İçeriğe atla

A-Ba-Ni-Bi

İsrail "A-Ba-Ni-Bi"
1978 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİsrail
Şarkıcı(lar)İzhar Kohen & The Alphabeta
Dilİbranice
Besteci(ler)Nurit Hirş
Söz yazar(lar)ıEhud Manor
Orkestra ŞefiNurit Hirş
Finallerdeki sonuçları
Final derecesi1.
Final puanı157
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ "Ahava Hi Şir Lişnayim" (1978)   
"Hallelujah" (1979) ►

"A-Ba-Ni-Bi" (Türkçe: Seni Seviyorum), 1978 Eurovision Şarkı Yarışması'ında Izhar Cohen ve Alphabeta tarafından seslendirilen ve İsrail adına yarışarak birinci olan şarkıdır. Bu, İsrail'in yarışmada elde ettiği ilk birinciliktir ve bu sonuçla birlikte yarışmanın kurallarına bağlı olarak bir sonraki yarışmanın İsrail'de yapılacak olmasıyla, yarışma ilk kez Avrupa sınırları dışına çıkmış oldu.

Şarkı, Ehud Manor tarafından yazıldı ve Nurit Hirsin tarafından bestelendi. Yarışmada, Cohen ve arkasında beş vokalist (iki erkek, üç kadın), tamamen beyaz giyinmişlerdi ve müziğe göre sahnede hareket ediyorlardı.

Şarkı, Lüksemburg'un Bacara şarkısından sonra, Avusturya'nın Springtime şarkısından önce, on sekizinci olarak yarışmada sahneye çıktı. Oylamanın bitmesiyle, 157 puan alarak 20 ülkenin şarkısı arasında 1. oldu. Bu şarkı Grup Vitamin'in 1994'te çıkardığı "Aşkın Gözyaşları" albümünde "Acaba Bu Ne Baba Be ?" olarak coverlanmıştır.

Bir sonraki 1979 yarışması'nı kazanan İsrailli katılımcı "Hallelujah" adlı şarkısıyla Milk and Honey olmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

Dansevise, 1963 Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci olan şarkıdır. Grethe ve Jørgen Ingmann tarafından Danca seslendirilen şarkı yarışmada Danimarka'yı temsil etti. Bu şarkıyla birlikte yarışmada ilk kez bir çift yer aldı. İskandinavlar arasında yarışmayı kazanan ilk çift oldular.

<span class="mw-page-title-main">Gali Atari</span>

Avigail Atari, İsrailli şarkıcı ve oyuncu.

İsrail, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dana International, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından finanse edilen Kanal 1 içerisinde düzenlenen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ding Dong" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. International, ikinci yarı finalde 38 puan toplayarak on beşinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

"Ding Dong", İsrailli pop şarkıcısı Dana International tarafından yazılan ve seslendirilen şarkıdır. Söz konusu şarkı, Kdam Eurovision 2011 isimli İsrail ulusal finalinde birinci gelmiş ve Düsseldorf, Almanya'da gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır. Şarkı, 12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen yarışmanın ikinci yarı finalinde 38 puan toplayarak on beşinci olmuş, yarışma kuralları gereği yarı finalde ilk ona giremediğinden finale yükselememiştir.

Ey Şam, İlanit tarafından seslendirilen ve 1973 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkı.

"At Va'Ani", Şlomo Artzi tarafından seslendirilen ve 1975 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sameyah</span>

"Sameyah" veya teklinin uluslararası resmi ismi ile "Sameach", iki kadın ile iki erkek üyeden oluşan PingPong isimli İsrailli dörtlü tarafından seslendirilen bir şarkı. Şarkı, İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen 2000 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmiş ve yarışmayı 7 puan ile yirmi ikinci sırada tamamlamıştır. Şarkı, grup üyeleri tarafından absürt sözlere sahip bir joke entry olarak nitelendirilmiştir.

İsrail, İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen 1975 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on yedi ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı Şlomo Artzi, İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olmuş ve "At Va'Ani" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmıştır. Oylamanın sonunda ülke 40 puan toplayarak on birinci olmuştur.

İsrail, Hollanda'nın Lahey şehrinde gerçekleştirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Şokolad, Menta, Mastik, ülkenin ulusal kanalı dışında gerçekleştirilen İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olmuş ve "Emor Şalom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmıştır. Oylamanın sonunda ülke 77 puan toplayarak altıncı olmuştur.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden birisi olan İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı İlanit, "Ahava Hi Şir Lişnayim" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemek üzere ülkenin ulusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş idi. İlanit, ilki 1973 yılında olmak üzere ikinci defa katıldığı bu yarışmayı 49 puan toplayarak on birinci sırada tamamlamıştır.

İsrail, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen 1978 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı İzhar Kohen ve müzik grubu Alphabeta, İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olarak "A-Ba-Ni-Bi" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmışlardı. Yarışma finalinde 157 puan toplayan sanatçılar, yarışmaya katılan diğer on dokuz ülkeyi arkalarında bırakarak birinci gelmişlerdi. Bu, İsrail'in yarışma tarihinde aldığı ilk birinciliği idi.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, İsveç'in Göteborg şehrinde gerçekleştirilen 1985 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, İzhar Kohen, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Olé, Olé" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Kohen, yarışmayı 93 puan toplayarak beşinci sırada tamamladı.

İsrail, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen 1996 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeyi belirlemek üzere kapalı bir şekilde gerçekleştirilen ön elemede elenen yedi ülkeden biri idi. Ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalde seçilen temsilci, Galit Bell, "Şalom Olam" isimli şarkı ile 12 puan toplayarak ön elemede yirmi sekizinci geldi. Günümüze dek formatı üzerine hiçbir resmî açıklama yapılmayan söz konusu ön eleme sistemi, resmî Eurovision Şarkı Yarışması sitesi tarafından tanınmamakta ve elenen ülkelerin o yılın yarışmasına hiç katılmadıkları kabul edilmektedir.

İsrail, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Eddie Butler, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Together We Are One" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Butler, İsrail bir önceki yılın yarışma finalinde ilk ona girdiği için yarı finalde yarışmadan finalde sahne aldı ve 4 puan ile yirmi üçüncü geldi.

Litvanya, İsrail'in başkenti Kudüs'te düzenlenen 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Litvanya'yı Eurovision'da temsil edecek şarkının belirlenmesi için Litvanya yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Strazdas" şarkısıyla Aistė Smilgevičiūtė kazanmıştır.

İsrail, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Dolev Ram ve Penn Hazut'un yazdığı "I Feel Alive" adlı şarkıyla katılmıştır. İsrail'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Raşut Ha-Şidur (IBA) tarafından HaKokhav HaBa L'Eirovizion adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da İsrail'i temsil edecek kişi belirlenmiştir.

İsrail, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Doron Medalie ve Stav Beger'in yazdığı "Toy" adlı şarkıyla katılacaktır. Şarkıyı Netta Barzilai seslendirmiştir. İsrailli yayıncı תאגיד השידור הישראל (IPBC) ve özel kanal Keşet tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılacak 2018 yarışması'nda İsrail'i temsil eden kişiyi HaKokhav HaBa L'Eurovizion yarışması'nda seçmiştir.

Letonya, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Letonya'yı Eurovision'da temsil edecek şarkının belirlenmesi için Letonya yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "I Hear Your Heart" şarkısıyla Cosmos kazanmıştır.