İçeriğe atla

Aşçıbaşı (yemek kitabı)

Aşçıbaşı
YazarMahmud Nedim bin Tosun
ÜlkeOsmanlı İmparatorluğu
DilOsmanlıca
TürYemek kitabı

Aşçıbaşı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. Mahmud Nedim Bin Tosun tarafından yazılmıştır. Aşçıbaşının yazarı Mahmut Nedim Bintosun, kitabın başlık sayfasında belirtildiği gibi Kilitbahirli (Kilidü'l-bahr) olup piyade mülâzımıydı. Kitabını 1316 (1900) yılında Bulanık kazasında bitirdi. Mahmut Nedim'in kitabını öncelikle yemek yapmayı bilmeyen askerler için yazmıştır. Kitapta 315 yemeğin tarifi yer alır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Tosun, Mahmud Nedim bin (1998). Aşçıbaşı. YKY. ISBN 978-975-363-825-8. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Nedim Paşa</span> 189. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Nedim Paşa, Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı saray mutfağı</span>

Osmanlı saray mutfağı ya da matbah-ı âmire, Osmanlı İmparatorluğu'nda saray mutfağına verilen isimdir.

Kaz dolması, Türk mutfağında yer alan bir et yemeği. Kaz dolması, kışın kar düşmedikçe yapılmaz, çünkü kaz çimen kokar ve yenmez. Kaz dolması Kars'ta kurutulmuş kaz etinden yapılırken İç Anadolu Bölgesi'nde kurutmaya gerek duyulmaz. Kars ve Ardahan mutfağının en önemli yemeklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Defterdar Camii</span> İstanbulda cami

Defterdar Camii ya da Defterdar Mahmut Efendi Camii, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan, 1542 yılında Defterdar Nazlı Mahmut Efendi tarafından yaptırılmış olan bir Osmanlı camidir. Kasım 2023 itibarıyla ibadete kapalı olup restore edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Restoran</span> yemek hazırlayan ve sunan işletme

Lokanta veya restoran, ücret karşılığında müşterilere yemek ve içecek hazırlanıp servis edilen yer. Çoğunlukla büyük bir yemek salonu ve mutfaktan meydana gelir. Sözcük, Fransızca restaurer kelimesinden türemiştir.

Mahmut Nedim Akdilek,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Aşçıbaşı Camii</span>

Aşçıbaşı Camii veya Aşçıbaşı Mehmet Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir camidir. IV. Mehmet'in aşçıbaşısı olan Pervane Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1650 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1652 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mahmud Hüdayi Camii</span> Osmanlı Döneminden kalma tarihî bir cami

Aziz Mahmud Hüdayi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu olan Asiye Hümaşah Sultan tarafından, üçüncü eşi Aziz Mahmud Hüdayi adına yaptırılmıştır. Yapımına 1589 yılında başlanan cami, 6 yıllık inşaat sürecinden sonra 1595 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

Mahmud Paşa adıyla şu şahsiyetler bilinmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Köfte</span> alaturka bir et yemeği

Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir. Farklı et ve baharat türlerinin kullanıldığı birçok köfte türü vardır.

Alaturka ve Alafranga Mükemmel Yemek Kitabı, ilk baskısı 1933 yılında yapılan Fahriye Nedim tarafından yazılan yemek kitabıdır.1928 harf devrimi sonrası Cumhuriyet döneminde Latin alfabesi ile yazılmıştır.Alaturka ve Alafranga Mükemmel Yemek Kitabı, Cumhuriyet modern kadınına hitap eden, ev idaresi ve ev ekonomisinin ailede kadının görevleri arasında olduğunu simgeleyen bir kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Peynirli yumurta</span> Türk yemeği

Peynirli yumurta, bir çeşit yumurta yemeğidir. Malzemeleri yumurta, peynir ve tereyağıdır. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Mahmud Nedim bin Tosun Aşçıbaşı adlı kitabında dışarıdan gelen bir peynir kullanıldı diye yemeğin adının değişmesini Dışı kırmızı içi kanarya sarısı şeklinde ve ayvadan kabaca Felemenk peyniri ta’bîr ettikleri peynirden bu matbûh ihzâr olunur ise ismi peynirli yumurta olmayıp onbilet (omlet) oluyor imiş! cümlesiyle eleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pastırmalı yumurta</span>

Pastırmalı yumurta bir çeşit yumurta yemeğidir. Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kıymalı yumurta</span>

Kıymalı yumurta bir çeşit yumurta yemeğidir.Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ispanaklı yumurta</span>

Ispanaklı yumurta bir çeşit yumurta yemeğidir.Muzaffer Esen; İstanbul Ansiklopedisi'nde, İstanbul'daki aşçılarda 1908'e kadar ıspanaklı yumurtanın bulunduğunu yazmıştır.

Priscilla Mary Işın, mutfak tarihi alanında çalışan yazar ve çevirmendir.

Kurutulmuş kaz eti, Türk mutfağında yer alan bir kurutulmuş ettir. Mahmud Nedim Bin Tosun Aşçıbaşı kitabında, kurutulmuş kaz etinden bahsetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Luhum pilavı</span>

Luhum pilavı, bir çeşit makarna ya da erişte yemeğidir. Haşlanmış ufak kesme hamur parçaları ile hazırlanır. Et suyu ve kıyma ile servis edilir.