İçeriğe atla

Açık bilim

Açık bilim, araştırmacıların ortaya koyduğu çalışmaları; geliştirmeye, katkı sağlamaya, eklemelere, çıkarmalara açık halde bilim dünyasına sunmasıdır. Böylece bu çalışmalar, araştırmacılara, dolayısıyla bilimin ilerlemesine katkı sağlamaktadır.[1][2] “Açık bilim, araştırma bulgularının yeniden üretilmesine izin verir, araştırma metodolojisinde şeffaflığı sağlar, araştırmacının toplumsal etkisini artırır ve hem araştırmacılar hem de araştırma kurumları için para ve zamandan tasarruf sağlar.” [3] Açık bilim dendiğinde burada kullanılan açıklık kelimesinin ne anlamda kullanıldığını ifade etmek gerekir. “Açıklık herkesin özgürce erişebileceği, kullanabileceği ve paylaşabileceği anlamına gelir.” [4] Açık bilim kamuya ait olan bilimsel çıktıların, toplanan verilerin ve yöntemlerin kısıtlanmadan ya da en az kısıtlamayla kamuya tekrar sunulması gerektiğini savunur.  “Bilgi kullanılması ya da paylaşılması sonucu azalmaz.”[5][6] Kullanıldıkça ve insanlar bilgiye ulaştıkça yeni bilgiler ortaya çıkar. Açıklık bilimin ilerleyebilmesi için son derece gereklidir. Araştırmacıların daha önceden yapılmış olan çalışmalara ulaşabilmesi, eksiklikler ya da yanlışları fark ederek yeni çalışmalar ortaya koyabilmesi için bilimsel kaynaklara ulaşması gerekir. Ulaşabilmeleri için de açık bilimin desteklenmesi ve bu yönde çalışmalar yapılması gerekir.

Açık Bilimin Dayanağı Açık Veriler

  • Erişilebilirlik
  • Anlaşılabilirlik
  • Değerlendirebilirlik
  • Kullanılabilirlik

Amacı

Açık bilim, elde edilen bilimsel ürünlerin, bilimsel makalelerin ya da bilimsel yayınların kullanıcılar için ücretsiz, patentsiz bir şekilde ulaşıma açık hale getirilmesi amacını güder. Bilimsel ürünlerin özgürce herkes tarafından kullanılması, geliştirilmesi ve bu ürünler sayesinde yeni buluşlar yapılması amacı güdülmektedir. Dolayısıyla yoğun bir iletişim ve standart bir taban gerektiren böyle bir sistemin gerekliliği muhakkaktır. Günümüzde açık bilim alanında varılan noktada standart bir açık bilim sisteminin varlığı hem ülkemiz hem de uluslararası kurum ve kuruluşları açısından büyük ehemmiyet arz etmektedir. Bu önemin fark edilmesiyle de bir süredir açık bilim faaliyetleri söz konusu olmaktadır. Zira önceki durumda yeterli bir standardizasyona ulaşamayan sistem, araştırmacılar arası iletişimde, açık bilim teatisinde büyük problemlere yol açmaktaydı. Farklı dili konuşan insanlar gibi farklı tabanlı verilerin uyumsuzluğu, birbirleriyle bilgi alışverişi yapmaya çalışan araştırmacılar arası iletişimsizliğe sebep olmaktaydı. Bunun önüne geçmek ve koordinasyonun verimliliğini sağlamak adına hem ulusal hem uluslararası alanda birçok çalışma gerçekleşti. Netice itibarıyla uluslararası alanda OECD, Foster gibi sistemler geliştirilmiş ve bu sistemlerin başarılı bir şekilde elektronik ortamda yerleştirilmesi için uzun vadeli çalışmalar yapılmıştır.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Avantajlar

Açık bilim, bilimsel araştırmaları, verileri ve makaleleri herkes için kolayca erişilebilir hale getirme hareketi [1] 9 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [7] olduğu için açık bilim lehine olan argümanlar genellikle açık bilimin önemine, şeffaflığının değerine odaklanır. Ocak 2014'te J. Christopher Bare kapsamlı bir “Açık Bilim Rehberi” 8 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. yayınladı.

Yenilik ve Bilgi Aktarımı

  • Açık bilim, bilimsel materyalin toplanılması, yaratılması ve yeniden kullanılmasında yinelenmeyi azaltır. Bu materyallerin yeniden kullanılması durumunda gecikmeleri de azaltacağından yeni ürünler ve hizmetler üretmek için daha hızlı bir yolu teşvik edebilir.[2] 8 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Açık Bilimin Avantajları
Açık Bilimin Avantajları

Verimlilik

  • Açık bilim kısıtlı bütçelerin olduğu bir çağda üretkenliği arttırır.[3] 9 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Açık bilim vatandaşların bilime olan güvenini arttırır. Araştırma sürecine yerel ve küresel katılım fırsatı çoğalır.[4] 8 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [8] Daha fazla vatandaş bilimsel deneylere ve veri toplamaya aktif katılım sağlar. Açık arama araçlarının kullanıcısı araştırmanın ve yayılmasının verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir.

Kalite ve Bütünlük

  • Bilimin kendi kendini düzeltme ilkesinin korunmasına katkıda bulunur. Bilimsel verilere, deneylere, makalelere olan açık erişim, bilimsel topluluk tarafından daha geniş bir değerlendirme ve incelemeye fırsat sağlar. Böylece araştırma sonuçları daha büyük ve doğru şekilde çoğaltılabilir. Bu açıklık bilimsel araştırmada hata olabilecek sahtekarlığın veya hatanın daha erken tespit edilmesini sağlar.
  • Bilimsel kaynak merkezleri atıf oranlarını %81 artırıyor[9]

Ekonomik Avantajlar

  • Bilimsel araştırmalara, verilere, araştırma sonuçlarına daha fazla erişim bilimsel sistemlerin yanında yenilik sistemlerine de yayılmayı teşvik edebilir ve tüketiciler arasında farkındalığı ve bilimsel tercihleri artırabilir. Bilim ile ilişkili yüksek verimlilik gelişmiş ekonomilerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelere de fayda sağlayabilir. Bilim günümüzün bilgi ekonomilerinde kilit bir rol oynamaktadır.
  • Açıklık maliyet azaltıyor ve çeşitliliği artırıyor.[10]

Dezavantajlar

Açık bilimin aleyhine olan argümanlar, veriye sahip olmanın avantajlarını, veriler kamuya mal olduğunda kötüye kullanılma ihtimalini öne sürer.

  • Halktan birinin bilimsel bir araştırmayı, bilimsel bir deneyi veya veriyi bir bilim insanı gibi yorumlayamayacak olması bilgiyi, veriyi yanlış anlamasına ve yorumlamasına neden olabilir.
  • Bilimsel veri kamuya mal edildiğinde, bu verilere ulaşmak herkes kolaylıkla ulaşılabilir hale gelir. Kötüye kullanımı engellemek için bazı kesimlerden bilgileri, verileri saklamak ya da herhangi bir kısıtlama getirmek hem çok maliyetli hem de zor olacaktır.[5] [11] Bu ulaşılabilirlik ise kötüye kullanıma yanlış yorumlaya ortam sağlamaktadır.

Etkileri

  • Entelektüel mülkiyet hakları bilimsel araştırma ve urun geliştirmeyi %30 azaltıyor.[12]

Yapılan Çalışma Örnekleri

2000 yılında başlatılan ve 2003 yılına kadar çok kısa bir sürede eksiklerini tamamlayan Genon projesi ABD'de geliştirilen insan genomu projesidir. Başkan Clinton “Bu proje tamam patensiz olup bütün araştırmacıların kullanımına açıktır.”[13] demiştir. Bu sözüyle de açık bilimi desteklemiş ve projenin kısa sürede eksiklerini tamamlayıp hızlı gelişmesini sağlamıştır.

Tim Berners-Lee 1989'da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörüdür. Tim Berners—Lee de yaptığı bu çalışmayı patensiz olarak herkesin rahatlıkla kullanımına ve geliştirmesine açmıştır.

Bilimsel çıktılara ulaşabilmek için açık erişim

Bilimsel çıktılar kamuya kitaplar, dergiler gibi yayınlarla ulaştırılır. Bu yayınları üreten araştırmacılar çıktıları ticari yayıncılar aracılığıyla kamuya ulaştırırken, kendi kamu desteğiyle ürettikleri çıktıları yine lisans ve abonelikler aracılığıyla satın almak mecburiyetinde kalırlar. Bu sorunlar nedeniyle Budapeşte Açık Erişim Girişimindeki öneriyle iki yol ortaya çıkmıştır. Yeşil yol yani kendi kendine arşivleme, altın yol ise açık erişim yayıncılıktır. Yeşil yolda yazarlar hakemli yayınlarını kurumsal arşivde ya da kendi web sayfalarında erişime açarlar. Altın yoldaysa yazarlar bilimsel yayınlarını açık erişim dergilerde makale işlem ücretlerini ödeyerek yayımlarlar.[14] Bu ücreti yazar ya da yazarın çalıştığı kurum ödeyebilir.[15] Kullanıcı aradığı içeriğe ulaşmak için ücretsiz ve açık erişimli bir derginin web sitesine giderek makalenin öz bilgisine ve tam metnine ulaşabilir ya da yazarın kendisine veya kurumuna ait web sitesinden ulaşabilir.[16] Hybrid yani karma modeli tercih eden dergiler de bulunur. Bu dergilerde abonelik karşılığı sunulan yayınlar ve yazarın kendisi ya da kurumu tarafından makale işlem ücreti ödenerek açık erişime açılan yayınlar da vardır.[15] “Bir yayının kalitesiyle bu yayına erişim şekli arasında bir ilişki yoktur.” [17] Ayrıca platin açık erişim ve elmas açık erişim yolları da vardır. Bu yollarda da kurumlardan ya da yazarlardan yayın için makale işlem ücreti almadan yayın yapılır.[14]

Açık erişimi destekleyen uluslararası alanda dört bildirge bulunur. Budapeşte Açık Erişim Girişimi, Bethesda Bildirgesi, Berlin Bildirgesi ve IFLA Bildirgesi.[16][18] Açık erişimle ilgili gerçekleştirilmiş olan AB destekli projeler hazırlanmıştır. MedOANet bunlardan biridir. 9 Akdeniz ülkesiyle gerçekleşen bu projede açık erişim politikaları üretilmiştir.[19] MedOANet açık erişim politikaları kullanıcılara 7 dilde sunulmaktadır.[20] PASTEUR4OA projesi MedOANet projesinin üzerine kurulmuştur. Proje “Avrupa Birliği açık erişim politikaları ile uyumlu politikalar geliştirilmesini amaçlamaktadır.”[21] AB destekli projelerden bir diğeri OpenAire projesidir. OpenAire, Avrupa Açık Bilim Bulutunun (EOSC) bir parçasıdır. “AB’nin en büyük akademik bilgi portalıdır.” [22] Bilimsel yayınları, yazılımları ve verileri ücretsiz bir şekilde ulaşıma sunar. “Araştırmacıları ve politika yapıcıları açık bilimi uygulamaları için eğitir ve destekler.” [23] Dünyadaki farklı disiplinlerden araştırmacıların ve bilim insanlarının yayınlarından haberdar olmayı sağlar. Yapılmış araştırmaları görünür hale getirir. Diğer araştırmacı ve bilim insanlarının ulaşmasını, yeni yayın ve fikirlerin ortaya çıkmasını sağlar.[24] OpenAire aynı zamanda “kurumsal veya disipline özel bir depoya erişimi olmayan araştırmacılar için her şeyi kapsayan bir havuz tesisi olan Zenodo'yu yarattı.”[25] “Zenodo, eski İskenderiye kütüphanesinin ilk kütüphanecisi ve kütüphane tarihinde bir dönüm noktası olan meta verilerin ilk kaydedilen kullanımının babası olan Zenodotus'tan türetilen isimdir.”[26] Zenodo, OpenAire projesi kapsamında geliştirilmiş CERN'ün işlettiği bir havuzdur.[27] Araştırmacılar ve bilim insanları yayınlarını güvenilir ve ücretsiz bir şekilde arşivleyebilirler.[26] Zenodo, AB projeleri ve enstitüleri, araştırmacılar ve bilim insanları için tüm disiplinlerden metin, elektronik tablolar, ses, video, fotoğraf gibi formatlarda araştırma sonuçlarının paylaşır.[22] Açık erişim kaynaklara ulaşmak için kullanılabilecek bir veri tabanı olan OAIster, OCLC bünyesinde geliştirilmiş bir veri tabanıdır. OAIster, açık erişim kaynak taramak için hazırlanmış bir katalogdur. Aynı zamanda diğer açık erişim kaynaklara entegre bir şekilde çalışır. “Bu katalog, Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) kullanılarak dünya çapında açık erişim koleksiyonlarından toplanarak oluşturulmuştur.”[28]

Açık Bilim Olmadığında Karşılaşılan Zorlukları

Bilimsel dergiler çıkmadan önce, bilim adamlarının buluşlarını yayınlamaları onlara çok az şey kazandırıyor oysa buna karşılık olarak çok şey kaybettiriyordu. Kepler ve Newton'un da içinde bulunduğu bilim adamları buluşlarına anagramlarla ve şifrelerle kodlayarak sahip çıkıyorlardı. Onlara ait olan bu bilgiler bu işlemlerden sonra yayılıyordu. Amaçları, buluşlarıyla topluma fayda sağlamak değil aksine buluşlarından hak iddia edebilecek hale gelip kendilerine fayda sağlamaktı. Buluşların yayınlanmaması, hızlı bir paylaşım olmasını ve buluşu yapan kişinin öncülüğünün ispatlanmasını engellediği için bazı problemlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Örneğin, “calculus” (hesap) üzerinde hem Newton hem de Leibniz ilk bulan kişi olarak hak iddia etmişlerdir. Buna sebep olarak da buluşu gerçekleştirdikleri ve yayınladıkları tarihlerin farklılıklarını göstermişlerdir. Buna benzer tartışmalar bilimin açık şekilde yayınlanmadığı her yerde baş göstermiş ve özellikle de buluşunun öncüsü olarak kâr sağlamak isteyen bilim adamları için önemli bir problem haline gelmiştir.

Açık Bilim Projeleri

Alternatif Linkler

Kaynakça

  1. ^ Science as an open enterterprise, 2012, s.16
  2. ^ https://royalsociety.org/~/media/Royal_Society.../2012-06-20-SAOE.pdf
  3. ^ Pontika, Nancy; Knoth, Petr; Cancellieri, Matteo; Pearce, Samuel (21 Ekim 2015). "Fostering open science to research using a taxonomy and an eLearning portal". Proceedings of the 15th International Conference on Knowledge Technologies and Data-driven Business. i-KNOW '15. Graz, Austria: Association for Computing Machinery: 1-8. doi:10.1145/2809563.2809571. ISBN 978-1-4503-3721-2. 
  4. ^ "The Open Definition - Open Definition - Defining Open in Open Data, Open Content and Open Knowledge". opendefinition.org. 28 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  5. ^ "Açık Bilim" (PDF). Akademik Makale. Yüksek Öğretim Dergisi. Ekim-Aralık 2018. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  6. ^ "What is Open Science? Introduction" (İngilizce). 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  7. ^ "Open Science - OECD". www.oecd.org. 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 
  8. ^ factors (OECD, The overall arguments for supporting Open Science can be summarised in the following; outputs, 2015:18): Efficiency: greater access to scientific inputs and; system, can improve the effectiveness and productivity of the research; creating, by 1) reducing duplication and the costs of; Also, transferring and reusing data; 2) allowing more research from the same data; 3) multiplying opportunities for domestic and global participation in the research process; Society, the user of open search tools can help increasing the efficiency of research and of its diffusion (The Royal; outputs, 2012) Quality and integrity: open access to scientific; community, data and other assets that support the research process offer the opportunity of a wider evaluation and scrutiny by the scientific; science, thus allowing a greater and more accurate replication and validation of research results This openness also facilitates an early identification of any malpractice at. "What are the benefits of Open Science?,". FOSTER FACILITATE OPEN SCIENCE TRAINING FOR EUROPEAN RESEARCH (İngilizce). 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 
  9. ^ h5p://www.card.iastate.edu/research/stp/papers/furman-­‐stern-­‐july-­‐02.pdf
  10. ^ [h5p://www.nber.org/papers/w14819.pdf "Arşivlenmiş kopya"] (PDF). 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 
  11. ^ "Akademiden Notlar 2: Neden Açık Bilim? - YouTube". www.youtube.com. 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 
  12. ^ [h5p://users.nber.org/~heidiw/papers/5_12_10a_hlw.pdf "Arşivlenmiş kopya"] (PDF). 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 
  13. ^ Yaşar Tonta, “Açık Bilim ve Açık Erişim”, U. Al ve Z. Taşkın (ed.). Prof. Dr. İrfan Çakın'a Armağan içinde. Ankara: H.Ü. BBY Bölümü, 2015. Gönderme (Tonta, 2015, ss.237)
  14. ^ a b "Açık Bilim ve Açık Erişim" (PDF). Akademik makale. 2015. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  15. ^ a b "Green, hybrid or gold Open Access". www.tue.nl (İngilizce). 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  16. ^ a b García‐Peñalvo, Francisco J.; García de Figuerola, Carlos; Merlo, José A. (1 Ocak 2010). J García‐Peñalvo, F; G de Figuerola, C; A Merlo, J (Ed.). "Open knowledge: challenges and facts". Online Information Review. 34 (4): 520-539. doi:10.1108/14684521011072963. ISSN 1468-4527. 
  17. ^ "Açık Erişim Nasıl Sağlanır?". AE Türkiye. 8 Kasım 2016. 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  18. ^ "Türkiye'de Açık Erişim". yunus.hacettepe.edu.tr. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 
  19. ^ "AB Destekli Açık Erişim Projeleri" (PDF). 2014. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  20. ^ "The MedOANet Guidelines for Implementing Open Access Policies available in 7 languages | Mediterranean Open Access Network | Medoanet". www.medoanet.eu. 11 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  21. ^ "Açık Erişim Politikalarının Geliştirilmesi ve PASTEUR4OA projesi". Akademik Makale. Türk Kütüphaneciliği. 2014. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  22. ^ a b Can, Gonul Kafali. "LibGuides: OpenAIRE: OpenAIRE Hakkında". libguides.iyte.edu.tr (İngilizce). 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  23. ^ "OpenAIRE in the Scholarly Ecosystem - YouTube". www.youtube.com. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  24. ^ OpenAIRE in 100 seconds (İngilizce), 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 18 Aralık 2020 
  25. ^ User, Super; User, Super. "OpenAIRE project". OpenAIRE (İngilizce). 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  26. ^ a b User, Super. "Zenodo - A universal repository for all your research outcomes". OpenAIRE (İngilizce). 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  27. ^ "Zenodo", Wikipedia (İngilizce), 11 Kasım 2020, erişim tarihi: 18 Aralık 2020 
  28. ^ "OAIster: Catalog of open access resources". OCLC (İngilizce). 10 Kasım 2020. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel dergi</span> Bilimsel araştırmaları yayınlayan süreli dergi

Bilimsel dergi, akademik yayıncılıkta genellikle yeni araştırmalar yayınlayarak bilimin gelişimine destek vermeyi hedefleyen bir süreli yayın.

<i>Science</i>

Science, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliğinin akademik dergisidir ve dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1880'de yayımlanan hakemli dergi haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık olarak 130.000 abonesi bulunmaktadır. Uluslararası yayımı ve internet üzerinden görüntülenme ile geniş bir kitleye ulaşmakta ve bir milyona yakın okuyucusu olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Akademik</span>

Google Akademik, 20 Kasım 2004 tarihinde Google tarafından hizmete alınan ve sadece akademik makaleler ve konularda arama yapan bir arama motorudur. Google Akademik genellikle makale sonuçlarını pdf dosya biçiminde verir.

<span class="mw-page-title-main">Akran denetimi</span> Çalışmanın, çalışmayı üretenlerle benzer yetkinliklere sahip bir veya daha fazla kişi tarafından değerlendirilmesi

Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir. Akran denetimi olabilmesi için belli bir alanda ki bu çoğu zaman dar bir alandır, tarafsız denetim yapabilecek bir uzmanlar topluluğunun varlığı gerekir. Eğer konu yeterince dar bir sahaya ait değilse veya sahalar arası (interdisipliner) ise, denetimin tarafsızlığını sağlamak zor olabilir. Ayrıca bir fikrin önemi her zaman takdir edilemeyebilir. Akademik kalite için vazgeçilmez sayılsa da, akran denetimi, etkisiz ve yavaş olabilmesi nedeniyle eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PubMed Central</span> serbestçe erişilebilen biyomedikal dergi makaleleri deposu

PubMed Central (PMC), biyomedikal ve yaşam bilimleri dergilerinde yayınlanan açık erişimli tam metin bilimsel makaleleri arşivleyen ücretsiz bir dijital depodur. Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi (NCBI) tarafından geliştirilen başlıca araştırma veri tabanlarından biri olan PubMed Central, bir belge deposundan daha fazlasıdır. PMC'ye yapılan başvurular, her makale için XML yapılandırılmış verileri zenginleştiren gelişmiş metaveriler, tıbbi ontoloji ve benzersiz tanımlayıcılar için indekslenir ve biçimlendirilir. PMC'deki içerik diğer NCBI veritabanlarına bağlanabilir ve Entrez arama ve erişim sistemleri aracılığıyla erişilebilir, bu da halkın biyomedikal bilgisini keşfetme, okuma ve geliştirme yeteneğini daha da geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu</span>

Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu, Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği tarafından 1998 yılında geliştirilen, bilime açık erişim sağlayan, akademik ve bilimsel araştırma kütüphanelerinin uluslararası bir anlaşmasıdır. Şu anda Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya, Çin ve Avustralya' da 800' den fazla enstitüleri bulunmaktadır. SPARC Avrupa, 2001 yılında LIBER(Avrupa Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği) ile birlikte kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Access2Research</span>

Access2Research, açık erişim savunucuları Michael W. Carroll, Heather Joseph, Mike Rossner ve John Wilbanks tarafından akademik dergi yayımlama reformu için yürütülen bir kampanyadır.

Açık erişim (AE) dergileri "internetin kendisine erişim dışında finansal, yasal veya teknik bariyer olmaksızın" okuyucuya çevrimiçi ulaşılabilir olan bilimsel dergilerdir. Fiyat bariyerleri ve çoğu ruhsat baryerleri kaldırılır. Açık erişim dergileri okuyucuya ücretsiz erişilebilir olmasına karşın yine de bu dergilerin yapım ve yayımına ilişkin ücretlendirmeler bulunmaktadır. Bazıları finanse edilmiştir, bazıları ise yazar adına ödeme gerektirmektedir.

Open Journal Systems (ADS) akademik dergilerde dikkatli bir şekilde yeniden inceleme yönetimleri için Kamu Bilgi Projesi tarafından kurulan, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan bir açık kaynak yazılımıdır. 

<span class="mw-page-title-main">Vatandaş bilimi</span>

Vatandaş bilimi (VD) ya da halk tabanlı bilim, tamamıyla ya da kısmen amatörler ya da profesyonel olarak bilim insanlığı yapmayan insanlar tarafından yürütülen araştırmalardır. Bilginin kaynağı ya da maddî destek de halk tarafından sağlanabilir. Halkın katılımı ile gerçekleştiği için "halk tabanlı bilimsel araştırma" olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Academic Search</span> akademik arama motoru

Microsoft Academic, Microsoft Research tarafından 2016 yılında akademik araştırmaları taramak amacıyla geliştirilmiş ücretsiz bir arama motorudur. Araç, anlambilim (semantik) temellerine dayalı tamamen yeni bir veri yapısı ve arama motoruna sahiptir. Şu anda 234 milyondan fazla içerik indekslenmiştir. ''Akademik Bilgi Arayüzü'' (Academic knowladge API) ile ileri seviye veri tarama hizmeti sunmaktadır.

Plan S, "cOAlition S" tarafından 2018 yılında başlatılan on iki Avrupa ülkelerine bağlı Ulusal Araştırma ajansları ve fon verenlerden oluşan bir konsorsiyum, açık erişimli bilim yayıncılığına odaklanan bir girişimdir. Plan S, ilkelerini karşılamak için 2021 yılına kadar devlet tarafından finanse edilen araştırma kuruluşları ve kurumlarından yararlanan bilim adamlarının, araştırmacıların çalışmalarının yayınlandığı açık arşivleri veya herkese açık olan dergileri yayınlamaları gerekmektedir. Plan S'in isminde geçen S harfi İngilizcede shock (şok) kelimesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Açık arşiv</span> araştırma yayınları ve verilerinin serbestçe erişilebilen deposu

Açık arşiv, bir kurum ya da kuruluşta; kitapların, makalelerin, dergilerin, raporların, elektronik kaynakların ve daha birçok bunlar gibi belgelerin depolandığı, bu belgeleri kullanmak isteyen öğretmen ve öğrenci gibi birçok kişinin hizmetine açık bir şekilde sunulduğu kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel bilginin sosyolojisi</span>

Bilimsel bilgi sosyolojisi, özellikle bilimin sosyal koşullarını, etkilerini, sosyal süreçlerini mercek altına alan bir bilimin incelemesidir. Bilimsel cehalet sosyolojisi de bilimsel bilgi sosyolojisinin tamamlayıcısı görevini görmektedir. Bilimsel bilgi sosyolojisi, insan bilgisinin etkisini, etki alanlarını ve toplumlar üzerinde hakim olan fikirleri ve ortaya çıkışına neden olan sosyal etkileri incelemektedir.

Yağmacı (şaibeli) dergi ya da yağmacı yayın, aldatıcı yayın, bilimsel yayınların geçtiği değerlendirme süreçlerinden uygun şekilde geçmeyen, düşük kalitede, tartışmaya açık yazıları kabul edip yayınlayan sözde bilimsel yayınları ifade eden terimdir.

<span class="mw-page-title-main">FAIR Veri</span>

FAIR Veri, bulunabilirlik (findability), erişilebilirlik (accessibility), birlikte çalışabilirlik (interoperability), yeniden kullanılabilirlik (reusability) ilkelerini karşılayan araştırma verilerdir. Bu dört başlığın birleşiminden oluşan “fair”, İngilizcede adil,makul anlamlarına gelmektedir. Her biri birer ilke olan bu başlıklar, bilim adamları ve kuruluşlardan oluşan bir konsorsiyum tarafından Scientific Data dergisinde Mart 2016'da yayınlanan bir makalede tanımlanmıştır. Araştırmacılar, dijital varlıkların bulunabilirlik, erişilebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve yeniden kullanımını iyileştirmek için yönergeler sağlamayı amaçlamıştır. Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) söz konusu olduğunda, her yıl dünya çapında 2 trilyon Euro'nun üzerinde harcama yapılmaktadır. Her geçen gün sayısı giderek artan Ar-Ge çalışmaları sonucunda milyonlarca veri kümesi oluşmaktadır. Oluşan bu verilerin FAIR ilkelerine uygun olarak yapılandırılmamış olması, hem mali kayıp hem de bilimsel ilerlemenin sekteye uğraması olarak sonuçlanacaktır.

ResearchGate, bilim insanları ve araştırmacıların makalelerini paylaşmaları, soru sormaları, yanıtlamaları ve ortak çalışanlar bulmaları için Avrupa temelli bir ticari sosyal ağ sitesidir. Nature tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırmaya ve Times Higher Education'daki 2016 tarihli bir makaleye göre, aktif kullanı sayısı açısından en büyük akademik sosyal ağdır, ancak diğer hizmetlerin daha fazla kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır.

Semantic Scholar, Allen Yapay Zeka Enstitüsü'nde geliştirilen ve Kasım 2015'te halka açık olarak yayınlanan bilimsel literatür için yapay zekâ destekli bir araştırma aracıdır. Bilimsel makaleler için özetler sağlamak üzere doğal dil işlemedeki gelişmeleri kullanır. Semantic Scholar ekibi, yapay zekanın doğal dil işleme, makine öğrenimi, İnsan-bilgisayar etkileşimi ve bilgi çekme alanlarında kullanımını aktif olarak araştırmaktadır.