İçeriğe atla

Ağaç topolojisi

Ağaç topolojisi ya da hiyerarşik topoloji. Bu ağ topolojisinde bir merkezi kök düğüm (hiyerarşinin en üst seviyesinde), hiyerarşide bir alt seviyede (ikinci seviye) bir veya daha fazla düğüm ile bağlıdır, merkezi düğüm ile ikinci seviyedeki her bir düğüm arasında noktadan noktaya bağlantı vardır. İkinci seviyedeki her bir düğümde bir alt seviyedeki (üçüncü seviye) bir veya daha fazla düğüm ile bağlı ise merkezi düğüm ile de noktadan noktaya bağlantı ile bağlıdır. Hiyerarşide sadece en üst seviyedeki merkezi kök düğümün üstünde başka bir düğüm yoktur. (Ağaç hiyerarşisi simetriktir). Ağda bulunan her bir düğüm bir sonraki alt seviyedeki düğümlere bağlayan sabit değişmez bir numaraya sahiptir. Bu numara "dallanma faktörü" olarak anılacaktır.[1]

Özellikleri

Ağaç topolojisini temsil eden bir resim
  1. Fiziksel hiyerarşik topoloji tabanlı bir ağın ağaç hiyerarşisinde olması için en az üç seviye bulunmalıdır. Eğer ağda merkezi kök düğüm altında sadece bir seviye hiyerarşik düzen var ise o bir yıldızın fiziksel topolojisini gösterir.
  2. Fiziksel hiyerarşik topoloji tabanlı bir ağı bir dallanma faktörü ile fiziksel doğrusal topoloji olarak sınıflandırılır.
  3. Dallanma faktörü ağdaki toplam düğüm sayısından bağımsızdır ve bu nedenle eğer ağda bulunan düğümler diğer düğümlerle iletişim için portlar istiyorsa, her bir düğümün toplam port sayısı, toplam düğüm sayısı büyük olsa bile küçük tutulabilir. Bu her bir düğüme port eklemenin maliyet etkisini dallanma faktörüne bağımlı yapar, bu nedenle mümkün olan düğüm sayısı üzerinde hiçbir etki yapmadan gerekenden düşük tutulabilir.
  4. Fiziksel hiyerarşik topoloji tabanlı üzerinde bulunan noktadan noktaya bağlantıların toplam sayısı, ağda bulunan toplam düğüm sayısından bir eksik olabilir.
  5. Eğer fiziksel hiyerarşik topoloji tabanlı ağ üzerinde bulanan bir düğüm,ağdaki düğümlerin arasında yayınlanan veri üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirme gereği duyarsa, hiyerarşide daha üst seviyede bulunan düğümler hiyerarşide daha alt seviyede bulunan diğer düğümler adına daha fazla işlemleri işleme gereksinimi duyacaktır. Böyle bir tip ağ topolojisi çok kullanışlıdır ve önemle tavsiye edilir.

Kaynakça

  1. ^ "Ağaç topolojisi". 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

Veri yapısı, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Ağ anahtarı</span> bilgisayar ağı cihazı

Dağıtıcı (İngilizce: switch), bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni dağıtıcılar IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız topolojisi</span>

Yıldız (Star) Topolojisi, en bilinen bilgisayar ağı topolojilerinden biri.

Taşıma katmanı, ulaşım katmanı veya 4. katman üst katmanlardan gelen veriyi ağ paketi boyutunda parçalara böler.

<span class="mw-page-title-main">OSI modeli</span>

Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ağ topolojisi</span>

Ağ topolojisi, bir bilgisayar ağının çeşitli öğelerinin düzenlenmesidir. Temelde bir ağın topolojik yapısı fiziksel veya mantıksal olarak tasvir edilebilir. Fiziksel topoloji, bir ağın çeşitli bileşenlerini, aygıt konumu ve kablo kurulumu da dahil olmak üzere yerleştirirken, mantıksal topoloji; fiziksel tasarımından bağımsız olarak, verilerin bir ağ içinde nasıl aktığını gösterir. Düğümler arasındaki uzaklıklar, fiziksel bağlantılar, iletim oranları veya sinyal türleri iki ağ arasında farklılık gösterebilir ancak kullandıkları topolojileri aynı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mesh topolojisi</span>

Mesh topolojisi, ağdaki bütün uçların birbirine bağlı oldukları bir topoloji türüdür. Bu topoloji, karmaşık topoloji olarak da adlandırılır. Mesh de herhangi bir dağıtıcının kullanılmasına gerek yoktur. Çünkü her bilgisayar arasında mutlak bir bağlantı mevcuttur. Diğer bir yandan routing işlemi, mesh de önemli bir paya sahiptir. Yani veri paketlerinin izleyeceği yollar daha önceden tanımlanmış olmalıdır.
Bu topoloji en güvenli ağ topolojisidir. Her nokta arasında bağlantı olduğu için veri aktarımı gizli yapılabilir. Örneğin; iki bilgisayar arasında veri alış verişi gerçekleşirken diğer bilgisayarlar bu verileri göremezler.

Token ring, OSI modelinin data link kısmında bulunan protokollerin üzerinde barındırabileceği bir yerel ağ teknolojisidir. "Token" isminde 3 bayt'tan oluşan özel bir yapı halkanın tamamını dolaşır.

<span class="mw-page-title-main">Halka topolojisi</span>

Halka topolojisi, her düğümün diğer iki düğüme bağlandığı ve her bir düğüm üzerindeki sinyallerin tek bir hat üzerinden iletildiği bilgisayar ağı topolojisidir. IBM tarafından geliştirilmiştir. Halka topolojisinde, UTP ve STP kablolar kullanılmaktadır. İlk halka topolojileri: 4 mbps(Cat3 Utp), daha sonra 16 mpbs(Cat4 ve üstü ya da STP Tip 4)çalışmaktadır.

Örgü topolojisi, her bir düğümün diğerinin yerini alabildiği bir ağ topolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ortak yol topolojisi</span> bir istemci grubunun veri yolu adı verilen bir paylaşılmış iletişim hattı üzerinden bağlı olduğu ağ mimarisi

Ortak Yol (BUS) Topolojisi, bir istemci grubunun veri yolu adı verilen bir paylaşılmış iletişim hattı üzerinden bağlı olduğu ağ mimarisidir. Bilgisayar veri yoluna birçok örnek vardır, çoğu bilgisayarın anakartında olduğu gibi ethernet ağlarının bazı versiyonlarında da mevcuttur.

Ağ katmanının ana görevi, kaynak makineden hedef makineye paketleri göndermektir. Gönderilen bu paketler, hedef makineye ulaşana kadar, değişik algoritmalar yardımıyla birçok düğümden geçerler. Verinin iletim ortamından hedefe ulaşmasını sağlayan bu yönlendirme algoritmalarından hangisinin kullanılacağına ağ katmanı karar verir. Bir yönlendirme protokolü, yönlendirme tablosunu yol bilgisi ile doldurur. Yönlendirme tablolarında, ağ katmanında tanımlanan yönlendirilmiş protokol IP, IPX gibi paketlerin bilgileri saklanır. Seçilen yönlendirme protokolü bu yönlendirme tablolarını kullanarak paketleri hedefine ulaştırır. Bir yönlendirme protokolü aşağıdakileri sağlamalıdır:

Arama algoritmaları, bilgisayar biliminde seçili özelliklere göre istenilen bilgileri bulan algoritmalardır. Listeler, metinler ve şekiller üzerinde çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">ARCNET</span>

ARCnet, bir yerel alan ağı protokolüdür. Amaç bakımından Ethernet ve Token Ring'e benzemektedir. ARCnet mikrobilgisayarlar için yaygın olarak kullanılabilen ilk ağ sistemidir ve 1980'lerde ofis otomasyonu için popüler hale gelmiştir. O zamandan beri, protokolün bazı özelliklerinin özellikle yararlı olduğu,gömülü sistemler pazarında değer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

Bilgisayar ağlarında, İnternetin ağ mimarisinde genellikle TCP/IP olarak bilinen, İnternet iletişim kuralları dizisinde en düşük tabaka bağlantı katmanıdır. Bu tabaka RFC 1122 ve RFC 1123 ile tanımlanmıştır. Bağlantı katmanı metodların grubudur ve İletişim protokolleri sadece konağa fiziksel olarak bağlantı ile çalışmaktadır. Bağlantı, ağda konak ve düğümler arasında fiziksel ve mantıksal bileşenler kullanılmasıdır ve bir bağlantı protokolü metodların bir takımıdır ve standartlar sadece Yerel alan ağı parçalarında ya da bir Geniş alan ağı bağlantılarında sadece komşu ağ bileşenleri arasında geçerlidir.

Nesne tanımlayıcı, Bilgi İşlem alanında nesne tanımlayıcılar veya OID'ler, herhangi bir nesneyi, kavramı veya "şeyi" küresel olarak belirsiz olmayan kalıcı bir adla adlandırmak için Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve ISO / IEC tarafından standartlaştırılmış bir tanımlama mekanizmasıdır.

Doğadaki örüntüler, doğal dünyada bulunan görünür form düzenlilikleridir. Bu örüntüler farklı bağlamlarda tekrarlanır ve bazen matematiksel olarak modellenebilir. Doğal örüntüler; simetrileri, ağaçları, spiralleri, manderleri, dalgaları, köpükleri, mozaikleri, çatlakları ve şeritleri içerir. İlk Yunan filozofları, Platon, Pisagor ve Empedokles'in doğadaki düzeni anlamaya çalışmalarıyla birlikte bu desenler hakkında görüşleri ilk çalışmaları şekillendirdi.