İçeriğe atla

ADATA

ADATA Technology Co., Ltd.
威剛科技股份有限公司
Menkul değer sembolüŞablon:Tayvan Borsası
TürHalka açık şirket
Kuruluş2001
KurucuSimon Chen
Genel merkeziYeni Taipei, Tayvan
Önemli kişilerShalley Chen
(Yönetim Kurulu Başkanı)
Web sitesiwww.adata.com

ADATA Technology Co., Ltd. (Çince: 威剛科技股份有限公司), Tayvan merkezli bir veri depolama ve bellek şirketidir. Şirket, 2001 yılında Simon Chen tarafından kurulmuş olup[1] çoğunlukla DRAM modülleri, USB bellek aygıtları, sabit disk sürücüleri, katı hal sürücüleri, bellek kartları ve mobil aksesuarlar üretmektedir. Şirketin merkezi Yeni Taipei'nin Zhonghe semtinde yer almaktadır.

ADATA, 2017 yılı itibarı ile dünyanın ikinci büyük DRAM modül üreticisidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Vättö, Kristian. "Interview with ADATA's President Shalley Chen". 22 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2020. 
  2. ^ "The Global Sales Revenue of DRAM Modules for 2017 Recorded a Significant Growth of 69% Thanks to Rising ASP, Says TrendForce". press.trendforce.com. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Commodore 64</span> 1982de tanıtılan 8 bit ev bilgisayarı

Commodore 64, tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli. Ocak 1982'de Commodore Business Machines tarafından ilk olarak tanıtıldı. İsmindeki 64, 64 kilobyte'lık RAM'inden gelmektedir. Genellikle C64 olarak ifade edilir ve bazen Commodore şirket logosuna benzetmek için C=64 olarak yazılır. CBM 64 ya da VIC-64 olarak da bilinir. Ağustos 1982'de 595$ fiyat ile piyasaya sunuldu. Fiyatı 1983'ün sonlarında 200$'a kadar indirildi. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Commodore 64'ün yaşam süresi boyunca toplamda yaklaşık olarak 17 milyon cihaz satıldı.

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Intel</span> ABD merkezli teknoloji şirketi

Intel, merkezi Santa Clara, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde bulunan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji şirketidir. Gelire dayalı, dünyanın en büyük ve en değerli yarı iletken yonga üreticisidir. Çoğu kişisel bilgisayarda bulunan işlemciler olan X86 serisi mikroişlemcilerin mucididir. Intel, toplam gelirine göre en büyük ABD şirketleri arasında 2018 Fortune 500 listesinde 46. sırada yer aldı. 2024-2025 sezonundan itibaren UEFA ile 3 yıllık sözleşme imzalayarak Dünyada ilk kez Futbol ile İnovasyonun birleşimi için büyük bir adım attı.

Bellek bilgisayarı oluşturan 3 ana bileşenden biridir.. İşlemcinin çalıştırdığı programı, lar ve programa ait bilgiler bellek üzerinde saklanır. Bellek geçici bir depolama alanıdır. Bellek üzerindeki bilgiler güç kesildiği anda kaybolurlar. Bu nedenle bilgisayarlarda programları daha uzun süreli ve kalıcı olarak saklamak için farklı birimler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">DRAM (bilgisayar)</span>

Dinamik Rastgele Erişimli Bellek, dinamik rastgele erişimli bellek bir tümleşik devre içinde her bir veri bitini ayrı bir kapasitör içinde saklayan Rastgele Erişimli Bellek türüdür. Kapasitörler yapıları gereği bir süre sonra boşalacağından yenileme/tazeleme (refresh) devresine ihtiyaçları vardır. Bu yenileme ihtiyacından dolayı DRAM, SRAM ve diğer statik belleklerin zıddı durumundadır. DRAM’in SRAM üzerindeki avantajı onun yapısal basitliğidir: 1 bit için 1 transistör ve 1 kapasitör DRAM için yeterliyken SRAM için 6 transistör gerekir. DRAM, yenileme devresinden dolayı çok yer kaplar. Güç kaynağı açık olduğu durumda DRAM ve SRAM sakladığı verileri korur bu nedenle her iki bellek aygıtı da volatiledir.

<span class="mw-page-title-main">SanDisk</span>

SanDisk, bellek kartları, okuyucular, USB flash sürücüler ve katı hal sürücüler dahil olmak üzere taşınabilir USB bellek ürünleri üreten bir Western Digital alt kuruluşudur. Şirket, 2016 yılında Western Digital tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Çekirdek (bilgisayar bilimi)</span>

İşletim sistemi çekirdeği, kısaca çekirdek (kernel), işletim sistemindeki her şeyin üzerinde denetimi olan merkezi bileşenidir. Uygulamalar ve donanım seviyesindeki bilgi işlemleri arasında bir köprü görevi görür. Çekirdeğin görevleri sistemin kaynaklarını yönetmeyi de kapsamaktadır. Genellikle çekirdek, işletim sisteminin temel bir elemanı olarak, yazılımın fonksiyonunu yerine getirebilmesi için kontrol etmesi gereken kaynaklar için düşük seviye soyutlama katmanı sağlayabilir. İşletim sistemi görevleri, tasarımları ve uygulanmalarına göre farklı çekirdekler tarafından farklı şekillerde yapılır. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar ana bellekte kalır.

<span class="mw-page-title-main">Mars Bilim Laboratuvarı</span>

Mars Bilim Laboratuvarı, NASA'nın Curiosity isimli keşif robotunu Mars'a indirmek amacıyla fırlatılan robotik uzay sondası görevi. 26 Kasım 2011'de fırlatılan robot Mars'ta Sharp dağı yakınındaki Gale kraterine 6 Ağustos 2012 tarihinde iniş yapmıştır. Robot Mars'a daha önceki denemelerden farklı bir şekilde iniş yaptı ve Mars'ın yüzeyini incelemeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Gigabyte Technology</span>

Halka açık şirket

eMate 300 Appleın tasarladığı kişisel dijital asistan

eMate 300 Apple Computer tarafından Newton OS işletim sistemini çalıştıran düşük maliyetli bir dizüstü bilgisayar olarak eğitim pazarına tasarlanan, üretilen ve satılan bir kişisel dijital asistandır. Dahili bir klavye olan tek Newton Cihazıydı. EMate, 7 Mart 1997'de 799 ABD doları karşılığında tanıtıldı ve 27 Şubat 1998'de Apple Newton ürün grubu ve işletim sistemiyle birlikte durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Apple S1</span>

Apple S1 Apple Watch'daki entegre bilgisayardır ve Apple Inc. tarafından bir "System in Package" (SiP) olarak tanımlanmaktadır. Samsung'in RAM ve NAND flaş bellek ve montajın kendisi gibi başlıca bileşenlerin ana tedarikçisi olduğu söyleniyor, ancak erken patlamalar Toshiba ve Micron Technology'den RAM ve flash belleği ortaya koyuyor.

Micron Technology, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir elektronik şirketidir. Şirket 22 Mayıs 1978 tarihinde kurulmuş olup DRAM, flaş bellek ve katı hal sürücüler üretmektedir. Şirketin merkezi Idaho eyaletinin başkenti Boise'de yer almaktadır.

Lanix Meksika'nın Hermosillo şehrinde bulunan çok uluslu bir Meksika şirketidir. Bilgisayar ve cep telefonu donanımları üretir ve satar. Latin América'nın ön plana çıktığı ve seçkin bir marka haline geldiği birçok ülkede ticari varlığı ile teknolojinin öncüsü olarak tanınmaktadır. Şirket, kalite ve güvence taahhüdünü temsil eden uluslararası sertifikalara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">High Bandwidth Memory</span> AMD ve Hynix tarafından yapılmış 3D-stacked için Yüksek-Performans RAM arayüzü

High Bandwidth Memory veya HBM,, Samsung, AMD ve SK Hynix'in 3B yığınlı SDRAM'ı için yüksek performanslı bir RAM arayüzüdür. Yüksek performanslı grafik hızlandırıcıları ve ağ aygıtlarıyla birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İlk HBM bellek yongası, 2013 yılında SK Hynix tarafından üretildi ve HBM'yi kullanan ilk cihazlar 2015 yılında AMD Fiji GPU'lardı.

<span class="mw-page-title-main">Wilk Elektronik</span> şirket

Wilk Elektronik, Łaziska Górne, Polonya merkezli "GOODRAM" markası altında üretim yapan bir bellek üreticisidir. Qimonda'nın iflasından sonra, Avrupalı tek RAM üreticisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">VIA Technologies</span> Tayvan merkezli bir fabless yarı iletken şirketi

VIA Technologies Inc., Tayvan merkezli bir fabless yarı iletken şirketi. Şirket, 1987 yılında Cher Weng tarafından kurulmuş olup esas olarak entegre devreler, anakart chipsetler, CPU'lar ve bellek üretimi yapmaktadır. Şirketin merkezi Yeni Taipei'nin Xindian semtinde yer almaktadır.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

Hibrit Bellek Küpü (HMC), yüksek performanslı rastgele erişimli bellek (RAM) arayüzünün, silikon (TSV) yığıtıyla oluşturulmuş ve Yüksek Bant Genişlikli (HBM) bellek arayüzüdür.

Kioxia Holdings Corporation, kısaca Kioxia pazarlanış biçimiyle KIOXIA, Tokyo merkezli çok uluslu bir Japon bellek üreticisidir. Şirket, Toshiba'ya ait bellek üreticisi Toshiba Memory Corporation 'ın bölünmesiyle Haziran 2018'de kuruldu. Şirket, 1 Mart 2019'da Toshiba Memory Holdings Corporation bünyesinde bir alt kuruluş oldu ve Ekim 2019'da Kioxia adını aldı. Toshiba'nın bellek bölümü 1980'lerin başlarında flash bellek teknolojisinin mucidi olarak biliniyordu. 2021 ikinci çeyrek verilerine göre şirket, NAND flash ve SSD pazarında yaklaşık %18.3'lük bir paya sahiptir. Şirket aynı zamanda Kioxia Corporation alt markasının çatı oluşumudur.