İçeriğe atla

A1 (Kıbrıs)

Lefkoşa - Limasol Otoyolu
logo
logo
TipOtoyol
Başlangıç"Kalispera Işıkları", Strovolos, Lefkoşa B1 anayol logosu
BitişTrodos Kavşağı, Aşağı Polemidya, Limasol B8 anayol logosu A6 otoyol logosu
Uzunluk73 km
Geçtiği YerlerLaçça , Dali A2 otoyol logosu, Kornos, Köfünye A5 otoyol logosu, Pendagomo , Aya Tanaş


A1 otoyolu, Kıbrıs'ta Lefkoşa ve Limasol şehirlerini bağlayan bir karayoludur. Kıbrıs'ta inşa edilmiş ilk otoyol olup 1986 yılında hizmete girmiştir.

Limasol'da Aya Tanaş ve Mesavitonya arasındaki kavşaktan bir görüntü

Tarihçe

1974 yılında Kıbrıs Harekâtı sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti, altyapı yatırım planlarını gözden geçirerek ilk otoyol projelerini uygulamaya koymaya başladı. Bu kapsamda 1978 yılında Lefkoşa ve Limasol arasında ilk otoyolun inşaasına başlandı. Parça parça hizmete açılan otoyol 1986'da tamamlandı ve bu projenin sonunda adanın iki en büyük şehrinin bağlantısı güçlendirildi.

2006 yılında Limasol içerisinde güzergahın iyileştirilmesi için çalışmalar başlatıldı ve bu çalışmanın sonucunda şehrin içindeki otoyol bölümleri yukarıya alınarak şehir içi ve şehirlerarası trafik ayrıştırıldı.

2012 yılında Lefkoşa'daki başlangıç noktasından Alambra'daki Larnaka ayrımına kadar olan otoyol bölümü genişletilerek 6 şeride çıkartıldı.

Güzergah

A1 otoyolu, Alambra'da A2 ve Köfünye'de A5 otoyollarına bağlanır ve bu iki otoyol ile Larnaka'yı Lefkoşa'ya ve Limasol'a bağlar. Aşağı Polemidya'daki Trodos kavşağı sonrasında A6 otoyoluna dönerek Baf'a devam eder.

Kaza Kavşak No. Kavşak Adı Çıkış Notlar
Lefkoşa1 Kalispera Surlar İçi B1 anayol logosuTrafik ışıkları
2 Atalassa Atalassa Ulusal Parkı Çıkışlar birbirine bağlı değil
3 Strovolos Strovolos B22 anayol logosu
4 Latça Laçça B1 anayol logosu
5 Sanayi Bölgesi Laçça Sanayi Bölgesi
6 Çeri Çeri A22 otoyol logosuA22 inşaatı kapsamında kısmen kapalı
7 Nisu Nisu B1 anayol logosu
8 Pera-Horgo - Nisu Limbya, Larnaka B1 anayol logosu B2 anayol logosu A2 otoyol logosu
9 Alambra Alambra B1 anayol logosu
10 Mosfilot Mosfilot, Şa B1 anayol logosu
Larnaka11 Kornos Kornos B1 anayol logosu
12 Köfünye Köfünye, Larnaka B1 anayol logosu B5 anayol logosu A5 otoyol logosu
13 Skarinu Skarinu B1 anayol logosu
14 Şirokitya Şirokitya B1 anayol logosu
15 Kalavason Kalavason B1 anayol logosu, Zigi (E107)
16-17 Mari Mari B1 anayol logosu
Limasol18 Pendagomo Pendagomo B1 anayol logosu
19 Moni Moni B1 anayol logosu
21 Pareklişa Pareklişa (F150)
22 Aytihon Aytihon (F125)
23 Muttayaka Muttayaka (E127)
24 Yermasoya Yermasoya (E111, E127)
25 Linopetra Aya Tanaş (E131), Linopetra (E128)
26 Mesavitonya Aya Tanaş, Mesavitonya (E114)
27 Aya Filaşi Aya Filaşi (E110), Limasol (U510)
28 Trodos Limasol, Saitta B8 anayol logosu, Aşağı Polemidya (E142) Kavşağın devamı A6 otoyol logosu ile Baf'a gider

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Larnaka</span> Kıbrısın güneydoğusunda bulunan bir kent

Larnaka, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin güneydoğusunda bulunan bir kent. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Larnaka Bölgesi'nin merkezidir. Nüfusu 140.000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Limasol</span> Kıbrısta bir şehir

Limasol veya Leymosun, Kıbrıs'ta bir şehirdir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Limasol kazasının merkezidir. Bir liman kenti olup, ekonomisinde turizm sektörü de rol oynamaktadır. Nüfusu 168.400'dür.

<span class="mw-page-title-main">Çetinkaya TSK</span> Kuzey Kıbrıs Türk spor kulübü

Çetinkaya Türk Spor Kulübü, Kıbrıs, Lefkoşa'da 1930 yılında kurulan bir spor kulübüdür. Renkleri sarı ve kırmızıdır. Karşılaşmalarını Lefkoşa Atatürk Stadı'nda yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Demiryolu İşletmesi</span>

Kıbrıs'ta 1905-1951 yılları arasında, Kıbrıs Hükûmeti Demiryolu Şirketi adı altında faaliyet göstermiş demiryolu şirketidir. Lefke'nin Evrihu köyü ile Mağusa şehri arasındaki hat boyunca çalışmıştır. Faal olduğu yıllar boyunca toplam 3.199.934 ton yük ve 7.348.643 yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Larnaka kazası</span>

Larnaka kazası, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki altı kazadan biridir. Merkez şehri Larnaka'dır.

Kıbrıs'ta bulunan futbol takımları listesi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde bulunan futbol takımlarının listelendiği maddedir. 2008-2009 sezonundaki verilere göre oluşturulmuştur.

Kıbrıs Ermenileri, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni etnik topluluk. Kıbrıs'ta Ermenilerin sayısı 3.500 civarındadır ve dikkate değer bir oranda olmak üzere, çoğunlukla Lefkoşa'da ikamet etmektedirler. Ancak Limasol ve Larnaka kentlerinde de topluluk oluşturmuşlardır.

Kıbrıs Basketbol Kupası, 1969 yılından beri Kıbrıs Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen kupa organizasyonu. 2007 yılında format değişikliğine gidildi ve sadece Kıbrıs Basketbol 1. Ligi ekipleri katılmaya başladı. Kupa şampiyonu direkt FIBA'nın EuroChallenge turnuvasının elemelerine katılmaya hak kazanır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Bankası</span>

Türk Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren İbrahim Hakan Börteçene'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı tam sermayeli özel banka. KKTC'nin ilk özel bankası.

Ziya Rızkı, Kıbrıslı Türk siyasetçi, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) idarecisi, bürokrat ve spor adamı. Çeşitli kazalarda İş Bulma ve Çalışma Dairelerinde üst düzey yöneticiliğe yükselen Rızkı, bununla beraber yürüttüğü spor hayatında, kurucuları arasında bulunduğu Limasol Türk Spor Kulübünün başkanlığını yıllarca yaptı ve Doğan Türk Birliğinin kuruluşunda rol oynadı. Kuruluşundan 1970'e dek TMT'nin Limasol serdarı olan Rızkı, 1974'te Kıbrıs Harekâtı sonrası güneyde kalan Limasol Türk halkına önderlik etti. 1970-1976 arasınnda parlamentoda yer aldı; 1977'de Toplumcu Kurtuluş Partisinin ilk kadroları arasında bulundu ve Kıbrıs Türk toplumunda sosyal demokrasi fikrinin yayılmasına önayak olan şahsiyetler arasında yer aldı. 1976-1985 yılları arasında Girne belediye başkanlığı yaptı; 1981 devlet başkanlığı seçimlerinde Rauf Denktaş'a karşı aday olarak toplumda o tarihe dek Denktaş'a karşı görülmüş en güçlü adaylığı sergiledi. 1985-1994 yıllarında tekrar mecliste yer aldı.

Kırbıs Cumhuriyeti'ne İslam, 1571'de ada Osmanlı'nın eline geçtiğinde Kıbrıs'a İslam getirilmiştir. Bundan önce, adadaki Müslüman varlığı geçicidir. İslam'a geçmek zorunlu değildi, ancak adadaki Katolik Latin nüfusunun çoğunluğu ve Rum Ortodoks nüfusunun daha küçük bir kesimi, vergi statüsü için İslam'a geçmişti. Bu vergi sistemi daha küçük bir ödeme gerektirir ve karşılığında vatandaşlar devletten ve diğer yardımlardan pay alırdı.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Sarayı, Lefkoşa</span>

Başkanlık Sarayı Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanının resmi konutu ve çalışma yeridir. Başkent Lefkoşa'nın merkezine yakın bir yerde bulunmaktadır ve çevresi kalın çam ormanıyla çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'ın karayolları ağı</span> Vikimedya liste maddesi

1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">A22 (Kıbrıs)</span>

A22 otoyolu, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın güneyinden geçecek bir çevreyolu projesidir. İlk planları 2013'te açıklanan bu otoyolun amacı A1 ve A9 otoyolları arasında bağlantı sağlayarak Lefkoşa yönündeki trafiği azaltmak olup beş aşamalı bir inşaat planı bulunmaktadır. İlk aşamasının inşaatına 2020'de başlanmış olup A1 ile kesiştiği kavşak ile Çeri'nin kuzeyi arasındaki bir kavşak arasında çalışmalar sürmektedir. İkinci aşamada Çeri'nin kuzeyinden yeraltına inecek olan otoyol, 2 kilometre boyunca Lakadamya'nın altından geçecek; daha sonra Lefkoşa Uluslararası Havalimanı'nın güneyinde A9 ile birleşecek şekilde planlanmakta. İleriki planlar A1'den doğuya giderek Yeri'ye bir otoyol bağlantı sağlamayı kapsıyor.

<span class="mw-page-title-main">A2 (Kıbrıs)</span>

A2 otoyolu, Kıbrıs'ta Lefkoşa ve Larnaka'yı birbirine bağlayan bir karayoludur. A1 otoyolundan ayrılarak başlayan otoyol iki yönde çift şerittir ve adanın başkentini ülkenin ana havalimanına bağlar.

<span class="mw-page-title-main">A5 (Kıbrıs)</span>

A5 Otoyolu, Kıbrıs'ta Limasol ve Larnaka'yı birbirine bağlayan bir karayoludur. Eski yol olan B5 karayolu bu otoyola paralel gider.

Aytotoro Yunanca: Άγιος Θεόδωρος, romanize: Ayios Theodoros), Kıbrıs'ta bir köy adıdır.