İçeriğe atla

Ağız tadı kurabiyesi

Ağız tadı kurabiyesi
Alternatif isimÇorum şekerlemesi
Ülke(ler)Türkiye
TürüBisküvi, kurabiye
Tipikurabiye
Ana malzemelertereyağı, pudra şekeri, un

Ağız Tadı Kurabiyesi (Çorum Şekerlemesi),[1] Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Un,pudra şekeri ve tere yağı ile yapılır.[2] Çorum mutfağında yer alır. Leblebi kurabiyesi un yerine leblebi tozu konularak yapılan çeşididir.

Kaynakça

  1. ^ Alamy, Fotoğraf:. "Çorum şekerlemesi tarifi". Hürriyet. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Çorum'un yöresel lezzeti: Ağız tadı kurabiyesi". TRT Haber. 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leblebi</span> Nohut kavurgası

Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mücver</span> Türk mutfağından kızartma kabak (sakız kabağı) yemeği

Mücver bir pişirme tekniğinin adıdır.Yaklaşık 20 değişik mücver yemeğinden kayıtlara dayanarak bahsedebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Çorum</span> Çorum ilinin merkezi olan şehir

Çorum, İç Orta Karadeniz Bölgesi'nde Çorum ilinin merkezi olan şehir. 2020 yılı itibarıyla 299.315 kişilik nüfusa sahiptir. Yerli halkı Türkmendir. Toprak sanayi ve makine imalat sanayi çok gelişmiştir. Orta Karadeniz Bölümü'nün iç kısmında yer almaktadır. Doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzeydoğuda Samsun, güneybatıda Kırıkkale ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şambali</span> Türk mutfağından tatlı

Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kurabiye</span> Türkiye ve komşu ülkeler mutfaklarına özgü, fırınlanmış tatlı hamur ürünü

Kurabiye un, yağ, badem, fıstık, fındık, kakao gibi malzemelerle yapılan Orta Doğu ve Balkanlar'a özgü bir çeşit bisküvidir.

<span class="mw-page-title-main">Ballokume</span>

Ballokume; Arnavut mutfağına ait olan tatlı bir kurabiye çeşididir. Arnavutluk'un Elbasan yöresine ait bir yiyecek olup Arnavutlar tarafından sıkça tüketilir. En önemli özelliği mısır unundan yapılması ve odun ateşinde pişmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Un kurabiyesi</span> tereyağı, un ve şekerle yapılan kurabiye türü

Un kurabiyesi, hamurdan yapılan bir çeşit kurabiye veya bisküvidir. Un kurabiyesi yapımında en yüksek kalitede tereyağı kullanılır. Tereyağı dışında un, yumurta ve şeker içerir. İsteğe bağlı vanilya, badem, limon, sakız, hurma veya çikolata eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye kurabiyesi</span>

Osmaniye kurabiyesi, Hindistan'ın Haydarabad şehrinde yapılan bir kurabiyedir. Adını Haydarabad'ın son hükümdarı Mir Osman Ali Han'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kavala kurabiyesi</span>

Kavala kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı mutfağına ait geleneksel bir kurabiye türüdür. Kavala kurabiyesi manda ve inek tereyağı kullanılarak yapılır. Bademler özel olarak seçilir. Osmanlı mutfağı orijinal tarifine uygun olarak Edirne'de üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşgüvar kurabiyesi</span>

Hoşgüvar kurabiyesi veya Kallavi kurabiye, beze malzemelerinin içine antepfıstığı, badem, bal, safran eklenerek yapılan bir tatlıdır. Hoşgüvar Osmanlıdan gelen ismiyle hazmı kolay, tatlı, hoş demektir. Osmanlı mutfağında bulunan bir kurabiyedir.Edirne'de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Damat kurabiyesi</span>

Damat kurabiyesi veya enişte lokumu, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Damat kurabiyesi doğal yayla tereyağı kullanılarak yapılır. Rize geleneksel mutfağında yer alan kurabiye, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2021 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon kurabiyesi</span> bir kurabiye çeşidi

Trabzon kurabiyesi veya sarı kurabiye, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Trabzon kurabiyesi doğal yayla tereyağı kullanılarak yapılır. Sarı rengini mısır unundan alır. Oldukça sert olan bu kurabiye Trabzon geleneksel mutfağında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar nişan kurabiyesi</span>

Afyonkarahisar nişan kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Afyonkarahisar nişan kurabiyesi Afyonda üretilen manda tereyağı kullanılarak yapılır. Bazı tariflerde iç yağı ve kuyruk yağı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kömbe kurabiyesi</span>

Kömbe kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir kahke türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Antakya geleneksel mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Leblebi kurabiyesi</span>

Leblebi kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Leblebi tozu, pudra şekeri ve tereyağı ile yapılır. Çorum mutfağında yer alır. Ağız tadı kurabiyesi leblebi tozu yerine un konularak yapılan çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Leblebi şekeri</span>

Leblebi şekeri leblebinin şekerle kaplanmak suretiyle yapılan geleneksel şekerleme. Özellikle Çorum'da üretilip satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Memilheva kurabiyesi</span>

Memilheva kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, acıbadem kurabiyesi türüdür. Badem içi, şeker ve yumurta akı kullanılarak üretilir. Cizre ilçesinin düğün, bayram, davetiye ve ziyaretlerde misafirlere ikram edilir. Cizre Memilheva Kurabiyesi 3 Şubat 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Çerkeş kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir un kurabiyesi çeşididir. Çerkeş'te yapılan bir kurabiyedir. Çankırı Ehlibilir olarak 05.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Çerkeş kurabiyesi yerine Çankırı Ehlibilir olarak tescillenmesi tepkilere neden olmuştur. Çerkeş Kurabiyesi 06.06.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Efibadem kurabiyesi, , hamurdan yapılan bir çeşit un kurabiyesidir. Yapımında badem içi, un, tereyağı ve şekerden kullanılır. Gökçeada mutfağında yapılır.Bademli, Gökçeada da yapılan bir kurabiyedir.

<span class="mw-page-title-main">Badem yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, birincil bileşen olarak badem kullanan ve içinde badem bulunduran yiyeceklerin ve yemeklerin bir listesidir. Badem, Orta Doğu ve Güney Asya'ya özgü bir ağaç türüdür. “Badem" aynı zamanda bu ağacın yenilebilir ve yaygın olarak yetiştirilen tohumunun adıdır. Prunus cinsi içinde, tohumu çevreleyen oluklu kabuk ile diğer alt cinslerden ayrılan Amygdalus alt cinsindeki şeftali ile sınıflandırılır. Bademin meyvesi, bir dış kabuk ve içinde tohum bulunan sert bir kabuktan oluşan bir sert çekirdekli meyvedir.