İçeriğe atla

Aşağıhemedan, Eyyübiye

Aşağı Hemedan
Harita
Şanlıurfa'nın Türkiye'deki konumu
Şanlıurfa'nın Türkiye'deki konumu
Şanlıurfa üzerinde Aşağı Hemedan
Aşağı Hemedan
Aşağı Hemedan
A. Hemedan'ın Şanlıurfa'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlŞanlıurfa
İlçeEyyübiye
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu
Nüfus
 (2017)
 • Toplam325
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl plaka kodu63
Posta kodu63000

Aşağı Hemedan (Kürtçe:Hemedana Jêrin) Şanlıurfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı kırsal mahalle.

Kaynakça

  1. ^ "173103 Sanliurfa Eyyubiye Asagihemedan Mahallesi Nüfusu". 20 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan (eyalet)</span> İranda bir eyalet

Hemedan Eyaleti, İran'nin 31 eyaletinden birisidir.

Silsile-i Sâdât, Muhammed'in kendisinden sonra yerine vekâlet edeceğini hadislerinde haber verdiğine inanılan evliyâların oluşturduğu zincirdir. Günümüzde Nakşibendi Tarikatı'nın kollarına ait farklı birçok "Silsile-i Saadat" mevcûttur. Aşağıdaki tabloda Nakşibendilik'in farklı kollarına ait Altın Zinciri (Silsile-i saadat) listelenmiştir. Bunlar sırası ile,

  1. (GM) : Gaforî-Muceddidî
  2. (MS): Muceddidî-Sirâcî
  3. (T) : Tâhirî
  4. (S) : Süleymânî
  5. (K) : Hâlidî
  6. (H) : Hakkânî

Rusya'nın federal bölgeleri, Rusya'nın federal bölümlerinin gruplandırılması sonucu oluşan bölgelerdir. Federal bölgeler, ek ya da daha yüksek düzeyde bir federal yapı olmayıp federal hükûmetin farklı federal bölümlerdeki faaliyetlerini organize etmekten sorumludurlar. Bölgelerin başında Rusya devlet başkanı tarafından atanan Rusya devlet başkanının tam yetkili temsilcileri bulunmaktadır. Bu kişiler her bir federal birimin başkanı ya da valisi üzerinde denetim yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İldenizliler</span> Azerbaycanda Kurulmuş Bir Türk Atabeyliği

Eldenizler, ayrıca Eldegezler, İldenizliler veya Azerbaycan Atabeyleri [Azerice: Eldənizlər] - 1136-1225'te Azerbaycan'ı, Doğu Anadolu'yu, Kuzey Irak'ı, İran'ı ve Cibal'ı yöneten tarihi bir devlet. Hanedanlığın kuruluşu Kıpçak asıllı Şemseddin İldeniz ile bağlantılıdır. Böylece Arran'ı Sultan Mesud'dan ikta olarak alan Eldeniz, gücünü kısa sürede tüm Azerbaycan'a yaydı. Eldeniz, oğulluğu Arslanşah'ı 1160 yılında hükümdar yaptıktan sonra Irak Selçuklu Devleti'nde fiilen iktidarı ele geçirdi. Şemseddin İldeniz döneminde Azerbaycan atabeylerinin toprakları Arran, Azerbaycan, Şirvan, Cibal, Hemedan, Gilan, Mazenderan, İsfahan, Rey, Musul, Kirman, Fars, Huzistan, Ahlat, Erzurum ve Meraga topraklarını içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Hemedanî</span> Din bilgini

Yusuf Hemedani, (1048-1140) önde gelen din bilginlerindendir. Rey ile Hamedan arasında Bûzencird adlı bir köyde doğmuştur. Merv şehrinde türbesi bulunmaktadır. Ebû Yakûb Yusuf Hemedanî, Hoca Ahmed Yesevî ile Abdülhâlik Gucdüvânî'nin hocasıdır.

Lig-i Berter-i Halîc-i Fars İran futbol liglerinin en üst seviyesidir. Lig 1989 yılında kurulmuştur. Ligde 16 takım mücadele etmektedir.Ligi son2 sırada bitiren takım bir alt lige düşerken, bu takımın üstündeki takım ise küme düşmemek için play out maçları yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın eyaletleri</span> İranın yerel idaresi

İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan Antlaşması</span>

Hemedan Antlaşması, 4 Ekim 1727 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile İran'da yönetimi Safevîlerden ele geçirmiş olan Afgan Hotakî Devleti arasında imzalanan ve 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nı Osmanlılar lehine sona erdiren barış antlaşması.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan</span> İranın Hemedan eyaletinde bulunan bir şehir

Hemedan, İran'ın aynı isimli Hemedan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Daran, İran</span>

Daran, İran'ın İsfahan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Karayolu 37 (İran)</span>

Karayolu 37, İran'ın kuzeyi ile güneyi arasında yer alan bir kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Karayolu 47 (İran)</span>

Karayolu 47, İran'da bir kara yolu.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan Türkleri</span>

Hemedan Eyaletinin Türkleri ya da Hemedan Türkleri, İran'ın batısında Hamedan Eyaletinde yaşayan ve Azericenin Hamedan ağzıyla konuşan Türk halkı.

<span class="mw-page-title-main">Ester ve Mordecai'nin Türbesi</span>

Esther ve Mordechai'nin Kabri, Hemedan, İran'da bulunan anıt mezar. İncil'deki Kraliçe Ester ve kuzeni Mordecai'nin kalıntılarını barındırdığına inanılır ve Yahudiler için bir hac yeridir. Stuart Brown'a göre, bu site muhtemelen Sasani Kralı I. Yezdigirt'in Yahudi yoldaşı Shushandukht'ın mezarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarıhemedan, Eyyübiye</span>

Yukarı Hemedan Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir. 2011 yılı verilerine göre mahallede 119 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyn Hemedani</span>

Hüseyn Hemedani, İranlı asker, tuğgeneral, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin yardımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Geyhatu Han</span> İlhanlı Hanı

Geyhatu Han; Moğolca: ᠭᠠᠶᠺᠠᠲᠦ, Гайхат Gaikhat, ; 1291-1295 yılları arasında hüküm süren beşinci İlhanlı Devleti'nin hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan Kuşatması (1724)</span>

Hemedan Kuşatması, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre, Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Safevî Devleti'nin elindeki Hemedan kalesini 29 Haziran-1 Eylül 1724 tarihleri arasında kuşatarak büyük bir zafer sonunda ele geçirmesiyle sonuçlanan askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">1730-1732 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1730-32 yılları arasında yapılmış savaş

1730-1732 Osmanlı-İran Savaşı, 18. yüzyılda Osmanlı Devleti ile İran'daki Safevi Hanedanı arasında yapılmış olan bir savaştır.