İçeriğe atla

9K34 Strela-3

9K34 Strela-3

9K34 Strela-3
Çeşidi Taşınabilir hava savunma sistemi
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1974-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar İran-Irak Savaşı
Abhazya Savaşı (1992-1993)
Bosna Savaşı
İkinci Kongo Savaşı
Afganistan İç Savaş
Irak Savaşı
Üretim tarihi
Üretici KBM
Özellikler
Ağırlık 10,3 kg
Uzunluk 1,47 m

Mühimmat9M36 füzesi
Mermi çıkış hızı 410 m/s
Etkili menzil 4.100 m

9K34 Strela-3 (Rusça9К34 «Стрела-3», "ok"; NATO rapor adı: SA-14 Gremlin), Sovyet yapımı bir taşınabilir hava savunma sistemidir. Silah, 9K32 Strela-2'nin zayıf performansı nedeniyle geliştirilmiştir ve 1974 yılında hizmete girdi.

Kullanıcılar

9K34 Strela-3 kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 
  2. ^ Cooper, Tom. "Georgia and Abkhazia, 1992-1993: the War of Datchas". ACIG.org. 3 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 

Bibliyografi

  • Petukhov, Sergei I.; Shestov I.V. (1998). History of design and development of missile systems and military systems of AAW of Russian Land Forces / Istorija sozdanija i razvitija vooruzhenija i vojennoi tehniki PVO suhoputnyh voisk Rossii, 1.-2. VPK Publishing. 
  • "Directory of U.S. Military Rockets and Missiles, FIM-43". 17 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Silahlı Kuvvetleri</span> Rusya Federasyonunun askerî gücü

Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri olarak da bilinen Rus Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın ordusudur. Aktif personel açısından dünyanın beşinci büyük askeri gücüdür ve 1.15 milyon aktif personel ile en az iki milyon yedek personelden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) göre, Rusya 2026 yılına kadar aktif personel gücünü 1.5 milyona çıkarmayı planlamaktadır ve bu, onu Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük askeri gücü yapacaktır. Ülkenin Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava-Uzay Kuvvetleri olmak üzere üç ana hizmet kolunun yanı sıra Stratejik Roket Kuvvetleri ve Hava İndirme Kuvvetleri adında iki bağımsız hizmet koluna sahiptir. 2013 yılında kurulan Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı, muhtemelen 2022 yılında ilave destek personeliyle birlikte 1,000 kişilik bir güce ulaşacaktır.

SA serisi karadan havaya Sovyet füzeleri için NATO rapor isimleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

2. Yaş-Kişinev Taarruzu ya da Yaş-Kişinev Stratejik Taarruz Harekâtı, Doğu Romanya'daki Yaş ve Moldova'daki Kişinev gibi iki önemli kente yönelen Sovyet genel taarruzudur. Harekât, 20-29 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Sovyet 2. Ukrayna Cephesi ve 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman ve Rumen kuvvetlerce gücü biçimde tutulan Kuzey Ukrayna Ordular Grubu mevzilerine taarruz ettiler. Kızıl Ordu'nun operatif hedefleri, bölgedeki Alman ve Rumen kuvvetlerini imha etmek, Moldavya'yı geri almak ve Romanya ile Balkanlar'a taarruz için uygun dayanaklar oluşturmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Romanya Savaşı</span>

Macar-Rumen Savaşı, I. Dünya Savaşı'nın ardından tasfiye edilen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan'ın silahsız doğu kısımlarında bir Rumen işgali olarak başladı ve 13 Kasım 1918’den, 3 Ağustos 1919’a kadar Macaristan ve Romanya arasında geçti. 13 Kasım 1918’e kadar Macaristan Krallığı’na karşı ve devamında Macaristan Demokratik Cumhuriyeti ve Mart 1919'dan itibaren Macar Sovyet Cumhuriyeti'ne karşı Rumen işgali sürdü. Rumen Ordusu geri çekildikleri 28 Mart 1920’e kadar savaş sonu Macaristan'ın büyük kısmını işgal etti.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-2</span>

Antonov An-2, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı çift kanatlı tarım ve nakliye uçağıdır. Uçak, dayanıklı yapısı, yüksek kapasitesi, her türlü pistlerden kalkış ve iniş yeteneği sayesinde uzun bir süre üretilmiş ve kullanılmıştır. An-2, 1947'den 2001 yılına kadar 18 bin adet üretildi ve dünya çapında askeri ve sivil amaçlarla kullanıldı. Türk Hava Kurumu tarafından uzun yıllar paraşüt eğitimlerinde kullanılan ve daha sonra servis dışı kalan An-2 uçaklarından biri bugün Eskişehir Havacılık Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BTR-152</span>

BTR-152, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, ZiS-151 şasisi ve aktarma organlarının üzerine inşa edilmiştir. 1950'lerde bir dizi Varşova Paktı üyesi devletle hizmete girdi ve 1960'larda amfibi BTR-60 serisinin ortaya çıkışına kadar Sovyet motorize piyade taburlarının temel aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">BTR-40</span>

BTR-40, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcı ve keşif aracıdır. Sovyet hizmetinde genellikle Sorokovka olarak anılmaktaydı. Aynı zamanda ilk seri üretilen Sovyet ZPT'dır. Yerini BTR-152 ve BRDM-1'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">9K31 Strela-1</span> Sovyet yapımı taşınabilir uçaksavar sistemi

9K31 Strela-1, bir Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemidır. Sistem iki havadan havaya 9M31 füzesi monte edilmiş bir BRDM-2 amfibi aracından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">9K35 Strela-10</span>

9K35 Strela-10, bir Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemidır. Araç, 9K31 Strela-1'in yerini almış olup BRDM-2 şasisi üzerine inşa edilmiş selefinin aksine paletli MT-LB şasisi üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">9K330 Tor</span> Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemi

9K330 Tor, bir Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemidır. Araç, seyir füzeleri, akıllı bombalar, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları ve kısa menzilli balistik tehditlere karşı geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BM-21 Grad</span> Rus yapımı savaş teçhizatı

BM-21 Grad, bir Sovyet çok namlulu roketatar sistemidir. Sistem, 1960'larda geliştirilmiş olup BM-14 Katyuşa roketlerinin yerini almıştır. Sovyet modellerinde çoğunlukla Ural-375D kamyonu üzerine monte edilmiştir. Diğer birçok ülke tarafından lisanslı olarak üretildi ve benzer sistemler geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-9</span>

Mikoyan-Gureviç MiG-9, Mikoyan-Gureviç tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından jet uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilmiş olup orta derecede başarılıydı, ancak silahlar gazından dolayı yüksek irtifalarda kullanılırken motorun alev almasıyla ilgili sürekli sorunlara sahipti. Bunun üzerine, çeşitli motorlar denense de MiG-15'in daha üstün olması nedeniyle hemen yerini MiG-15'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Myasişçev M-50</span> Sovyet yapımı bir süpersonik stratejik bombardıman uçağı prototipi

Myasişçev M-50, Myasişçev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir süpersonik stratejik bombardıman uçağı prototipidir. Uçağın yalnızca tek bir prototipi üretilmiş olup kıtalararası balistik füze ve Sovyet uzay programı nedeniyle diğer süpersonik stratejik bombardıman uçağı projeleri ile birlikte askıya alındı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali</span>

Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali, Sovyetler Birliği'nin Molotov-Ribbentrop Paktı'na göre Estonya, Letonya ve Litvanya olmak üzere üç Baltık devletini Haziran 1940'ta askeri işgalidir. İşgalden sonra Ağustos 1940'ta kurucu cumhuriyetler olarak Sovyetler Birliği'ne ilhak edildiler. Bu ilhak, Batılı ülkeler ve çoğu kuruluşlar tarafından asla tanınmadı. 22 Haziran 1941'de Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ne saldırdı ve birkaç hafta içinde Baltık topraklarını işgal etti. Temmuz 1941'de Nazi Almanyası, Baltık bölgesini Reichskommissariat Ostland'a dahil etti. Kızıl Ordu'nun 1944'teki Baltık Taarruzu'nın bir sonucu olarak Sovyetler Birliği, Baltık devletlerinin çoğunu yeniden ele geçirdi ve 1945'te resmi olarak teslim olana kadar geri kalan Alman kuvvetlerini Kurlandiya Kuşatması'nda tuttu. Sovyetler Birliği'nin Baltık ülkelerini "ilhak işgali" veya sui generis işgali Ağustos 1991'de bağımsızlıklarını yeniden kazanmasına kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Hava Kuvvetleri, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Merkezi Saraybosna'dadır. Hava kuvvetlerinin üsleri Saraybosna Uluslararası Havalimanı, Banja Luka Uluslararası Havalimanı ve Tuzla Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gambiya-Türkiye ilişkileri</span>

Gambiya-Türkiye ilişkileri, Gambiya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.