İçeriğe atla

Aşağı Tunguska Nehri

Koordinatlar: 65°47′00″K 87°57′20″D / 65.78333°K 87.95556°D / 65.78333; 87.95556
Aşağı Tunguska Nehri
Aşağı Tunguska Nehri
Aşağı Tunguska Nehri
Konum
Ülke(ler)Rusya
Genel bilgiler
KaynakOrta Sibirya Platosu
AğızYenisey Nehri
Uzunluk2,989 km
Havza alanı473,800 km²
Debi3680 m³/s

Aşağı Tunguska Nehri (RusçaНи́жняя Тунгу́ска Nijnyaya Tunguska), Rusya'da İrkutsk Oblastı ve Krasnoyarsk Krayı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 2,989 km uzunluğunda olup Yenisey Nehri'nin sağ koludur.[1] Orta Sibirya Platosu'ndan başlayarak Yenisey Nehri'ne dökülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ НИ́ЖНЯЯ ТУНГУ́СКА[], Яндекс: Словарь современных географических названий (Rusça)


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper</span> Rusya ile Ukrayna içinde akan 2290 kmlik bir nehir

Dinyeper veya Özi, Rusya ile Ukrayna topraklarının bir kısmını sulayan bir nehir. İdil ve Tuna'dan sonra Avrupa'nın üçüncü uzun nehridir. 2290 km uzunluğundaki bu nehir, Valday Dağları yaylasının güneyinden doğar, Smolensk'e ulaşır, Belarus'a girer, bu cumhuriyetin doğu kısmından geçerek Ukrayna'ya ulaşır. Soldan Desna Irmağı ile birleşen nehir, Kiev'e geçer. Daha sonra Dinyeper Yaylası'nı bir eğri çizerek dolaşır ve kıyı dilinin kısmen kapattığı bir haliç meydana getirerek Odessa'nın doğusundan Karadeniz'e dökülür. Dinyeper, Volhıya kütlesinin sert kayalıklardan meydana gelmiş bir bölgesini aşar.

<span class="mw-page-title-main">Samoyed dilleri</span>

Samoyed dilleri, Ural Dağları'nın her iki yanında, ama daha çok kuzey kesiminde, yaklaşık 30.000 kişinin konuştuğu dil ailesidir. Bu diller Proto Samoyed dilinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Don Nehri</span> Rusyadaki 1,950 km akarak Azak Denizine dökülen nehir

Don Nehri, Rusya'nın başlıca nehirlerinden birisidir. Eski Türkçede nehrin ismi Tın'dır. Moskova'nın güneydoğusunda Tula olarak adlandırılan bölgeden doğar ve 1,950 km boyunca akarak Azak Denizi'ne dökülür. Nehir en doğu noktasında Volga Nehri'ne yaklaşır ve Volga-Don Kanalı ile birbirine bağlanır. Don nehrine adını, 17. yüzyılda buraya gelip verimli topraklara yerleşen Don Kazakları vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Denizi</span> deniz

Kara Denizi, Sibirya'nın kuzeyinde, Arktik Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Batıda, Kara Boğazı ve Novaya Zemlya ile Barents Denizi'nden, doğuda, Severnaya Zemlya Adaları ile Laptev Denizi'nden ayrılır. Maksimum uzunluğu 1450 km ve maksimum genişliği 970 km olan denizin yüzölçümü yaklaşık 880,000 km² dir. Denizin ortalama derinliği 110 metredir. Deniz Obi, Yenisey, Pyasina, Pur ve Taz nehirlerinden fazla miktarda tatlı su alır bu nedenle tuzluluk oranı pek fazla değildir. Yılın iki ayı tamamı buzlar ile kaplı olan denizde balıkçılığın yanı sıra petrol ve doğalgaz tesisleri de kurulmuş fakat henüz gelişmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yenisey</span> Moğolistandan gelen, Sibiryadan geçen ve Kuzey Kutbu Okyanusuna akan nehir

Yenisey Nehri Arktik Okyanusu'na boşalan en büyük nehir sistemidir. Angara (Ангара) ve Selenga kolları ile birlikte dünyanın en uzun beşinci akarsuyu olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">SA-19 Grisom</span> kundağı motorlu hava savunma sistemi

9K22 Tunguska Kundağı motorlu hava savunma sistemidir. Proje 8 Haziran 1970'te başlamıştır.2007'den itibaren Pantsir S-1 sistemi ile yer değiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abakan Nehri</span>

Abakan Nehri, Batı Sibirya´da Sayan Dağlarının bir kolu olan Abakan Dağından doğan bir ırmak. Hakasya Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalır. "Büyük Abakan" ve "Küçük Abakan" olarak adlandırılan kolların birleşmesiyle Abakan Irmağı. "Minusinsk Havzası" boyunca kuzeydoğuya doğru akar ve Yenisey Nehri ile birleşir. Irmak, sulama ve kerestelerin nakliyesinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Angara Nehri</span>

Angara nehri, güneydoğu Sibirya'da, Irkutsk Oblast ve Krasnoyarsk Krai'da bulunan 1779 km uzunluğunda bir nehirdir. Baykal Gölünden boşalan tek nehirdir ve Yenisey Nehrini besleyen sulardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk</span> Krasnoyarsk Krayının idari merkezi

Krasnoyarsk veya Kızıl Yar, Krasnoyarsk Krayı'nın idari merkezi ve Sibirya idari bölgesinin üçüncü büyük şehridir. Krasnoyarsk ve Yenisey nehirleri arasındadır. Trans-Sibirya demiryolu hattının üzerinde önemli bir kavşaktır. Kentte Yemelyonovo Havalimanı da mevcuttur. Kent 19 Ağustos 1628'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yenisey dilleri</span>

Yenisey dilleri, Orta Sibirya'da Yenisey Nehri yakınlarında konuşulan bir dil ailesidir. Ket dili hariç gruptaki diğer dillerin soyu tükenmiştir. Yenisey dilleri, Kuzey Amerika'daki Kızılderili Na-Dene dilleri ile birlikte Dene-Yenisey dil ailesi altında sınıflandırılması önerilmektedir. Tonlamalı dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Sibirya</span>

Batı Sibirya, Sibirya'nın batı kesimini oluşturan bir bölgedir. Bölge, Urallar ve Yenisey Nehri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.5 milyon km²'lik bir alanı kapsamakta olup %80'i Batı Sibirya Ovası'nda yer almaktadır.

Ketçe ya da eskiden bilinen adıyla Yenisey Ostyakçası, Yenisey Nehri civarlarında Ketler tarafından konuşulan izole dil. Yenisey dilleri arasında hayatta kalan tek dildir. Nesli tükenme tehlikesi altında olan diller sınıfındadır. Anadili Ketçe olan etnik Ket sayısı 1926'da 1.225 iken 1989'da 537'ye düşmüştür. UNESCO nüfus sayımına göre bu sayı o zamandan beri 150'ye düşmüştür. 2005 nüfus sayımında anadili 485 kişi olduğu bildirilmiştir., ancak bu sayının şişirildiğinden şüpheleniliyor.

<span class="mw-page-title-main">Norilsk</span>

Norilsk, Rusya'nın Krasnoyarsk Krayı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir Taymir Yarımadası'nda Yenisey Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 175,365 olup 100.000 üzeri nüfusa sahip dünyanın en kuzeyindeki şehirdir ve Yakutsk ile Vorkuta'yla birlikte donmuş toprak bölgesinde yer alan üç büyük şehirden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Sibirya Platosu</span>

Orta Sibirya Platosu Sibirya'nın çoğunu içine alan, Yenisey ve Lena Nehirleri arasındaki değişik yüksekliklerin keskin kenarlı yüzeylerinden oluşur. 3.5 milyon km²'den büyük bir alana yayılır. Platonun en yüksek noktası 1.701 m (5.581 ft) yüksekliğiyle Putorana Dağları'dır. Platonun kuzey sınırını Putorana Dağları oluştururken, güney sınırını Doğu Sayanlar ve Baykal Dağları oluşturur. Platonun doğu kesimleri Yakutsk şehrinin rakımı az olan bölgelerini oluşturur. Orta Sibirya Platosu, Sibirya'nın üçte birini kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Turuhan Nehri</span> Rusyanın Yamalo-Nenets Özerk Okrugunda bulunan bir nehir

Turuhan Nehri, Rusya'nın Yamalo-Nenets Özerk Okrugu'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 639 km uzunluğunda olup Yenisey Nehri'nin sol koludur ve Batı Sibirya Ovası'ndan başlayarak Yenisey Nehri'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İgarka</span> Rusyada şehir

İgarka, Rusya'nın Krasnoyarsk Krayı'na bağlı Turuhansk rayonunda bulunan bir şehirdir. Şehir, Yenisey Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 117.523 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 6,183'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kama Nehri</span> Rusyada bir nehir

Kama Nehri veya Çulman Nehri, Rusya'da Volga Nehri'nin sol kolu olan bir nehirdir. Nehir, 1,805 km uzunluğu ile Volga'nın en uzun sol koludur. Udmurtya'dan başlayarak Tataristan'da Volga Nehri'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Kama Millî Parkı</span>

Aşağı Kama Milli Parkı Rusya'da, Tataristan'ın Tukayevsky ve Yelabuzhsky ilçelerinde bulunan bir millî parktır. Kama Nehri kıyısında yer alan iğne yapraklı ormanları korumak için 20 Nisan 1991'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Azas Tabiatı Koruma Alanı</span>

Azas Tabiatı Koruma Alanı, Güney Orta Asya'daki Toju Havzası'nın orta kısmında, Baykal Gölü'nün yaklaşık 500 km batısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir 'dir. Koruma alanı Azas Nehri boyunca uzanır ve Tuva'nın Todzhinsky Bölgesi'nde yer alır.

Asya nehirlerinin takvimi - Asya'nın iç suları (nehirler)