İçeriğe atla

9M133 Kornet

9M133 Kornet

Çeşidi Güdümlü tanksavar füzesi
Uyruğu  Rusya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1994–
Üretim tarihi
Tasarımcı KBP Endüstri Tasarım Bürosu
Üretici KBP Endüstri Tasarım Bürosu
Birim maliyeti 875.000 $ (1 Atıcı, 10 adet Füze içeren sistem fiyatı )
Üretildiği tarih 1994
Özellikler
Ağırlık 27 kg
Uzunluk 1200 mm
Genişlik 152 mm
Namlu Çapı 15.2 cm
Etkili menzil 100 m - 5 km arası

Kanat genişliği 460 mm
İtici güç IR Pasif güdümleme
Seyir irtifası 100-5500m

9M133 Kornet (Türkçe "Kornet") Rus yapımı 2. nesil yarı otomatik lazer güdümlü tanksavar füzesidir. NATO rapor adı AT-14 Spriggan olup "9M133" ise GRAU adıdır.

Genel bakış

Rusya'da bulunan KBP Endüstriyel Tasarım Bürosu, Ekim 1994 tarihinde Kornet sistemini tanıttı ve aynı sene içerisinde Rus Ordusu hizmetine girdi. Daha ağır bir ATGM olan füze kendinden önceki araç ve üçayaktan fırlatılabilen 9K111 Fagot (NATO rapor adı AT-4 Spigot) ve 9K113 Konkurs (NATO rapor adı AT-5 Spandrel) kablo güdümlü füzelerin yerini aldı. Füze ayrıca helikopterlere karşı kullanılmaktadır. Bazı modellerinin sahip olduğu termobarik savaş başlığı sayesinde hafif zırhlı taşıt, piyade ve binalara karşı da etkili olmaktadır.

Görev geçmişi

2003 yılındaki II. Körfez Savaşı sırasında, Kornet füzelerinin Amerikan Ordusu'na ait M1 Abrams tanklarını imha ettiği söylentisi çıkmış ancak yapılan araştırmalarda söz konusu tankların ya dost ateşi ya da RPG türevi silahlarla vurulduğu anlaşılmıştır. Irak'ta Kornet füzelerinin bulunduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. [] GlobalSecurity.org web sitesinde çıkan bir haberde en az iki M1 Abrams tankı ve bir M2 Bradley ZSA'nın Kornet füzelerle vurulduğu yazmaktadır[1] ancak Amerikan Ordusu kaynakları adı geçen haberi yalanlamış ve Irak'ta Kornet sınıfı ATGM'si bulunmadığını belirtmiştir.[]

Kornet füzelerin ilk defa bir çatışmada resmi olarak görüldüğü yer, 2006 İsrail-Lübnan Savaşı'dır. Suriye'den temin edildiği düşünülen füzeler Hizbullah güçleri tarafından İsrail güçlerine ait Merkava tanklarına karşı kullanılmıştır.[]

Daily Telegraph gazetesi tarafından yayınlanan bir haberde İsrail Ordusu tarafından Hizbullah güçlerine ait bir Kornet tanksavar füzesi Ghandouriyeh kasabasında ele geçirilmiştir. Füzenin kutusu üzerinde ise "Customer: Ministry of Defense of Syria. Supplier: KBP, Tula, Russia (Müşteri: Suriye Savunma Bakanlığı. Üretici: KBP, Tula, Rusya) yazdığı ileri sürülmektedir."[2] Birkaç ay sonra gelen ateşkes esnasında Hizbullah'a ait bölgede çekilen fotoğraflarda Hizbullah güçlerinin bu füzelere sahip olduğu ve kullandığı kanıtlanmıştır.[3][4]

Raporda Kornet füzelerinin savaşın ilk zamanlarında kullanıldığı[5][6] anlaşılmış ancak hangi ülke tarafından temin edildiği anlaşılamamıştır.

İsrail Rusya'yı füzeleri Suriye üzerinden Hizbullah güçlerine kaçak yollardan satmakla suçlamıştır ancak Moskova'ya giden İsrail delegasyonunun yaptığı incelemelerde füzelerin doğrudan Suriye'ye satıldığı görülmektedir.[7] Rus yetkililerin her türlü inkârına rağmen füzelerin Hizbullah tarafından kullanıldığının anlaşılması üzerine,[8][9] Rus hükûmeti bundan sonraki Rus yapımı silah ihracatlarında daha sıkı bir kontrol uygulayacağı garantisi vermiştir.[10]

Kullanan ülkeler/örgütler

 Cezayir
 Fas
 Güney Kore
 Hindistan
 İran
 Macaristan
 Rusya
Suriye Suriye
 Türkiye
 Yunanistan
Hizbullah

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kornet (AT-14)". GlobalSecurity.org. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Israel humbled by arms from Iran". The Daily Telegraph. 15 Ağustos 2006. 16 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  3. ^ "Hezbollah's use of Lebanese civilians as human shields: Part Two - Documentation" (PDF). Center for Special Studies. 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 
  4. ^ "Kornet ATGMs captured in Ghandouriyeh". Center for Special Studies. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 
  5. ^ "4 soldiers killed in Lebanon". Ynetnews. 3 Ağustos 2006. 16 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 
  6. ^ "15 reservists killed in Lebanon battles". Ynetnews. 10 Ağustos 2006. 20 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 
  7. ^ "Tough lessons for Israeli armour". BBC News Online. 15 Ağustos 2006. 7 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 
  8. ^ "Israel never proved use of Russian missiles by Hizbollah - Ivanov". RIA Novosti. 25 Ağustos 2006. 31 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 
  9. ^ "Russia denies Hezbollah arms link". BBC News Online. 25 Ağustos 2006. 21 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 
  10. ^ "Provisions for the control of the compliance by foreign states to the rules of use of military equipment supplied by the Russian Federation". Government of the Russian Federation. 11 Ekim 2006. 4 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar

Sovyetler Birliği ve Rusya tarafından geliştirilen füze sistemleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hizbullah (Lübnan)</span> Lübnan merkezli Şii İslamcı siyasi parti ve militan grup

Hizbullah, Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi ve askeri parti. 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2006 Lübnan Savaşı</span> Hizbullah tarafından 8 İsrail askerinin öldürülmesi, 2 askerin esir alınmasıyla başlayan çatışma

2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Hizbullah'ın askerî kanadı ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında sürmüş olan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Nasrallah</span> Hizbullahın genel sekreteri

Hasan Nasrallah, Lübnanlı din adamı ve Şii İslamcı bir siyasi parti ve militan grup olan Hizbullah'ın genel sekreteriydi.

AT serisi anti tank güdümlü Sovyet füzeleri için NATO rapor isimleri

<span class="mw-page-title-main">9M113 Konkurs</span> SSCB yapımı tanksavar füzesi

9M113 Konkurs ; Türkçesi (yarışma)) SSCB tarafından üretilen ve kablo güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. Günümüzde GRAU "9M113" adı ile tanımlamıştır. NATO rapor adı ise AT-5 Spandreldir.

<span class="mw-page-title-main">AT-1 Snapper</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

3M6 Shmel SSCB tarafından geliştirilmiş MCLOS güdümleme sistemine sahip bir tür güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU ndeki adı "3M6"dır. NATO rapor adı ise AT-1 Snapperdır.

<span class="mw-page-title-main">AT-4 Spigot</span> SSCB yapımı kablo güdümlü bir tanksavar füzesi

9M111 Fagot SSCB tarafından geliştirilmiş SACLOS sınıfı kablo güdümlü füze ve tanksavar füzesidir. "9M111" ismi GRAU tarafından kullanılmakta olup füzenin NATO rapor adı ise AT-4 Spigotdur.

<span class="mw-page-title-main">AT-15 Khrizantema</span> Rusya üretimi tanksavar füzesi

9M123 Khrizantema Rusya tarafından üretilen NATO rapor adı AT-15 olan radar veya lazer güdümlü bir tür tanksavar füzesidir. Füze sistemi günümüz modern tankları olan M1A2 ve Leopard 2 tanklarına karşı kullanılabilir. Ayrıca alçaktan uçan helikopterlere karşıda etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">AT-2 Swatter</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

NATO rapor adı AT-2 Swatter olan 3M11 Fleyta SSCB tarafından geliştirilen ve MCLOS sınıfı güdümleme sistemi bünyaseindeki radyo sinyalleri sayesinde hedefini bulan bir tanksavar füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">AT-7 Saxhorn</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

9K115 Metis SSCB tarafından geliştirilen ve SACLOS sınıfı güdümleme sistemi sayesinde hedefini bulan bir tanksavar füzesidir. Füzenin NATO rapor adı AT-7 Saxhorn dir.

<span class="mw-page-title-main">AT-13 Metis-M</span> SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesi

9К115-2 Metis-M SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin GRAU adı "9K115-2", NATO rapor adı ise AT-13 Saxhorn-2dir.

<span class="mw-page-title-main">AT-3 Sagger</span> SSCBnin geliştirdiği MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesi

9K11 Malyutka SSCB tarafından geliştirilen MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin NATO rapor adı: AT-3 Sagger'dir. SSCB nin ürettiği ilk insan platformlu güdümlü tanksavar füzesidir. Aynı zamanda SSCB tarafından en çok üretilen ATGMdir. 1960'lı ve1970'li yıllar arasında tahminen 25,000 füze üretilmiştir. Bunun dışında farklı adlar ile beş ülkede üretimi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

Direniş Ekseni, İran, Suriye ve Lübnan'daki Hizbullah örgütü arasındaki siyasi ittifaktır. Buna ek olarak Suriye'de hükümet yanlısı güçler, Iraklı Şii örgütler ve Yemen'deki Husi hareketi de ittifakın bir parçası olarak kabul edilmektedir. İttifak, seküler Baasçılık ve Şii İslamcılık gibi farklı ideolojiler barındırmasına karşın, ana hedefleri bölgedeki NATO, İsrail ve Suudi Arabistan'ın faaliyetlerine karşı çıkmaktır.

Hayber-1, aynı zamanda Khyber-1, M-302, veya B-302 olarak da bilinen Suriye yapımı bir 302 mm'lik güdümsüz topçu roketidir. En iyi Hizbullah tarafından 2006 Lübnan Savaşı sırasında kuzey İsrail'deki hedeflere karşı kullanılmasıyla bilinir ve Suriye İç Savaşı'nda da kullanılmıştır. Esasen Çin WS-1 roketinin bir klonudur.

Hizbullah'ın bir Dış İlişkiler Birimi bulunmaktadır ve bir dizi yabancı ülke ve kuruluşla ilişkiler sürdürmektedir. Bunlar bilhassa Şii devletler ve Filistin davasına bağlı olan Sünni gruplardır. Ancak grubun Orta Doğu dışında Latin Amerika ve Kuzey Kore gibi yerlerde de operasyonları olduğu öne sürülüyor.

30 Temmuz 2024 tarihinde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Beyrut'un banliyölerinden Haret Hreik'te bir apartmana düzenlediği hava saldırısında ikisi çocuk 3 sivili öldürdü, 74 sivili de yaraladı. IDF'ye göre saldırı, IDF tarafından üç gün önce Golan Tepeleri'ndeki Majdal Şams'ta meydana gelen ve 12 Dürzi çocuk ve gencin ölümüne neden olan roket saldırısına karışmakla suçlanan Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü hedef aldı. Lübnan devlet haber ajansı NNA, saldırının bir drone tarafından kısmen çöken bir apartmana üç füze atılmasıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fuad Şükür</span> Lübnanlı militan lider (1962 - 2024)

Fuad Şükür, aynı zamanda Hacı Muhsin veya Muhsin Şükür olarak da bilinir, Lübnanlı militan örgüt Hizbullah'ın kıdemli bir üyesiydi. Hizbullah'ın kurucu kuşağının bir üyesi olan Şükür, 1980'lerin başından beri örgütün üst düzey askeri lideriydi. Kırk yıldan fazla bir süre boyunca grubun önde gelen askeri isimlerinden biri oldu ve grubun lideri Hasan Nasrallah'ın askeri danışmanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2024 Hizbullah karargâhı saldırısı</span> İsrailin 27 Eylül 2024 tarihinde Beyrut, Lübnana düzenlediği hava saldırısı

27 Eylül 2024 tarihinde İsrail Hava Kuvvetleri, Beyrut'un Dahiye banliyösünde Hizbullah'ın merkez karargahını hedef aldı. Hava Kuvvetleri'nin örgütün genel sekreteri Hasan Nasrallah'ı suikast amacıyla vurmayı hedeflediği bildirildi. Saldırıda, Dahiye'de yerin altında bulunduğu bildirilen karargahı yok etmek amacıyla Amerikan yapımı 5.000 poundluk bunker buster bombaları kullanıldı. Saldırı en az altı kişinin ölümüne ve 91'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Nasrallah'ın saldırıdan sonraki durumu belirsizliğini korumaktadır. 28 Eylül 2024 tarihinde İsrail Savunma Kuvvetleri, Hasan Nasrallah'ın üst düzey Hizbullah liderleri ve komutanlarıyla birlikte saldırıda öldürüldüğünü doğruladı. İsrail Savunma Kuvvetleri operasyona “Yeni Düzen” kod adını verdi.