İçeriğe atla

Ağaç ev

Çocuk Ağaç Evi
Korowai' de bir Ağaç Evi

Ağaç ev, bir veya birden fazla olgun ağaç gövdesinin yanında veya dalları arasında inşa edilen, genellikle ahşaptan, iş alanı, yaşam alanı, oyun alanı, geçici ikamet gibi amaçlar için kullanılan evlere verilen addır.

Barınma

Ağaç evler, ormanlık alanlarda yapılan faaliyetler için doğa dostu bir seçenektir. Çünkü ağaç evler arazi gerektirmez ve böylece ormanların belirli bölümleri hasara uğramaz. Ancak, vahşi yaşam, iklim, bitki örtüsü, toprak özellikleri insan yaşamına elvermez. Bu sebeple ağaç evler, ormanlık alanlarda kullanım için idealdir. Sıcak kuşak iklim çevrelerinde, bu tip ortamlarda ağaç evler kullanılır. Genellikle bu tip ortamlarda, evler, işgalci vahşi hayvanlardan, sel ve taşkınlardan korunabilmek için yükseltilir. Böylece ağaç evlerde barınma sağlanır.

Papua Yeni Gine'de bulunan Korowailer'de, komşu kabilelerden ve avcı ve yırtıcı hayvanlardan korunmak için yaklaşık 40 metre yükseltilmiş ağaç evlerde yaşanmaktadır.

Malzemeler

Ağaç evlerin yapıldığı malzemeler, oldukça geniş bir yelpaze oluşturur. Ahşap, yaygın olarak kullanılır. Çünkü ahşap, bir ağaç ev yapımında kullanılabilecek; güçlü, hafif ve düşük maliyetli bir malzemedir. Çelik ise kablolar ve civatalar, sürgüler için kullanılır. Ayrıca çelik, ağaç evine 270 kg kadar destek kapasitesi de sağlamak için kullanılmaktadır.[1]

Ağaç evi inşacıları, pencere çerçevesi, kapı gibi materyalleri bazen geri dönüşüm malzemelerinden veya parçalarından sağlarlar. Bu yüzden ağaç evi inşası, sürdürülebilir madde kaynaklarını ve geri dönüşümlülüğü teşvik için kullanılan yollardan biridir.

Geri dönüşüm malzemeli, ayrıca parayla satın alınmış malzemelere kıyasla inşaya yeni bir yapı dizaynı ve soyut yapı tarzı kazandırabilmektedir. Kumaş da ağaç evler üzerinde çadır gibi sert olmayan ve geçici yapılar oluşturmak için kullanılabilmektedir.

Kullanım alanları

1990'ların ortalarından bu yana, eğlence amaçlı kullanılan ağaç evler ABD ve Avrupa'da oldukça ilgi çekmektedir. Ağaç evler, barınak amaçlı olmalarının yanı sıra, dekoratif olarak da park, bahçe dizaynlarında ve peyzaj mimarisinde önemli bir yere sahiptir. Ağaç evler, küçük çocuklar tarafından oyun alanı, tatilciler ve doğa sporcuları için barınak özellikleriyle, popülaritesini korumaktadır. Ağaç evler kullanarak hizmet veren lokantalar bulunmaktadır.[2]

Ayrıca, ağaç evler otel olarak da kullanılabilmekte, ticari olarak kazanç sağlanabilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Ağaç Evleri İnşaası 1 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ "Ağaç Evlerde Konaklama". 29 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 
  3. ^ "Ağaç Ev Oteli". 2 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dendrokronoloji</span>

Dendrokronoloji, Yunanca ağaç ve zaman sözcük köklerinden oluşmakta ve ağaç halkaları ile tarihleme yapma yöntemi anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mobilya</span> oturulan yerlerin süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşya

Mobilya, oturulan yerlerin süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşya. Mobilya denilince ilk akla gelen ahşap mobilyadır. Özellikle, masa, sandalye, koltuk, dolap, karyola, komodin, kitaplık gibi konut donatılarında, çeşitli büro donatılarında, okul sıra ve masalarında çoğunlukla ahşap malzeme kullanılmaktadır. Günümüzde mobilya yapımında çelik, alüminyum, cam ve plastik gibi diğer malzemeler kullanılmaya başlanmış ise de hâlen ahşap malzeme bu konuda üstünlüğünü sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kompozit malzemeler</span>

Kompozit malzeme, önemli ölçüde farklı fiziksel veya kimyasal özelliklere sahip iki veya daha fazla bileşen malzemeden yapılan ve birleştirildiğinde öncekinden farklı özelliklere sahip olan bir malzeme üreten bir malzeme.

<span class="mw-page-title-main">Çadır</span>

Çadır. Doğal hayatta sığınak olarak kullanılan kamp malzemesi.

Yapraklı kara yosunları (Bryopsida), Bryophyta bölümünün bir sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Ev</span> İçinde bir insanların oturabileceği biçimde yapılmış yapı

Ev, içinde insanların yaşadığı, çevresi duvarlarla çevrili, odalara bölünmüş, kendine ait çatısı ve bazen de bahçesi olan ahşap, toprak veya betonarme yapı. Etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere müstakil ev denir. Ev kavramı mimari bir terimdir ve apartman dairesi gibi diğer barınak türlerinden farklı bir kavramı ifade eder. Bununla birlikte gündelik kullanımda türüne bakılmaksızın her türlü barınak için de kullanılır. Günümüzde tipik bir evde salon, odalar, mutfak, banyo ve tuvalet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kunduz</span> Su kıyılarında yaşayan yarı sucul kemirgen cinsi

Kunduz, kunduzgiller (Castoridae) familyasından Castor cinsine mensup, Kuzey yarımküre su kıyılarında yaşayan kemiricilerin ortak adıdır. Yaşayan iki türü vardır: Eski Dünya kunduzu ile Yeni Dünya kunduzu.

<span class="mw-page-title-main">Tahta</span> ağaçlardan veya diğer bitkilerden üretilen lifli malzeme; ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert madde

Tahta, ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert bir maddedir. İnşaat malzemesi, kâğıt ve yakıt yapımında ham madde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hâli ise iletken olur. Böylelikle elektrik çarpmaları gibi durumlarda kuru tahtadan yararlanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Karo</span>

Karo, kiremit, seramik, doğal taş, metal ya da cam gibi sert malzemelerden üretilmiş parçalardır. Genellikle çatılarda, yerlerde ve duvarlarda kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise tavanlar olup, perlit, ahşap ve değişik malzemelerden yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MDF</span> silindir baskı malzemeleri ile karışımı sağlanan ve üzerine pvc, tutkallı kağıt gibi malzemelerin katılabildiği çok amaçlı kullanımı olan bir maddedir.

MDF, sert veya yumuşak ahşap kalıntılarını parçalayıp ahşap life çevirdikten sonra, yüksek ısı ve basınç altında mum ve reçine tutkal ile oluşan levha şeklinde tasarlanmış ahşap üründür.

<span class="mw-page-title-main">Hayatta kalma</span>

Hayatta kalma veya Hayatı İdame, insanın doğada veya beklenmedik bir kriz durumunda yaşamını sürdürebilmesi için gereken beceriler, bilgi ve stratejiler bütünü olarak tanımlanır. Hayatta kalma becerileri, yalnızca doğada kaybolma gibi olağanüstü durumlarda değil, aynı zamanda doğal afetler, savaşlar ve teknolojik çöküş gibi geniş çaplı krizlerde de önem kazanır. Bu kavram, hem insanlar ve diğer canlılar hem de fiziksel nesneler ve soyut kavramlar için geçerlidir. Canlılar genellikle hayatta kalmak için bir kendini koruma içgüdüsüne sahiptir; nesneler ise zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlanır. Hayatı İdame veya Hayatta Kalma olarak biline bu doğa disiplini yabancı terimlerle Ülkemizde tanınır hale gelmiştir. Survival ve Survivor (Kurtulan) kelimeleri bir çok televizyon programında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bina</span> tipik olarak bir çatısı ve duvarları olan, tek bir yerde az çok kalıcı olarak duran yapı

Bina; içinde barınmak veya başka amaçlarla kullanmak üzere dayanıklı malzemelerden inşa edilen, kapalı ve genellikle çok bölmeli yapı. Genellikle duvarları, çatısı, giriş-çıkış ve bölmeler arası geçişi sağlayan kapıları ve güneş ışığından yararlanmak için pencereleri bulunur.

Ahır evcil büyük baş hayvanların, özellikle de atların barındırıldığı yerdir. En yaygın anlamıyla her bir hayvan için ayrı bölmelerden oluşmuş bir binayı ifade etmek için kullanılır. Günümüzde kullanılan pek çok çeşit ahır vardır. Örneğin: Amerikan tipi ambar, ön ve arka tarafında birer kapısı olan ve birbirinden ayrı hayvan bölmeleri olan bir ambardır.

<span class="mw-page-title-main">Avcı-toplayıcı</span> Yiyeceklerinin tamamını veya çoğunu toplayan ya da avlayan insanlar

Avcı ve toplayıcı, kültüre alınmış bitkilerin tarımını yapan ya da evcilleştirilmiş hayvanları yetiştiren toplumların aksine, tarım ve hayvancılıkla uğraşmayan, yabani bitkileri toplayıp yabani hayvanları avlayan toplumlardır. Tarımın ve hayvancılığın gelişiminden önce bütün toplumların yaşam tarzı olan avcı ve toplayıcılık, bugün bu uğraşlarla geçimini sağlamayan toplumlarda görülür. Avcılık daha çok erkeklerce yapılırken, yabani bitki ve meyve toplayıcılık da büyük ölçüde kadın ve çocuklarca yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşik</span>

Beşik, yenidoğan bebeklerin ve emekleyip yürümeye başlayan ufak çocukların yatması için kullanılan sabit ya da sallamalı, çocuğun düşmemesi için genellikle parmaklıklı karyola benzeri yatak aracı. Bütün dünya halklarında farklı stillerde beşik tipleri görülür. Taşınabilen sebetli beşik türü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">İstihkâm duvarı</span>

İstihkâm duvarı, inşaat mühendisliğinde, yol yapımında ve askeri tahkimat olarak kullanılan ve kafes şeklinde bir arada tutulan kaya, taş, toprak veya odundan oluşan yapıdır. Askeri kullanımda genellikle topçu birliklerinin korunmasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.