İçeriğe atla

Ağaç sınırı

Ağaç sınırında Picea engelmannii, Pikes Peak, Kolorado
Ağaç sınırı, Tararua Sıradağları, Yeni Zelanda
Dağ orman sınırı, Făgăraș Dağları, Romanya, eylül 2009
Pinus aristata krummholtz, Humphreys Peak, Arizona, Ağustos 2006

Ağaç sınırı ya da ağaç hattı, ağaç çizgisi (İngilizce treeline, tree line), dikey (dağlarda) ya da yatay (Kutup, çöl ve bozkırlarda) uç bölgelerde ağaçların sıcaklık ve nem yetersizliğinden büyüyemeyip ilerleyişinin durduğu habitat sınırı.[1] Bir bakıma ağaçların yaşam sınırı olup ağaç yetişmeyen bölge sınırı, ağaç yetişmeyen yükseklik sınırı, ağaç büyüme üst sınırı olarak da adlandırılır.

Bazen eş anlamlı kullanılan orman sınırı[2] (İngilizce timberline, forest line) ise, orman örtüsünün kapalılığı kaybolmadan (en azından doğal gençleştirme koşullarının devam ettiği ışıklı kapalılık seviyesinde) uzanabildiği sınıra denir.[3]

Tipleri

  • Dağ (alp) ağaç ve orman sınırı
    • dağ orman sınırı, doğal koşullar altında, ormanın, kapalılığı kaybolmadan (en azından doğal gençleştirme koşullarının devam ettiği ışıklı kapalılık seviyesinde) çıkabildiği son rakım.[2]
    • dağ ağaç sınırı, kapalılığın kaybolduğu (serbest durum) ve ağaçların, asgari düzeyde de olsa (5 m) boylarını koruyarak ulaşabildikleri rakım. Dağ ağaçsınırı tohumun olgunlaşabilme sınırı olarak da adlandırılır.[2]
    • dağ kötürüm ağaç sınırı, ağaç formundaki türlerin, 5 metrenin altına düşen boyları ile ağaççık ve hatta çalı halini alarak; zor koşullar yüzünden, normal habitatları bozulmuş bir hâlde ulaşabildikleri rakım.[2]
  • Kutup (polar) ağaç ve orman sınırı
  • Bozkır (step) ağaç ve orman sınırı

Tipik vejetasyon

Bazı tipik arktik ve alpin ağaç sınırı oluşturan vejetasyon örnekleri (ki çoğu çam, ladin, köknar gibi kozalaklı ağaçlardır):

Avrasya

  • Larix gmelinii
  • Larix gmelinii
  • Pinus cembra
  • Pinus mugo
  • Betula pubescens subsp. tortuosa

Türkiye'de en üst dağ orman sınırı Nemrut Dağı (Bitlis)'nda 2800–2900 m rakımlarda huş (Betula) ağacının çizdiği sınırdır. Türkiye'de huşlardan başka Pinus sylvestris (sarı çam), Pinus nigra (kara çam), Populus tremula (titrek kavak), Picea orientalis (Doğu ladini), Abies (köknar), Cedrus libani (Toros sediri), Juniperus (ardıç) ve Fagus orientalis (Doğu kayını) ağaçları dağ orman sınır oluşturan ağaçlardır.[2]

Kuzey Amerika

  • Abies lasiocarpa[4]:106
  • Larix lyallii[5]
  • Picea engelmannii[4]:106
  • Pinus albicaulis[5]
  • Pinus longaeva
  • Pinus aristata
  • Pinus balfouriana
  • Pinus flexilis
  • Pinus culminicola
  • Picea mariana[1]:53
  • Pinus hartwegii

Güney Amerika

  • Nothofagus antarctica
  • Nothofagus pumilio[6]
  • Polylepis tarapacana

Avustralya

Kaynakça

  1. ^ a b Elliott-Fisk, D.L. (2000). "The Taiga and Boreal Forest". Barbour, M.G.; Billings, M.D. (Ed.). North American Terrestrial Vegetation (2. bas.). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-55986-7. 
  2. ^ a b c d e Musa Genç (2009), Silvikültürün Temel Esasları 13 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Jørgensen, S.E. (2009). Ecosystem Ecology. Academic Press. ISBN 978-0-444-53466-8. 
  4. ^ a b Peet, R.K. (2000). "Forests and Meadows of the Rocky Mountains". Barbour, M.G.; Billings, M.D. (Ed.). North American Terrestrial Vegetation (2. bas.). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-55986-7. 
  5. ^ a b "Treeline". The Canadian Encyclopedia. 21 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011. 
  6. ^ Fajardo, A; Piper, FI; Cavieres, LA (2011). "Distinguishing local from global climate influences in the variation of carbon status with altitude in a tree line species". Global ecology and biogeography. 20 (2). ss. 307-318. doi:10.1111/j.1466-8238.2010.00598.x. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Karadeniz göknarı</span> çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasyaya özgü bir göknar türü

Doğu Karadeniz göknarı veya Kafkas Göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasya'ya özgü bir göknar türü. Heybetli ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Güneşli ve nemli ortamlarda iyi gelişir. Avrupa Kıtası ve Türkiye'nin en uzun doğal ağacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu ladini</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Doğu ladini, çamgiller (Pinaceae) familyasından 40-50 metre, bazen de 60 metre boylara ulaşan, 1,5-2 metre çap yapabilen, dolgun ve düzgün gövdeli, sivri tepeli önemli bir orman ağacı türü.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç yapraklı huş</span> bitki türü

Kızılağaç yapraklı huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen bir huş türü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye florası</span>

2000 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 9.300 damarlı bitki türünün yetiştiği bilinmektedir. Bütün Avrupa Kıtası, Türkiye'ye kıyasla 13 kat daha büyük alan kaplamasına rağmen Türkiye'den yalnızca %24 daha fazla (11.500) bitki türü içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tayga</span>

Tayga Yakutça "orman" sözcüğünden gelir. Bu sözcük Ruslar tarafından kuzey yarımkürede, özellikle Sibirya'da tundranın bittiği yerlerde başlayan soğuk, bataklık ve ormanlık bölgeleri tanımlamak için Altay dili Şor lehçesindeki tayγa kökenli taĭgá terimi kullanılmıştır. Avrupa ve Kuzey Amerika'daki buna benzer bölgeler için de tayga ismi kullanılmaya başlanmıştır. Ama tayga günümüz kullanımında artık yalnızca orman anlamına gelmez; Kuzey Yarımkürede tundranın güneyinde oluşmuş bir bitki örtüsü sınırının adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Göksu Parkı</span> Ankaranın Eryaman semtinde bulunan bir park

Göksu Parkı; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan bir şehir parkıdır. Susuz Göleti ve çevresinde yürütülen rekreasyon çalışmaları sonucunda oluşturulan park, sınırları içerisinde yer aldığı Göksu Mahallesi'ne de ismini vermiştir. Toplam kullanım alanı 550.000 m² olan parkın 127.189 m²'si göletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaba İlçesi</span>

Kaba İlçesi,, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde, Altay İline bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanas Gölü</span> Xinjiang, Çinde göl

Kanas Gölü, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde, Altay İline bağlı Burçin İlçesi kuzeyinde bir tatlısu gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ali Botuş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Ali Botuş, ayrıca Alibotoush, Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki sınırda yer alan Slavyanka'nın küçük dağlık bölgesinde bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Bulgaristan topraklarında bulunan ve adını Slavyanka'nın eski adından alan dağın kuzey bölümünü kaplar. Blagoevgrad ili, Sandanski ve Hadzhidimovo belediyelerinde bulunmaktadır. 1951'de Balkan Yarımadası'ndaki endemik Bosna çamının en büyük ormanlarını bu alanda yer aldığı açıklandı. Toprakları birkaç kez daha genişletildi ve 638 ha ya da 16,38 km2'lik bir alana yayıldı. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bayuvi Dupki-Cinciritsa</span>

Bayuvi Dupki-Cinciritsa, aynı zamanda Doupki-Djindjiritza olarak da bilinir, Bulgaristan'ın güney batısındaki dağlık bölgede yer alan Pirin Milli Parkı'nda bir yer alan doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ili, Razlog Belediyesinde yer almaktadır. Bayuvi Dupki-Cinciritsa, her ikisi de Balkan endemik türü olan Makedon çamı ve Bosna çamı ormanlarını korumak için 1934'te kurulan ülkenin en eski koruma alanları arasında yer almaktadır. Toprakları 1976 ve 1980'de daha da genişletilmiş ve 2873 ha (28,73 km2) alan kaplamıştır. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi. Koruma alanı 1200 ile 2907 metre rakım arasında yer almaktadır. Bölgeye jeolojik olarak Proterozoik mermerler hakimdir ve çok sayıda mağara ve karst oluşumu ile geniş karstik araziye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Stara Reka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Stara Reka, Bulgaristan'ın orta kesimlerinde yer alan Orta Balkan Ulusal Parkı'ndaki dokuz doğa koruma alanından biridir. Stara Reka, Balkan Dağları'nın eşsiz ekosistemlerini korumak için 19 Mart 1981'de kuruldu. 1974,7 hektarlık (19.747 km2) bir alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Sibirya taygası</span>

Tayga ve Boreal ormanları Biyomu'ndaki Doğu Sibirya tayga ekolojik bölgesi, Rusya'nın doğusunda yer alan çok büyük bir biyocoğrafik bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ussuri geniş yapraklı ve karma ormanları</span>

Ussuri geniş yapraklı ve karma ormanları ekolojik bölgesi, Rus Uzak Doğusu'ndaki Primorsky Krayı'nda, Ussuri Nehri ve Amur Nehri üzerindeki dağlık alanları kaplamaktadır. Ekolojik bölge, nemli kıtasal bir iklime sahip Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yer almaktadır. 187.357 km2 (72.339 sq mi) alan kaplamaktaadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya karma ormanları</span>

Kafkasya karma ormanları, Kafkas Dağları, Küçük Kafkas sıradağları ve Karadeniz'in doğu ucundaki Kuzey Anadolu Dağları'nda konumlanmış geniş yapraklı karma ormanlardan oluşan ekolojik bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Buila-Vânturarița Millî Parkı</span>

Buila-Vânturarița Milli Parkı, , Romanya'da, Vâlcea ilinin orta-kuzey kesiminde, Costeşti, Bărbăteşti ve Băile Olăneşti idari bölgelerinde bulunan koruma altındaki bir alandır.

Yerel olarak Arb olarak bilinen Nichols Ağaçparkı (arboretum), Michigan Üniversitesi tarafından işletilen bir arboretumdur. Ann Arbor, Michigan'daki 1610 Washington Heights'taki Merkez kampüsünün Doğu kenarında yer alan Arboretum, tek bir birim olarak işletilen Üniversite ve şehir mülklerinin bir mozaiğidir. Arboretum her gün gün doğumundan gün batımına kadar açıktır ve giriş ücreti alınmaz. Huron Nehri, arboretumun taşkın yatağı ormanlarının Kuzey bölümünü ayırır; demiryolu Kuzey sınırını işaretler.

<i>Avrupa ladini</i> bitki türü

Avrupa ladini, Batı ladini ya da Norveç ladini, çamgiller (Pinaceae) familyasından ladin cinsinden bir ibreli türüdür. Ana vatanı Kuzey Avrupa olan ve o bölgelerde önemli ölçüde ormanlık alan oluşturan Avrupa Ladini türü diğer bölgelerde doğal olarak bulunmasa da peyzaj amaçlı park ve bahçelerde dikimi yapılmıştır. Old Tjikko, İsveç'in Dalarna ili'nin Fulufjället Dağı sınırlarını içerisinde bulunan bir Norveç Ladini 9.558 yaşındaki ladin halen dünyanın en yaşlı ağacı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları</span>

Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları, Türkiye'nin Kuzey Anadolu bölgesinde yer alan ılıman iğne yapraklı ormanlar ekolojik bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Göknarı</span>

Doğu Karadeniz göknarı veya Kafkas Göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasya'ya özgü bir göknar türü. Heybetli ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Güneşli ve nemli ortamlarda iyi gelişir. Avrupa Kıtası ve Türkiye'nin en uzun doğal ağacıdır.