İçeriğe atla

9K32 Strela-2

Strela-2

9K32 Strela-2, NATO rapor ismi adıyla SA-7 Grail, GRAU-Index 9K32 bir IR güdümlü Rus yapımı silahtır.

Omuzdan atılarak, alçak irtifadaki uçak veya helikoptere atılarak kullanılır.Bu silah birçok Rus sistemin üstüne monte edilmiştr. Bu sınıfta ayrıca Igla-1(SA-16) ve Stinger bulunmaktadır

Teknik veriler

Tip: SAM surface to air (karadan havaya füzesi)

Üretici:  Rusya

  • Uzunluğu: 1,4 m
  • Genişliği: 0,07 m
  • Motor: katı sıvı yakıtı Booster
  • Tapa: proximity tapası HE
  • Hızı: 1.75 Mach
  • Azami Menzil: 4,2 km
  • Ağırlığı: 10 kg
  • Hizmet Tavanı: 3,5 km
  • Harp başlığı: 1,15 kg HTA patlayıcı
Anza MK II

Kullanımı Gelen savaş uçakları ve helikopterler arası 2 sistemle kullanılır. Birincisi helikopterlerdeki flaşör sisteminden korunup isabetli atışlar yapılabilmesi için hedefin geliş yönü'nün hesaplanması gerekir. Hedef düz geliyor ise füzeyi hedefin üstüne nişan alıp pilini çıkarıp, hazır hale geldiği zaman hızlı bir şekilde hedefin üstüne ateşlersek radar fark etmez. Fark etse bile iş işten geçer. Eğer hedef yandan geçerse üst ve 35 derece yönü verilerek ateşlemesi yapılır, bu sayede atılan flaşörün de boşa gitmesini sağlanır. Ve hedefi rahat bir şekilde vurabilirsiniz. Bu tabii ki manuel modda yapılır. Manuel mod pili yavaş bir şekilde çıkarıp tetiği tam olarak çekerek açılır. İkincisi jetlere karşı kullanımı; atış sistemi aynıdır. Fakat atış otomatik modda yapılır. Tetik yarıya kadar çekilir, emniyet hızla açılır ve ateş. Hedef imha edilir.

SA-N-5 Grail

Omuzdan atılır SA-7 füzesinin, deniz platformlarında ikili veya dörtlü şekilde birleştirilerek güverte üzerine sabitlenmesiyle ortaya çıkan bu sistem, daha çok hücümbotlar, çikarma gemileri gibi küçük boyutlu veya kısıtlı alana sahip özel görev gemilerinde kullanılır. Soğutma gerektirmeyen kısıtlı alana sahip özel görev tarayıcıya sahip SA-N-5, Strela-2M versiyonunda ayrıca harici IR sinyallerini ayıklayan bir filtreye de sahiptir. Fakat füzenin etkili olabilmesi için hedefin kuyruk bölgesine doğru ateşlenmesinin şart olması büyük bir dezavantajdır. Başta eski Doğu Bloğu ülkeleri olmak üzere daha birçok ülkenin envanterinde yer almaktadır.

Teknik Veriler

  • Üretici Firma(lar): OKB-134
  • Üretici Ülke(ler): Rusya
  • Tipi: Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi
  • Güdüm Sistemi: IR Güdümlü
  • Harp Başlığı: 1,15 kg'lık parça tesirli HE
  • Azami Etkili Menzili: 4 km
  • Azami Etkili İrtifası: 3 bin 400m
  • Sürati: 1.7+ mach
  • İtki Tipi: Katı Yakıtlı Roket Motoru
  • Boyutları: 1.45 m uzunluk, 72 mm çap
  • Ağırlığı: 10 kg

HN-5A

Çin, bu sistemi lisanssız olarak HN-5A adıyla kopyalayıp, kızılötesi karşı-tedbir sistemlerini geliştirmiş ve daha ağır bir harp başlığı kullanmıştır.

Anza MKI ve Ayn as Saqr

Yine, Pakistan'da Anza MKI ve Mısır'da Ayn as Saqr adlarıyla lisans altında üretilen füze.

Versiyonlar

Kullanan ülkeler

Afganistan, Cezayir, Arnavutluk, Angola, Ermenistan, Botsvana, Benin, Bulgaristan, Burkina Faso, Kamboçya, Çin, Hırvatistan, Küba, Kıbrıs, Çekya, El Salvador, Mısır, Etiyopya, Finlandiya, Gürcistan, Almanya, Gana, Gine-Bissau, Macaristan, Endonezya, Hindistan, Irak, İrlanda, İran, Kuveyt, Laos, Lübnan, Libya, Moğolistan, Makedonya, Moritanya, Fas, Mozambik, Nikaragua, Kuzey Kore, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Sierra Leone, Sırbistan, Slovakya, Somali, Somaliland, Yemen, Suriye, Sudan, Tanzanya, Ukrayna, Vietnam, Zambiya, Zimbabve tarafından halen kullanılmaktadır.

Dış bağlantılar

Sovyetler Birliği ve Rusya tarafından geliştirilen füze sistemleri

İlgili Araştırma Makaleleri

Penguin, Norveçli Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) firması tarafından üretilen NATO'nun ilk serbest uçuşlu anti-gemi füzesidir. Füzenin orijinal adı Penguin olmakla birlikte ABD kodlaması AGM-119'dur. Ufak ve orta tonajlı gemilerle satıhtaki denizaltılara karşı taarruz amaçlı geliştirilmiştir.

Bora, Kaideye Monteli Stinger projesi kapsamında deniz taşıtları için alçak irtifa hava savunma sistemi olarak geliştirilen, ısıya güdümlü stinger füzesini ana silah olarak kullanan öz savunması için ise, 12,7 mm Makinalı tüfek kullanan, 4 adet stinger füzesi taşıyan sistem.

<span class="mw-page-title-main">MIM-14 Nike Hercules</span>

MIM-14 Nike Hercules, Amerikalı Western Electric firması tarafından üretilen ve 1950'li yılların teknolojisini taşıyan bir yüksek irtifa hava savunma füzesidir. Tasarım amacı Sovyet bombardıman uçaklarının ve balistik füzelerinin yüksek irtifada önlenmesidir. Yerden radar güdümlü bir füzedir. 144 km menzil ve 45 km irtifa kapasitesine sahiptir. Katı yakıtlı roket motorunun sağladığı 3.65 mach hızla hedefe yönelir. 500 kg ağırlığındaki harp başlığı parça ve infilak tesirlidir. Sistem mobil hareket kabiliyetine sahip değildir. Nükleer başlık taşıyabilir ve teoride kısmi olarak kara hedeflerine karşı saldırı yeteneği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rapier</span> İngiliz yapımı yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemi

İsmini Yeni Çağ'da Avrupalı soyluların kullandığı ince ve esnek bir kılıçtan alan Rapier, İngiliz silah üreticisi BAE Systems tarafından üretilen yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. Tasarım amacı hava üsleri ile bazı stratejik/ekonomik hedeflerin alçak irtifa hava savunmasının sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">MIM-23 Hawk</span> Raytheon tarafından geliştirilen, orta menzilli hava savunma sisteml

Raytheon tarafından geliştirilen sistem, orta menzil hava savunma sistemlerinin en etkililerindendir. Orta menzil hava savunma sistemi olmasına rağmen alçak irtifa hedefleri için uyarlanmıştır. Açık adı "Homing Allthe way to Kill" dir. Standart lançerinden üç füze taşımaktadır. Improved (Geliştirilmiş)-HAWK`ın motor perfomansı artırılmış, elektronik harbe karşı korunması da en üst düzeye çıkarılmıştır. Azami menzil 35 km ve azami irtifası ise 18 km`dir. 1982`de bir İsrail I-HAWK Füzesi, 21 km irtifadaki bir MIG-25 düşürmüştür. X-band radar güdümlü olarak yönlendirilen I-HAWKìn harp başlığı 54 kg ağırlığında olup parça ve infilak tesirlidir. Bugüne kadar 36.000 adet üretilen füzelerin 11.800 adedi NATO ülkeleri envanterine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Crotale</span>

Crotale, Fransız Thomson-CSF üretimi çeşitli araçlar üzerinde monte edibilen mobil bir sistem olarak çeşitli tipteki Elektro Optik (EO) ve Elektro Manyetik (EM) sensörlerle donatilmiş 8 adet VT-1 füzesine sahiptir. Füzeler nişan hattı güdüm sistemi ile yönlendirilmekte olup, 8 km içinde 35 g manevra kabiliyetine sahiptir.

SA-16 Gimlet NATO rapor ismi adıyla Igla-1 Rus yapımı bu silah, Stinger eşidi bir hava savunma silahı olarak örneklenmiştir. IR güdümlü olan Igla-1, 4500 m. mesafede ve azami 2500 m. irtifadaki hedeflere karşı etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">MK-37 Torpido</span> akustik güdümlü bir torpido

MK-37 Torpido, elektrik kontrollü ve batarya tahrikli, çift sürat kademeli aktif/pasif/kombine akustik güdümlü bir torpidodur. Sualtı ve suüstü hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">RIM-116 Rolling Airframe Missile</span>

RIM-116 RAM, gemilerin kendilerini korumaları için geliştirilmiş bir hava savunma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">AGM-114 Hellfire</span> helikopterden fırlatılan, yarı aktif güdümlü, at-ve-unut tipi tanksavar/gemisavar füzesi

AGM-114 Hellfire helikopterden fırlatılan yarı aktif güdümlü at-ve-unut tipi tanksavar/gemisavar füzesidir. Menzili 8 kilometredir. NATO ülkelerinde bulunur. Apache helikopterinin Longbow adlı versiyonu ile radar kilitlemeli olarak ateş edilebilir. Böylece füzeyi attıktan sonra lazerle hedefi işaretlemesi gerekmez ve oradan uzaklaşabilir ya da farklı hedeflere füze gönderebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sea Sparrow</span> NATO Donanmasının standart Gemi Konuşlu Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi

RIM-7, NATO Donanmasının standart Gemi Konuşlu Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir

RIM-66 Standart Missile 1 (SM1) ABD'de yapımı Gemi Konuşlu Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir

<span class="mw-page-title-main">S-125 Neva</span> Rus yapımı Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi sistemi

S-125 Neva\Pechora,, yüksek performanslı uçaklara, diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı orta menzilli karadan havaya füze savunma düzeneğidir.

HQ-61. Savunma sanayisinin temelini Sovyetler Birliği'nden kopyaladığı sistemlerle oluşturan Çin, 1960'lı yıllarda HQ-2 füzesinin yerini almasını düşündü SA-6 sistemini Sovyetler ile yaşadığı gerginlikten dolayı bu defa kopyalayamamış, kendi özgün bir sistem geliştirmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmanın ürünü olan HQ-61, her ne kadar hem kara hem de denizden atılır iki versiyon olarak üretilse de asıl öncelik deniz versiyonuna verilmiştir. H/I band Frog Lamp atış kontrol radarı sayesinde aynı hedefe iki adet ateşlenebilen füze, altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Teknolojik olarak eski bir sistem olan ve yerini yavaş yavaş daha çağdaş HQ-7'ye bırakan HQ-61, halihâzırda Jindong ve Jiangwei-II sınıfı fırkateynlerde kullanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">AT-2 Swatter</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

NATO rapor adı AT-2 Swatter olan 3M11 Fleyta SSCB tarafından geliştirilen ve MCLOS sınıfı güdümleme sistemi bünyaseindeki radyo sinyalleri sayesinde hedefini bulan bir tanksavar füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">AT-3 Sagger</span> SSCBnin geliştirdiği MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesi

9K11 Malyutka SSCB tarafından geliştirilen MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin NATO rapor adı: AT-3 Sagger'dir. SSCB nin ürettiği ilk insan platformlu güdümlü tanksavar füzesidir. Aynı zamanda SSCB tarafından en çok üretilen ATGMdir. 1960'lı ve1970'li yıllar arasında tahminen 25,000 füze üretilmiştir. Bunun dışında farklı adlar ile beş ülkede üretimi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AT-6 Spiral</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

9K114 Shturm SSCB tarafından geliştirilen SACLOS sınıfı radyo güdümlü bir tanksavar füzesidir. GRAU tarafından verilen ad ise 9K114. Füzenin NATO rapor adı ise AT-6 Spiraldir. Füzenin bilinen adı ise 9M114 Kokon.

<span class="mw-page-title-main">AGM-65 Maverick</span> ABD yapımı, güdümlü bir havadan karaya taktik taarruz füzesi

AGM-65 Maverick, Amerikalı Hughes firması tarafından geliştirilen yakın hava desteği, düşman hava savunmasının bastırılması, kritik düşman birimlerinin imhası gibi görevlerde kullanılan güdümlü bir havadan karaya taktik taarruz füzesidir.

Nimrod, Israel Aerospace Industries (IAI) firması tarafından geliştirilen uzun menzilli bir anti-tank füzesidir. Yarı-aktif lazer güdümlüdür, üzerindeki bir lazer arayıcı yardımıyla, bir lazer işaretleyici ile işaretlenen hedefe gitmektedir. Ana Muharebe Tankları, her türlü zırhlı araçlar, binalar ve koruganlara karşı etkilidir. Anti-gemi füzesi olarak da kullanılabilmektedir.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.