İçeriğe atla

ABD'de Suudi Arabistan Lobisi

Birleşik Devletler 'deki Suudi Arabistan lobisi, Suudi Arabistan hükûmetinin çıkarları adına Amerika Birleşik Devletleri kamuoyuna ve hükûmetine lobicilik yapmak için doğrudan Suudi Arabistan hükûmeti tarafından ödenen avukatlar, halkla ilişkiler firmaları ve profesyonel lobicilerden oluşan bir topluluktur.

Lobinin gücü

Gazeteci John R. MacArthur tarafından Harper's Magazine 'de "Suudi Lobisinin Büyük Gücü" nün adlı bir makaleden:


Seymour Hersh'e göre Prens Bender'in ve Suudi lobisinin gücü o kadar büyüktü ki Bender, kabinesinin sanal bir üyesi olarak Bush yönetimine etkili bir şekilde katıldı.

George Washington Üniversitesi Profesörü Hüseyin Askeri, Amerikan hükûmetinin 2011'de Bahreyn'deki demokrasi protestocularını savunmadaki başarısızlığından "Washington'daki Suudi lobisinin gücünü" sorumlu tutuyor. Askeri'ye göre "Suudlarla evliliğimiz (Amerikan) ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor."[1]

Bender bin Sultan'ın Rolü

The Economist'in değerlendirmesinde, "Hiçbir Arap büyükelçisi - belki de hiçbir büyükelçi - Prens Bender'in Amerikan başkentindeki etkisine yaklaşamadı. Güçlerinin zirvesindeyken her iki taraf için de vazgeçilmezdi: Bay Ottaway'in sözleriyle, "aynı anda kralın özel elçisi ve Beyaz Saray'ın ayakçı çocuğu".[2] Prens'in yaptığı lobicilikteki "başarısı" şiddetli İsrail ve kongre muhalefetinin dişleri AWACS gözetleme uçağı satın alma güvence altına almak ve sessizce Nikaragua Kontralara ve İtalya'da anti-komünist politikacılara 10 milyon dolar sağlayarak Reagan yönetimi üzerindeki etkisini artırmak dahil.

Atlantik Konseyi ve Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi

Atlantik Konseyi, Birleşik Arap Emirlikleri'nden ve Suudi Arabistan'a yakın hayırseverlerden 2015 yılında 2 milyon dolar aldı.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), Riyad ve Abu Dabi'den 2015 yılında 600.000 dolar aldı.[3]

Parayı takip

21. yüzyılın ilk 10 yılında Suudiler Amerikan hükûmetine lobi yapmak için Amerikan şirketlerine yaklaşık 100 milyon dolar ödedi.[4]

Suudi hükûmetinin ücretinde lobici olarak çalışan başlıca lobi firmaları arasında, 1982'den beri Suudi Arabistan için lobi yapmak için istihdam edilen Hill & Knowlton bulunmaktadır. Qorvis Communications, 11 Eylül saldırılarından bu yana Suudi Arabistan için çalışıyor ve 10 yılda 60,3 milyon dolardan fazla para aldı.[5][6] Hogan Lovells US, LLP, eski adıyla Hogan & Harston, 2009 yılında Suudi Arabistan için çalıştı. Teksaslı eski Kongre Üyesi Tom Loeffler başkanlığındaki Loeffler Group, LLP, yüzyılın ilk 10 yılında Suudi hükûmeti tarafından 10.5 milyon dolar ödedi ve Sandler Innocenzi, Inc.'e 8.9 milyon dolar verdi. LLP Patton Boggs, yüzyılın ilk 10 yılında lobicilik için Suudi Arabistan'dan 3 milyon doların üzerinde para kazandı.[4]

Orta Doğu Politika Konseyi, Suudi Arabistan'dan, 2007'de 1 milyon dolar dahil olmak üzere, Krallık için lobi yapmak için büyük paralar aldı.[7][8]

Suudi Arabistan tarafından Amerikan hükûmetine lobi yapmak için ödeme yapılan firmaların kısmi bir listesi şunlardır:

  • Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP: 220,770 ABD doları
  • Boland & Madigan, Inc: 420.000 Dolar
  • Burson-Marsteller: 3.619.286,85 ABD doları
  • Cambridge Associates, Ltd .: 8,505 ABD Doları
  • Cassidy & Associates, Inc: 720.000 Dolar
  • DNX Partners, LLC: 225.000 ABD Doları
  • Dutton & Dutton, PC: 3.694.350 ABD Doları
  • Fleishman-Hillard: 6.400.000 $
  • Gallagher Group, LLC: 612.337,37 ABD doları
  • Iler Interests, LP: 388.231,14 $
  • Loeffler Tuggey Pauerstein Rosenthal, LLP: 2.350.457,12 ABD Doları
  • Loeffler, Jonas & Tuggey, LLP: 1.260.000 $
  • MPD Danışmanlık, LLP: 1.447.267,13 $
  • Powell Tate, Inc: 900,732,77 ABD doları

Suudi Arabistan, 2015'ten bu yana ABD hükûmetini etkilemek için 145 kayıtlı lobiciye 18 milyon dolar ödedi.[9]

Suudi Arabistan tarafından Krallık için lobi için ödeme yapılan lobicilerin kısmi bir listesi:

John Podesta ve Tony Podesta tarafından kurulan Podesta Group, Glover Park Group, eski Senatör Norm Coleman, HP Goldfield, Madeleine Albright'ın Albright Stonebridge başkan yardımcısı Group, BGR Group, Brownstein Hyatt Farber Schreck, Squire Patton Boggs, DLA Piper, Pillsbury Winthrop Shaw Pittman ve Qorvis / MSLGroup .[9][10]

Ayrıca bakınız

  • Suudi Arabistan-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri
  • ABD'de Arap lobisi

Kaynakça

  1. ^ Hossein Sakari " A Marriage Made in Hell," march 18, 2011, The National Interest.
  2. ^ Prince Bandar bin Sultan: Larger-than-life diplomacy, 6 Kasım 2008, 25 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Aralık 2010 
  3. ^ "Saudi's formidable influence in Washington – Intellectual Observer" (İngilizce). 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2019. 
  4. ^ a b Jeffrey Goldberg, Fact-Checking Stephen Walt, December 8, 2010, The Atlantic
  5. ^ Kurlantzick (7 Mayıs 2007). "Putting Lipstick on a Dictator". Mother Jones. 14 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007. 
  6. ^ Lichtblau (1 Mart 2011). "Arab Uprisings Put U.S. Lobbyists in Uneasy Spot". The New York Times. 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  7. ^ Michael Goldfarb, Weekly Standard, Schumer Calls Rahm, Concern Grows About Saudi Lobby Feb 27, 2009
  8. ^ Eli Lake Obama's Intelligence Pick Linked to Saudi Arabia, Feb. 27, 2009, Washington Times.
  9. ^ a b Lee Fang, "As Trump Travels to Saudi Arabia, the Kingdom’s D.C. Lobbying Surge Is Paying Off 21 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". The Intercept. May 19, 2017.
  10. ^ "Saudi Arabia Continues Hiring Spree of Lobbyists, Retains Former Washington Post Reporter 21 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". The Intercept. March 21, 2016.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 5. Suudi Arabistan kralı

Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud, 13 Haziran 1982'den 2005'teki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanıydı. Bu görevlerinden önce 1975–1982 yılları arasında Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yaptı. Modern Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz el-Suud'un sekizinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 4. Suudi Arabistan kralı

Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 25 Mart 1975'ten 1982'deki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 1965-1975 yılları arası Suudi Arabistan veliaht prensiydi.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Saudi Aramco</span> Suudi Arabistan petrol ve doğal gaz şirketi

Saudi Aramco veya resmi adıyla Saudi Arabian Oil Company, Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketidir. Şirket ilk olarak Kral Abdülaziz İbn-i el-Suud ve ABD Başkanı Franklin Roosevelt tarafından ortak olarak kuruldu. Saudi Aramco'nun değeri 2.42 trilyon ile 10 trilyon dolar arasında olduğu tahmin edilmekte olup bu rakamlar ile Apple'ı da geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi olmuştur. Şirketin merkezi Zahran'da yer almaktadır.

Suudi Arabistan'da insan hakları, Suudi kraliyet ailesinin egemenliği altında İslam dini hukukuna dayalı olması amaçlanan haklardır. Suudi Arabistan hükûmeti ve Suudi hukuk sistemi, dini ve siyasi azınlıklara, eşcinsellere, mürtedlere ve kadınlara yönelik muamelelerinden ötürü eleştirilmektedir. Suudi Arabistan Krallığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne göre Ekim 1997'de Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesini onayladı. Suudi Arabistan'da insan hakları Suudi Arabistan Temel Kanununun 26. maddesinde belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Kral Abdullah Ekonomik Şehri</span> Suudi Arabistanda yer alan şehir

Kral Abdullah Ekonomik Şehri, Suudi Arabistan'ın Mekke Bölgesi'nde planlanan bir şehirdir. Proje ilk olarak 2005 yılında Kral Abdullah bin Abdülaziz tarafından açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Türk lobisi, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri hükûmetine olan çıkarlarını teşvik etmek için Türk hükûmeti adına çalışan bir lobidir.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu, (İngilizce):Saudi Vision 2030, Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltma, ekonomisini çeşitlendirme ve sağlık, eğitim, altyapı, rekreasyon ve turizm gibi kamu hizmet sektörlerini geliştirme planıdır. Hedefler arasında ekonomik ve yatırım faaliyetlerini güçlendirmek, mallar ve tüketim ürünleri yoluyla ülkeler arasında petrol dışı sanayi ticaretini artırmak ve askeriye, üretim ekipmanı ve mühimmatı için hükûmet harcamalarını artırmak yer alıyor.

Mary Alexander "Molly" Yard 20. yüzyılın sonlarında yaşamış Amerikalı feminist. Dönemin ABD Başkanı'nın eşi olan Eleanor Roosevelt'in asistanı olarak görev yapmıştır. Ulusal Kadın Örgütü (NOW)'ın 1987-1991 arasında başkanlığını yürütmüş, birinci dalga feminizm ve ikinci dalga feminizm arasında bir köprü vazifesi görmüştür.

Yemen ablukası, 2015 yılında Suudi Arabistan'ın Yemen'e müdahalesi sırasında havadan, karadan ve denizden başlatılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri de bu ablukaya 2016 yılının Ekim ayında dahil olmuştur. Husiler'in 2017'nin sonlarına doğru Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı hedef alan füze saldırıları sonrası daha da ölümcül hâle getirilmiştir. Abluka sonrası Yemen halkı ileri derecede açlık çekmeye başlamıştır. Bunun sonucunda Yemen kıtlığı başlamıştır. Birleşmiş Milletler'de yapılan görüşmelerde bu kıtlık "dünyanın en ölümcül kıtlığı" olarak anılmıştır. Bu abluka sadece kıtlıkla sonuçlanmadı, aynı zamanda abluka sonrası kolera salgını da çıktı ve Dünya Sağlık Örgütü, Yemen'de koleraya yakalanan insanların sayısının 500.000'i bulduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Kanada-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Kanada-Suudi ilişkileri, Kanada ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ilişkilerdir. Bu ikisi, Suudi Arabistan'ın Orta Doğu'daki en büyük ikinci ticaret ortağı olan Suudi Arabistan ile güçlü ekonomik bağları paylaşıyor, Şubat 2014'te Suudi Arabistan'ın 15 milyar dolar değerinde Kanada silahı satın almasıyla güçlenen bir ilişki. Ağustos 2018'e kadar, Kanada'da devlet burslu 16.000'den fazla Suudi öğrenci vardı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Kaşıkçı suikastı</span> 2018de Suudi gazeteciye suikast

Suudi Arabistan hükûmetine muhalif konumdaki Suudi gazeteci ve köşe yazarı Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018'de, Suudi Arabistan'ın İstanbul, Türkiye'deki başkonsolosluğunda, Suudi Arabistan hükûmeti ajanları tarafından düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Suudi-Sırp ilişkileri, Suudi Arabistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri Rusya Federasyonu ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke, iki petrol süper gücü olarak anılıyorlar ve dünya ham petrol üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Suudi-Yemen bariyeri</span>

Suudi-Yemen bariyeri, Suudi Arabistan tarafından Yemen ile olan 1.800 kilometrelik sınırının bir kısmı boyunca inşa edilen fiziksel bir bariyerdir. Betonla doldurulmuş üç metre (10 ft) yüksekliğinde boru hattından yapılmış, "Yemen ile artık tamamen sınırlandırılmış sınırın bölümleri boyunca bir güvenlik bariyeri" görevi gören ve elektronik algılama ekipmanı ile donatılmış bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fosil yakıt lobisi</span>

Fosil yakıt lobisi, fosil yakıt endüstrisinin yanı sıra kimyasallar, plastik, havacılık ve diğer ulaşım gibi ilgili endüstrilerde yer alan şirketlerin ücretli temsilcilerini içermektedir. Servetleri ve enerji, ulaşım ve kimya endüstrilerinin yerel, ulusal ve uluslararası ekonomiler için taşıdığı önem nedeniyle, bu lobiler hükûmet politikaları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle lobilerin çevre koruma, çevre sağlığı ve iklim eylemiyle ilgili politikaları engellediği bilinmektedir.