Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri olarak da bilinen Rus Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın ordusudur. Aktif personel açısından dünyanın beşinci büyük askeri gücüdür ve 1.15 milyon aktif personel ile en az iki milyon yedek personelden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) göre, Rusya 2026 yılına kadar aktif personel gücünü 1.5 milyona çıkarmayı planlamaktadır ve bu, onu Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük askeri gücü yapacaktır. Ülkenin Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava-Uzay Kuvvetleri olmak üzere üç ana hizmet kolunun yanı sıra Stratejik Roket Kuvvetleri ve Hava İndirme Kuvvetleri adında iki bağımsız hizmet koluna sahiptir. 2013 yılında kurulan Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı, muhtemelen 2022 yılında ilave destek personeliyle birlikte 1,000 kişilik bir güce ulaşacaktır.
SA serisi karadan havaya Sovyet füzeleri için NATO rapor isimleri
- SA-1 "Guild"
- SA-2 "Guideline"
- SA-3 "Goa"
- SA-4 "Ganef"
- SA-5 "Gammon"
- SA-6 "Gainful"
- SA-7 "Galosh" and "Grail"
- SA-8 "Gecko"
- SA-9 "Gaskin"
- SA-10 "Grumble"
- SA-11 "Gadfly"
- SA-12 "Gladiator" and "Giant" (S-300V)
- SA-13 "Gopher"
- SA-14 "Gremlin"
- SA-15 "Gauntlet"
- SA-16 "Gimlet"
- SA-17 "Grizzly"
- SA-18 "Grouse"
- SA-19 "Grisom"
- SA-20 "Gargoyle"
- SA-X-21 "Growler"
Rusya Hava Kuvvetleri, Rusya'yı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.
Rusya Deniz Kuvvetleri, Rusya'yı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 4.kuvvettir.
Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Azerbaycan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1990 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvetir.
Belarus Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Kuvvetleri, Belarus'un hava ve hava savunma kuvvetleri.
Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri, Çin Hava Kuvvetleri (中国空军) veya Halk Hava Kuvvetleri (人民空军) olarak da bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'nin düzenli silahlı kuvvetleri olan Halk Kurtuluş Ordusu'nun hava koludur. PLAAF resmi olarak 11 Kasım 1949 tarihinde kurulmuştur ve havacılık, uçaksavar topçusu, karadan havaya füzeler (SAM), radar ve Hava İndirme Kolordusu olmak üzere 5 koldan oluşmaktadır.
ZSU-23-4 "Şilka", hafif zırhlı radar güdümlü bir Sovyet kundağı motorlu uçaksavardır. 1960'lı yıllarda ZSU-57-2'nin yerini alması için tasarlanmış olup adını Şilka Nehri'nden almaktadır. 23 mm çapında dört adet namluya sahiptir.
Pantsir-S1, bir Rus kısa ve orta menzilli karadan havaya füze ve uçaksavar topçu sistemidir. Sistem, 2K22 Tunguska'nın gelişmiş bir modelidir ve hedef belirleme ve izleme için fazlı dizi radarları kullanmaktadır. Sistemin insansız hava araçlarına karşın aldığı başarısız sonuçlar karşısında, KBP Instrument Design, yeni sensör ve radar kabiliyetleriyle, hava savunma kabiliyetlerini asimetrik savaş doğrultusunda değişiklikler kazandırmıştır.
MT-LB, bir Sovyet amfibiyen zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, PT-76 hafif tankı temelli olup 1960'larda geliştirilmiştir ve aracın altyapısı 2S1 Gvozdika topu ve BTR-50 zırhlı personel taşıyıcısında da kullanılmaktadır.
BTR-152, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, ZiS-151 şasisi ve aktarma organlarının üzerine inşa edilmiştir. 1950'lerde bir dizi Varşova Paktı üyesi devletle hizmete girdi ve 1960'larda amfibi BTR-60 serisinin ortaya çıkışına kadar Sovyet motorize piyade taburlarının temel aracıydı.
BTR-40, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcı ve keşif aracıdır. Sovyet hizmetinde genellikle Sorokovka olarak anılmaktaydı. Aynı zamanda ilk seri üretilen Sovyet ZPT'dır. Yerini BTR-152 ve BRDM-1'e bırakmıştır.
2S3 Akatsiya, bir Sovyet kundağı motorlu obüstür. Araç, Amerikan M109 obüsüne karşılık olarak üretilmiştir. 1967 yılında geliştirilmiş olup 1971'de hizmete girdi.
2S4 Tyulpan, bir Sovyet kundağı motorlu havandır. Araç, 2K11 Krug ile aynı altyapıyı kullanmakta olup lazer güdümlü bombalar, kimyasal silahlar ve nükleer bombalar kullanabilmektedir.
9K35 Strela-10, bir Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemidır. Araç, 9K31 Strela-1'in yerini almış olup BRDM-2 şasisi üzerine inşa edilmiş selefinin aksine paletli MT-LB şasisi üzerine inşa edilmiştir.
9K37 Buk, bir Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemidır. Araç, 2K12 Kub'un yerini almış olup seyir füzeleri, akıllı bombalar, uçaklar, helikopterler ve insansız hava araçlarına karşı geliştirilmiştir.
BM-30 Smerç, bir Sovyet çok namlulu roketatar sistemidir. Sistem, yoğunlaşan bölgelerdeki personel, zırhlı ve hafif hedefleri, topçu bataryalarını, komuta merkezlerini ve mühimmat depolarını vurmak amacıyla geliştirilmiştir. 1980'lerin başında tasarlanmış ve 1989'da Sovyet ordusunun hizmetine girmiştir.
Yakovlev Pçela, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir insansız muharebe hava aracıdır. Birincil kullanımı, aşağı bağlantıya sahip video ile savaş ortamlarında gözetleme ve gözlem içindir. Diğer uygulamalar ve kullanımlar hedef belirlemeyi ve bir eğitim hedefi olarak içermektedir.
9K34 Strela-3, Sovyet yapımı bir taşınabilir hava savunma sistemidir. Silah, 9K32 Strela-2'nin zayıf performansı nedeniyle geliştirilmiştir ve 1974 yılında hizmete girdi.
Bosna-Hersek Hava Kuvvetleri, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Merkezi Saraybosna'dadır. Hava kuvvetlerinin üsleri Saraybosna Uluslararası Havalimanı, Banja Luka Uluslararası Havalimanı ve Tuzla Uluslararası Havalimanı'dır.