İçeriğe atla

Ağlayan Dağ Susan Nehir

Ağlayan Dağ Susan Nehir
YazarAyşegül Devecioğlu
İllüstratörAli Fuat Devecioğlu
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
YayımMart 2007 (İlk basım)
YayımcıMetis Yayınları
Sayfa264
ISBN978-975-342-586-5

Ağlayan Dağ Susan Nehir, Ayşegül Devecioğlu'nun 2007 yılında yayımlanan kitabı.

Orta sınıf bir ailenin kızı olan anlatıcının, çocukluğunda evlerinde temizlikçi olan ve masallar anlatan Naciye adlı çingene kadının masallarında gizlediği sırların izini onun ölümünden sonra Edirne'deki mahallesinde sürmesi, yakın dönem Türkiye tarihi ile birlikte anlatılır.

"Bu bir Çingene'nin öyküsü; ömrü boyunca kendi kimliğinden göçmeye çalışmış bir Çingene'nin" cümlesiyle başlar.

Yazarın ailesinin yanında çalışmış, kendi çocuğuna da bakıcılık yapmış "Atiye Abla", romandaki Naciye Abla karakterine esin vermiştir.[1] Yazar romanı, eşi Behçet Dinlerer'in 12 Eylül askeri darbesinin ardından yakalanıp devrin ünlü işkencehanesi DAL’da öldürülmesinden sonra Atiye Abla'nın evinde kendisinin oğlu ile birlikte saklandığı zaman üzerine kurmuştur.

Roman, 2008 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı ödülüne değer görülmüştür.

Seçiciler Kurulu, romanın 45 eser arasından "bir kültürün insanlarına yaklaşımı, kişilerini büyük bir başarıyla yaratmış olması, Türkçeyi kullanmadaki özeni ve yazınsal değerini" göz önünde bulundurarak eseri bu armağana değer bulunduğunu açıklamıştır.[2]

Kitabın kapak resmi yazarın oğlu Ali Fuat Devecioğlu tarafından tasarlanmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Kalkan, Ersin (21 Haziran 2008). "Atiye Abla'nın Çingene mahallesindeki evi insanların selamı sabahı kestiği o günlerde bana açılan sıcak bir kapıydı". Hürriyet. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  2. ^ "Yazar Orhan Kemal Web sitesi 19 Aralık 2008 tarihinde erişimştir". 21 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2008. 
  3. ^ Bianet 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ağlayan Dağ Susan Nehir, Filiz KOÇALİ
Ödüller
Önce gelen:
Başın Öne Eğilmesin
Orhan Kemal Roman Armağanı
2008
Sonra gelen:
Son Ada

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

Orhan Kemal Roman Armağanı, Türk yazar Orhan Kemal'in anısına 1972'den bu yana her yıl verilen roman ödülüdür.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<i>Cevdet Bey ve Oğulları</i>

Cevdet Bey ve Oğulları, Orhan Pamuk'un ilk kez 1982'de yayımlanmış; bir tüccar ailesinin 1905'ten 1970'e kadar yaşadıklarını ve bu hikâye etrafında Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal, ekonomik ve kültürel tarihinin de anlatıldığı ilk romanıdır. Romanın ilk baskısı Karacan Yayınları tarafından basılmıştır.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

Şemsettin Ünlü,, Türk şair, roman yazarı ve çevirmen.

Ayşegül Devecioğlu Türk yazar.

<i>Başın Öne Eğilmesin</i>

Başın Öne Eğilmesin, Hıfzı Topuz'un 2006 yılında çıkardığı ve 2007 yılında 36.Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünü kazandığı kitabıdır. Sabahattin Ali'nin hayat öyküsünü ve öldürülüşünü konu edinir. Orhan Kemal Roman Armağanı Seçici Kurulu, 44 eser arasından bu eseri oy birliğiyle seçmesini şu sözlerle açıklamıştır: "Seçici kurul bu kararında, Hıfzı Topuz'un çağdaş Türk edebiyatının unutulmaz değerlerinden Sabahattin Ali'nin yaşamındaki gerçeklere nesnel ve duyarlı yaklaşımı ile romanındaki akıcı anlatımı ve toplumsal sorunlar karşısındaki yaklaşımını göz önünde bulundurmuştur"

İlişkiler, yazar Erhan Bener'in 2002 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlanan romanı.

<i>Bu Yaz, Ayrılığın İlk Yazı Olacak</i>

Bu Yaz, Ayrılığın İlk Yazı Olacak, Selim İleri'in 2001 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanan romanıdır. Otobiyografik öğeler taşıyan roman, 2002 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'na değer görülmüştür. 32 romanın katıldığı yarışmada ödülün bu esere verilmesini Seçici Kurul, "İleri, bir romanın yazılma sürecine, yazarın buradaki konumuna, yetişme ortamına bakışta, etkileyici bir dünya kurmaktadır" sözleriyle ifade etmiştir.

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

<i>Issızlığın Ortasında</i> Mehmet Eroğlu tarafından yazılan roman

Issızlığın Ortasında , yazar Mehmet Eroğlu'nun ilk romanıdır. Yazar romanı 1974-1976 yılları arasında kaleme almıştır. Romanda, Ayhan adlı roman kahramanın etrafında gelişen olaylar yoluyla Türkiye’nin 12 Mart dönemi ve savaş, cinsellik, kahramanlık, pişmanlık gibi kavramlar sorgulanmaktadır. Dönemin solcu eylemci gençlerine birey olarak bakan ve ne yererek, ne de yücelterek yansıtan bir romandır.

Seray Şahiner, Türk yazar.

Sırrımsın Sırdaşımsın, Kâmuran Şipal'in 2010 yılında çıkardığı ve 2011 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünü kazandığı kitabıdır.

Faruk Duman Türk öykü ve roman yazarı.

<i>Baba Evi</i> Orhan Kemal tarafından yazılan roman

Baba Evi, Orhan Kemal tarafından kaleme alınan, 1949 yılında basılan roman. Baba Evi, yine yazarın diğer bir romanı Avare Yıllar'ın öncesini anlatmaktadır. Roman, yazarın "Küçük Adamın Romanı" adlı dizinin ilk kitabıdır. Yokluklar içindeki bir ailenin Beyrut'tan Adana'ya uzanan hikayesi anlatılmaktadır.

<i>Zahit</i>

Zahit, Hasan Özkılıç'ın 2012 yılında çıkardığı kitabıdır. 2013 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünü kazanmıştır.

Derinlemesine Araştırma Laboratuvarı ya da Derin Araştırma Laboratuvarı, 12 Eylül Darbesi sonrası dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü içinde "D Grubu" olarak anılan siyasi şubeye verilen ad. D Grubu daha sonra, 'D'nin Arapça okunuşuyla 'DAL' olarak anılmaya başlanmıştır. Şube, 12 Eylül Darbesi'nde gözaltına alınan kişilere yönelik sistematik işkence ve kötü muamele suçlarıyla gündeme gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Masumiyet Müzesi (müze)</span> Müze

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.