İçeriğe atla

A-GPS

A-GPS

A-GPS (Assisted GPS, Yardımlı GPS)(ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

Tanımı

Bağımsız bir/kendi-egemen GPS üniteleri uydularından gelen bilgilere tamamen bağlıdır. A-GPS yoksul uydu sinyali koşullarında kalite ve hassasiyet geliştirmek için hücre kulesi verileri kullanılarak arttırır. Sinyal yapıları kapalı atlama ya da meteorolojik koşullar veya ağaç gölgeliği zayıflamış son derece zayıf sinyal koşullarında, kentsel alanlarda, örneğin uydu sinyalleri çok yollu yayılma gösterebilir. Kötü koşullarda kullanıldığında bazı bağımsız GPS kılavuzları, uydu sinyali kırığı için konumun belirlenmesi mümkün olmayacaktır ve daha iyi uydu sinyali alımı için beklemeniz gerekir. Bir GPS ünitesi 12.5 dakikada sorunu çözmek ve doğru bir konum sağlamak için (GPS almanak ve gök günlüğü bilgilerini indirmek için gereken zaman) sürece gerekebilir.[1]

Bir yardımlı GPS sistemi, dış verileri kullanılarak bu sorunları ele alabilir. Bu sistemi kullanmak kullanıcıya bir maliyetle gelebilir. Faturalandırma amacıyla, ağ sağlayıcıları genellikle plana göre bir veri erişimi paraya mal olabilir.[2]

Daha hassas olması için, "A-GPS" özellikleri (Hücresel Ağ Sağlayıcısı veri hizmetine bağlı CP/cep telefonu cihazının durumunda veya CNP) internet ağı ve/veya bağlantı bir ISP'ye çoğunlukla bağlıdır. "A-GPS" (ek bir "S-GPS"/Bağımsız Bir GPS özelliği ile özellikli bir mobil (cep telefonu/akıllı telefon) cihazı alternatif olarak seçilecek ya da tam bir A-GPS/S olarak "Hybrid GPS" vardır) tek bir cihazda hibrid özellikleri -GPS bir ISS/CNP internet bağlantısı olduğundan sadece çalışabilir - bu (CNP hizmeti kapsama alanı üzerinde durumunda, yakın ya da hiç BTS kulelerin) bu A-GPS sunucularına bağlanmak için (genellikle CNP'ler tarafından sağlanan) internet bağlantısı hiçbir kapsama alanlarında işe yaramaz. Öte yandan, cihaz/özellik ("Adanmış GPS" dahil) "S-GPS" GPS uydularına doğrudan bağlanır GPS verilerini elde etmek için internet/ağ bağlantısı gerektirir.

Destek iki kategoriye ayrılır:

  1. Mobil İstasyon Tabanlı (MİT): daha hızlı uyduları elde etmek için kullanılan bilgiler.
    • Bazı durumlarda daha hızlı uydulara kilitlemek için GPS alıcısına GPS uydularından yörünge verisi veya almanak sağlayabilmektedir.
    • Ağ tam doğrulukta zamanı sağlayabilir.
  2. Destekli Mobil İstasyon (DMİ): GPS alıcısından gelen bilgileri kullanarak sunucu tarafından konumunun hesaplanması.
    • Cihaz sonraki süreçte sunucu için bir pozisyona, yaklaşık süresi ile, GPS sinyalini anlık yakalar.
    • Yardım sunucusu iyi uydu sinyali ve bol hesaplama gücüne sahiptir, bu yüzden kendisine iletilir bölük pörçük sinyalleri karşılaştırabilirsiniz.
    • Hücre Alanı kuleleri için hassas, incelenen koordinatlar konumun daha hassas hesaplanmasını sağlayarak, yerel iyonosferik koşulları ve yalnız GPS alıcısı GPS sinyalini etkileyen diğer koşullarından daha iyi bilgi verir.

Ek bir yarar olarak, mobil istasyon yardımlı uygulamalarda, işleme ve bir GPS alıcısı için gereken yazılım miktarı yardımı sunucuya düşürülebilir.

Normal bir A-GPS özellikli alıcı yardımlı sunucuya bağlanmak için veri bağlantısı (Internet ya da diğer) kullanacaktır. O da özerk GPS işleyeni olması halinde bağımsız GPS kullanabilirsiniz, ilk düzeltme zamanında bazen yavaş, ama ağa bağlı değildir ve bu nedenle ağ aralığı dışında ve veri kullanım ücreti ödemeden çalışabilir.[2] Bazı A-GPS cihazlarının geri bağımsız ya da özerk GPS düşme seçeneği yoktur.

Birçok cep telefonu A-GPS ve Wi-Fi konumlandırma sistemi ve hücre-Alanı multilaterasyonu ve bazen melez bir konumlandırma sistemi dahil olmak üzere diğer konum hizmetlerini birleştirir.[3] Yüksek duyarlılıkta GPS ilave altyapı gerektirmeyen bir şekilde bu sorunlardan bazılarının adresleri bir müttefik teknolojidir. Ancak A-GPS, bazı formlarının aksine, yüksek hassasiyetli GPS alıcısı bir süre kapalı kaldıktan sonra anında bir düzeltme sağlayamaz.

Temel kavramlar

Bağımsız bir GPS yaklaşık 30-40 saniye içinde ilk pozisyonu sağlar. Bir bağımsız GPS mevcut konumunu hesaplamak için uydularından yörünge bilgileri gerekmektedir. Uydu sinyalinin veri hızı, genellikle uzun bir zaman alır ve uydu sinyalleri bu bilgilerin edinilmesi sırasında kaybolur, eğer iptal edilir ve böylece uydudan doğrudan yörünge gök günlüğü bilgileri gibi bilgi ve almanak indirirken, sadece 50 bit/s'de bağımsız sistem sıfırdan başlamak zorundadır. A-GPS şebeke operatörü, bir A-GPS sunucusundan dağıtır. Bunlar A-GPS sunucuları uydudan yörünge bilgilerini indirmekte ve veritabanında saklayabilir. Bir A-GPS özellikli cihaz ile bu sunuculara bağlanmak ve Wi-Fi gibi diğer kablosuz radyo taşıyıcılarını kullanarak bu tür hatta GSM, CDMA, WCDMA, LTE ya da mobil şebeke radyo taşıyıcılarını kullanarak bu bilgileri indirebilirsiniz. Genellikle bu taşıyıcıların veri hızı dolayısıyla yörünge bilgisi yüksek hızda indirirken daha az zaman alır.

İşlem kipleri

A-GPS'in iki işleyiş kipi vardır:

Mobil İstasyon Destekli (MİD)
MİD modu A-GPS operasyonunda, A-GPS özellikli cihaz bir mobil servis sağlayıcıdan satın alma hizmetleri, referans zamanı ve diğer isteğe bağlı yardım verilerini alır. Mobil servis sağlayıcı kesintisiz olarak sistemde A-GPS sunucusu kullanarak GPS uydularından GPS bilgilerini (özellikle almanak) kaydeder. Yukarıdaki veriler yardımı ile A-GPS sunucusu konumunu hesaplar ve A-GPS cihazı geri gönderir (veri A-GPS sunucusu zaten mevcut mobil cihaz ve veri alınan).
Mobil İstasyon Tabanlı (MİT)
MİT kipi A-GPS operasyonunda, A-GPS cihazı sunucudan efemeris, referans konumu, referans zamanı ve diğer isteğe bağlı yardım verilerini alır. Yukarıdaki veriler yardımıyla, A-GPS cihazı görünür uydudan gelen sinyalleri alır ve konumunu hesaplar.[4]

Ölçütler

A-GPS iletişim kuralları, iki farklı tek tip yapma kuruluşlarının, 3GPP ve Açık Mobil İttifakı (OMA) tarafından tanımlanan Konumlandırma Protokolü'nün parçasıdır.

Denetim Düzlemi Protokolü
Bu cep telefonu sisteminin çeşitli kuşaklar için 3GPP ile tanımlanır. Devre için tanımlanan bu protokoller anahtarlamalı ağlardır. Aşağıda konumlandırma iletişim kuralı tanımlanmıştır.
  • RRLP'nin - 3GPP tanımlı RRLP'nin veya Radyo kaynak yeri iletişim kuralı GSM şebekeleri üzerinde konumlandırma protokolünü desteklemek.
  • TIA 801 - CDMA2000 ailesi CDMA 2000 ağları için bu protokolü tanımlanmıştır.
  • RRC konum protokolü - 3GPP UMTS ağı için RRC ölçütünün bir parçası olarak bu protokolü tanımlanmıştır.
  • LPP - 3GPP LTE ağları için SPK veya LTE konumlandırma protokolü tanımlanır.
Kullanıcı Düzlemi Protokolü

Bu Paket Anahtarlamalı Ağlarda konumlandırma protokollerini destekleyen OMA tarafından tanımlanır. Kullanıcı düzlemi Protokolü'nün iki kuşağı gelişmiştir.

  • SUPL V1.0
  • SUPL V2.0

Ayrıca bakınız

  • Yardımlı GPS ile cihazların listesi
  • Cep telefonu izleme

Kaynakça

  1. ^ "NavCen GPS Kullanıcısı. 3.5.3 Almanak Derleme" (PDF). 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ağustos 2015. 
  2. ^ a b GPS telefonda veri ücretleri için dikkat 14 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., CNET, Ağustos 2007
  3. ^ Networking iPhone A-GPS 8 Aralık 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi Hybrid system
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

Araç takip aracın yerini harita üzerinde gösterme işlemidir. Yer belirlemede GPS uyduları kullanılır. GPS uydularının kullanılmasından dolayı Uydudan Araç Takibi olarak da bilinir. 4 temel çeşidi vardır. GSM tabanlı sistemler, Uydu tabanlı sistemler, kara kutu sistemler ve hibrid sistemler. Telsizle takip de kullanılan yöntemler arasındadır, ama bu yöntem fazla yaygınlaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baz istasyonu</span>

Baz istasyonu, iki yönlü bir mobil ağ sisteminde yayın yapan birimdir. Radyo sistemindeki bir antenden farklı olarak, baz istasyonu hem sinyal alır, hem de sinyal gönderir yani iki antenden oluşur. Günümüzde baz istasyonları değişik yönlere doğru değişik güçlerde yayın yapma kabiliyetine sahip olan tevcihli antenler kullanır. İnsanların dikkatini çekmemek için, baz istasyonları değişik boy ve şekillerde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil terminal</span>

Mobil terminal, bir mobil ağ ile iletişim için gerekli tüm kullanıcı ekipmanını ve yazılımı içerir. Popüler örnekler olarak cep telefonu veya Wi-fi destekli bir dizüstü bilgisayar gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay uydu</span> bir astronomik cismin yörüngesine oturtulmuş insan yapımı nesne

Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.

Mobil içerik, cep telefonlarında gösterilen veya kullanılan ringtone, grafik, indirim önerisi, oyunlar, filmler ve GPS navigasyon gibi her türlü ortamdır. Mobil telefon sahipleri, cihazlarını text mesaj atmak, randevularını ayarlayabilmek, müzik dinlemek, video izlemek, video çekmek, alışveriş için kupon elde etmek, ofis dokümanlarına ulaşmak, haritadan yol tarifi almak ve daha birçok şey için kullanabilmektedirler. Bu gelişmeler sayesinde de mobil içerik kullanımı oldukça gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

GLONASS, Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema veya Global Navigation Satellite System, tanımlamalarının kısaltmasıdır. Türkçe: Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi veya Türkçe: Küresel Uydu Seyir Sistemi);

<span class="mw-page-title-main">QZSS</span>

Quasi-Zenith Satellite System (QZSS), uydu tabanlı Japonya'yı kapsayacak şekilde geliştirilmiş yönelim ve konum zamanlama sistemidir. İlk uydu "Michibiki" 11 Eylül 2010'da fırlatılmıştır. Tam işler duruma 2013 yılı içinde geçmesi beklenmektedir. 2013 yılının Mart ayında, Quasi-Zenith Uydu Sistemi'nin 3 uydudan 4 uyduya geliştirimi Japonya'nın Bakanlar Kurulu toplantısı sonucunda basına duyurulmuştur. Üç uydu yapımı için Mitsubishi Electric kuruluşu ile sistemin 2017 sonundan önce başlatılması hedeflenerek, 526 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GPS yön bulma cihazı</span> Uydu sinyallerini analiz ederek konumlarını belirleyen bir cihaz

Bir GPS yön bulma cihazı GPS uydularından bilgi alarak coğrafi konumu doğru hesaplayan bir cihazdır. Başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından kullanılan sistemin, şu anda alıcıları otomobillerde ve akıllı telefonlarda da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DORIS (jeodezi)</span>

Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite (DORIS) bir Fransız uydu yörüngelerinin konumlandırma için belirlenmesinde kullanılan sistem.

gpsOne, cep telefonu takibi için Qualcomm tarafından üretilen cep telefonu yonga setinin marka adıdır. Bu yonga seti, özellikle GPS alımının zayıf olduğu yerlerde, tek başına GPS'e göre telefonun yerini daha hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde bulmak için A-GPS kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek Zamanlı Kinematik</span>

Gerçek Zamanlı Kinematik uydu navigasyonunda, GPS, GLONASS ve / veya Galileo ile birlikte kullanılabilen, uydu tabanlı konumlandırma sistemleri ile elde edilen konum verilerinin hassasiyetini artırmak için kullanılan bir teknik. Bu sinyalin taşıyıcı dalgasının faz yerine sinyalin bilgi içeriği ölçümlerini kullanır ve santimetre düzeyinde doğruluk sağlayan, gerçek zamanlı düzeltmeler sağlamak için tek bir referans istasyonuna dayanmaktadır. Özellikle, GPS referans ile sistem, genel olarak Taşıyıcı Fazlı Geliştirme veya CPGPS olarak adlandırılır. Arazi anketinde ve hidrografi araştırmasında uygulaması vardır.

GPS izleme ünitesi, bir aracın tam yerini belirlemek için Küresel Konumlandırma Sistemi kullanan bir aygıttır. Kaydedilen konum verileri izleme birimi içinde saklanabilir ya da birimi gömülü, radyo veya hücresel uydu modem kullanarak, merkezi bir konum veri tabanı ya da internet bağlantılı bir bilgisayara aktarılabilir. Bu varlığın konumu, daha sonra parça çözümleme izleme yazılımı, GPS kullanarak bir harita arka planında ya gerçek zamanlı ya da aldığınız sırada görüntülenmesini sağlar. Veri izleme yazılımı, GPS özelliği ile akıllı telefonlar için kullanılabilir.

Gerçek zamanlı konum etiketleme, medya ile özel bir konumu ilişkilendirerek, medya edinmede ilanın haritadan medya aktarımı ve gerçek zamanlı medya yayıncılığının otomatik tekniğine verilen isimdir. Bu inşa edilmiş ya da eklenmiş konumu elde etmede cihaz gerektiren, böylece bir otomatik konum etiketleme sürecinin bir uzantısıdır, ama aynı zamanda bir kablosuz veri aktarım cihazıdır. Birçok modern cep telefonları ve sayısal kameralar şimdiden böylece doğrudan coğrafi etiketli fotoğrafı üreten bir cihazın içine kamera, aGPS ve kablosuz veri aktarımını bütünleştirmektedir. Gerçek zamanlı konum etiketleme bazen "taşınabilir konum etiketleme" ya da "otomatik konum etiketleme" olarak ifade edilir, ama bu adımda yayın gerçek zamanlı anlamına gelmez.

İlk düzeltme süresi uydu sinyallerini ve konumlandırma verilerini elde eden ve konum çözümünü hesaplamak için bir GPS alıcısı için gerekli zamanın bir ölçüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımsal GPS</span>

Ayrımsal Küresel Konumlama Sistemi en iyi uygulamaların durumunda yaklaşık 10 cm 15 metrelik Nominal GPS doğruluğu, gelişmiş konum doğruluğu sağlayan Küresel Konumlama Sistemi'nin bir donanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Tüketici elektroniği</span>

Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.