İçeriğe atla

Aşk (roman)

Aşk
The Forty Rules of Love
Kitabın kapağı
YazarElif Şafak
ÇevirmenKadir Yiğit Us
Kapak sanatçısı
Ebru Bilun Akyıldız
Ülke Türkiye
Dilİngilizce
KonuZahiri ve ilahi aşk
TürRoman
YayımMart 2009
YayımcıDoğan Kitap
Sayfa420
ISBN975-342-297-0

Aşk, Elif Şafak'ın Mart 2009 tarihinde yayımlanan bir romanıdır. Kitap, giriş kısmında "Ya ortasındasındır aşkın, merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde..." ibaresini taşımaktadır. İngilizce aslından Türkçeye çevirisini Kadir Yiğit Us yapmıştır.

Tanıtım

Yazar Elif Şafak, Aşk adlı romanı henüz yeni yayımlanıp dağıtılmakta iken, 4 Mart 2009 günü Zaman gazetesinde yeni romanından şu sözlerle bahsetmiştir.[1]

...Bu romanda okura yüreğimi açtım. Tasavvuf benim sırrımdı, o sırrı aşikâr ettim. Şems ve Mevlânâ hakkında bir kitap yazayım arzusuyla kaleme almadım bu kitabı. Ben "aşk"ı anlatmak istedim. Buydu çıkış noktam. Hem dünyevî hem manevî boyutlarıyla aşkı yazdım. Zıt gibi görünen karakterleri yan yana getirerek evrensel bir öz yakalamayı arzuladım. 2008 senesinde Boston'da yaşayan üç çocuk annesi mutsuz bir Yahudi Amerikalı kadın için Mevlânâ ne ifade ediyor, bu sorunun cevabını kovaladım.

Son tahlilde, beşerin tabiatı şaşmaktır. Elbette hatalar, kusurlar olabilir. Yoksa Şems'i, Mevlânâ'yı yazmaya kalkıp da her şeyi anladığını iddia etmek "kibir" olur. Ama şunu samimiyetle söyleyebilirim: Ben bu romanı aşkla yazdım, aşkla okunmasıdır temennim.

Konusu

Ella Rubinstein, ABD'nin Boston kentinde yaşayan, 40 yaşında, evli ve üç çocuk sahibi bir kadındır. Kocası David, tanınmış ve başarılı bir diş hekimidir ve onunla birlikte yaşamaktadır. Hayatını her zaman evde yemek yapmak ve çocuklarına bakmakla geçirir. Ella ve David, kendi şartlarında pek iyi bir evlilik yürütmezler; çünkü Ella, David'in onu aldattığını düşünmektedir.

Bir gün Ella ve David, büyük kızları Jeannette'nin erkek arkadaşı Scott ile evlenmek için onların karşısına çıktığında ne yapacaklarını bilemezler. Ella, kızını engellemeye çalışır. Scott'ı arar ve ona kızından uzak durmasını söyler. Bunu öğrendikten sonra David ve Jeannette, Ella'ya karşı tavır alır. Bu olaydan sonra Ella'nın hayatı değişmeye başlar.

Ella, David'in yardımıyla bir dergide iş bulur. Oradaki işi, dediği gibi, bir yayınevinde bir edebiyat editörünün asistanıdır. Ella, müsait olduğunda, kendisine verilen öyküyü değerlendirerek zamanını geçirir. Hikâyenin yazarı, Aziz Zahara adında İskoç bir mutasavvıftır (Sufi). Hikâyenin konusu ise, 13. yüzyılda geçmektedir ve Mevlana ile Şems’in dostluğunu anlatmaktadır. Ella, bu hikayede kendi hayatını bulur ve hikayeden çok etkilenir. Vakit buldukça sürekli bu hikayeyi okur, o dönemin tasavvuf dünyasına dalar, Mevlana ile Şems'i iyice tanır ve bir nebze de olsa yaşamına anlam ve renk katar.

Zamanla Ella, Aziz’e e-postalar atmaya başlar. Bu mesajlaşmalar iyice sıklaşınca da Ella, Aziz’i tanımadan Aziz’e aşık olur. Ella, kocası David’e Aziz diye birisine aşık olduğunu söyler. David, Ella’yı evliliğini sonlandırmamaya ikna etmeye çalışsa da, bir türlü başarılı olamaz. Aziz, Boston'a gelip Ella ile bir otelde buluşur ve kendiyle ilgili her şeyi Ella’ya anlatır: Aziz kanserdir ve çok az hayatı kalmıştır.

Ella, her şeyi kabul edip ailesini terk eder ve Aziz ile birlikte Konya’ya gelip birlikte yaşamaya başlarlar. Bir yıl boyunca birlikte çok mutlu bir hayat sürdürürler. Daha sonra Aziz, hastalığından dolayı sessizce ölür. Ella, bunun üzerine yalnız kalır. İkiz çocukları ve kocası David, Ella ile yaptıklarından ötürü konuşmak istememektedir. Ancak onu destekleyen tek kişi, bir zamanlar erkek arkadaşıyla evlenmesine karşı çıktığı büyük kızı Jeannette’dir.[2][3]

Karakterler

21. yüzyıl karakterleri 13. yüzyıl karakterleri
Ella Rubinstein Rumi (Mevlana)
David Şems (Şems-i Tebrizi)
Jeannette Katil
Scott Efendi
Orly Çömez
Avi Dilenci Hasan
Esther Hala Çöl Gülü Fahişe
Aziz Z. Zahara Sarhoş Süleyman
Baba Zaman
Mutaassıp
Alaaddin
Kerra
Kimya
Cengaver Baybars
Sultan Veled
Talebe Hüsam

Kitabın kapağı

Romanın kapağında fotoğraf sanatçısı Ebru Bilun Akyıldız'ın "kadın kalbi" adlı fotoğrafı yer almaktadır[4] ve fotoğraf, kalp şeklinde bir yaprağı tasvir etmektedir. Kapak, "kalp çakrasının yaydığı tonda" bir pembe zemin üzerine basılmıştır.[5]

Kitap kapağının pembe rengi, romanın dağıtımından itibaren pek çok tartışmalara sebep oldu. Bu rengin, kitabı "popüler bir aşk romanı" görünümüne soktuğu öne sürüldü. Pembe rengin kadınsı bir renk olarak algılanmasından ötürü kimi erkek okurların ellerinde bu kitapla görünmek istememesi üzerine yayıncı, alternatif olarak kül rengi bir kapak daha hazırladı ve pembe kapaklı kitabı okumak istemeyenler için Haziran 2009'da 20 bin özel baskı yaptı.[6]

Kitapta adı geçen bazı tarihî şahıslar

Kitap, 21. yüzyıl ile 13. yüzyıl dünyası arasında gidip geldiği için kitapta bazı tarihî şahısların da adı ara sıra geçmektedir. Mevlânâ ve Şems-i Tebrîzî, bu şahısların başında gelmektedir:

Eleştiriler

Kaynakça

  1. ^ "Elif Şafak Romanını Anlattı". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2009. 
  2. ^ "ELİF ŞAFAK AŞK ROMANININ ÖZETİ,KARAKTERLER VE ÖZELLİKLERİ,KİTAPLA İLGİLİ ELEŞTİRİLER-DEĞERLENDİRMELER - EDEBİYAT FATİHİ". www.edebiyatfatihi.net. 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2022. 
  3. ^ "Aşk Elif Şafak Roman Özeti | YORUMLAR | ESA". edebiyatvesanatakademisi.com. 4 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2022. 
  4. ^ "Yelda Cumalıoğlu, Elif Şafak, Cemaate Yakın mı?, 28.03.2009 Gerçek Gündem". 2 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2009. 
  5. ^ "Nur Çintay, Elif Şafak'ın Aşk'ının Rengi Meselesi, 29.06. 2009 Radikal Gazetesi". 9 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2009. 
  6. ^ "Miraç Zeynep Özkartal, Maçolar için "Aşk"ın Gri Kapaklısı çıktı, 28.06.2009 Milliyet Gazetesi". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şems-i Tebrîzî</span>

Şems-i Tebrîzî, İranlı mutasavvıf. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin gönül dünyasında büyük değişikliklere sebep olan ve Mevlânâ tarafından yazılan ilâhî aşk şiirlerinden oluşan "Dîvân-ı Şems-î Tebrîzî" adındaki nazım eser sayesinde tanınan Mevlana'nın sohbet şeyhidir.

1185 yılı, Miladi Takvime göre çarşamba günü başlamış bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Elif Şafak</span> Türk yazar, akademisyen ve aktivist

Elif Şafak, Britanyalı-Türk yazar, akademisyen, kadın hakları ve LGBTQ+ aktivisti. İlk romanı Pinhan'ı yayımladığı 1997'den beri eserler vermekte olan yazar, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip oldu. Eserleri 50'den fazla dile çevrilen Şafak, ''Aşkın 40 Kuralı'' adlı romanı ile BBC'nin "Dünyayı Şekillendiren 100 Roman" listesine girdi. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi tarafından "Dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişi"den birisi olarak seçildi. 2021'de BBC 100 Kadın listesinde Fransa adına yer aldı. 2017 yılında Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarıdır. Ayrıca yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" isimli kitabında, "Sinek Sarayı" kitabından intihal olduğu gerekçesiyle Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi yazar ile yayınevinin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Mevlevîlik</span>

Mevlevîlik, 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi'nin tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümü ardından gelişen tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Karakoyunlu</span> Türk yazar ve politikacı (1936–2024)

Yılmaz Karakoyunlu, Türk siyasetçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî</span> Türk tasavvuf âlimi ve şair (1207–1273)

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi, ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir. Mevlana'nın etkisi ulusal sınırları ve etnik ayrımları aşar: onun manevi mirası son yedi yüzyıldır İranlılar, Tacikler, Türkler, Yunanlar, Peştunlar, Orta Asya ve Hint Yarımadası Müslümanları tarafından büyük ölçüde takdir edilmektedir. Şiirleri dünya dillerinin çoğuna geniş çapta çevrilmiş ve çeşitli biçimlere aktarılmıştır. Mevlana, Amerika Birleşik Devletleri'nde "en popüler şair" ve "en çok satan şair" olarak tanımlanmıştır.

Mehmet Rauf, Türk hikâyeci ve romancı. Mehmet Rauf'un dışında, Rauf Vicdani, Besim Rauf, Cemil Jüpon, Ali Necdet, Mehmet Nafiz imzalarını da kullandı.

<i>Dîvân-ı Kebîr</i>

Dîvân-ı Kebîr veya Dîvân-ı Şems-i Tebrizî, Muhammed Celâleddin-i Rûmî'nin söylediği ilahi aşk şiirlerinden oluşan, 44 bin 8 yüz 34 beyitlik nazım bir eserdir. Mevlânâ'nın "Âşıklar Divanım" biçiminde adlandırdığı eser aynı zamanda "Şems Divanı" ya da "Divan-ı Şems-i Tebrizî" olarak anılmaktadır. Divan edebiyatında divanların, şairlerinin isimleri ile anılması geleneğine ters düşen bu son adlandırma; Mevlânâ'nın gazellerinin sonunda kendi adı yerine her zaman Şems-i Tebrizi adını kullanmasından kaynaklanmaktadır.

<i>Mahrem</i> (roman)

Mahrem, Elif Şafak'ın Ağustos 2000 tarihinde yayınladığı, alt başlığında "görmeye ve görülmeye dair bir roman" ibaresini taşıyan üçüncü kitabıdır.

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, hikâyeci, roman yazarı, sosyolog.

Diskdünya (Discworld),Terry Pratchett tarafından yazılan, Büyük A'tuin isimli dev kaplumbağanın sırtındaki dört filin üzerinde dengede duran yassı bir disk olan kurgusal Diskdünya'da geçen 41 kitaplık bir fantastik komedi kitap serisidir. Kitaplar sıklıkla J. R. R. Tolkien, Robert E. Howard, H. P. Lovecraft, Charles Dickens ve William Shakespeare'den ayrıca mitoloji, folklor ve peri masallarından genellikle güncel kültürel, politik ve bilimsel olaylarla hicivsel paralellikler kurarak esinlenir ya da parodilerini yapar.

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

<i>Siyah Süt</i>

Siyah Süt, Elif Şafak'ın 2007'de İstanbul'da Türkçe olarak yazdığı bir romandır. Yazarın, otobiyografik özellik taşıyan ilk kitabıdır; dili diğer romanlarına göre sadedir; gerçek ile kurguyu birbirine katan bir üslubu vardır.

<i>Tiffanyde Kahvaltı</i> Truman Capoteun kısa romanı

Tiffany'de Kahvaltı, Amerikalı yazar Truman Capote'nin 1958'de yayımladığı novella'nın adıdır. Özgün adı Breakfast at Tiffany's olan bu kısa roman Random House yayınevi tarafından yazarın üç kısa hikâyesi ile birlikte tek bir kitap halinde basılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nora Roberts</span> Amerikalı yazar

Nora Roberts Amerikalı ünlü aşk ve macera romanları yazarıdır. 210'dan fazla roman yazmış, kitapları uzun süre en çok satanlar listesinde kalmış ve 35 ülkede basılmıştır. Ayrıca J. D. Robb takma adıyla 21. yüzyılda geçen Ölüm Serisi adında polisiye aşk romanları da yazmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşk romanı</span>

Aşk romanı, edebiyat′da bir roman türü.

<i>İskender</i> (roman) Elif Şafak romanı

İskender, bir Elif Şafak romanı. Temmuz 2011'de Doğan Kitap tarafından yayımlandı. İngilizce olarak yazılan roman, Türkçeye Omca Korugan tarafından çevrildi. Diğer romanlarında olduğu gibi bunda da Şafak, tasavvufa bir alt damar olarak yer verdi ve İskender'i, önceki çalışmalarına göre edebi olarak çok daha "olgun bir ses" olarak yorumladı.

Cemâlnur Sargut,, Türk araştırmacı yazar ve yayıncı. Tasavvuf ve İslâm hakkındaki araştırma ve incelemeleri ile tanınmıştır. Nefes Yayınevi'nin ve Kerim Vakfı'nın kurucusu, Türk Kadınları Kültür Derneği'nin İstanbul şubesi başkanıdır.

Havva'nın Üç Kızı, Elif Şafak'ın Haziran 2016 tarihinde Doğan Kitap tarafından yayınlanan 16. romanıdır.