İçeriğe atla

Açık mavi

Açık mavi, mavi + beyaz karışımından oluşan bir renktir. HEX kodu #7F7FFF, RGB kodu 127-127-255'tir. Bazen soluk mavi veya Rugiagėlės ile karıştırılsa da, her ikisinden de çok farklıdır. Ondan elde edilen renkler ise gök mavisi (açık mavi + mavi) ve kirli mavidir (açık mavi + siyah veya mavi + gri).

  Mavi renk tonları 
Alice mavisiGök mavisiBebek mavisiMaviCerulean Cerulean blue Kobalt mavisiPeygamber çiçeği mavisi Koyu mavi Kot rengi Dodger blue Çivit mavisi
                       
International Klein Blue Açık maviGece mavisiLacivertCezayir menekşesi rengi Acem mavisi Toz maviPrusya mavisiKraliyet mavisiSafir rengiÇelik mavisi Deniz mavisi
                       

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Renk</span> görsel algının bir özelliği

Renk ya da tüs, ışığın gözün ağ katmanına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalgaboyları birden aynı anda göze ulaşırsa bu ak, hiç ışık ulaşmazsa kara olarak algılanır. İnsan gözü 380 nm ile 780 nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir. Bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünür ışık denir. Renkler için genelde kulak ile duyulan ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz, dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duyulmasına karşın göz için bu "çok seslilik" söz konusu olmadığından, değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonları algılanabilir. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil</span> mavi ve sarı arasında görülebilen katkı ana rengi

Yeşil renk elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Turuncu ve mor ile birlikte ara renklerden birini oluşturur. Dalgaboyu 550 nanometre kadardır. Karşıt rengi kırmızı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Web renkleri</span>

Web renkleri, web sayfası tasarımında kullanılan ve izlenen sayfanın görünümünü düzenlemeye yarayan renklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lacivert</span>

Lacivert renk, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lesoto bayrağı, Lesotho Krallığı tarafından 4 Ekim 2006 tarihinde kabul edilen bayrak. Bayrakta mavi, beyaz ve yeşil üç şeritten bulunur ve bayrağın tam ortasında bir Basotho şapkası yer alır. Bu bayrak, Lesotho'nun bağımsızlığının 40. yıl dönümü şerefine kabul edilmiştir. Bu yeni bayrak, ülke barışının ve barış yöneliminin bir simgesidir.

Göze renk veren anatomik yapı iristir.

<span class="mw-page-title-main">Nepal bayrağı</span> Nepal Ulusal bayrağı

Nepal bayrağı, dünyada dikdörtgen olmayan birkaç sayılı bayraktan biridir. Kıpkırmızı bir renge sahiptir. Bayrağın kenarı mavidir. Kırmızı, savaştaki zaferlerini; mavi barışı simgeler. Nepal bayrağında hem güneş, hem de Ay vardır. Güneş sarayı, ay ise 1951 yılına kadar ülkeyi yöneten Rana ailesini temsil eder. Bayrağın kökeni 2000 yıl öncesindeki bir Hindu bayrağına dayanır. Kırmızı renk ayrıca Nepal'in millî sembolü ormangülü'nün de rengidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail bayrağı</span> İsral Devletinin ulusal bayrağı

İsrail bayrağı, İsrail Devleti'nin kurulmasından beş ay sonra; 28 Ekim 1948'de kabul edilen bayrak. İki yatay mavi şerit arasındaki beyaz zemin üzerine mavi bir Davut Yıldızı tasvir ediyor. İsrail bayrağının mevzuatı, resmî ölçümlerin 160 × 220 cm olduğunu belirtiyor. Bu nedenle resmî oran 8:11'dir. Varyantları ise genellikle 2:3 olmak üzere, birçok çok farklı orandır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Rusya bayrağı, Rusya Federasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Aruba bayrağı</span> Ulusal bayrak

Aruba bayrağı, Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba'nın ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan bayrağı</span> Ulusal Bayrak

Güney Sudan bayrağı, Afrika ülkesi Güney Sudan tarafından kullanılan, 9 Temmuz 2011 tarihinde İkinci Sudan İç Savaşı'nı sona erdiren Kapsamlı Barış Antlaşması'nın imzalanması ile kabul edilen bayraktır. Bayrak daha önce Sudan Halk Kurtuluş Hareketi tarafından da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çad bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çad bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile ilk olarak 1959 yılında Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olduğunda kullanılmaya başlanmış, ülkenin 1960 yılında bağımsızlığını kazanması ile yeni ülkenin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önce, 1 Aralık 1958 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ruanda bayrağı, günümüzde kullanılan hali ile 25 Kasım 2001 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller bayrağı</span> Ulusal bayrak

Seyşeller bayrağı, Seyşeller devletine ait günümüzde kullanılan hâli ile 18 Haziran 1996 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan bayrak.

Mavi renk çeşitleri renk tonu, kroma veya açıklık veya bu niteliklerden iki veya üçünde farklılık gösterebilir. Değerdeki değişimlere renk tonları ve gölgeler de denir; renk tonu (tint) mavi veya beyazla karıştırılmış başka bir ton(İngilizce:hue), siyahla karıştırılmışına gölgedir. Bu çeşitli renklerin geniş bir seçimi aşağıda gösterilmiştir.

Buz mavisi bir mavi türüdür. HEX kodu #7FFFFF, RGB kodu 127-255-255, HSL kodu ise 120-240-180 olup, Cyan ile Beyazın karışımından oluşan parlak bir renktir.

<span class="mw-page-title-main">Alice mavisi</span>

Alice mavisi mavinin çok açık bir tonudur. HEX kodu #F0F8FF, RGB kodu 240-248-255, HSL kodu ise 139-240-233'tür. En açık mavi olarak bilenen bebek mavisinden bile açıktır. Bazen rugiagėlės veya camgöbeği ile karıştırılır.