İçeriğe atla

9 Eylül Vapuru

Tarihçe
 Türkiye
Adı 9 Eylül
Adının geldiği yer/kişiİzmir'in Kurtuluş günü
SahibiİZDENİZ
İnşa edenAlaybey Tersanesi
Görevlendirme 1977
Hizmetten çıkışı 30 Nisan 2016
AkıbetBatırıldı
Genel karakteristik
TipiVapur
Harici video
9 Eylül Vapuru'nun batırılma anı. (30 Nisan 2016)
İzmir'in Meşhur 2 Vapuruna Neler Oldu?, TRT Belgesel'de 9 Eylül ve Alaybey Vapurları

9 Eylül Vapuru, 1977'de Alaybey Tersanesi'nde inşa edilmiş İZDENİZ vapurudur. 1977'de, İzmir Alaybey Tersanesi'nde motorlu yolcu vapuru olarak yapıldı. Hollanda, Stork Werkspoor yapımı, her biri 600 beygirlik 2 adet dizel motoru vardı. Çift pervaneliydi ve 12 mil hız yapıyordu. Alaybey Vapuru'nun eşiydi.[1] 40 yıla yakın süre İzmir Körfezin'de yolculuk yaptı.2012'de ekonomik ömürlerini tamamlayarak emekliye ayrıldı.İzmir Büyükşehir Belediyesince satışa çıkarıldı ancak alıcı bulamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karaburun Belediyesi arasında yapılan protokolle, Karaburun Belediyesi'ne tahsis edildi.[2] Karaburun Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi ile deniz canlıları yaşam alanı yaratmak, dalış turizmi için yeni ve farklı bir destinasyon oluşturmak için Karaburun Küçükada'nın açıklarında 30 Nisan 2016 batırıldı.[3][4]

Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı kapsamında 9 Eylül Vapuru batığında dalgıçlar Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtı.[5]

Hatırası

Yaşar Aksoy 9 Eylül Vapuru Toplu Şiirler 1974-2014 Şehir, Aşk ve Direniş kitabına isim olarak 9 Eylül Vapurunun ismini vermiştir.[6] Kitapta Dokuz Eylül Vapuruna yazılmış Yaşar Aksoy'un şiiri de bulunmaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Körfez sularında ilk vapurlar - İzmir Dergisi - Yaşasın Dergicilik". www.izmirdergisi.com. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2021. 
  2. ^ İZMİR (DHA). "9 Eylül ve Alaybey artık su altında". Hürriyet. 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2021. 
  3. ^ "Tarihi vapur törenle batırıldı". NTV. 27 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2021. 
  4. ^ "40 yıllık vapur sirenlerle batırıldı". Anadolu Ajansı. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2021. 
  5. ^ "İzmir'de dalgıçlar 9 Eylül vapuru batığında Türk bayrağı açtı". Anadolu Ajansı. 2 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2024. 
  6. ^ Aksoy, Yaşar (2014). Dokuz Eylül vapuru: toplu şiirler (1974-2014). Etki. ISBN 978-605-5117-22-1. 
  7. ^ "ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE) - Dokuz Eylül Vapuru". Sabah. 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka</span> İzmirin ilçesi

Karşıyaka, İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Bayraklı, kuzey batısında Menemen, batısında Çiğli ilçeleri, güneyinde İzmir Körfezi ve İzmir'in karşı kıyısı bulunmaktadır. Yamanlar Dağı'nın eteği ile deniz arasında kalan kısımda şehir dokusu ile büyük ölçüde bütünleşmiş bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir</span> İzmir ilinin merkezi olan şehir

İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehridir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halim Yazıcı</span>

Halim Yazıcı Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

Yaşar Aksoy, Türk şair, tarihçi, köşe yazarı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İzmir Tramvayı)</span> İzmir Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı veya Karşıyaka-Çiğli Tramvayı , İzmir'de hizmet veren 20,8 kilometre (12,9 mi) uzunluğundaki 28 istasyonlu tramvay hattıdır. Hattın 8,8 kilometre (5,5 mi) uzunluğundaki kısmı 11 Nisan 2017'de hizmete alınmıştır. Hattın kalanı ise 27 Ocak 2024'te işletime alınmıştır. Hat Çiğli Tramvayı (T3) ile entegre çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tramvay hatları</span> İzmir, Türkiyedeki tramvay ağları

İzmir tramvay hatları, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alaybey, Karşıyaka</span> İzmir, Türkiyede bir mahalle

Alaybey, İzmir ilinin Karşıyaka ilçesine bağlı bir mahalledir. Karşıyaka'nın ilk ve en eski mahallesidir. Karşıyaka'nın tam göbeğindedir. Bütün bir Karşıyaka tarihinin öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alaybey Tersanesi</span> İzmir, Türkiyede bir tersane

Alaybey Tersanesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan askerî tersanedir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin İzmir Tersanesi Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren tersane, Karşıyaka ilçesinde Alaybey mahallesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasaport Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Pasaport Vapur İskelesi, İzmir kent içinde ulaşımı sağlayan körfez vapurları için hizmete açılmış bir vapur iskelesidir.

İzmir Körfezi'nde İZDENİZ tarafından sürekli olarak işletilen dokuz iskele vardır. Ayrıca yaz mevsiminde hafta sonları beş iskeleye daha seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Turyol</span> Feribot operatörü

Turyol, Türkiye merkezli bir vapur işletmecisidir. Şirket, 1995 yılında kurulmuş olup ağırlıklı olarak İstanbul kenti ve çevresine hizmet vermektedir. Şirketin merkezi İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır.

Atakent, İzmir ilinin Karşıyaka ilçesine bağlı bir mahalledir. Karşıyaka ilçesinin güneybatısında yer alan mahalle, Mavişehir, Bostanlı ve Yalı mahalleleri ile komşudur. İzmir Körfezi'ne kıyısı vardır. 2010 yılında 7.589'a ulaşan nüfusu sonraki yıllarda bir miktar gerileyerek 2019 yılı itibarıyla 7.196'ya inmiştir. Nüfusun yüzde 55'i kadın, yüzde 45'i erkektir. Emekliler tarafından yoğunlukla tercih edilen bir semttir. Mahalle, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesine ait olmak üzere pek çok kafe ve restoranı ile Karşıyaka'nın önemli cazibe merkezlerinden birini oluşturur. Çok çeşitli ticari aktivitelerin yer aldığı Bostanlı Pazarı (BOSPA) Atakent sınırları içinde yer alır. Karşıyaka Belediyesine bağlı Hikmet Şimşek Sanat Merkezi bu mahallede bulunur.

Tersane, İzmir ilinin Karşıyaka ilçesine bağlı bir mahalledir. 2019 itibarıyla 6.888 kişilik nüfusa sahiptir. Alaybey Tersanesi burada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bergama Vapuru</span> İzmir Körfezinin tarihî vapurlarından

Bergama Vapuru, 1952'den itibaren İzmir Körfezi'nde 70 yıl yolcu taşımacılığında kullanılan vapurdur.