İçeriğe atla

Aşkabat Anlaşması

Aşkabat anlaşması, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Hindistan, Pakistan ve Umman hükûmetleri arasında Orta Asya ve Basra Körfezi arasında mal taşımacılığını kolaylaştıran uluslararası bir taşımacılık ve transit koridoru oluşturmak için yapılan çok modlu bir taşımacılık anlaşmasıdır. Anlaşma Nisan 2016'da yürürlüğe girdi. Türkmenistan, anlaşmanın emanetçi devletidir.

Anlaşma ilk olarak İran, Umman, Katar, Türkmenistan ve Özbekistan tarafından 25 Nisan 2011'de imzalanmıştı. Katar daha sonra 2013'te anlaşmadan çekildi, aynı yıl Kazakistan üyelik için başvurdu ve sonunda 2015'te onaylandı. Pakistan da anlaşmaya katıldı. Hindistan resmen Şubat 2018'de katıldı.

Amaç

Bu anlaşmanın amacı, Avrasya bölgesindeki bağlantıyı geliştirmek ve bunu Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru (INSTC) dahil olmak üzere bu bölgedeki diğer ulaşım koridorlarıyla senkronize etmektir.

Hint planları

Hindistan hükûmeti Mart 2016'da anlaşmaya katılmak için onay istedi. 3 Şubat 2018'de resmi bir giriş yapmadan anlaşmanın kurucu üyelerinden onay aldı.[1]

Bağlantı

Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru

Aşkabat Anlaşması ile önerilen gelişmiş bağlantı, aynı zamanda gemi, Trans-Hazar demiryolu ve Hindistan, Rusya, İran, Avrupa ve Orta Asya arasında yük taşımak için karayolu güzergâhını kapsayan Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru ile senkronize olacak. Güzergâh öncelikle Hindistan, İran, Azerbaycan ve Rusya'dan gemi, demiryolu ve karayolu ile yük taşımayı içeriyor.[2]

Avrasya Demiryolu Bağlantısı

Bu anlaşma ayrıca 2013 yılından itibaren Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan (TAT) demiryolu hattını, 2014 yılında Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım koridorunu, İran-Türkmenistan-Kazakistan demiryolunu ve AB ve 14 Doğu Avrupa, Güney Kafkasya ve Orta Asya devletinden oluşan TRACECA'yı (Ulaştırma Koridoru Avrupa-Kafkas-Asya) güçlendirecektir.

Çabahar-Afganistan

İran'daki Çabahar Limanı, 2017'den beri Pakistan topraklarından geçmek zorunda kalmadan Hindistan'dan Afganistan'a bir ticaret bağlantısı oluşturdu.[3][4] Üç ülke arasındaki anlaşma ilk olarak 2015 yılında imzalandı.[5] Liman bağlantısı Afganistan'ın maden bakımından zengin Hajigak bölgesine bağlayacak 900 km'lik bir demiryolu hattını da içermektedir.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  7. ^ https://web.archive.org/web/20160304093330/ []

İlgili Araştırma Makaleleri

Asya Futbol Konfederasyonu'nun 2004 Asya Kupası finalleri Çin'de 17 Temmuz ve 7 Ağustos günleri arasında düzenlendi. Pekin'deki final karşılaşmasında Çin'nin yenen Japonya şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Asya Otoyolu Projesi</span> Vikimedya liste maddesi

Asya Ana Karayollar Projesi, Asya'daki ana karayollar sistemini geliştirmek hedefli olarak Asya ve Avrupa'da bulunan 32 ülke ile Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) arasında yapılmış olan bir kooperatif projedir. Sekreterliği Bangkok'ta bulunmaktadır. Bu proje Komisyonu'nun 48. Toplantısında 1992'de kabul edilmiş olan Asya Kara Ulaşımı Altyapı Geliştirmesi (ALTID) ana projesinin üç genel kısmından biridir. Bu kısımlar şunlardır:

  1. Asya Ana Karayollar Projesi :
  2. Trans-Asya Demiryolu (TAR);
  3. Asya karadan taşımacılık projeleri için teşvik.

Bu Asya'daki her bir ülkede bulunan hastaneler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Asya İşbirliği Diyaloğu</span> Hükûmetlerarası kuruluş

Asya Birliği ya da Asya Dayanışma Birliği, Asya ülkeleri arasında iş birliği sağlamak ve ASEAN, SAARC ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi ayrı bölgesel örgütlerin entegrasyonuna yardımcı olmak amacıyla 2002 yılında kurulan uluslararası örgüttür.

Bu sayfa Asya'da kullanılan ulusal ve uluslararası bayrakları gösterir.

Aşağıda 1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında Asya bölgesinde (AFC) oynanan karşılaşmalar listelenmiştir. Elemelerin tamamı hakkında bilgi için 1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.

2000 AFC Asya Kupası elemelerinde 42 ülke mücadele etti. Ev sahibi Lübnan ve 1996'da düzenlenen son turnuvanın şampiyonu Suudi Arabistan şampiyonaya direkt katılırken, elemeler sonucunda belirlenen 10 ülkenin takımı da turnuvaya katılmaya hak kazandı.

2002 FIFA Dünya Kupası AFC elemelerinin birinci turunda 40 Asya Futbol Konfederasyonu üyesi takım mücadele etti. Dörder takımdan oluşan ve her bir takımın, grubundaki diğer takımlarla ikişer maç yaptığı mücadelelerde; gruplarını ilk sırada tamamlayan takımlar ikinci tura yükselmeye hak kazandı. Maçlar başlamadan önce Myanmar, elemelere katılmayacağını belirterek turnuvadan çekilme kararı aldı. Bu sebepten ikinci grupta üç takım mücadele ederken, her takım sadece iki maç yaptı.

TRACECA ya da Avrupa-Kafkasya-Asya Taşımacılık Koridoru (akronim: Transport Corridor Europe-Caucasus-Asia); Karadeniz, Kafkasya ve Orta Asya’da uluslararası ulaştırmayı geliştirmeyi ve siyasi-ekonomik ilerlemeyi hedefleyen, devletler arası bir program. Kısaca İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması amacıyla Orta Asya cumhuriyetlerini Kafkasya üzerinden Avrupa’ya bağlamayı hedefleyen ağırlıklı olarak demiryolu olmak üzere tüm ulaşım sistemlerini kapsayan bir Doğu – Batı koridoru olarak da tanımlanabilir.

Asya Gençlik Oyunları ya da kısaltılmış haliyle AYG, Asya'daki atletlerin katıldığı her dört yılda bir düzenlenen çok sporlu bir etkinliktir. Oyunlar OCA tarafından organize edilir. Oyunlar, Asya Oyunlarından sonra en büyük ikinci çok sporlu etkinlik olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Plaj Oyunları</span>

Asya Plaj Oyunları”,, 4 senede bir bütün Asya’dan sporcuların katılımıyla gerçekleşen çok sporlu etkinlik. Oyunlar Asya Olimpik Konseyi tarafından organize edilmektedir. Oyunlar, Asya Oyunları’ndan sonra en büyük etkinlik olarak gösterilmektedir. Oyunlar ucuz tesis gereksinimi, sahillerin yoğunlukta olması ve turistik bölgeler olduğu için popülerliği hızla artmaktadır. İlk Oyunlar Bali Adası’nda yapılmıştır. Oyunlar tarihi boyunca 6 ulus Asya Plaj Oyunları’na ev sahipliği yaptı. 45 farklı ulus katılımcı olmuştur. En son Oyunlar 2016 senesinde 24 Eylül’den 3 Ekim tarihleri arasında Danang, Vietnam’da yapılmıştır. Bir sonraki Asya Plaj Oyunları 2020 senesinde yapılacaktır. Kamboçya, Hindistan, Kazakistan ve Türkmenistan ev sahipliği yapmak için istekte bulunmuştur.

2018 Asya Oyunları'nda atletizm müsabakaları, 25-30 Ağustos'ta Cakarta'daki Gelora Bung Karno Stadyumu'nda yapıldı.

2018 Asya Oyunları'nda yüzme müsabakaları, 19-24 Ağustos'ta Cakarta'daki Gelora Bung Karno Spor Kompleksi'nde yapıldı. 41 kategoride dağıtılan 123 madalyanın, 52'si Japon ve 50'si Çinli sporculara olmak üzere toplam 102'si iki ülkeye gitti.

2022 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri ikinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru</span>

Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru (INSTC) 7.200 km uzunluğunda gemi, demiryolu ve karayolları vasıtasıyla yük taşıma rotası Hindistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Rusya, Orta Asya ve Avrupa.

<span class="mw-page-title-main">Lapis Lazuli Koridoru</span>

Lapis Lazuli Koridoru, 2018 yılında açılan ve Afganistan'ı Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye bağlayan uluslararası bir transit güzergâhtır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2015 Asya Güreş Şampiyonası, 6-10 Mayıs 2015 tarihlerinde Katar'ın Doha kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2007 Asya Güreş Şampiyonası, 8-13 Mayıs 2007 tarihlerinde Kırgızistan'ın Bişkek kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Asya Oyunları'nda güreş</span>

2018 Asya Oyunları'nda güreş müsabakaları 19-22 Ağustos 2018 tarihleri arasında Endonezya'nın Cakarta kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, bir halkın gerçekleştirdiği fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, gösteriler, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımını içerir. "Somut olmayan kültürel miras", 2003 yılında hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde tanımlanmaktadır. Yeni miras unsurlarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmesi, sözleşmeyle kurulan uluslararası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi tarafından belirlenmektedir. Türkmenistan anlaşmayı 2011 yılında imzalamıştır.