İçeriğe atla

ADM-3A

ADM-3A Mint-Blue

ADM-3A, 1980'lerin başında Lear Siedler tarafından pazarlanan bir tür bilgisayar terminali. Birçok terminal gibi ADM-3A'da RS-232 seri bağlantı noktası vasıtasıyla senkronize olmadan ASCII karakterlerini iletir ve alır. VT-100 uyumlu değildir. Buna rağmen ADM-3A terminallerinin, ekranı kontrol etmek gibi işler için düzenlenmiş ve başka terminaller ve bilgisayarlarca benimsenmiş kendine has basit kod dizinleri vardır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Araç seyir sistemi</span> 1987 yılında Toyota Crown Royal Saloon G modelinde ilk CD-ROM tabanlı navigasyon sistemi kullanılmıştır.

Araç seyir sistemi,, Küresel Konumlandırma Dizgesini (GPS) kullanarak yol bulmaya yarayan aygıtır. Tümleşik bellekteki haritayı kullanarak otomobilin sürücüsüne kılavuzluk yapar.

<span class="mw-page-title-main">Barındırma hizmeti</span> Web Sitelerin dosya barındırma sistemi

Barındırma (hosting), bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya belgelerin internet kullanıcılarının erişimine sunulabilmesi amacıyla bir sunucuda saklanmasıdır. Barındırma hizmeti, web sitesinin içeriğinin yüklenip saklandığı sunucunun veri depolama işlevini üstlenir.

Türksat 3A, Türkiye'nin 13 Haziran 2008 tarihinde uzaya gönderdiği yeni nesil haberleşme uydusudur. 42 derece doğu yörüngesinde görev yapmaktadır. Uydunun yapımı Thales Alenia Space şirketi tarafından üstlenilmiştir. Uydu toplam 24 adet Ku band transponder kapasitesine sahiptir. Yapımında 22 Türk mühendisi görev almıştır. Fransız Guyanası'nda yer alan Kourou Guyana Uzay Merkezi'nden İngiliz Skynet 5C uydusu ile birlikte 13 Haziran 01:05'te Ariane 5 roketince uzaya gönderilmiştir. Uydu 3 çıkış ve 2 iniş kapsama alanına sahiptir. Operasyonel ömrü 20 yıl olarak tasarlanmıştır. Diğer Türksat uydularından %25 daha uzun ömürlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Komut satırı</span> yazıyla komutlar girilen ve çıktının da yazıyla ifade edildiği bilgisayar arayüz sistemi

Komut satırı, bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.

<i>Kral Lear</i> William Shakespearein bir oyunu.

Kral Lear, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Yaklaşık olarak 1605 yılında yazıldığı tahmin edilen oyun, Shakespeare'in önemli trajedilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bombardier Challenger 600</span>

Bombardier Challenger 600 serisi Bill Lear tarafından tasarlanan ve Bombardier tarafından 1989'da satın alınmadan önce ilk olarak Canadair tarafından üretilen iş jeti ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">El terminali</span>

El terminali, el bilgisayarlarının genel adı.

Terminal, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Masaüstü bilgisayar</span>

Masaüstü bilgisayar, sabit bir konsol veya masa üzerine uygun yapıda tasarlanan kişisel bilgisayar türüdür. Bu bilgisayarlar çeşitli türlerde parçaların birleştirilmesiyle çok farklı biçimde oluşturulabilirler. Boyutları büyük ve ağır olması sebebiyle çevresel faktörlerden daha az zarar görürler. Diğer kişisel bilgisayarlara göre yüksek güç harcarlar ve daha az maliyete sahiptirler. Ayrıca performans olarak öndedirler ancak yavaş yavaş Dizüstü bilgisayarlar performansta da öne geçmeye başlamıştır lakin ısınma sorunu vardır. Günümüzde pek çok masaüstü bilgisayarın ayrı klavye, fare ve ekranı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Heathrow Havalimanı</span>

Heathrow Havalimanı, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 6 ana havalimanından biridir. Uluslararası yolcu trafiğine göre dünyanın en işlek birinci, toplam yolcu trafiğine göre ise dünyanın en işlek 3. havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osborne Executive</span>

Osborne Executive oldukça başarılı olan Osborne 1'in devam modelidir. 1983 yılında piyasaya sürülmüştür. Osborne 1'den farklı olarak 124 KB RAM'e, 7 inç ekrana ve CP/M 3.0 işletim sistemine sahiptir. Fiyatı ise 1795$'lık Osborne 1'den oldukça pahalı olup 2495$'dır.

<span class="mw-page-title-main">İnteraktif kiosk</span>

İnteraktif kiosk, bilgi erişimi sağlamak için kurulan, plazma ekranlı ve dokunmatik ekranlı bir tür interaktif cihaz. İletişim, ticaret, eğlence, pazarlama, reklam, ödeme ve eğitim amaçlı uygulamaları bulunan kiosklar öncelikle ankesörlü telefonlarda kullanılmıştır. Kamusal alanlarda, açık ve kapalı yerlerde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon şebekesi</span> farklı terminaller arasında iletişimi sağlayan ağ

Telekomünikasyon şebekesi, terminaller arasındaki telekomünikasyonu etkinleştirmek için, bağları ve diğer düğümleri bağlayan şebekedir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X 10.0</span>

Mac OS X 10.0 veya Mac OS X Cheetah Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış ilk nesil Mac OS X bilgisayar ve sunucu işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak kedigillerin bir türü olan Çita ismi verildi. 129 dolar fiyat ile 24 Mart 2001'de piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Işıklı kalem</span> bilgisayar giriş cihazı

Işık kalem bir bilgisayarın CRT ekranıyla birlikte kullanılan ışık hassas bir değnek şeklinde bir bilgisayar giriş cihazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Pixel</span>

Google Pixel, Google'ın Chrome OS veya Android işletim sistemini çalıştıran bir tüketici elektron cihazları satırıdır. Cihazların Pixel satırı, Pixel C ve Pixel Slate tableti, Chromebook Pixel, Google Pixelbook, Google Pixelbook Go dizüstü bilgisayarlarını ve Pixel akıllı telefonlarını, Pixel Buds kulaklıklarını içerir. Ürünler Google Store veya perakende satış mağazalarında satın alınabilir.

Uzak Masaüstü Hizmetleri (RDS) ya da Terminal Hizmetleri Windows Server 2008 ve önceki sürümlerinde, kullanıcının bir uzak bilgisayar veya sanal makinenin bir bilgisayar ağı bağlantısı üzerinden kontrolünü ele geçirmesine olanak sağlayan Microsoft Windows bileşenlerinden biridir. Uzak masaüstü yazılımıdır. RDS, Microsoft'un Windows istemci yazılımı ve RDS çalıştıran bilgisayarın tüm masaüstünün Uzak Masaüstü Protokolü'nü (RDP) destekleyen bir uzak sanal makinesine erişebildiği ince istemci uygulamasıdır. RDS ile, yalnızca yazılım kullanıcı arayüzleri istemci sistemine aktarılır. İstemci sistemindeki tüm girdiler, yazılımın gerçekleştirildiği sunucuya iletilir. Bu, Microsoft App-V gibi, bilgisayar programlarının istemciye istek üzerine aktarıldığı ve istemci makinede yürütüldüğü uygulama akış sistemlerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar terminali</span> Bir bilgisayara veya bir bilgi işlem sistemi güncelleme programına veri girmek ve buradan verileri görüntülemek için kullanılan bir elektronik veya elektromekanik donanım cihazı

Bilgisayar terminali, elektronik veya elektromekanik bir donanım cihazıdır. Bir bilgisayara veya bir bilgi işlem sistemine veri girmek ve bu verilerden kopyalamak için kullanılabilir. İlk terminaller ucuz cihazlardı ancak delikli kartlara veya giriş için delikli bantlara kıyasla çok yavaştı.

<span class="mw-page-title-main">Terminal emülatörü</span>

Terminal emülatörü, terminal uygulaması ya da terminal öykünücüsü bir uygulama yazılımı veya bilgisayar programıdır. Başka bir görüntü mimarisinde bir bilgisayar terminaline öykünür. Tipik olarak bir kabuk veya metin terminali ile eşanlamlı olmasına rağmen, terminal terimi, grafik arayüzler dahil tüm uzak terminalleri kapsar.