İçeriğe atla

Ağlama Yar Ağlama

"Ağlama Yar Ağlama"
Celal Güzelses şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim

Ağlama Yar Ağlama; uşşak makamında, 4/4 lük ritime sahip türküdür. Celal Güzelses tarafından derlenip Mehmet Özbek notaya alınan türkü, 2171 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

1927 yılında Ekrem Besim Bey tarafından yayıma hazırlanmış olan Dârülelhan Külliyâtı Anadolu Halk Şarkıları 5 no'lu defterde türkünün bir çeşitlemesi bulunmaktadır.[1]

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Urfalı Tenekeci Mahmut Güzelgöz'ün söylediği Urfa çeşitlemesi vardır.

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Yunanistan'da Στράτος Κύπριος tarafından Άλλο πια δεν καρτερώ γράμμα olarak Yunanca söylenmiştir. Hesen Zîrek Nesrîn Emro Bihare olarak söylemiştir.

Harici video
Tenekeci Mahmut - Ağlama Yar Ağlama
Celal GÜZELSES Ağlama Yar
Στράτος Κύπριος - Άλλο πια δεν καρτερώ γράμμα

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dârülelhan</span>

Dârülelhan, Osmanlı Devleti’nin ilk resmi müzik okulu olarak İstanbul’da 1917-1927 arasında faaliyet gösteren dört yıllık eğitim kurumu. Osmanlı Devleti’nde Maarif Nezareti’ne bağlı okullarda öğretmenlik yapmak üzere hem Türk hem Batı müziğinin bilen öğretmenler yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak geçmektedir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Özay Gönlüm</span> Türk saz ve söz sanatçısı

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği sanatçısı. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<i>Ve Böyle Bir Şey</i>

Zerrin Özer'in, 1 Nisan 2005 tarihli 16. albümüdür. Zerrin Özer bu albümünde şimdiye değin çizmiş olduğu çizginin dışına çıkarak, türk halk müziği şarkılarını caz formunda seslendirmiştir. Zerrin Özer bu albümü için; Aşık Veysel'den Aşık Nesimi'ye, Celal Güzelses'ten Muhlis Akarsu'ya, Davut Sulari'den Yavuz Top'a değin pek çok farklı ozana ait eserler haricinde; anonim türküler de seslendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldıray Çınar</span>

Yıldıray Çınar 1960-1980'li yılların ünlü Türk halk müziği sanatçısı ve oyuncusu. Özellikle Çarşamba'yı Sel Aldı türküsü ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Gelin</span> Türkiye ve Azerbaycan halk türküsü

Sarı Gelin veya Erzurum Çarşı Pazar; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran'da popüler bir türküdür. Türkü farklı dillerde farklı sözlere sahip olsa da melodisi aynıdır. “Erzurum Çarşı Pazar” olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Drama Köprüsü (türkü)</span>

Drama Köprüsü günümüzde Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde bulunan, Osmanlı İmparatorluğu dönemi köprüsünün geçtiği bir Türk halk şarkısı/türküsüdür. 5-8 lik ve 6-8 lık versiyonları vardır.

Telli Turnam, Musa Eroğlu tarafından 1998 yılında çıkardığı, Kavimler Kapısı Anadolu albümünde yer alan bir türküdür.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Evlerinin Önü Yonca Kerkük'den derlenmiş türküdür. Kaynak kişisi Abdülvahit Küzecioğlu derleyen ve notaya alan Emin Aldemirdir. TRT Türk Halk Müziği arşivine 2287 repertuar numarası ile kayıtlıdır. Hüseyni makamında ve 4/4 lük ritme sahiptir. Bu türkü birçok dilde söylenmiştir. Nermine Memmedova Evlerinin Önü Yonca olarak söylemiştir. Giota Lydia Yunanca olarak Γύρνα πάλι γύρνα söylemiştir. Jan Karat Jirane Hala Hala olarak Arapça söylenmiştir. Sargon Gabriel Asmar olarak Süryanice söylemiştir. Kemani Minas Efendi Evlerinin Önü Asma olarak söylemiştir.

Ağrı Dağından Aştım, uşşak makamında 2/4'lük ritme sahip türküdür. Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Elazığ Dik Halayı(Karaçor) Elazığ'da oynanan halaydır.2/4'lük usulde oynanır. Ritmik bir yapısı vardır. Dik halaylarda genel olarak hareketler keskin ve sert olarak değerlendirilebilir. Sadece erkeklerin oynadığı, ritmi çok hızlı olmayan, ayak figürlerinin aktif olduğu halay türüdür.Davul ve klarnet eşliğinde oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Bir Dalda İki Kiraz</span>

Bir Dalda İki Kiraz, saba makamında Nim Sofyan ritme sahip türküdür. Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Mendil Kantosu olarak bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır(Kar Mı Yağmış) Darülelhan Heyeti tarafından söylenmiş türküdür. Hüseyni makamındadır.4/4 usule sahiptir.

Kızılcıklar Oldu mu?, Uşşak makamında, 9/8'lik ritim bir sahip karşılamadır. Nimet Çubukoğlu Oğuz tarafından derlenip notaya alınan türkü, TRT arşivine 1711 repertuvar numarasıyla kaydedilmiştir.

On İkidir Aydın'ın Dermeni Ovannes Efendi 1909 yılında Aydın Efeler olarak söylemiştir.