İçeriğe atla

Ağa Aşurov

Ağa Aşurov
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Posta Hizmetleri ve Telgraf Bakanı
Görev süresi
6 Ekim 1918 - 26 Aralık 1918
Yerine geldiğimakam kuruldu
Yerine gelenAslan bey Safikurdski
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı
Görev süresi
17 Haziran 1918 - 26 Aralık 1918
Yerine geldiğimakam kuruldu
Yerine gelenMirza Esedullayev
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Mayıs 1886
Bakü, Bakü Guberniyası
Ölüm 1936
Rostov, Rusya SFSC, Sovyetler Birliği

Ağa Aşurov Hacı Aslan oğlu (Azerice: Ağa Aşurov Hacı Aslan oğlu; 1886 - 1936) Azerbaycanlı devlet adamı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı, Posta ve Telgraf Bakanı ve Azerbaycan Parlamentosu üyesi olarak görev yaptı.

İlk yılları

Aşurov, o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun Bakü Valiliği'nin bir parçası olan Azerbaycan'ın Bakü kentinde doğdu. Bakü Lisesi'ni ve Almanya'nın Darmstadt Teknik Yüksekoklulu'nun Mühendislik Teknolojisi Bölümünden mezun oldu. Bakü'ye döndükten sonra Bakü Belediye Başkanlığında çalıştı. 1908 yılında yeni bir Bakü Santrali yapımı için bir proje açtı ve inşasına katıldı ve Haçmaz'dan Bakü'ye Şollar su kanalının yapımına katıldı. Aşurov ayrıca Neşr-i Maarif Cemiyeti'nin yönetim kurulu üyesiydi.[1]

Siyasi kariyeri

1900'lerin başında, Aşurov, Bakü Şehir Duması ve Müslüman Ulusal Konseyi Yürütme Komitesi üyesi olarak seçildi ve sık sık Kafkas Müslümanlarının Bakü Kongrelerine katıldı. Azerbaycanlıların Mart 1918'de Ermeniler ve Bolşevikler tarafından katledildiği sırada Aşurov, Müslüman Temsilciler Komitesi üyesi olup, Devrimci Savunma Komitesi, Ermenistan Ulusal Konseyi ve İran'ın Bakü Konsolosu Habibullah Han ile barış görüşmeleri sırasında müzakerelerde katıldı.[1]

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kurulduktan sonra Aşurov Müsavat Partisi üyesi ve Azerbaycan Parlamentosu üyesi oldu.[2] 17 Haziran 1918'de ADC'nin ikinci kabinesinde Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak atandı.[3] 6 Ekim 1918'de Azerbaycan Kabinesinde yapılan idari reformlardan sonra Ulaştırma (Demiryolu Haberleşmesi), Posta Hizmetleri ve Telgraf Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile Posta Hizmetleri ve Telgraf Bakanlığı olarak ikiye ayrıldı. Hudadat Bey Malik-Aslanov Ulaştırma (Demiryolu Haberleşmesi) Bakanı olarak kalırken Aşurov Posta Hizmetleri ve Telgraf Bakanı olarak atandı.[1][4][5] 26 Aralık 1918'de yeni üçüncü kabine kurulduğunda yerini Aslan Bey Safikürdski aldı.[4]

Kızıl Ordu'nun işgali sırasında, Bolşeviklere teslim olmaya karşı oy veren tek hükûmet üyesiydi.[1][6] Bu nedenle, Bolşevikler tarafından tutuklanma emri çıkarıldı, ancak Aşurov kaçmayı başardı. Türkiye'ye geçemeyen Aşurov Azerbaycan'da kaldı. 1936'da Rostov'da öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Biography Bank. Ağa Aşurov". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  2. ^ "Azərbaycan Parlamentinin Tərkibi" [Azerbaijani Parliament composition]. 29 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  3. ^ "AZERBAIJAN DEMOCRATIC REPUBLIC-THE FIRST PARLIAMENTARY REPUBLIC IN THE EAST". 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  4. ^ a b "AZƏRBAYCAN XALQ CÜMHURİYYƏTİ DÖVRÜNDƏ RABİTƏ" [Communications in Azerbaijan Democratic Republic]. Rabita Dunyasi. 28 Mayıs 2010. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. [][]
  5. ^ "Şərqin ilk demokratik respublikası" [The first democratic republic in the East]. AzTelecom. 29 Mayıs 2008. 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  6. ^ igar Afandiyeva Maxwell (Sonbahar 1999). "Last Parliament Session. Before the Bolsheviks Came-1920". 7 (3). Azerbaijan International. ss. 20-21. 27 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Fetali Han Hoyski</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Fetali Han Hoyski, Azeri avukat, Rus İmparatorluğu Devlet Meclisi üyesi ve daha sonra 1918'de kurulan bağımsız Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı.

Himmet Partisi, Himmet Sosyal-Demokrat Müslüman Teşkilatı veya kısaca Himmet, Azerbaycan'ın ve tüm İslam Dünyasının ilk sosyal demokrat nitelikteki siyasi partisi. Sol kanadı 1920 yılında Bakü'deki komünist Adalet Fırkasıyla birleşerek, Azerbaycan Komünist Partisi'ni kurdu. Himmet Gazetesi adında yayın organları vardı.

<span class="mw-page-title-main">Memmedhasan Hacınski</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Memmedhasan Caferkulu oğlu Hacınski Azerice: Məmmədhəsən Cəfərqulu oğlu Hacınski; 1875-1931, Azerbaycanlı mimar, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde (ADC) içişleri, dışişleri ve maliye bakanlığı görevlerinde bulunmuş politikacı. Ayrıca ADC'nin son başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Hamid Sultanov</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Hamid Hasan oğlu Sultanov, Azeri Sovyet siyasetçi, Azerbaycan SSC İç İşleri Halk Komiseri ve sonra Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Davud Hüseynov</span> Azerbaycanlı politikacı (1894-1938)

Mirzə Davud Hüseyinov — Azerbaycan Devrim Komitesi Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1921 Mayıs-Aralık tarihleri arasında Dış İşleri Bakanı, 1925 yılı içinde Maliye Bakanı. Ayrıca Yüksek İktisat Şûrası Başkanlığı, Transkafkasya SFSC XKS Başkan Yardımcılığı, Transkafkasya SFSC Halk Maliye Komiserliği, Tacikistan Komünist Partisi Merkez Komite Birinci Kâtipliği (1930-1933) görevlerinde de bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan askerî tarihi</span>

Modern Azerbaycan ordusunun tarihi, 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri 26 Haziran 1918'de kurulduğunda, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ne dayanmaktadır. ADR Savunma Bakanı Dr. Khosrov bey Sultanov olmuştur. Bakanlık resmi olarak kurulduğunda, General Samet bey Mehmandarov, bakan ve Lt-Gen, Aliağa Şıhlinski yardımcısı oldu. ADR Ordusu Genelkurmay Başkanı Maj-Gen'di. Habib Bey Salimov, Mammad Bey Şulkevich ve Maj-Gen. Abdulhamid Bey Gaytabaşı da rehber oldular.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Han Kaplanov</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Reşid Han Zavid oğlu Kaplanov, Reşid Han Kaplanov olarak da bilinir, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin beşinci ve dördüncü kabinelerinde Maliye Bakanı ve Eğitim ve Din İşleri Bakanı olarak görev yapan Kumuk etnik kökenli Azerbaycanlı bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Bey Hasmemmedov</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Halil Bey Hasmemmedov, Azerbaycanlı siyasetçi ve diplomat. Rusya İmparatorluğu İkinci ve Üçüncü Devlet Duması uyesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı ve Azerbaycan'ın son Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Bey Safikürdski</span>

Aslan Bey Safikürdski Ağalar Bey oğlu, bilinen adıyla Aslan Bey Safikürdlü Azerbaycanlı devlet adamı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Çalışma ve Adalet Bakanı ve Posta Hizmetleri ve Telgraf Bakanı olarak Azerbaycan Millî Meclisi ve daha sonra Azerbaycan Parlamentosu üyeliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Esedullayev</span>

Mirza Esedullayev, Azerbaycanlı bir sanayici, hayırsever ve devlet adamı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin üçüncü kabinesinde Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Azerbaycanda bir bakanlık

Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanlığı, deniz taşımacılığı ve sivil havacılık, iletişim, yüksek teknolojiler dahil olmak üzere ulaştırma alanlarında devlet politikası ve düzenlemelerini uygulayan bir bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Samet Saygın</span> Türk asker

Samet Saygın ve ya Samet bey Refibeyli Azerbaycanlı ve Türk asker, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Yarbay'ı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Tümgeneral'i (1948). Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde General rütbesini alan ilk Azerbaycanlı'dır. Türkiye'de Soyadı Kanunu kabul edildikten sonra Saygın soyadını kullanmıştır.

Camo bey Hacınski - Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin 4. ve 5. hükûmetlerinde Posta ve Telgraf Bakanı ve Halk Cumhuriyeti Cumhuriyet Ulusal Konseyi üyesi, politikacı, devlet adamı, tiyatro ve sanat eleştirmenidir. Bazı kaynaklarda Azerbaycan marşının sözlerinin yazarı olarak geçmektedir.

Ekber ağa Şeyhulislamov, Azeri halk figürü ve politikacı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin birinci kabinesinde Tarım ve Çalışma Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Yusuf Caferov</span>

Memmed Yusuf Caferov Azerbaycanlı avukat, bilim insanı, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı ), Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Abdulali Bey Emircanov</span>

Abdulali Bey Emircanov Şirali bey oğlu, Maliye Bakanı, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Devlet Kontrolörü olarak görev yapan ve Azerbaycan Ulusal Konseyi ve daha sonra Azerbaycan Parlamentosu üyesi olan bir Azerbaycanlı devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Bey Pepinov</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Tarım Bakanı

Ahmed bey Pepinov Ömeroğlu, ayrıca Ahmet Cevdet Bey Pepinov olarak da bilinir,

Hudadat bey Rafibeyli, Azerbaycanlı bir devlet adamıydı. Rus İmparatorluğu Gence Genel Valisi ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak görev yapmış, aynı zamanda Azerbaycan Ulusal Konseyi ve daha sonra Azerbaycan Parlamentosu üyesi olmuştur. Azerbaycanlı yazar Nigar Rafibeyli'nin babası, Resul Rıza'nın kayınpederi ve Azerbaycan Yazarlar Birliği başkanı Anar Rızayev'in dedesidir.