İçeriğe atla

A/UX

A/UX
Geliştirici(ler)Apple Computer
İşletim sistemi ailesi
  • Macintosh işletim sistemi ailesi
  • UNIX System V
Kaynak türüKapalı kaynak
LisansTescilli yazılım
Çekirdek türüMonilitik Çekirdek

A/UX, Macintosh bilgisayarlar için Apple Computer tarafından geliştirilmiş Unix tabanlı bir işletim sistemidir ve System 7'nin grafik arayüzü ve uygulama uyumluluğu ile entegredir. Apple'ın 1988'de başlatılan ve 3.1.1 sürümüyle 1995'te kullanımdan kaldırılan ilk resmi Unix tabanlı işletim sistemidir.[1] A/UX, Macintosh II, SE/30, Quadra ve Centris serileri dahil olmak üzere bir FPU'ya ve disk belleği yönetim birimine (PMMU) sahip belirli 68k tabanlı Macintosh modellerini gerektirir.[2]

InfoWorld tarafından "merkezinde Macintosh bulunan bir açık sistem çözümü" olarak tanımlanan[3] A/UX, System V Sürüm 3 ve 4'ün özellikleriyle birlikte UNIX System V Sürüm 2.2'yi temel alır ve BSD sürümleri 4.2 ve 4.3. POSIX - ve System V Interface Definition (SVID) uyumludur ve sürüm 2'den beri TCP/IP ağını içerir. Unix uyumlu, POSIX uyumlu bir işletim sistemine sahip olmak, Apple'ın ABD federal devlet kurumlarına bilgisayar sağlamak için büyük sözleşmeler için teklif vermesini sağladı.[4][5]

Özellikler

A/UX, tanıdık Finder pencereleri, menüleri ve kontrolleri içeren bir grafik kullanıcı arabirimi sağlar. A/UX Finder, System 7 Finder'ın bir Unix işlemi olarak çalışacak şekilde uyarlanmış ve temeldeki Unix dosya sistemleriyle etkileşime girecek şekilde tasarlanmış özelleştirilmiş bir sürümüdür. A/UX, temeldeki Unix sistemine bir komut satırı arabirimi sunan CommandShell terminal programını içerir. Bir terminal programına sahip bir X Pencere Sistemi sunucu uygulaması (MacX olarak adlandırılır), sistemle arayüz oluşturmak ve X uygulamalarını Finder ile birlikte çalıştırmak için de kullanılabilir. Alternatif olarak kullanıcı, Finder olmadan tam ekran bir X11R4 oturumu çalıştırmayı seçebilir.[3]

Apple'ın uyumluluk katmanı, A/UX'in Macintosh System 7.0.1, Unix ve hibrit uygulamaları çalıştırmasına izin verir. Hibrit bir uygulama, hem Macintosh araç kutusundan hem de Unix sisteminden gelen işlevleri kullanır. Örneğin, Unix sistem işlevlerini çağıran bir Macintosh uygulamasını veya Macintosh Toolbox işlevlerini (QuickDraw gibi) çağıran bir Unix uygulamasını veya bir komut satırı Unix uygulaması için bir HyperCard yığın grafik ön yüzünü çalıştırabilir. A/UX'in uyumluluk katmanı, bilgisayarın ROM'undaki bazı mevcut Araç Kutusu işlevlerini kullanırken diğer işlev çağrıları yerel Unix sistem çağrılarına çevrilir; ve Toolbox'a erişimleri için bir belirteç geçirme sistemi kullanarak tüm Macintosh uygulamalarını tek bir adres alanında işbirliği içinde çoklu görev yapar.[6]

A/UX, kullanıcıların Unix komutlarını girmelerine yardımcı olmak için Commando (Macintosh Programmer's Workshop'ta bulunan aynı adı taşıyan bir araca benzer) adlı bir yardımcı program içerir. Finder'dan yürütülebilir bir Unix dosyasının açılması, kullanıcının radyo düğmeleri ve onay kutuları gibi standart denetimleri kullanarak program için komut satırı seçeneklerini seçmesine ve komutu yürütmeden önce kullanıcı için sonuçtaki komut satırı bağımsız değişkenini görüntülemesine izin veren bir iletişim kutusu açar. veya programlayın. Bu özelliğin amacı, Unix'te yeni olan kullanıcılar için öğrenme eğrisini kolaylaştırmak ve kullanıcının Unix kılavuzuna güvenini azaltmaktır. A/UX, kullanıcının üçüncü taraf SCSI sürücülerini o dönemin diğer Mac'lerinde kullanılabilecek şekilde yeniden biçimlendirmesine izin veren bir yardımcı programa sahiptir.[3]

A/UX, kayan nokta birimi (FPU) ve disk belleği yönetim birimi (PMMU),[7] ve belirli modeller içeren 68k tabanlı Macintosh'lar gerektirir. Örneğin, en hızlı 68k Macintosh olan Quadra 840AV, A/UX çalıştıramaz.[8]

Ayrıca bakınız

  • Executor, System 7'nin bir Unix uygulaması olarak üçüncü taraf tersine mühendislikle yeniden uygulanması
  • Macintosh Application Environment, üçüncü taraf Unix sistemleri için Apple'ın Mac OS uygulama katmanı
  • Classic, Mac OS X için bir alt sistem
  • Apple'ın mevcut işletim sistemi olan macOS, Unix tabanlı NeXTSTEP'ten türemiştir.
  • Mac OS 7 uygulaması biçiminde MachTen, Unix
  • MacMach, bir Unix uygulaması olarak Sistem 7'yi sağlayan akademik bir Mach tabanlı Unix deneyi
  • MkLinux, Macintosh donanımı üzerinde Apple destekli Mach mikro çekirdek tabanlı Linux
  • Star Trek projesi, IBM PC klonları için bir DOS uygulaması olarak taşınan System 7

Kaynakça

  1. ^ "Universities High on A/UX But Want More". InfoWorld. 10 (10). 7 Mart 1988. s. 31. Erişim tarihi: 19 Haziran 2017.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "The Open Group official register of UNIX Certified Products". The Open Group. 13 Mart 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  3. ^ a b c "Apple finally gets Unix right with A/UX 3.0". InfoWorld. 14 (32). 10 Ağustos 1992. ss. 68-69. 4 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Uncle Sam Salutes the Mac". Computerworld. XXII (32). 8 Ağustos 1988. s. 60.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Apple keen on Unix future". Computerworld. XXII (33). 15 Ağustos 1988. s. 6.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Macintosh Hybrid Applications for A/UX". MacTech. 9 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2017.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Many Systems for Many Apples". Kernel Thread. February 2004. 21 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "A/UX and Compatible Macintoshes". Apple, Inc. August 1994. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

macOS, Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

Bu sayfa işletim sistemi listesidir. Bilgisayar işletim sistemleri teknolojisine, sahibine, lisansına, çalışma durumuna, kullanıma ve birçok diğer özelliklerine göre kategorilere ayrılır. Uygulamada birçok grup ortak olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X 10.0</span>

Mac OS X 10.0 veya Mac OS X Cheetah Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış ilk nesil Mac OS X bilgisayar ve sunucu işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak kedigillerin bir türü olan Çita ismi verildi. 129 dolar fiyat ile 24 Mart 2001'de piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Public Beta</span>

Mac OS X Public Beta, Apple Computer Mac OS X Cheetah işletim sisteminin Aqua kullanıcı arayüzüne özelliğine ilk halka açık versiyonu oldu. 29,95$'a satılmıştır.13 Eylül 2000 tarihinde kamuoyuna serbest bırakıldı. Bu, yazılım geliştiriciler ve erken benimseyenlere yaklaşan işletim sisteminin bir önizlemesini test etmek ve nihai yayınlanmasından önce gelecek işletim sistemi için yazılım geliştirmeye izin verdi. ABD sürümünün 1H39 bir yapı numarası ve uluslararası sürümün 2E14 yapı numarası vardır.

<span class="mw-page-title-main">System 1</span>

System 2, System 3, System 4 ve System 5 işletim sistemleri de bu maddeye dahildir.

<span class="mw-page-title-main">System 7</span>

System 7 Apple şirketinin Macintosh işletim sistemi ve klasik Mac OS serisinin üyesidir. 13 Mayıs 1991 tarihinde tanıtıldı. System 6'nın yerine geldi ve 1997 yılında Mac OS 8 yayınlanana kadar ana Macintosh işletim sistemi oldu. Bu sürüm ayrıca Apple'ın System adı ile sunduğu son işletim sistemi oldu. system 7 sürümü ile eklenen özellikler: sanal bellek, kişisel dosya paylaşımı, QuickTime, QuickDraw 3D ve gelişmiş bir kullanıcı arayüzüdür. 1997 yılında 7.6 sürümü ile Apple işletim sisteme Mac OS adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS 9</span>

Mac OS 9 Apple şirketinin 9. ve final Apple Macintosh işletim sistemi ve klasik Mac OS serisinin son üyesidir. Apple Computer tarafından, 23 Ekim 1999 tarihinde Mac OS 8'in ardılı olarak tanıtıldı.. Bu, vurgulu Sherlock 2 Internet arama yetenekleri, iTools ve geliştirilmiş Open Transport ağ olarak bilinen Apple'ın ücretsiz çevrimiçi hizmetler entegrasyonu ile "Şimdiye kadar en iyi Internet İşletim Sistemi" olarak Apple tarafından teşvik edildi. Mac OS 9 korumalı bellek ve tam önleyici multitasking ile yoksun iken, birden fazla kullanıcı için otomatik Yazılım güncelleştirme girişi ve desteği dahil kalıcı iyileştirmeler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Apple menü</span>

Apple menü Apple'nin kurulumundan bu yana Mac OS'de bir özellik oldu. Menü çubuğunun sol tarafındaki ilk açılır menüdür. Apple menüsü rolü Mac OS sürüm tarihi boyunca değişti, ancak menü her zaman Apple logosunun bir sürümünü içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Terminal (macOS)</span>

Terminal, Apple tarafından macOS işletim sistemine dahil edilen terminal emülatörüdür. Terminal, macOS'un önceki işletim sistemleri olan NextStep ve OPENSTEP'ten uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh işletim sistemleri</span>

Macintosh işletim sistemleri, Apple tarafından geliştirilen işletim sistemleri ailesidir. 1984 yılından beri Macintosh serisi kişisel bilgisayarlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Bu, macOS bileşenlerinin bir listesidir. Bunlar mevcut Mac işletim sisteminde bulunan özelliklerdir.

Qshell, IBM i işletim sistemi için bir komut satırı yorumlayıcısıdır (kabuk). Qshell, POSIX ve X/Open standartları temellidir. KornShell özelliklerini de içeren Bourne benzeri bir kabuktur. Yardımcı programlar, ek işlevler sağlayan harici programlardır. Qshell'in geliştirme ekibi, ASCII ve EBCDIC arasında çeviri yapmak gibi platforma özgü sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı. Kabuk, toplu işlemenin yanı sıra etkileşimli modu da destekler ve çok az değişiklikle veya hiç değişiklik olmadan Unix benzeri işletim sistemlerinden kabuk komut dosyalarını çalıştırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Red Star OS</span> Kuzey Korede yaygın olarak kullanılan işletim sistemi

Red Star OS, bir Kuzey Kore Linux dağıtımıdır ve geliştirme ilk olarak 1998'de Korea Computer Center'da (KCC) başlamıştır. Yayımlanmadan önce, Kuzey Kore'deki bilgisayarlar genellikle Red Hat Linux ve Windows XP kullanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm ekranı</span>

Bilişimde, ölüm ekranı, sistem önemli bir sistem hatasıyla karşılaştığında ekranda görüntülenen, bir tür bilgisayar işletim sistemi hata mesajı için kullanılan gayriresmi bir terimdir. Bilgisayar kullanıcıları bu mesajları "ölüm ekranları" olarak adlandırmıştır çünkü bunlar genellikle kaydedilmemiş işlerin kaybolmasına neden olmakta ve genellikle sistemin donanımı veya yazılımıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir. Terimler sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, bu hata ekranları genellikle bir 'kernel panic' sonucudur. Çoğu ölüm ekranı, kullanıcıya bilgisayarı yeniden başlatmasını tavsiye eden bir mesajla birlikte düz bir arka plan renginde görüntülenir.

<span class="mw-page-title-main">Redox (işletim sistemi)</span>

Redox, güvenlik, kararlılık ve performansa odaklanan Rust programlama dilinde yazılmış Unix benzeri bir mikro çekirdek işletim sistemidir. Redox güvenli, kullanılabilir ve özgür olmayı amaçlar. Redox, SeL4, MINIX, Plan 9 ve BSD gibi önceki çekirdeklerden ve işletim sistemlerinden esinlenmiştir. GNU ve BSD'ye benzer, ancak bellek açısından güvenli bir dilde yazılmıştır. MIT Lisansı altında dağıtılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.