İçeriğe atla

ADS (amfibik tüfek)

ADS ( Rusça : АДС - Автомат Двухсредный Специальный - Özel Çift Orta Otomatik Tüfek)[1]  özellikle muharebe dalgıçları için yapılmış bir Rus saldırı tüfeğidir . Bir Bullpup düzenine sahiptir ve 5.45 × 39 mm M74 yuvarlak içine yerleştirilmiştir . ADS, bir baskılayıcı ve optik manzaraları uyarlayabilir .

Açıklaması

Tüfek, Rusya'nın Tula Enstrüman Tasarım Bürosu tarafından tasarlandı. 400 m menzile sahip olan ve VOG-25 bombasının çeşitli modifikasyonlarını ateşleyen 40 mm'lik bir el bombası fırlatıcı ile donatılmıştır (su altında kullanım için el bombalarından bahsedilmez).[2]  El bombası fırlatıcı dahil ve vizörsüz silahın ağırlığı yaklaşık 4,6 kg'dır. Silah 5.45×39mm mermi kullanıyor ve 500 m karada dakikada 700 mermi atış hızıyla ateş ediyor. Silahın etkili su altı atış menzili, özel olarak tasarlanmış kartuş kullanıldığında, 5 metre derinlikte yaklaşık 25 metre ve 20 m derinlikte 18 m'dir (dış görünüş olarak standart 5.45×39mm'ye çok benzeyen su altı kartuşu) .özel olarak hesaplanmış farklı bir mermi şekli hariç mühimmat). Merminin uzunluğu, 57 mm'lik toplam kartuş uzunluğuna kıyasla 53,5 mm'dir. Ateşlenen fişeğin öne doğru çıkarılması, çok yönlü atışı kolaylaştırır ve atıcının yüzündeki gaz kirliliğini azaltır.

ADS (amfibik tüfek)
Uyruğu Rusya
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 2007
Üretildiği tarih 2013
Özellikler
Ağırlık 4,6 kg
Uzunluk 685 mm
 uzunluğu 418 mm


Kaynakça

  1. ^ "ADS dual medium". Modern Firearms (İngilizce). 27 Ekim 2010. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2023. 
  2. ^ "Russia Unveils Amphibious Assault Rifle". Popular Science (İngilizce). 25 Ekim 2013. 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

Schwerer Gustav Almanların II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 800 mm çapta namluya sahip demiryolu topu.

<span class="mw-page-title-main">Lee-Enfield</span> Piyade Tüfeği

Lee-Enfield, Büyük Britanya yapımı bir tüfek. 1907'de hizmete girmiştir ve I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı gibi birçok savaşta kullanılmış olup günümüzde Afgan mücahitler tarafından kullanılmaktadır. Bir defada 10 mermi alabilmektedir. İlk olarak 1895 yılında James Paris Lee tarafından tasarlanmıştır. Başlıca kullanıcıları İngiliz Milletler Topluluğu olmuştur. Bu silahta İngilizlerin favori mermisi .303 British kullanılmıştır. Etkili menzili 500 metre olup keskin nişancı tüfeği versiyonunda menzil 1 km'yi bulur. Osmanlı tarafından ele geçirilen tüfekler 7,92x57mm kartuşuna uygun hale getirilip kullanılmıştır. Bu özel tüfeklere bir isim verilmediğinden dolayı, kaynaklar genelde bu tüfeklere "Enfauser" adı ile hitap eder.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">M203</span>

M203, tüfeklerin alt kısmına eklemek için tasarlanmış bir mekanizmadır. 40 mm bomba kullanılır. Normal silahlara göre geri tepmesi düşüktür. Elle atılan bombalara göre daha güvenlidir. Iskalama oranı düşüktür ve ele nazaran atış mesafesi oldukça yüksektir. Çok yönlü ve çok sayıda tüfek modeli ile uyumlu olsa da, M203 başlangıçta ABD M16 ve onun türevi M4 Karabina için tasarlanmıştır. Atış esnasında ihtiyaca göre özel nişangah yerleştirilebilir. 1969'dan bu yana kullanılmaktadır.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

<span class="mw-page-title-main">Otomatik el bombası fırlatıcı</span>

Otomatik bir el bombası fırlatıcı (AGL) veya el bombası makineli tüfek, bir bomba atardır. Tam otomatik ateşleme yeteneğine sahiptir ve tipik olarak mermi kemeri veya şarjör ile yüklenir. Bu silahlar genellikle araçlara veya helikopterlere monte edilir. Diğer el bombası fırlatıcı türleri tipik olarak çok daha hafiftir ve tek bir asker tarafından kolayca taşınabilir. İlk olarak 1966'da Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılan ve bugün hala yaygın olarak kullanılan Mk 19 Otomatik El Bombası Fırlatıcı yayğın idi. Sovyetler Birliği, 30 mm'lik bir el bombası fırlatıcı olan AGS-17'yi başarıyla kullandı.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">TKB-022PM</span>

TKB-022PM No. 1, TKB-022PM No. 2 ve TKB-022PM5 No. 1, Sovyet bullpup saldırı tüfeğidir. 1960'larda hafif silah tasarımcısı German A. Korobov tarafından geliştirilmiştir. 7.62×39mm mermi ve .220 Rus mermisi için hazneli ve tam otomatik atış yapabiliyordu.

TKB-072, German Aleksandrovich Korobov tarafından 5,45 mm'lik hazneye yerleştirilmiş vasıflı otomatik cihazların yaratılması temelinde tasarlanan bir Sovyet piyade tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Colt ACR</span>

Colt ACR, Colt'un ABD Savunma Bakanlığı İleri Seviye Savaş Tüfeği programına katılımıydı ve bu programa katılanlardan hiçbirinin M16 üzerinde maliyete değecek kadar bir gelişme ve iyileştirme sağlayamadığı sonucuna varıldı.

Pușcă Automată model 1986, Romanya Askeri Kuvvetleri tarafından kullanılan ve Bükreş'te yerleşik ROMARM firması tarafından Romanya'nın Cugir kentinde üretilen standart saldırı tüfeğidir. Bu varyantın ihracat adı AIMS-74'tür.

<span class="mw-page-title-main">APS Su Altı Tüfeği</span>

APS Su Altı Saldırı Tüfeği 1970'lerin başında Sovyetler Birliği tarafından tasarlanmış bir su altı ateşli silahıdır. 1975 yılında hizmete kabul edilmiştir. Rusya'daki Tula Silah Fabrikası tarafından üretilmiş olup, Rosoboronexport tarafından ihraç edilmektedir.