Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.
Lise, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkenin eğitim sistemi içinde tanımlanan bir eğitim kurumu kategorisidir. Genellikle bir tür orta dereceli okul olarak kabul edilir. Türk eğitim sistemine göre, sekiz yıllık ilkokul ve ortaokulu bitirmiş olan 14-18 yaşlarındaki öğrencileri, en az dört yıllık bir eğitimle yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumudur. Türkiye'de lise eğitimi, 2012-2013 eğitim öğretim döneminden beri zorunludur.
Bursa Erkek Lisesi (Mekteb-i İ'dâdî-i Mülkî, Bursa Mekteb-i Sultanisi, Bursa Lisesi, Bursa Erkek Lisesi, Bursa Anadolu Erkek Lisesi) Bursa'da 19. yüzyıl sonunda kurulan ve halen Anadolu lisesi statüsünde faaliyete devam eden eğitim kuruluşu.
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL), İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci Fen Lisesi'dir. İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtindedir. Pansiyonlu bir okuldur.
Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.
İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.
DMOZ olarak da bilinen Open Directory Project (ODP) ya da Türkçesiyle Açık Dizin Projesi, internetteki web sitelerinin konularına göre sınıflandırılarak ve gönüllü editörler tarafından incelenerek yayımlandığı bir web dizinidir. Birçok arama motoru DMOZ'daki siteleri direkt olarak izler ve özgür bir lisansla yayınlanan DMOZ verilerini kullanılır. Oldukça güvenilir bir altyapısı vardır. Yasa dışı, problemli ve kalitesiz sitelerin listelenmesine izin verilmez. Projenin sahibi AOL'dir. İlk kurulduğunda directory.mozilla.org alan adını kullandığı için adı Directory Mozilla sözcüklerinin kısaltılmasından oluşsa da bugünkü Mozilla Vakfı ve Mozilla projeleriyle bir ilişkisi yoktur.
Aksaray Üniversitesi, Türkiye'nin Aksaray ilinde bulunan bir üniversitedir. Türkiye Bakanlar Kurulu tarafından, 2006 yılı içinde kurulması kararı alınmıştır. 17 Mart 2006 tarihli 261111 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5467 sayılı kanunla Niğde Üniversitesine bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek, fakülte ve yüksekokullar kendi bünyesinde oluşturulan Aksaray Üniversitesi Rektörlüğe bağlanmıştır. Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş'tır
Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.
Orta öğretim, ulusal eğitim sisteminde belirlediği müfredata ve süreçlere göre 14-18 yaşları arasındaki öğrencilerin genel, mesleki ve teknik alanlarda eğitimlerini sürdürebilmesini sağlayan kurum. Temel eğitimin ikinci ve son aşaması olarak kabul edilir. İlköğretim'den sonraki, yükseköğretim, lisansüstü, meslekî eğitim'den önceki aşamadır.
Akpınar Fen Lisesi 1940 yılında Akpınar Köy Enstitüsü olarak eğitim ve öğretim hayatına başlamış olan okul, Samsun ilinin Ladik ilçesinde bulunmaktadır. Okulun bulunduğu alan zamanın belediye encümeni ve daha sonra da ilçede Belediye Başkanlığı yapmış olan Nazım Akpınar tarafından bağışlamışır. Nazım Akpınar, İsmet İnönü ile bizzat görüşerek aile adının bu okulda devam etmesini talep etmiş ve okul Akpınar adını almışır. Köy Enstitüleri'ne son verilmesiyle birlikte Öğretmen Okulu, 1974-1975 eğitim ve öğretim döneminde Öğretmen Lisesi olarak devam etmiştir. 1989-1990 yılında Akpınar Anadolu Öğretmen Lisesi adını almıştır. Adını okulun yakınında bulunan bir kaynak suyundan almaktadır. Bu suyun bulunduğu yerdeki havuz 1991 yılında öğrenciler tarafından yaz çalışması döneminde temizlenmeye çalışılmış ama başarılı olunamamıştır. Okul Ladik ilçesine 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Okulun bahçesi oldukça geniş ve ağaçlandırılmış olduğundan öğrenciler teneffüslerde rahatça gezebilmektedir. Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında Samsun'un başarılı okullarından birisidir.
Lycée Français Charles de Gaulle, 1942 yılında Ankara'da kurulan ve doğrudan Fransa Büyükelçiliği aracılığı ile Fransa Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okuldur. Türkiye'de eğitim-öğretim yapan diğer Fransız liselerinden farklı olarak T.C Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermemektedir. Bununla birlikte, Fransa toprakları dışında okul açma hakkı, Fransız hükûmeti tarafından yalnızca birkaç ülkeye verilmiş olup Türkiye bu hakkı Lozan Anlaşması uyarınca elde etmiştir.
Adana Koleji, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumu. 23.08.1960 günü, 63 öğrenciyle Adana Şakirpaşa Havaalanı civarındaki bir binada eğitim-öğretimine başlamıştır. Günümüzde Baraj Yolu'ndaki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Adana'nın eğitim-öğretimine devam eden en eski kolejidir.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ve 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında uygulamadan kaldırdığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır.
Mersin Eyüp Aygar Fen Lisesi, bilinen adıyla Mersin Fen Lisesi 1991 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Tek bina ile eğitime başlayan bu okula daha sonraları ek bir yatakhane binası yapılmıştır. 2012 Yılında Yenişehir Belediyesi karşısındaki Palm City Alışveriş Merkezi yanındaki yeni binasına taşınmış ve hâlen burada eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Eskiden "Mersin Fen Lisesi" olan adı, bir hayırseverin bina yaptırmasıyla kendi ismini içeren "Eyüp Aygar Fen Lisesi" ismini almıştır.
Fatih Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi eski adıyla Fatih Kız Lisesi, İstanbul'un en eski liselerinden olup 1939-1940 yılları arasında Fatih Kız Ortaokulu olarak eğitime başlayıp 1957-1958 öğretim yılında adı Fatih Kız Lisesi olan okul 1959 yılında günümüzdeki binasına taşınmış, 2014 yılında İmam Hatip Lisesi olmuştur.
19 Mayıs Lisesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Ortaöğretim kurumu.
Liselere Geçiş Sistemi, Liselere Giriş Sınavı ya da kısaca LGS, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.