M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.
Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.
Steyr AUG, Avusturya yapımı bir bullpup saldırı tüfeği. 1970'lerde tasarlanan ve 1978'den bu yana Steyr Mannlicher firması tarafından üretilen 5,56mm'lik tam otomatik bir silahtır. 1977 yılında Strumgewehr 77 adıyla Avusturya ordu servisine kabul edilen AUG'un üretimine 1978 yılında başlandı. Dünyadaki bullpup tasarıma, yani şarjör yerinin tetik yerinin arkasında olma özelliğine sahip ilk tüfek olma özelliğini taşır. Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Lüksemburg orduları tarafından kullanılmaktadır.
FAMAS, Fransız yapımı bir piyade tüfeğidir. Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur.
Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.
Desert Eagle, Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.
Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.
M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.
Kbs wz. 1996 Beryl, Polonya yapımı 5.56 mm saldırı tüfeği dir. Radom şehrindeki Łucznik Arms Factory isimli şirket tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından 7.62 mm ve 5.45 mm Kalashnikov yerine kullanılmıştır.
AN-94, 5.45x39 mm'lik mermi kullanan, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı AK-74'lerin yerini alması için 1997 yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.
Muharebe tüfeği, güçlü mermi kullanan, küçük şarjörlü ve mermiyi daha uzağa atabilen piyade tüfeği çeşididir. Saldırı tüfeğinden farklı olarak daha güçlü ve uzun mermiler kullanır. Ayrıca saldırı tüfeklerine oranla daha uzundurlar. Bu tür silahlar genellikle düzenli ordu savaşları için üretilmiştir. Bu tür silahlar Amerikan yapımı .30-06 Springfield, Rus yapımı 7.62x54mmR, NATO yapımı 7.62x51mm, İsviçre yapımı 7.5x55mm mermiler kullanır. Şarjörleri ise genellikle 20 mermiliktir. Eskiden savaş tüfekleri sadece yarı otomatik ateş edebilirken günümüz savaş tüfeklerinin atış modu değiştirilip hem yarı otomatik hem de tam otomatik ateş edebilir.
AO-38 AK türevlerinden olup 5.45x39mm çapında bir taarruz tüfeğidir. Peter Andreevich Tkachev tarafından geliştirilen bu silah diğer Kalaşnikov'ların aksine bir tepme önleyicisine sahiptir ve atış hızı daha yüksektir. Bu tepme önleyicinin adı BARS(Balanced Automatic Recoil System) sistemidir. Bu sistemde kovan geri giderken, bir metal parçasıda ileri giderek silahı dengeleyerek sarsılmadan otomatik atış yapabilmektedir. Bu silahta AK-107 ve AEK-971'ler gibi modifiye edilebilir.
.22 LR olarak adlandırılmakta ve kısaca .22LR olarak bilinmektedir. Metrik karşılığı 5.6x15mm'dir. .22 kalibre ilk olarak 1857 yılında amerikan Smith&Wesson firması tarafından "Smit&Wesson .22" fişeği olarak tasarlanmış olup daha sonra 1887'de J. Stevens Arms & Tool Company tarafından .22 Long fişeğinin kovanı ve .22 Extra Longın mermi çekirdeğinin kombinasyonu ile üretilmiştir ve Yüz yıldan fazladır bu kalibre, tabancanın yanı sıra revolver, yivli tüfek ve hatta av tüfeklerinde dahi kullanılmaktadır. .22LR Kenardan ateşlemeli sistem (Rimfire) özelliğine sahip olması ve çok küçük bir kalibre olması nedeniyle maliyeti çok düşüktür.
Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.
Bir otomatik av tüfeği, Ateşlenen fişeğin oluşturduğu gaz basıncının tüfeğin mekanizmasını otomatik olarak kurması ve bu sayede arka arkaya sadece tetiğe basarak atış yapma imkânı sunar. Otomatik av tüfeği çok sınırlı bir menzile sahiptir, ancak yakın mesafeden muazzam bir ateş gücü sağlar.
StG 45(M) (kısaltılmış Sturmgewehr 45) diğer ismiyle MP 45(M) İkinci Dünya Savaşının sonlarına doğru tasarlanmış bir saldırı tüfeği prototipiydi.
Orijinal olarak Atchisson Assault Shotgun olarak tasarlanan ve bilinen AA-12, 1972'de Maxwell Atchisson tarafından geliştirilen otomatik bir savaş av tüfeğidir. En belirgin özelliği azaltılmış geri tepmedir. Mevcut 2005 versiyonu, patentin Military Police Systems, Inc.'e satılmasından bu yana 18 yıl boyunca geliştirildi. Orijinal tasarım, USAS-12 savaş av tüfeği de dahil olmak üzere daha sonraki birkaç silahın temelini oluşturdu. Av tüfeği yalnızca tam otomatik modda ateş edebilir. Bununla birlikte, dakikada yaklaşık 300 mermi olan nispeten düşük döngüsel atış hızı, atıcının kısa tetik çekmeleriyle yarı otomatik olarak fiili olarak ateş etmesini sağlar. 8 fişeklik bir şarjörden veya 20 veya 32 fişeklik bir drum şarjörden beslenir.
AR-15/ M4 platformu, AR-15 ve M4 ve benzeri tüfeklerin kullandığı mekanizmanın genel adıdır. Günümüzdeki AR-15 platformunun temeli ilk defa 1956'da ABD'de AR-10 ile atıldı. ArmaLite AR-15 ile günümüzde kullanılan platform geliştirilmiştir. Bu mekanizmada yer alan bazı parça ve tuşların işlevi şu şekildedir:
- Şarjör düşürme mandalı: Tüfeğin sağ tarafında tetik çerçevesi ve şarjör arasındaki düğme. Üzerine basıldığında şarjör düşer.
- Kurma kolu: Dipçiğin başındadır. Kullanan kişi kendisine doğru çekip silahı kurarken ters bir 'T' gibi görünür. Silahın namlusuna şarjörden mermi vermeye, silahı doldurmaya ve boşaltmaya yarar.
- Sürgü düşürme kısayolu: Tüfeğin sol tarafında şarjör düşürme mandalının karşısında bulunur. Amacı, şarjördeki cephane bitirilip dolu bir şarjöre geçildiğinde bu düğmeye basıldığında direkt olarak ilk mermiyi namluya vermek ve ateşe hazır hale getirmektir.
- Sürgü itme pistonu: Tüfeğin sol tarafında dipçikten hemen sonra gelen pistondur. Sürgü yerine tam olarak oturmadığında bu pistona birkaç kez basıldığında sürgü yerine oturur.
- Emniyet/ Atış modunu değiştirme mandalı: Tüfeğin sağ ve sol tarafında da bulunur ancak atış modunu seçmek yalnızca sağ taraftan yapılabilir. Atış modları şu şekilde olabilir: yarı-otomatik, tam-otomatik, darbeli.
AVB-7.62, Anatoly F. Baryshev tarafından tasarlanan bir taaruz tüfeğidir ve kendi silah işletim sisteminin bir türevi olarak bilinir. Özellikle azaltılmış geri tepmesi ile dikkat çeker.
AK-9, bir Rus kompakt saldırı tüfeğidir. 2000'lerin başında Izhevsk Makine İmalat Fabrikası (IZHMASH) tarafından geliştirilmeye başlandı. Silahın üretimindeki temel amaç daha sessiz, daha kompakt ve daha modern bir AK modeli yapmaktı. 9 x 39 mm mermi kullanan silah, bu bakımdan oldukça güçlü bir mermiye sahiptir. Silah Rusya İçişleri Bakanlığı ve Özel Rus Orduları için özel olarak üretilmiştir.