İçeriğe atla

Açık Erişim Haftası

2012'de Açık Erişim Haftasına özel hazırlanmış bir karikatür.
Açık Erişim Haftasına Özel İnternet Başlığı
Lincoln Üniversitesi 2010 Açık Erişim Haftası kapsamında açık erişim sembolü olan kutlama pastası

Açık Erişim Haftası, her yıl Ekim ayının son haftasında dünyanın birçok ülkesinde açık erişim ve bağlantılı konulara dikkat çekmek için yılda bir kez gerçekleşen bir akademik iletişim etkinliği.

İlk defa 2007'de ABD'de ulusal bir etkinlik olarak düzenlenen Açık Erişim Günü'nden sonra, 2008'de global bir etkinlik haline gelmiş ve 2009'dan itibaren bir haftaya yayılmıştır. Türkiye'de 2012-2017 arasında Açık Erişim Çalıştayı, 2018'de Açık Bilim Zirvesi,[1] 2019'da Açık Bilim Konferansı[2] adıyla etkinlikler düzenlenmiştir.

Tarihi

25 Ekim'de Arizona Üniversitesi'nde düzenlenen bir sempozyumun afişi

Açık Erişim Haftası, ilk defa ABD’de Students for Free Culture (2007 öncesindeki adıyla FreeCulture.org ) adlı öğrenci topluluğu ve Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu tarafından 15 Şubat 2007’deki Açık Erişim Çalışmaları Ulusal Günü adıyla düzenlenen etkinlikten doğdu. Açık Erişim Günü, 14 Ekim 2008’de olarak küresel bir etkinlik olarak düzenlendi. 2009’da etkinlikler 19-23 Ekim tarihlerini kapsayan bir haftaya yayıldı. 2010’da 18-14 Ekim'de düzenlenen Açık Erişim Haftası, 2011’den bu yana Ekim ayının son haftasında gerçekleştirilmektedir.

Temaları

2012 yılından itibaren Açık Erişim Haftasının her yıl belli bir teması olmakta ve etkinlikler Dünya Bankası'nın Washington'daki merkezinde Dünya Bankası sponsorluğunda düzenlenen açılış ile başlamaktadır. Açık Erişim Haftası yıllara göre temaları şunlar olmuştur:

  • 2020 -Yapısal Eşitlik ve Kapsayıcılık İnşa Etmek Amacıyla Açık Erişim[3]
  • 2019 -Kimin için Açık? Açık Bilgide Eşitlik[4]
  • 2018 -Açık Bilgi için Adil Yapıların Tasarlanması[5]
  • 2017 -Daha İyi Bir Gelecek İçin Açık Bilim[5]
  • 2016 -Bilginin Önündeki Engelleri Kaldır[5]
  • 2015 -Açık olmak için İşbirliği[5]
  • 2014 -Açık Nesil[5]
  • 2013 -Etkinin Yeniden Tanımlanması[5]
  • 2012 -Açık Erişimi Öne Çıkar[5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Açık Bilim Zirvesi"Nde Açık Bilim ve Açık İnovasyon Tartışıldı". Haberler.com 11 Eylül 2018. 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  2. ^ "7. Ulusal Açık Bilim Konferansı ve OpenAIRE Advance Projesi Çalıştayı'nın Ardından". İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü web sitesi. 11 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  3. ^ Madran, Orçun. "Açık Erişim Haftası 2020". Acikerisim.og sitesi, 9 Ekim 2020. 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  4. ^ "Uluslararası Açık Erişim Haftası, 21-27 Ekim 2019-Kimin için Açık? Açık Bilimde Eşitlik". Bilgi ve Belge Yönetimi Haber Portalı, 21 Ekim 2019. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  5. ^ a b c d e f g "Açık Erişim Haftasını Kutluyoruz". ULAKBİM web sitesi, 22 Ekim 2019. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

Belirli Gün ve Haftalar, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği çerçevesinde, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında kutlanılması kararlaştırılmış yılın belirli gün ve haftalarında öğrenciler, öğretmenler ve bazı kuruluşların birlikteliğiyle gerçekleştirilen, toplum değerlerine yönelik kutlama ve anma günleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ekonomi Bankası</span> Özel sermayeli Türk bankası

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren İstanbul merkezli özel mevduat bankasıdır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş. unvanıyla kurulup 1982 yılına kadar bu isimle faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. Banka, 2005 yılında Euro bölgesinin ve dünyanın önde gelen bankalarından biri olan BNP Paribas ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'deki faal bankalar arasında Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası'ndan (1924) sonra en köklü üçüncü banka konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Araştırmaları Vakfı</span>

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, (TÜDAV) bir gurup bilim insanı, denizci ve doğasever tarafından Türk deniz ve iç sularıyla ilgili bilimsel araştırma, yayın, eğitim, koruma alanları ve bilgi bankası gibi konular hakkında çalışmak üzere 1997 yılında kurulmuş, ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

Mevlid-i Nebi Haftası, eski adıyla Kutlu Doğum Haftası, Süleyman Hayri Bolay'ın teklifi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek sadece Türkiye'de resmiyet kazandırılarak her yıl farklı gündem ile Muhammed'in anlatılmasının amaçlandığı ve 1994-2017 yılları arasında doğum gününün miladi takvime göre 20 Nisan kabul edilerek kutlandığı ifade edilen bir etkinlik haftasıdır. Etkinlik 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmaktaydı.

Beypazarı Festivali, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde, her yıl Haziran ayının ilk haftasında düzenlenen festival. Festivalin tam adı, Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Festivali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Bankası Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

T.C Ziraat Bankası Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde 1981 yılından bu yana hizmet veren, Türkiye'deki bankacılık sisteminin gelişimini gösteren tarihi objelerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">2009 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı</span>

2009 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ya da yaygın olarak kullanılan adıyla Kopenhag Zirvesi, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 7-18 Aralık 2009 tarihleri arasında küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla 192 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen organizasyon. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında düzenlenen on beşinci, Kyoto Protokolü'nün yürürlüğe girmesinin ardından düzenlenen beşinci konferanstır. Bu nedenle COP 15 ve MOP 5 olarak da isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pembe Hayat</span>

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ya da kısaca Pembe Hayat Derneği, Türkiye'de 30 Haziran 2006 tarihinde kurulmuş ve transların ilk öz örgütlenmesi olan dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akgül</span> Türk bilgisayar bilimci

Mustafa Akgül, internetin Türkiye'de yaygınlaşması için yaptığı çalışmalarla tanınan Türk mühendis, bilim insanı, bilişim uzmanı

<span class="mw-page-title-main">Küresel El Yıkama Günü</span>

Küresel El Yıkama Günü el yıkama alışkanlıklarını geliştirmek için dünyadaki insanları motive eden ve harekete geçiren bir kampanyadır. Gün boyunca kritik noktalarda elleri yıkamak ve sabunla yıkamak önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">İNaturalist</span>

iNaturalist, bir biyoloji çeşitliliği gözlemini haritalama ve paylaşma konsepti üzerine inşa edilmiş doğa bilimcileri, vatandaş bilim adamları ve biyologların çevrimiçi sosyal ağıdır. iNaturalist'e web sitesi üzerinden veya mobil uygulamalarından erişilebilir. İNaturalist ile kaydedilen gözlemler bilimsel araştırma projelerine, koruma kuruluşlarına, diğer kuruluşlara ve halka değerli veriler sunmaktadır. Proje "doğal tarih mobil uygulamaları için standart taşıyıcı" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Günü</span>

Kültür Günü, Japonya'da her yıl 3 Kasım'da kültür, sanat ve akademik çabayı teşvik etme amacıyla kutlandığı bir tatil günüdür. Festivaller tipik olarak seçkin sanatçılar ve akademisyenler için sanat sergileri, geçit törenleri ve ödül törenlerini içermektedir.

Müzeciler Derneği (Müzeder), Türkiye'de müzelerin ve müzeciliğin gelişmesi için çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">BM Küresel İlkeler Sözleşmesi</span>

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, tüm dünyada sürdürülebilir, ortak bir küresel kalkınma kültürünü yaymak üzere; şirketleri sürdürülebilir ve sosyal sorumluluklarına uygun uygulamalar geliştirmeye teşvik eden, bağlayıcılığı olmayan bir Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi ve bu sözleşmenin imzacılarını kapsayan bir oluşumdur.

LibrePlanet Özgür Yazılım Vakfı tarafından oluşturulan ve desteklenen bir topluluk projesidir. Hedefi yerel toplulukları ve kuruluşları bir araya getirerek yıllık bir konferans düzenlemek ve Özgür Yazılım'ın dünya çapında tanınmasını sağlamaktır.