İçeriğe atla

ADATS

Air Defense Anti-Tank System

Çeşidi Hava Savunma Tank-Savar Sistemi
Uyruğu İsviçre İsviçre
Üretim tarihi
Üretici Martin Marietta, Oerlikon
Özellikler
Ağırlık 15,8 ton
Uzunluk 4.86 m
Genişlik 2.69 m
Mürettebat 3 (komutan, sürücü, sistem operatörü)

Zırhı12-38 mm alüminyum
Ana silahı 8 ADATS füzesi
Azami hızı 58 km/h

ADATS (Air Defense Anti-Tank System; Hava Savunma Tank-Savar Sistemi), İsviçreli Oerlikon ve Amerikalı Martin Marietta tarafından geliştirilmiş olan M113 aracı üzerine monte edilen, etkili bir tanksavar sistemidir. Proje ticari bir başarısızlık olarak kabul edilebilir, Oerlikon henüz çok az 1 milyar İsviçre frankı yatırımı olan satış güvencesindeydi.[1]

8 fırlatıcısı vardır, lazer güdüm sistemli harp başlığına sahiptir. Uçaklar için tespit menzili 24 km, helikopter için 8 km`dir. ADATS füzesi TV ve İleriye Yönelik Kızılötesi (FLIR - Forward Looking Infrared) olan bir elektro-optik sensör ile 10 kilometre menzile sahip bir lazer güdümlü süpersonik füzeden oluşmaktadır. Taşıyıcı araç ayrıca 25 kilometreyi aşkın etkili bir dizi geleneksel iki boyutlu radardan oluşur.

Tarihçe

Kanada

ADATS gibi bir taşınabilir, M113 tabanlı sistem (1989 içinde[2]) Kanada Ordusu için hizmete girdi. İlk sistemler Batı-Almanya'ya Kanada'nın NATO katkısının bir parçası olarak konuşlandırıldı. 36 sistem 1994'te teslim edildi.[3] Sistemin maliyeti başlangıçta 650 milyon Amerikan doları oldu. Proje ömrü boyunca, toplam maliyet 1,1 milyar dolara ulaştı.[4]

Almanya'dan döndükten sonra, Kanada ADATS sistemleri sadece operasyonel olarak bir kez görevlendirilmiştir: 2002 yılının Haziran ayında, onlar Kananaskis, Alberta'da düzenlenen G8 zirvesinin hava sahasını savunmak için kullanıldı. 2012 geç dönemi itibarıyla, Kanada ADATS'ları öngörülmüş değiştirilme ile hizmetten çekilmiştir.[4][5]

ADATS sisteminin Kanada kazanımı, sistemin montajının gerçekleşecek olan arazinin satın alınması ile ilgili bir skandalla gölgelendi.

ABD Ordusu değerlendirmesi

ADATS bu MIM-146 füzesi için atama altında İleri Alan Hava Savunması (FAAD - Forward Area Air-Defense)[6] ABD Ordusunun [8] programı tarafından seçildiği sırada kapsamlı bir rekabet işi kadar kısıtlanmıştı. ABD Ordusu 387 sistem satın almayı planlanmıştı.[4] Test sonuçları sistemin sert havalarda iyi performans elde etmediğini belirtti. Sonuçta FAAD sözleşmesi Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra 1990'ların başlarında iptal edildi.

Tayland

Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri bir Skyguard yangın kontrol sistemine bağlı Oerlikon Kanada statik barınak tabanlı sistemi satın aldı.[3]

Yunanistan

1990'ların sonlarında, Kanada, Alçak İrtifa Hava Savunma programının bir parçası olarak Yunannistan'a askeri dış fazlalık olarak ADATS sistemini sundu.[7] Teklif kabul edilmedi. Yunanistan sonunda Rus SA-15 satın aldı.

Yenileştirme programı

2005 yılının Eylül ayında, Kanada Hükümeti ve Kanada Kuvvetleri bir Çoklu Görev Etki Aracı (MMEV - Multi-Mission Effects Vehicle) için ADATS ve ilgili komuta, kontrol ve iletişim sistemlerinin dönüştürülmesiyle ilgili bir yenileştirme programını açıkladı. MMEV, koruma ve yeni tehditleri karşılamak için ADATS uçaksavar ve zırh koruma yeteneğini (% 85 ya da daha iyi nişan başarı oranı) artırmak, kara birliklerine dolaylı ateş desteği sağlamak için ve LAV III tekerlekli zırhlı araca monte edilecek şekilde geliştirildi.

Bir 3D radarı olmayan görüş hattında füze ile donatılmış olması yanı sıra (8+ km mesafeden doğrudan hedef üzerine ateşlenebilir) ve düşük maliyetli hassas imha (LCPK) füzesi (8 km veya daha fazla bir mesafeden gerekli istihbarat ve hedef konumu toplamak için) insansız hava araçları (İHA kullanarak)), 2.75-inç roketlere dayalı ve İstihbarat, Gözetleme, Hedef Toplama ve Keşif (ISTAR - Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance) temin etmek, Muharebe Yönetimi Komuta ve Link 11/16 dahil Muharebe Yönetimi Bilgisayar Haberleşme Kontrol ve Bilgi (BMC4I - Battle Management Command and Control Communication Computer and Information) çerçevesinde geliştirilmiş oldu. 2006 yılının Temmuz ayında, Kanada Kuvvetleri Kara Personeli için Çoklu Görev Etki Aracı (MMEV - Multi-Mission Effects Vehicle) Projesinin iptal edilmesini önerdi.[8] Program, 2007 yılında iptal edildi.

Füze

  • Uzunluk: 2.05 m
  • Çap: 152 mm
  • Fırlatma ağırlığı: yakl. 51 kg
  • Hız: Mach 3+
  • Menzil: 10 km
  • Tavan: 7.000 m
  • Savaş başlığı: 12.5 kg yüksek patlayıcı (HE) parçalanma/şekilli şarj, darbe ve yakınlık fünyesi
  • Nüfuz etme: 900 mm türdeş haddelenmiş zırh (RHA - Rolled Homogeneous Armour)
  • Kılavuz: Sayısal kodlu lazer ışını sürücü

Kullanan ülkeler

Kaynakça

  1. ^ Hug, Peter; Meier, Ruedi (1993). La reconversion: transformer en emplois civils les postes de travail liés à l'armée. Lausanne, İsviçre: Editions d'en bas. s. 15. ISBN 2-8290-0198-2. 
  2. ^ https://fas.org/man/dod-101/sys/land/adats.htm 5 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. www.fas.org (as of 9 July 2013)
  3. ^ a b "ADATS Short Range Air Defence System, Canada". Army-technology.com. Kable Intelligence Limited. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 
  4. ^ a b c Castonguay, Alec (5 Ekim 2009). "Défense: un milliard jeté à l'eau". Le Devoir (Fransızca). 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2015. 
  5. ^ Lert, Frédéric (18 Nisan 2012). "ADATS : une fin sans gloire…". Forces Operations Blog (Fransızca). Forces Operations Blog. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 
  6. ^ 3 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20160803140837/https://fas.org/man/dod-101/sys/land/chaparral.htm arşivlendi. MIM-72 / M48 Chaparral Forward Area Air-Defense System [FAADS]], Federation of American Scientists Web site. Erişim: 2 Ocak 2007.
  7. ^ Epps, Kenneth. "Spotlight on Canadian Military Exports: Canadian ADATS Offered to Greece". Ploughshares.ca/. Project Ploughshares. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 
  8. ^ "39th PARLIAMENT, 1st SESSION - Standing Committee on National Defence". Canadian Parliament. 22 Şubat 2007. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

Atılgan Kaideye Monteli Stinger Sistemi, Kaideye Monteli Stinger (KMS) projesi için üretilen M113 zırhlı personel taşıyıcısını alt platform olarak kullanan, kızılötesi (ısı) güdümlü FIM-92G Stinger füzesini ana silah olarak kullanan ve öz savunması için bir adet 12,7 mm çaplı makinalı tüfek kullanan alçak irtifa hava savunma sistemidir. Platform 4 veya 8 stinger füzesi taşıyabilmektedir. Tüm özellikleri bilgisayar veya operatör tarafından kontrol edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">HQ-9</span>

HQ-9,, Çin'in yeni kuşak uzun menzilli savunma sistemlerinin, aktif radar hedef aramalı, orta menzilden uzun menzile kadar değişken bir dizi hava savunma füzesi ile donatılabilen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">BGM-71 TOW</span>

BGM-71 TOW ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. TOW kısaltması İngilizce Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. 1970 yılında üretilen füze dünya çapında özellikle Batı ülkeleri arasında en çok kullanılan füze sistemidir. Hâlen üretimine devam edilmekte olan füze her türlü pasif zırhı geçebilmektedir. TOW Güdümlü Antitank Füze sistemlerinin hedefte istenen etkiyi gerçekleştirmesi ihtiva ettikleri savaş başlıkları ile olur. Gerek ilk modellerdeki standart tip HEAT başlıklar ve gerekse daha sonraları geliştirilen tandem etkili harp başlıkları "Munroe Etkisi" etkisi denilen fizik kanunu esasına dayanan çukur imla hakkı sistemi ile gerçekleşir. Bu yapı penetrasyon etkisinin zırh üzerinde bir noktada toplanmasını ve yine aynı noktadan zırh içine çok kuvvetli olarak patlamalı basınç yaparak zırhı delmesini, delinen bu noktadan da içeriye oluşan patlamanın girmesini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">9M113 Konkurs</span> SSCB yapımı tanksavar füzesi

9M113 Konkurs ; Türkçesi (yarışma)) SSCB tarafından üretilen ve kablo güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. Günümüzde GRAU "9M113" adı ile tanımlamıştır. NATO rapor adı ise AT-5 Spandreldir.

<span class="mw-page-title-main">M-1097 Avenger</span> ABD yapımı, kısa menzilli bir hava savunma sistemi

Avenger Hava Savunma Sistemi, ABD yapımı, kısa menzilli bir hava savunma sistemidir. Hem Amerikan Ordusu hem de Deniz Piyade Kolordusu bünyesinde kullanılan silah kruz füzesi, İHA, alçaktan uçan kanatlı uçak veya helikopterlere karşı yer hedeflerini savunmak üzere kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AT-15 Khrizantema</span> Rusya üretimi tanksavar füzesi

9M123 Khrizantema Rusya tarafından üretilen NATO rapor adı AT-15 olan radar veya lazer güdümlü bir tür tanksavar füzesidir. Füze sistemi günümüz modern tankları olan M1A2 ve Leopard 2 tanklarına karşı kullanılabilir. Ayrıca alçaktan uçan helikopterlere karşıda etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">AT-2 Swatter</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

NATO rapor adı AT-2 Swatter olan 3M11 Fleyta SSCB tarafından geliştirilen ve MCLOS sınıfı güdümleme sistemi bünyaseindeki radyo sinyalleri sayesinde hedefini bulan bir tanksavar füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">AT-6 Spiral</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

9K114 Shturm SSCB tarafından geliştirilen SACLOS sınıfı radyo güdümlü bir tanksavar füzesidir. GRAU tarafından verilen ad ise 9K114. Füzenin NATO rapor adı ise AT-6 Spiraldir. Füzenin bilinen adı ise 9M114 Kokon.

<span class="mw-page-title-main">AT-16 Scallion</span> Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesi

9A1472 Vikhr Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU adı "9K121",NATO rapor adı ise AT-16 Scalliondur. Füze Ka-50, Ka-52 helikopterleri ve Su-25T savaş uçağından fırlatılır. 1990 yılında Rus Ordusunda kullanılmaya başlandığı düşünülen füze ilk olarak 1992 yılındaki Farnborough Hava Gösterisi sırasında halka izlettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">S-400</span> Rusya menşeli hava savunma sistemi

S-400 Triumph, orta menzilli hava ve füze savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rusya yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Advanced Defense Systems</span> İsrailli savunma teknolojisi firması

Rafael Advanced Defense Systems, İsrail'li savunma teknolojisi firması. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri, Kanada Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava Kuvvetleri, ilk olarak 1920 yılında kurulmuş olup günümüz halini 1924 yılında aldı. 2011 yılına kadar Hava Komutanlığı olarak bilinmekteydi.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Davud Sapanı</span>

Davud Sapanı eskiden aynı zamanda Sihirli Değnek olarak da bilinen, İsrailli savunma sanayisi üreticisi Rafael Advanced Defence Systems ve Amerikan savunma sanayisi üreticisi Raytheon tarafından ortaklaşa geliştirilen İsrail Savunma Kuvvetleri'ne ait bir askeri sistemdir. Düşman uçaklarını, insansız hava araçlarını, taktik balistik füzeleri, orta ila uzun menzilli roketleri ve seyir füzelerini engellemek için tasarlanmıştır ve 40 km ila 300 km arasında menzile sahiptir. Davud Sapanı, İsrail cephaneliğindeki MIM-23 Hawk ve MIM-104 Patriot'un yerini alacak.

<span class="mw-page-title-main">NASAMS</span>

NASAMS, kısa ve orta menzilli dağıtılmış ve ağ bağlantılı,Kongsberg Defence Aerospace (KDA) ve Raytheon tarafından geliştirilmiş kara konuşlu hava savunma sistemi. Çok çeşitli harp başlıklarını ateşleme kabiliyetine sahip olup insansız hava araçlarına (İHA), helikopterlere, seyir füzelerine, insansız savaş hava araçlarına (SİHA'lar) ve sabit kanatlı uçaklara karşı etkilidir,