İçeriğe atla

Açık hava ressamlığı

"Bahçesinde Resim Yapan Monet", Pierre Auguste Renoir'in yağlıboya çalışması, 1873

Açık hava ressamlığı, (Fransızca: En plein air, (Fransızca telaffuz: [ɑ̃ plɛn ɛːʁ], açık havada), dar anlamda, ressamın atölyesi gibi kapalı mekanlar dışında doğrudan doğruya doğa içinde yapılan manzara ressamlığı, geniş anlamda ise, manzara resimlerinde (peyzaj) açık hava (Fransızca plein air) duygusunun yoğun biçimde sağlanabilmesi. İzlenimci sanatçılar tarafından uygulanmıştır.

Tarihçe

Robert Antoine Pinchon'un 1898 tarihli erken dönem resim çalışmalarından, Le chemin (Yol), tuval üzerine yağlıboya, 22 × 32 cm.
Arizona'daki Slide Rock State Parkı'nda toplanan ressamlar. (2006)

1830'lu yıllarda Fransa'da Barbizon ekolünün ortaya çıkmasına değin, manzara resimleri açık havada kaba taslaklar halinde biçimlendirilip sonradan atölyede tamamlanırdı. Barbizon ekolünden kimi ressamlar da bunu sürdürdüler. John Constable'dan esinlenerek, Charles-François Daubigny ve Théodore Rousseau gibi sanatçılar, çeşitli ışık ve hava koşullarında dış mekan ortamlarının görünümünü daha doğru bir biçimde betimlemeye başladılar.[1] Ancak 1860'ların sonunda, izlenimciliğin öncüleri Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Frédéric Bazille, Edgar Degas ve Camille Pissarro'nun etkisiyle açık mekanlarda resim yapma geleneği giderek yaygınlaştı.[2]

İngiltere'deki Newlyn Okulu, 19. yüzyılda bir başka önemli tekniğin savunucusu olarak öne çıktı.[3]

Monet, 1881'den sonra, güneş ışığının renkler üzerindeki anlık etkilerini yakalayabilmek için, açık havada aynı gün değişik saatlerden birden çok tuval üzerinde çalışmaya başladı. Belli bir manzarayı ilk gün değişik saatlerde ayrı tuvallere aktarıyor, ertesi günlerde ise uygun ışığın ortaya çıkmasına göre sırayla her tuvali ayrı ayrı işliyordu.

Gözlemden yola çıkarak dış mekanın resmedilmesi, 21. yüzyıla kadar hâlen popülerliğini sürdürmektedir.[4][5]

Kayda değer sanatçılardan bazıları

Açık hava resimlerine örnekler

Kaynakça

  1. ^ Auricchio, Laura (Ekim 2004). "The Transformation of Landscape Painting in France". Heilbrunn Timeline of Art History (İngilizce). 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  2. ^ Malafronte, Allison (Ekim 2009). "The History of the Plein Air Movement". American Artist (İngilizce). ss. 20-24. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  3. ^ "Newlyn School, Landscape Painting Artist Colony, Cornwall: History, Artists, Stanhope Forbes, Frank Bramley" (İngilizce). Visual-arts-cork.com. 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  4. ^ "Artists who work 'en plein air' share their motivations: Arts". adn.com. 6 Haziran 2010. 8 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Plein Air Painting - Painting Outside Plein Air". Painting.about.com. 16 Ağustos 2010. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sen Nehri</span> Fransada bir akarsu

Sen Nehri, kuzeybatı Fransa'da önemli bir akarsu. Fransa'nın ikinci en uzun nehridir. Burgonya'dan doğar ve Manş Denizi'ne Le Havre yakınlarında dökülür. 776 km uzunluğundaki nehrin debisi ortalama 500 m³/s.dir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Signac</span> Fransız ressam (1863 – 1935)

Paul Victor Jules Signac, Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile beraber puantilist (noktacı) stili geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Orsay Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orsay Müzesi veya orijinal dilinde Musée d'Orsay, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan bir devlet müzesidir. Sen Nehri'nin sol yakasında bulunan müze eski bir tren garıydı. Bina 1898 - 1900 yılları arasında inşa edildi. Orsay Müzesi'nde çoğunlukla Fransız sanatına ait, 1848 - 1915 yıllarında arasında yaratılmış heykeller, resimler, mobilyalar ve fotoğraflar bulunur. Müze daha çok içlerinde Monet, Degas, Renoir, Cezanne gibi ressamların eserlerinin bulunduğu geniş izlenimci koleksiyonu ile tanınır. Bu koleksiyon, müzenin 1986 tarihindeki açılışına kadar Galerie nationale du Jeu de Paume'de sergileniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Staatliche Kunsthalle</span>

Staatliche Kunsthalle Almanya, Karlsruhe'da bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Lucien Pissarro</span> Fransız ressam (1863 – 1944)

Lucien Pissarro, manzara ressamı, grafiker, ahşap oymacısı, sanatsal kitap tasarımcısı ve baskıcısı. Manzara resimlerinde İzlenimcilik ve Yeni izlenimcilik tekniklerini kullandı ancak Les XX ile de beraber sergilerde yer aldı. Manzara resimleri dışında birkaç natürmort ve aile portresi de yaptı. 1890'a kadar Fransa'da çalışan Pissarro, bu tarihten sonra uzun yıllar Britanya'da ikamet etti.

<i>Bouologne Ormanında Buz Patencileri</i>

Boulogne Ormanı'nda Buz Patencileri, Pierre-Auguste Renoir'ın 1868 kışında yapmış olduğu tuval üstüne yağlıboya manzara resmidir. Resim, genç ve yaşlı birçok Parislinin bir parkın donmuş gölünde boş zamanlarını geçirdiği bir kar manzarasını tasvir eder. Renoir'in soğuk havalardan ve kardan hiç haz etmemesi nedeniyle, bu parka onun sayılı kış manzaralarından biridir.

La Grenouillère, Pierre-Auguste Renoir'ın 1869 yılında yapmış olduğu tuval üzerine yağlı boya tablosudur ve şu anda Stockholm'deki Ulusal Müze'dedir. Île de la Grenouillère'ye ve Croissy-sur-Seine'deki modaya uygun La Grenouillère yüzen restoranına ve tekne kiralamaya iskelelerle bağlanan, Bougival'a yakın, tek bir ağaç dikilmiş küçük bir ada olan "camembert"i gösteriyor.