İçeriğe atla

ABC (programlama dili)

ABC
Paradigmasıçok paradigmalı: zorunlu, procedural, structured
TasarımcıLeo Geurts, Lambert Meertens, Steven Pemberton
GeliştiriciCWI
Kararlı sürüm1.05.02
EtkilendikleriSETL & ALGOL 68[1]
EtkiledikleriPython

ABC, Leo Geurts, Lambert Meertens ve Steven Pemberton tarafından CWI, Hollanda'da geliştirilen zorunlu bir genel amaçlı programlama dili ve programlama ortamıdır . Etkileşimli, yapılandırılmış, üst düzeydir ve BASIC, Pascal veya AWK yerine kullanılması amaçlanmıştır. Bir sistem programlama dili olmaktan ziyade, öğretme veya prototip oluşturma amaçlıdır.

ABC dilinin, ilerleyen yıllarda çok daha popüler olan Python programlama dilinin tasarımı üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır. Python'u geliştiren Guido van Rossum, 1980'lerin ortalarında birkaç yıl boyunca ABC üzerine çalışmıştır.[2][3]

Özellikleri

Tasarımcıları ABC programlarının tipik olarak eşdeğer Pascal veya C programlarının dörtte biri kadar olduğunu ve daha okunabilir olduğunu iddia etmektedir,. Temel özellikler:

  • Sadece beş temel veri türü .
  • Değişken bildirimleri gerektirmez.
  • Yukarıdan aşağıya programlama için açık destek.
  • İfade yerleştirme, kenar dışı kural yoluyla girintiyle belirtilir.
  • Sonsuz hassasiyetli aritmetik, sınırsız boyutlu listeler ve dizeler ve ortogonallik ve acemiler tarafından kullanım kolaylığını destekleyen diğer özellikler.

ABC aslen monolitik bir uygulamadır; bu durum grafik kullanıcı arabirimi gibi yeni gereksinimlere uyum sağlayamamasına yol açmıştır. ABC, bilgisayarın dosya sistemine ve işletim sistemine doğrudan erişemez.

Tam ABC sistemi, sözdizimine yönelik düzenleme, öneriler, kalıcı değişkenler ve birden çok çalışma alanı içeren bir programlama ortamı içerir ve şu anda 1.05.02 sürümünde olan ve Unix, DOS, Atari ve Apple Macintosh'ta bir yorumlayıcı / derleyici olarak kullanılabilir.

Örnek

Bir belgedeki tüm words (kelimeler) kümesini toplamak için örnek bir işlev:

HOW TO RETURN words document:
   PUT {} IN collection
   FOR line IN document:
      FOR word IN split line:
         IF word not.in collection:
            INSERT word IN collection
   RETURN collection

Kaynakça

  1. ^ "He was clearly influenced by ALGOL 68's philosophy of providing constructs that can be combined in many different ways to produce all sorts of different data structures or ways of structuring a program." - Guido van RossumFederico Biancuzzi; Shane Warden (Nisan 2009). Masterminds of Programming: Conversations with the Creators of Major Programming Languages. O'Reilly Media. s. 32. ISBN 0-596-51517-0. Erişim tarihi: 14 Aralık 2009. 
  2. ^ The A-Z of Programming Languages: Python 29 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. "...I figured I could design and implement a language 'almost, but not quite, entirely unlike' ABC, improving upon ABC's deficiencies...", Computerworld (2008-08-05). Retrieved on 2014-07-08.
  3. ^ An Interview with Guido van Rossum 13 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. "... in my head I had analyzed some of the reasons it had failed..." ONLamp.com. Retrieved on 2013-07-08.

Dış bağlantılar

Kitaplar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ada (programlama dili)</span> programlama dili

Ada, yapısal, statik tipli, zorunlu, geniş spektrumlu ve nesne yönelimli bir üst düzey bilgisayar programlama dilidir. Pascal ve diğer dillerin genişletilmiş halidir. Gömülü design-by-contract (DbC), güçlü yazımı, açık eşzamanlı, senkronize mesaj geçişi, korunmuş objeli ve belirsiz bir dildir. Ada kod güvenliğini ve sürdürebilirliğini derleyicide hataları bularak geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kalmah</span>

Kalmah, Fin melodik death metal grubudur. Brutal ve Scream vokal kullanırlar. Şu ana kadar 6 albüm yayınlamışlardır.Şarkılarında metal müziğinin temelini oluşturan nihilist perspektiften eleştirel yaklaşımı bulmak mümkündür. Kalmah ismi Karelce'de "ölüme giderken" anlamındadır. Grup en başlarda "Ancestor" adı altında kurulmuştur.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guido van Rossum</span>

Guido van Rossum, Hollandalı bir bilgisayar programcısıdır.

Xenomania, Birleşik Krallık temelli prodüksiyon ekibi. Söz yazarı ve yapımcı Brian Higgins tarafından Dannii Minogue ve Cher ile çalışmalarını tamamladıktan sonra 1990'ların sonunda kurulmuştur. O zamandan beri; Sugababes, Girls Aloud, Sophie Ellis-Bextor, Dannii & Kylie Minogue, Cher, Shakin Stevens, Steps, Texas, Saint Etienne ve Mania gibi pop şarkıcıları ve gruplar için parçalar yazıp bestelemişler, yapımcılıklarını üstlenmişler ve remixler yapmışlardır. Özellikle, İngiliz kız grubu Girls Aloud'un 19 single'ının yapımcılığını üstlenmişlerdir ve bu singleların birçoğu İngiltere listelerinde ilk ona girmeyi başarmıştır. Xenomania, şu anda Pet Shop Boys'un yeni albümü üzerinde çalışmaktadır.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

Luis Edgardo Resto, Amerikalı prodüktör ve klavyecidir. Porto Riko kökenli olan Resto, Detroit, Michigan'da büyüdü. 2002'de çıkan The Eminem Show albümünden bu yana Eminem ile birlikte çalışmaktadır. Çoğunlukla Eminem'in dahil olduğu projelerde prodüktör ya da klavyeci olarak görev almaktadır.

Swift, Apple tarafından iOS ve macOS platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan, derlenerek çalışan güçlü ve kullanımı kolay, nesne yönelimli bir programlama dili.

ALGOL 68, çok daha geniş bir uygulama kapsamı ve daha titiz bir şekilde tanımlanmış sözdizimi ve anlambilim hedefiyle tasarlanmış, ALGOL 60 programlama dilinin halefi olarak tasarlanan programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">NumPy</span>

NumPy, Python programlama dili için büyük, çok boyutlu dizileri ve matrisleri destekleyen, bu diziler üzerinde çalışacak üst düzey matematiksel işlevler ekleyen bir kitaplıktır. NumPy'nin atası Numeric, ilk olarak Jim Hugunin tarafından diğer birkaç geliştiricinin katkılarıyla oluşturuldu. 2005 yılında Travis Oliphant, Numarray'in özelliklerini kapsamlı değişikliklerle Numeric'e dahil ederek NumPy'yi yarattı.

Snow Crash, Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından 1992'de yayınlanan bir bilimkurgu romanıdır. Stephenson'ın birçok romanı gibi, tarih, dilbilim, antropoloji, arkeoloji, din, bilgisayar bilimi, politika, kriptografi, memetik ve felsefe konularını kapsar.

Bilgisayar biliminde zorunlu programlama ya da emperatif programlama, programın durumunu değiştiren ifadeler kullanan yazılımın programlama paradigması'dır. Doğal dillerdeki zorunlu kipin komutları ifade etmesi gibi, zorunlu program da bilgisayar'ın gerçekleştireceği komutlardan oluşur. Zorunlu programlama, beklenen sonuçlarının üst düzey tanımlarından ziyade programın nasıl adım adım çalıştığını açıklamaya odaklanır.

Burada, sayısal analiz veya veri analizi için kullanılmak üzere tasarlanmış önemli son kullanıcı bilgisayar uygulamaları listelenmiştir:

Standard kütüphane, bir programlama dilinin gerçeklenimiyle birlikte sunulan kütüphanedir. Standard kütüphanenin kuralları dili açıklayan belge ile belirtilir ancak dilin evriminin yönetim modeline göre, kütüphanenin bir kısmı veya tamamı dilin topluluğu tarafından da belirtilebilir.