İçeriğe atla

ABD Ordusu Kore Askeri Hükümeti

ABD Ordusu Kore Askeri Hükümeti
주한미군정부
Kore Askeri Hükümeti
ABD Ordusu Kore Askeri Hükümeti bayrağı
Hükümetin Bayrağı
{{{arma_açıklaması}}}
Hükümetin Arması
Slogan
우리는 하나님을 신뢰합니다(Tanrı'ya Güveniyoruz)
Resmî dil(ler)Korece

Yaygın dil(ler)Korece İngilizce(ABD)
Resmî din
Budizm Hristiyanlık
DemonimKoreli
HükûmetParlamenter cumhuriyet Askeri Hükümet
Yasama organıMeclis
Tarihçe 
• KHC'nin Yasaklanması
1946
• Sovyetler Ve Amerika'nın Kore'yi Parçaya bölmesi
1946
• Güney Kore'nin Bağımsızlık Referandumunun Birleşmiş Milletler Tarafından Kabul edilmesi.
Ağustos 1948
Para birimiDolar ($)
Öncüller
Ardıllar
Kore Halk Cumhuriyeti
Japon Koresi
Güney Kore
Günümüzdeki durumuGüney Kore

Tarihçe

Güney Kore 1910 yılında Japonlar tarafından yönetilmeye mahkûm bırakıldılar. Tabikide Japonya Bütün Kore'yi yönetmekteydi.Bunun sebebi 1905 Yılındaki Kore İmparatorluğu Ve Çin İttifakı ile Japonların Bu savaşı kazanıp Kore İmparatorluğu'nun Japonya'ya zorla vergi vermeye başlaması kölelikten başka bir şey değildi.[1]Japonya Kore'yi 1910'dan 1945 yılına kadar yönetti. Tüketti. Çiğnedi. Ancak 1945 yılında Japonya Savaştan Teslim Olunca Kore'de Kore Halk Cumhuriyeti adında devlet kuruldu. Sonra ise 1946'da dağıldı. Ve Amerika Güney Kore'yi Yönetmeye Başladı. Amerika tabikide bu hükûmetin adını ABD Ordusu Kore Askeri Hükûmeti koydu. Bu hükûmet Ağustos 1948 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri Yönetti. 1948 yılında Güney Kore'nin Bağımsızlık Referandumunun kabul edilmesi ile Güney Kore Bağımsız oldu. Amerika'dan Ayrıldı.

Kaynakça

  1. ^ The history of Korea, v1 (1905) (İng.). 23 Mart 2024. ss. 1'den 456'ya kadar ki bütün sayfalar. Erişim tarihi: 23 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Daegu</span> Güney Korenin Metropol Şehri

Daegu veya resmî adıyla Daegu Metropol Şehri, Güney Kore'nin metropol şehirlerinden biridir. Şehrin nüfusu 31 Aralık 2012 tarihi itibarı ile tahminen 2.527,566 olup ülkenin dördüncü büyük şehridir. Fakat Daegu 1970'li yıllardan beri en önemli imalat sanayi olan tekstil üretimini kaybetmesi dolayısı ile nüfus kaybetmektedir. Şehir, ABD'deki buhranlı Detroit, Michigan, ABD gibi, boş ve hatta yıkık merkezi binaları ve eski fabrikaları ile oldukça ürkütücü[kime göre?] bir görünüm göstermekte ve fakirleşen bir nüfus merkezi olarak karakterize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mançurya</span> Doğu Asyadaki coğrafi bir bölge

Mançurya, Doğu Asya'da bugünkü Çin'in kuzeydoğu bölgesi ve Rusya'nın Primorski bölgesini kapsayan tarihî bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Bevin</span> İngiliz siyasetçi

Ernest Bevin, 20. yüzyılın ilk yarısında İngiltere'nin en güçlü sendika önderlerinden biri ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı sırasında çalışma ve sosyal işler bakanlığı yapmış, savaştan hemen sonra dışişleri bakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Syngman Rhee</span>

Yi Seungman, Güney Kore'nin ilk devlet başkanı.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Sa-ik</span> Japon general

Hong Saik, Kore asıllı Japon asker. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin korgeneral'i.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore tarihi</span>

Kore tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra, Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hanedanların idaresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni haline getirdiler. Bu durum, 1945 yılına kadar sürdü. II. Dünya Savaşı'nda Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD, Kuzey Kore’yi de SSCB işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist, güneyde kapitalist rejim kurulmuş oldu. SSCB nin yıkılışı ve Komünizmin çöküşüne rağmen iki ayrı ülke durumunda yaşayan halklar tekrar birleşememiştir. Özellikle Kore Savaşı'nda bunun nedenleri belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japon Koresi</span>

Japon Koresi, resmî adıyla Chosen, 19. yüzyıldan itibaren Japon İmparatorluğu'nun etkisi altına girmeye başlayan Kore'nin, 1910'dan 1945'e kadar Japonya tarafından ilhak edilerek sömürgeleştirildiği tarihî dönem. İşgalin bittiği 15 Ağustos Kore Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır. Japonya tarafından hukukî bir parçası olarak görülse de, fiilen bir sömürge olarak yönetildi ve genel valiler atandı.

<span class="mw-page-title-main">Kore'nin bölünmesi</span>

Kore'nin bölünmesi, Kore'nin 1945 yılında II. Dünya Savaşı'nın Müttefikler tarafından kazanılmasıyla Kore'de Japonya'nın 35 yıllık yönetiminin 1 Numaralı Genel Karar sonucunda sona ermesinin ardından Kuzey ve Güney Kore olarak bölünmesidir. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği 38. paralel boyunca bir kontrol bölgesi ile ülkeyi geçici olarak işgal etmeye karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

1910 Japonya–Kore Antlaşması veya Japonya-Kore İlhak Antlaşması 22 Ağustos 1910'da Japonya İmparatorluğu ve Kore İmparatorluğu temsilcileri tarafından yapılmıştır. Bu anlaşmada, Japonya, Kore'nin Japonya'nın koruyucusu olduğu 1905 Kore Antlaşması'nın ardından Kore'yi, Kore'nin iç işleri idaresinden mahrum bırakıldığı 1907 Kore Anlaşması'nın ardından resmi olarak ilhak etmiştir.