İçeriğe atla

Açıksöz

İstiklâl Marşı'nın yayımlandığı 21 Şubat 1921 tarihli nüsha.

Açıksöz, 15 Haziran 1919 – 14 Aralık 1931 tarihleri arasında Kastamonu'da yayımlanmış, başından sonuna kadar Millî Mücadele'ye destek vermiş yerel gazete.

Kastamonu Lisesi'ni yeni bitiren Hüsnü (Açıksöz), Ahmed Hamdi (Çelen) ve Safranbolulu Tahir (Karauğuz) adlı üç genç ve lise müdür Mehmet Behçet Bey tarafından kurulmuştur. İstanbul gazetelerinin Anadolu'ya girişinin yasaklandığı dönemde Kastamonu, Zonguldak, Sinop, Çankırı vilayetlerine Milli Mücadele gelişmelerini duyuran en önemli gazete idi.

Geçmişi

Açıksöz gazetesi üç liseli arkadaş olan Hüsnü, Ahmet Hamdi, Tahir Karauğuz beylerin Kuvâ-yı Milliye Hareketi'ne destek amacıyla bir araya gelmesi ve bir gazete çıkarma düşüncesinden doğdu. Gazeteye Açık Söz adı verilmesini Hüsnü Bey önerdi.[1] Hüsnü Bey, daha sonra bu adı soyadı olarak almıştır.

Gazete, kurucu üç gence Kastamonu Lisesi Müdürü Mehmet Behçet Bey ve lise öğrencilerinin katılımıyla 15 Haziran 1919 tarihinde yayımlanmaya başlamıştır.[2] Kastamonu Vilayet Matbaası'nda basılan gazetenin kurulduğu dönemde sahibi Hamdi Bey, mesul müdürü ve başyazarı Hüsnü Bey idi. Üç yüz adet basılan gazete, 3 kuruşa satılmaktaydı. İlk 12 sayısı 38x41 boyutlarında, dört sütun üzerinde iki sayfaya yerleşikti.[1]

Milli Mücadele'ye karşı olan Zafer gazetesinin kapanması ile matbaanın imkanları genişleyince[3] Açıksöz, 16 Eylül 1919 tarihli 49. sayıdan itibaren haftada iki kere (Pazartesi ve Perşembe günleri) dört yaprak olarak yayımlanmaya başladı. İstanbul gazetelerinin Anadolu'da yasaklanması üzerine 1920-1922 arasında tirajı artan gazete, 9 Mart 1921 tarihli 128. sayıdan itibaren günlük gazete olarak yayın hayatını sürdüdü. Günlük periyotta sütunları beşe çıktı; sayfa sayısı ise ikiye düşürüldü.[1] 1 Nisan 1921 tarihinde yayınlanan 149. sayıdan itibaren ebadı 41 x57'ye büyütüldü; sütun adedi ise beş olarak kaldı.[3]

Kastamonu Lise Müdür Mehmet Bey, Açıksöz'ün başlangıç döneminde Nida imzasıyla okura ulaştı. Kastamonu Lisesi'nde tarih öğretmenliği yapan İsmail Hakkı Bey (Uzunçarşılı), Kütüphaneler Müdürü Hasan Fehmi Bey, kurucuların hocası olan edebiyat öğretmeni Talat Bey ile İsmail Habib Sevük, avukat Avukat Abdulahat Nuri Bey gazetenin yazar kadrosunda yer alan kişilerdendir.

Gazete ilk sayısından itibaren Kuvâ-yı Milliye'yi destekleyen bir yayın politikasına sahip olduğunu açıkladı. Milli Mücadele içindeki halkın umudunu diri tutma, ona kuvvet aşılama yoluna başvuran dönemin taşra basınının öncülerinden birisi oldu.[1]

Açıksöz, Burdur Mebusu Mehmet Akif Bey'in yazdığı İstiklal Marşı'ını henüz millî marş olarak kabulünden önce yayımlanmak üzere gönderdiği ilk gazete idi.[1] Devrin ulaşım ve iletişim şartları nedeniyle Mehmet Akif'in mektubunun Kastamonu'ya ulaşması uzun sürmüş, bu arada şiir Ankara'da 17 Şubat 1337 tarihli Hâkimiyet-i Milliye ve Sebîlürreşad’da yayımlanmıştır. İstiklal Marşı, şairinin "kahraman ordumuza" ithafıyla 21 Şubat 1921 tarihli Açıksöz'ün ilk sayfasında yer aldı; Açıksöz'de yayımlanmasında bir ay sonra, 12 Mart 1921'de milli marş olarak kabul edildi.

Gazetenin başyazarlığının iki yüz altmış birinci sayıdan sonra İsmail Habib Bey, altı yüz dokuzuncu sayıdan itibaren Dr. Fazıl Berki Bey üstlendi. 12 Aralık 1924 tarihli 1237. sayıdan sonra başyazılar imzasız olarak yayımlandı.[3] Gazetenin sahibi 19 Eylül 1927 tarihinden itibaren Hüsnü Bey oldu. Gazete, Harf İnkılabı'nın gerçekleşmesi üzerine 5 Aralık 1928 tarihli sayıdan itibaren kısmen, 5 Aralık 1928 tarih 2411. sayıdan itibaren tamamen yeni harflerle yayınlandı.

Gazete14 Aralık 1931'de kapatmak zorunda kaldı. Hüsnü Açıksöz, 1937'de Doğrusöz adıyla yeni bir gazete çıkarmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Çelik, Fikriye (26 Mart 2024). "İstiklâl Marşı'nı Anadolu'ya İlk Tanıtan Gazete: Açıksöz". İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi (66): 190-203. doi:10.47998/ikad.1372447. ISSN 2147-4524. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  2. ^ Çetin, Nurten (26 Temmuz 2019). "Açıksöz gazetesine göre Millî Mücadele Döneminde İzmir". Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi. 19: 217-241. ISSN 1300-0756. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  3. ^ a b c Söylemez, Faruk (1 Şubat 1993). "Milli Mücadelede Kastamonu Basını". Atatürk Yolu Dergisi. 3 (12): -. doi:10.1501/Tite_0000000176. ISSN 1303-5290. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Reşat Kayalı</span>

Mehmet Reşat veya bilinen adıyla Reşat Bey, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacim Çarıklı</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Hacim Çarıklı, Türk idareci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Servet Akdağ</span> TBMM 1. Dönem Bursa Milletvekili

Şeyh Abdullah Servet Efendi TBMM 1. Dönem Bursa milletvekilliği yapmış, Nakşibendi Şeyhi sıfatıyla İrşad Heyetleri ve Yeşil Ordu Cemiyeti konularında faaliyetleri bulunmuş, Cumhuriyet'in ilanından sonra Türkiye adına yurtdışı faaliyetleri de yürütmüş bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl mahkemesi</span> Türk Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında faaliyet gösteren özel mahkemeler

İstiklâl mahkemesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında ayaklanma çıkaran ve yağmaya girişenleri, bozguncuları, orduya ait silah ve mühimmatı çalanları, casusları, asker kaçaklarını ve bağımsızlık hareketini engelleme amacıyla propaganda yapanları yargılamak için, çıkarılan özel bir kanunla ilk olarak 18 Eylül 1920 tarihinde kurulan mahkemelerdir. İlk dönem İstiklâl Mahkemeleri, Ankara'daki hariç olmak üzere 17 Şubat 1921 tarihinde kapatıldı. İkinci dönem İstiklâl Mahkemeleri, çalışmalarına 30 Temmuz 1921'de başladı ve 1923'ün Ekim ayına dek faaliyetlerini sürdürdü. Üçüncü ve son dönem İstiklâl Mahkemeleri ise 1923 ile 1927 yılları arasında etkin oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

Türk Kurtuluş Savaşı boyunca Anadolu’nun çeşitli yerlerinde birçok ayaklanmalar çıkmıştır. Bu ayaklanmaların bir bölümü, Anadolu topraklarının bir bölümü üzerinde yeni bir devlet kurmayı amaçlayan, diğer bölümü ise, saltanat ve hilâfete geleneksel ve dinsel bakımdan bağlı olanlarca çıkarılmış isyan hareketleridir. Hıyanet, kin ve taassubun yarattığı isyanların amacı; millî hareketi boğmaktır. Atatürk, öncelikle iç isyanların bastırılmasına, ülkede iç güvenliğin sağlanmasına son derece önem vermiştir. Bir yandan vatana ihanet yasası çıkarılırken, öbür yandan da iç isyanları bastırmada kullanılmak üzere Seyyar Jandarma Müfrezeleri kurulmuştur. Ayaklanmalar Millî Mücadele’nin neticelenmesini geciktirmiştir.

İrâde-i Milliye İtilaf Devletleri’nin işgallerine karşı 1919'da Anadolu’da başlayan Kurtuluş Hareketi'nin ilk yayın organı olarak Sivas'ta çıkarılan gazetedir.

Balıkesir Kongresi, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi'nden TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihine kadar geçen süreye "Kongreler Dönemi" denilir. Bu süre içindeki 30 dolayında kongrenin "beşi", 1919 ve 1920 yıllarında toplanan Balıkesir kongreleridir. Bunlardan 1, 4 ve 5. kongreye Karesi (Balıkesir) Mebusu (Milletvekili) Mehmet Vehbi Bolak, 2 ve 3. kongreye, harekete sonradan katılan Balıkesir eski Mutasarrıfı Hacim Muhittin Çarıklı başkanlık etmiştir. Bu kongreler, 15 Mayıs 1919'daki İzmir işgalinin hemen ertesi günlerinde Balıkesirliler'in Mehmet Vehbi Bolak önderliğinde kurdukları direniş teşkilatıyla başlattıkları hareketlerin birer parçasıdır. İçlerinde, sadece üç asker vardır: Miralay (Albay) Kazım Özalp, Askeri Kaymakam (Yarbay) Ali Çetinkaya ve Yüzbaşı Kemal Balıkesir. Balıkesir hareketi Millî Mücadele'nin başarıya ulaşmasında önemli rol oynamış; İzmir'den Anadolu içlerine yürümek isteyen Yunan kuvvetlerini engelleyerek, Millî Ordu'nun hazırlanması için Mustafa Kemal Paşa'ya, her saniyesi altın değerinde on üç ay kazandırmıştır.

<i>İleri</i> (gazete)

İleri, 1 Ocak 1918'de Celal Nuri İleri (1877-1938) ve kardeşi Suphi Nuri İleri (1887-1945) tarafından kurulmuş bir gazeteydi. İlk 394 sayıda gazetenin ismi Ati, 12 Şubat 1919'dan sonra İleri olmuştur. Yazı İşleri Müdürü Halil Lütfü Dördüncü'dür.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

İsmail Habip Sevük ya da İsmail Hakkı Sevük, Türk yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Vasıf Çınar</span> Türk devlet adamı

Hüseyin Vasıf Çınar, Türk öğretmen, gazeteci, siyasetçi ve diplomattır.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

Ankara Fetvası Hürriyet ve İtilaf Fırkası ve Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın etkisiyle yayımlanan, Mustafa Sabri Efendi'nin kaleme aldığı ve Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Beyefendi tarafından ilan edilen Kuvâ-yi Milliyecilerin öldürülmelerinin günah sayılmayıp dînen caiz ve vazife sayıldığını duyuran fetvasına karşı Ankara Müftüsü Mehmet Rifat Efendi tarafından yazılıp 153 müftü tarafından imzalanarak ilan edilen fetvadır.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Karauğuz</span>

Tâhir Karauğuz, Türk edebiyatında, Kuvay-ı Milliyeci bir şair, yazar, gazeteci ve siyasetçi olarak bilinir.

Muhittin Baha Pars, Türk gazeteci, avukat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Türk basını</span> Vikimedya liste maddesi

Kurtuluş Savaşı'nda Türk basını, Mondros Mütarekesi ile Lozan Antlaşması arasında fiilen dört yıl süren (1919-1922) Türk Kurtuluş Savaşı esnasında İstanbul ve Anadolu'da yayımlanan gazete ve dergilerin siyasi tutumlarını ele alan bir konudur.

Hüseyin Hüsnü Açıksöz, Türk siyasetçi, gazeteci.