
II. Selim, Sarı Selim veya Sarhoş Selim, 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğludur. Kardeşi Bayezid’e karşı Konya’da yapılan ve tarihte Konya Şehzâdeler Muharebesi olarak yer edinen savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti. Padişahlığı sırasındaki ilk sefer batı yönlü yapıldı. Ülke sınırları Orta Avrupa’ya kadar genişledi. Kıbrıs, Tunus, Yemen ve Fas kayıtsız şartsız teslim olanlar arasındaydı. Ülkesinin denizlerde de egemenliğini genişleterek, deniz egemenliğine önem verdi.

Açe, Endonezya'da özel bir bölgedir. Sumatra Adası'nın kuzey ucunda bulunur.

Sumatra, Endonezya'ya ait bir adadır. Sunda Adaları'nın en batıda olanıdır. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük altıncı adasıdır. Ayrıca tamamıyla Endonezya'ya ait en büyük ada unvanına da sahiptir. En büyük şehri 2.400.000 nüfusuyla Medan'dır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir. Daha önce siyasi olarak farklı olan bu iki bölge, MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girdi ve sonunda Bizans İmparatorluğu'nun çekirdeği haline geldi. Osmanlı döneminden önceki zamanlar için, Türk halklarının tarihi ile şimdi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan toprakların tarihi arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Türkiye'nin bazı bölümlerinin Selçuklu Hanedanı tarafından fethedildiği zamandan bu yana, Türkiye tarihi Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Çağ tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Çağ'dan modern tarihini ve 1920'lerden bu yana da Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini kapsar.

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

Palembang, Endonezya'da Güney Sumatra ilinin yönetim merkezi.

Fizân, Libya'yı oluşturan üç eski bölgeden biridir. Diğer ikisi Trablusgarp Bölgesi ve Sirenayka'dır. Merkezi Sebha'dır. Bugünkü Libya'nın güneybatısında bulunur.

Mısır Sultanlığı veya Mısır İngiliz Protektorası, bugünkü Mısır topraklarında 1914-1922 yılları arası varlığı sürdürmüş olan devlet. Fransız Ekvatoral Afrikası, Birleşik Krallık Filistin Mandası, Trablusgarp ve Sirenayka ile komşu idi.

Açe Seferi ya da Sumatra Seferi, Portekizliler karşısında zor durumda kalan Sumatra adasındaki Müslüman Açe Sultanlığı'nın, Osmanlı Devleti'nden yardım istemesi üzerine, Osmanlı Donanması tarafından gerçekleştirilen deniz aşırı seferdir.

Alâeddin Riâyet Şah el-Kahhâr 1537/39-1571 tarihleri arasında hükümdarlık yapmış Açe Sultanı.
Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

Hint seferleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Hint Okyanusu'nda yaptığı bir dizi seferlere verilen addır.

Malezya'nın Malay Yarımadası'nda hüküm sürmüş tarihi devlet.

Benderaçe, Endonezya'da bir şehirdir. Nüfusu 2007 itibarı ile 260,000'dir. Aceh eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Sumatra adasının ve aynı zamanda Endonezya'nın en kuzeybatı ucunda bulunur. Rakımı 21 metredir. 2004 yılında meydana gelen tsunamiden büyük zarar görmüş ve şehirde yaşayan 130,000 kişi bu tsunamide ölmüştür. Samsun'un Atakum ilçesinde, Endonezya'daki tsunami felaketinde ölenler anısına park alanı inşa edilip adı Benderaçe konulmuştur. Şehirde, ölmüş Osmanlı askerlerinin kabrinin bulunduğu Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan Selahaddin Mezarlığı vardır.

Güney Arabistan Seferi (1546), Osmanlı Devleti'nin XVI. yüzyılda Hint Okyanusu'nda Portekiz ile mücadelesinde bir evre.

Osmanlı İmparatorluğu-Portekiz İmparatorluğu çekişmesi 1538-1559 yılları arasında Hürmüz Boğazı hakimiyeti için gelişen çatışmalı bir dönemdir.

Endonezya tarihi Endonezya'da meydana gelen olayları kapsar. Endonezya çok uluslu yapıda bir ülkedir. İlk defa insanlar Asya üzerinden gelmiştir. Çağlar boyunca Bizans, Çin, Hindistan ve Araplar için önemli bir ticaret noktası oldu. Portekiz ve Hollanda tarafından kolonileştirildi. Japon işgalinin ardından gene Hollanda sömürgesine girdi. Ahmet Sukarno ile birlikte bağımsızlığını kazandı.

Babülmendep Deniz Muharebesi, Osmanlı donanmasının Sefer Reis komutasındaki Kızıldeniz filosu 1560 yılında Babülmendep Boğazı ve Kamaran Adası arasında Christovão Pereira Homem komutasındaki Portekiz filosunu mağlup etti.

İskender Muda, saltanatın en geniş kapsamına ulaştığı, Batı Endonezya takımadalarında ve Malakka Boğazı'nda en güçlü ve en zengin devlet olarak hüküm süren Açe Sultanlığı'nın on ikinci Sultanıydı. "İskender Muda" kelimenin tam anlamıyla "genç İskender" anlamına gelir. Sultanın fetihleri genellikle Büyük İskender'inkilerle karşılaştırıldığından bu ismi almıştır. Açe, hükümdarlığı sırasında kayda değer fetihlerine ek olarak uluslararası bir İslami eğitim ve ticaret merkezi olarak tanındı. Açe Sultanlığı'nın kurucusu Ali Mughayat Syah'ın doğrudan erkek soyundan gelen son Açe Sultanıydı. İskender Muda'nın ölümü, Açe Sultanlığı'nın kurucu hanedanı olan Meukuta Alam Hanedan'nın sona erdiği ve yerini başka bir hanedan aldığı anlamına geliyordu.

Samudera Pasai Sultanlığı veya kısaca Pasai 13. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Sumatra'nın kuzey kıyısındaki Müslüman bir krallıktı.