık, diyetisyenlik, ebelik, hemşirelik, tıp, optometri, odyoloji, psikoloji, mesleki terapi, fizik tedavi, atletik eğitim ve diğer sağlık meslekleri sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra halk sağlığında yapılan çalışmaları kapsar.

Toplum merkezi, bir toplulukta yaşayan bireylerin çeşitli sosyal, kültürel, eğitsel ve dinlenme amaçlı faaliyetlerde bulunmaları için kullanılan bir tesistir. Bu merkezler genellikle yerel hükümetler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından işletilir. Toplum merkezleri, toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirerek ortak bir alan sunmayı ve sosyal uyumu artırmayı hedefler.