Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş karayoludur. Otoyolların en önemli özelliği, erişme kontrollü olmalarıdır; giriş ve çıkış belirli noktalardan olur, yayalar ve hayvanlar giremez. Bazı ülkelerde otoyol geçişleri ücretli olurken bazılarında sadece kamyon ve TIR'lardan geçiş ücreti tahsil edilir. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Lüksemburg ve Türkiye'de gece aydınlatmadan yararlanılmaktadır.
Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.
Otoyol 31, Türkiye'nin İzmir ile Aydın şehirlerini birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyolun ilk etabı 1993'te, Aydın Kuzey kavşağına kadar olan tünel hariç kalan kesimleri de 1996'da açıldı. Otoban bugünkü son halini 2017'de aldı. Aydın-Denizli kesiminin yapımına 16 Kasım 2020'de başlandı. Bu kesimin 89 km'lik Kuyucak-Kocabaş (Honaz) arasındaki kısmı 4 Kasım 2023'te hizmete açıldı. Kalan kısımların 2024'te açılması planlanmaktadır. Otoban gelecekte Burdur'a dek uzatılarak Antalya'ya bağlanacaktır.
Otoyol 51, Çeşmeli ile Adana yerleşim yerlerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Çeşmeli'ye kadar olan ilk etabı Haziran 1994'te açılmıştır. Otoyolun, Taşucu'ya, oradan da Antalya'ya kadar uzatılması planlanmaktadır. Çeşmeli-Kızkalesi inşaat, Kızkalesi-Taşucu kesimi ihale, kalan kesimleri de planlanma aşamasındadır. Bu sayede Türkiye'nin Akdeniz sahil yolu otoyolla kısaltılmış olacaktır.
Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
75. Yıl Selatin Tüneli, İzmir-Aydın Otoyolu üzerinde Tire'nin Halkapınar mahallesi ile Germencik'in Selatin mahallesi arasında yer alan, 3 şeritli 3.043 ve 3.018 metrelik iki tüpten oluşan bir tüneldir. Otoyol 31'in Belevi ve Germencik kavşakları arasında yer almaktadır.
D.400, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.
Almanya'daki otoyollar, Almanya'daki federal otoyollardır. Otoyolların inşası Nazi dönemine kadar gitmektedir. Buradaki otoyollar 13.092 km uzunluğundadır (2019). Bu da Almanya'yı Avrupa'nın en uzun, Dünya'nın da 3. en uzun otoyol ağına sahip ülke yapmaktadır. Hız limiti sınırsızdır fakat 130 km/h hızla gidilmesi önerilir. Otoyollardan sadece kamyon ve tırlardan ücret alınır.
Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.
İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.
West Autobahn (A1), aslen Reichsautobahn sistemi için hazırlanan planlardan yola çıkılarak Avusturya'da inşa edilmiş ilk otoyoldur (Autobahn). 1967 yılında tamamlanan yol, günümüzde Linz üzerinden geçerek Viyana'dan Salzburg'a kadar uzanır ve burada Alman A8 Otoyolu ile birleşir. A1, Avrupa E-yolları olan E55 ve E60'ın bir parçasıdır.
Avrupa E-yolu E15, Uluslararası E-yolu ağının bir parçasıdır. Inverness, İskoçya'nın güneyinden İngiltere'ye ve Fransa'dan İspanya'ya kadar uzanan kuzey-güney yolu. Uzunluğu 2.300 mil (3.700 km) 'dir.
Bundesautobahn 6 Via Carolina olarak da bilinen 477 km uzunluğunda bir Alman otobanıdır. Batıda Saarbrücken şehri yakınlarındaki Fransa sınırında başlar ve doğuda Waidhaus şehri yakınlarındaki Çek sınırında sona erer.
Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.
Bundesautobahn 95, Almanya'nın güneyinde, Münih ile Garmisch-Partenkirchen'i birbirine bağlayan bir otoyoldur. 67.368 metre uzunluğundadır.
Bundesautobahn 37 Hannover şehrine ve Hannover fuar merkezine hizmet eden iki bölümden oluşan bir otoyoldur. Yolun kuzey kesimi Burgdorf ve Hannover-Misburg arasında yer alır ve Altwarmbüchener Moor'dan geçtiği için halk arasında Moorautobahn olarak anılır. Fuar alanı - Hannover-Güney Üçgen Kavşağı arasında kalan kısma Messestutzen denir. Otoyolun her iki kesimde her iki yönde de iki şerit vardır.
1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.
A9 otoyolu, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'dan batıya giden ve Trodos Dağlarındaki köyleri başkente bağlamayı amaçlayan bir otoyoldur. Sadece 2006 yılında tamamlanan Lefkoşa-Denya arası bölümü trafiğe açık olan otoyolun Astromerit'e kadar olan bölümü planlama aşamasındadır. Bununla birlikte 2023'te Astromerit'ten Evrihu'ya kadar olan otoyol bölümünün inşaatına başlanmış; bu kapsamda Aşağı Kutrafa'da bir viyadük inşa edilmektedir.
A1 otoyolu, Kıbrıs'ta Lefkoşa ve Limasol şehirlerini bağlayan bir karayoludur. Kıbrıs'ta inşa edilmiş ilk otoyol olup 1986 yılında hizmete girmiştir.