İçeriğe atla

Ağulca

Ağulca
агъул чӀал / ağul ç'al
Ana dili olanlarRusya, Azerbaycan
BölgeGüneydoğu Dağıstan
EtnisiteAğullar
Konuşan sayısı29.300  (2010)[1]
Dil ailesi
Kuzeydoğu Kafkas
  • Lezgi
    • Samur
      • Ağulca
Yazı sistemiKiril
Resmî durumu
Resmî dil Dağıstan (Rusya)
Dil kodları
ISO 639-3agx

Ağulca (агъул чӀал, ağul ç'al), Dağıstan'ın güneyinde ve Azerbaycan'da konuşulan bir Kuzeydoğu Kafkas dilidir. 2010 yılı itibarı ile 29,300 kişi tarafından konuşulmaktadır.

Ağulca, Kiril alfabesi ile yazılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Incubator
Wikimedia Incubator
Wikimedia Incubator'de Ağulca Vikipedi deneme projesi bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

İnanç, en geniş tanımıyla bir kişinin belli bir iddiayı ya da varsayımı, sezgisel yol ile (hissetme) "doğru" ya da "yanlış" kabul ettiği psikolojik bir durumdur. İnanç merkezli bir beyne sahip birey için ampirik veya bilimsel ispatın bir önemi yoktur. İnancın tanımlanmasının bir başka yolu ise bunun gerçek olma olasılığına karşı pozitif yönde tutum gösteren bir tutumun zihinsel temsil olarak görülüyor olmasıdır. Antik Yunan düşüncesi bağlamında inanç kavramıyla ilgili olarak pistis ve doxa olmak üzere iki ilgili terim belirlenmiştir. Basitleştirilmiş olarak, pistisin "güven" ve "itimat", doxanın ise "görüş" ve "kabul" anlamlarına geldiği söylenebilir. İngilizcedeki "ortodoks" sözcüğünün kökeni doxaya dayanmaktadır. Jonathan Leicester, inancın gerçeği göstermek yerine eylemde bulunma amacına sahip olduğu görüşünü önermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Megrelce</span>

Megrelce, Güney Kafkas dillerinden biridir. Gürcistan'ın güneybatısındaki antik Kolhis halkıyla ilişkili olduğu sanılan yaklaşık 500.000 Megrel tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni

Sir Christopher Edward Nolan CBE, İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 6 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Ayrıca 36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü vardır. Oppenheimer filmiyle Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kareem Abdul-Jabbar</span> Amerikalı basketbolcu

Kareem Abdul-Jabbar, ABD'li eski profesyonel basketbolcu.

<span class="mw-page-title-main">Rihanna</span> Barbadoslu şarkıcı, oyuncu ve iş kadını

Robyn Rihanna Fenty, Barbadoslu şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve iş insanıdır. Saint Michael'da doğup Bridgetown'da büyüdü ve 2003'te albüm yapımcısı Evan Rogers'ın yönetiminde demo kasetler kaydederek müzik endüstrisine girdi. 2005'te ilk albümü Music of the Sun'ı ve sonraki yıl ikinci albümü A Girl like Me'yi piyasaya sürerek ünlendi; bu albümlerden sırasıyla "Pon de Replay" ve "SOS" gibi hit şarkılar çıktı. Üçüncü stüdyo albümü Good Girl Gone Bad (2007) için müziğini ve imajını yeniden oluştururken bir seks sembolü olarak ortaya çıktı. Albümün çıkış single'ı "Umbrella", elde ettiği liste başarılarıyla şarkıcının dünya genelinde tanınmasına yol açtı ve 2008'de En İyi Rap/Sung İş Birliği dalında Grammy Ödülü kazandı. Grammy ödüllü Unapologetic (2012) dahil olmak üzere Recording Industry Association of America'dan (RIAA) platin sertifika alan dört albüm çıkardıktan sonra Rihanna, bir "pop ikonu" olarak tanımlanmaya başladı. Sekizinci stüdyo albümü Anti (2016) ve çıkış şarkısı "Work", sırasıyla Billboard 200 ile Hot 100 listelerinde zirveye oturdu. "Umbrella", "Take a Bow", "Disturbia", "Only Girl ", "S&M", "We Found Love", "Diamonds" ve "Stay" gibi kendi şarkılarının yanı sıra "Live Your Life", "Love the Way You Lie" ve "The Monster" gibi düet sanatçısı olarak yer aldığı başkalarının şarkıları da dünya genelinde en çok satan single'lar arasına girdi.

Kaspersky Lab. 1997 yılında Eugene Kaspersky tarafından kurulan Rusya merkezli bir siber güvenlik şirketidir. Bilgisayar ve internet güvenliği üzerine çözümler sunmaktadır. Antivirüs, anti-spyware, anti-spam ve anti-intrusion ürünlerini pazarlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik Kuzey Kutbu</span>

Manyetik Kuzey Kutbu, Kuzey Yarımküre'de, Dünya'nın manyetik alanının yayılmaya başladığı nokta. Gerçek (coğrafî) Kuzey Kutbu'na yakın bir konumdadır. Benzer şekilde, Dünya'nın coğrafi Güney Kutbu'na yakın konumda bir Manyetik Güney Kutbu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Morph</span>

Nokia Morph, Nokia Araştırma Laboratuvarı ve Cambridge Üniversitesi'nin ortak tasarımıdır. 25 Şubat 2008'de New York Modern Sanat Müzesi'nde tanıtılmıştır.
Telefonda nanoteknoloji, esnek maddeler, transparan elektronik ve kendi kendini temizleyen materyaller kullanılmıştır. Nanoteknoloji sayesinde telefon birçok şekle girebilmektedir.

Aleutça ya da Unanganca, Aleut dili, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska'ya bağlı Aleut Adaları ile Pribilof Adalarında ve Rusya'da Kamçatka Krayına bağlı Komandor Adalarında Aleutlar ya da Unanganlar tarafından konuşulan ve Eskimo - Aleut dilleri ailesinin tek başına iki kolundan birini oluşturan dil. Alaska'daki 2.300 kişilik nüfustan 150 kadarı, Rusyadaki 200 kişilik nüfustan ise ancak 5 tanesi anadillerini konuşabiliyor

<span class="mw-page-title-main">Oliver Smithies</span>

Oliver Smithies, İngiltere doğumlu Amerikalı genetikçi. 2007 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir. 1955 yılında jel elektroforezi keşfetmiştir Ayrıca Mario Capecchi ve Martin Evans ile eş zamanlı olarak daha sonra gen hedeflemesi ve nakavt fare tekniklerinde kullanılacak transgenik DNA ve genomik DNA arasındaki homolog rekombinasyon tekniğini keşfetmiş, 10 Ocak 2017'de 91 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">John E. Sulston</span>

Sir John Edward Sulston, İngiliz biyolog. 2002 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Doğa Tarihi Müzesi</span>

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, ABD'nin New York kentinde, Central Park'ın yanında bulunan dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden birisidir. Müze bir planetaryum ve bir kütüphaneye ek olarak 45 kalıcı sergi salonu barındıran 26 birbirine bağlı binadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Chalfie</span>

Martin Chalfie Amerikalı bir bilim insanıdır. Aynı zamanda biyolojik bilimler bölüm başkanıdır ve Kolombiya Üniversitesi'nde Biyolojik bilimler Profesörü olarak çalışmaktadır. 2008 Nobel Kimya ödülü'nü Osamu Shimomura ve Roger Y. Tsien ile paylaştı. Harvard Üniversitesi'nden Nörobiyoloji dalında bir doktorası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sheerness</span>

Sheerness, River Medway'in ağzında, Sheppey Adası'nın kuzeybatı ucunda bululan yerleşim yeri. 13.000 nüfusuyla adadaki en büyük kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağul rayonu</span>

Ağul Rayonu Dağıstan Cumhuriyetinin 41 Rayonundan birisidir. Bölge tamamen dağlarla kaplıdır ve Dağıstan güneyindedir. Bölgenin yerlisi Kafkas halkı olan Agullardır.

Sibel K. Türker, Türk roman ve öykü yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft XNA</span>

Microsoft XNA, Kodu Game Lab ve benzeri Xbox uygulamalarını bilgisayarda çalıştırmak için gereken yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi</span>

Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi, kısaltması DLR, Almanya'nın havacılık, enerji ve uzay araştırmaları için ulusal merkezdir. Merkezi Köln'de bulunur ve Almanya çapında birden fazla bölgede şubesi vardır. DLR, ulusal ve uluslararası ortaklarıyla geniş araştırma ve geliştirme projeleri yürütmektedir. DLR, kendi araştırma projelerini yürütmenin yanı sıra, Alman uzay ajansı olarak da görev yapar. Bu nedenle, Alman federal hükûmeti adına uzay programlarının planlanması ve uygulanmasından sorumludur. DLR, bir proje yönetim ajansı olarak, bir dizi Alman federal bakanlığınca finanse edilen projelerin teknik ve organizasyonel uygulamalarını koordine eder ve yanıtlar.

Greg Avery, İngiliz bir hayvan hakları aktivistidir. En son eylemi, İngiltere ve ABD merkezli bir hayvan testi şirketi olan Huntingdon Life Sciences'ın (HLS) kapatılmasını zorlayan uluslararası bir kampanya olan "Stop Huntingdon Animal Cruelty" (SHAC) ile oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi</span> Birleşik Devletler hükümetinin federal kayıtlarını koruyan ve bunlara erişim sağlayan bağımsız ajans

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir. NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.