İçeriğe atla

9GAG

9GAG
OluşturanRay Chan
URL9gag.com
SloganİngilizceGo Fun Yourself (İngilizce)
Ticari?Evet
Site türüEğlence
Kayıtİsteğe bağlı
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi12 Nisan 2008 (16 yıl önce) (2008-04-12)
Geçerli durumEtkin
Eski logosu

9GAG, Inc. kendi platformunu yöneten online bir sosyal medya sitesidir. Kullanıcılar kendi yaptıkları içeriği veya başka sitelerden buldukları içerikleri paylaşırlar. 9GAG'in ana merkezi Mountain View, Kaliforniya'da kurulmuştur. 23 Nisan 2008'deki kuruluşundan beri popülaritesi bir hayli yükselmiştir. Facebook'ta 26 milyon kez "like" edilmiştir ve Twitter'da eylül 2015 raporlarına göre 5 milyon takipçisi vardır.

Tarihi

9GAG 2008 yılında Hong Kong Üniversitesi öğrencisi Chris Chan tarafından alternatif bir sosyal medya yaratmak amacıyla kurulmuştur. Chan, Facebook'un Hong Kong'da olmadığı sıralar siteyi "yan proje" olarak kurmaya başlamıştır. 2012'deki bir röportajda "9GAG" isminin kaynağını açıklamayı reddetmiştir.

Şirketini "Sadece Eğlence" mottosuyla kurmuştur. 9GAG'in kurucuları siteyi 500 Startups isimli kuruluş için portfolyolarını geliştirme amacıyla kullanmaya başlamışlardır. Yaz döneminde, 9GAG ekibi başka girişimlerde bulunmuştur, StartupQuote ve Songboard dahil. 500 Startups programında site gözetime alınır ve kuluçkadayken 9GAG aylık 70 milyon tekil kullanıcı seviyesine ulaşır. Bunu gören 9GAG ekibi, uğraştığı tüm projeleri bırakır ve sadece 9GAG için çalışmaya başlar. 500 Startups ise verdiği yardımlardan dolayı mükâfatlandırılır.

Haziran 2012'de 9GAG öncü yatırımcılardan ek olarak 2.8 milyon $ alır, bu yatırımcılara True Ventures ve Greycroft Partners dahildir. Sonrasında ise site iOS için uygulama çıkartır.

Mobil uygulamalar

9GAG'in iOS ve Android uygulamaları bulunur.

Haziran 2012'de, 9GAG iOS ve Android için aplikasyon çıkartır. Bu aplikasyon gerçek sitenin canlı yayını olarak çalışır, sitede olan biten telefonlara da yansır. 2014'ün yazında 9CHAT çıkmıştır. 9CHAT ile 9GAG kullanıcıları kendi hesaplarına giriş yaparak diğer kullanıcılarla mesajlaşabilir. Yoğun istek üzerine 9CHAT için grup mesajlaşma özelliği çıkartılmıştır, bu özellik sitenin popülaritesini arttırmıştır. Ocak 2015'te 9GAG ilk defa kendi adına olan "9GAG Redhead redemption" oyununu çıkartmıştır.

İçerik

  • Web sitesinin içeriği sosyal medyada "internet memes" olarak geçer. Yeni içerikler, iyi veya kötü oylanarak sitenin ana sayfasında kendilerine yer bulurlar ve sonrasında kullanıcılar tarafından popülarite seviyesine göre yorumlanırlar.
  • Reddit ve Digg ile benzer olarak 9GAG de içeriğini hiçbir şekilde kısıtlamadan kullanıcıya ulaştırır.
  • İçerik farklı kategorilere ayrılmıştır (hot, trending, fresh, TV, girl, comic, NSFW, cosplay, geeky, timely, meme, WTF)
  • Site kullanıcının içeriği iyi veya kötü yönde oylamasına izin verir. Popüler olan içeriklerin altında uzun mu uzun bir yorum bölümü bulunur.
  • En popüler internet meme'leri ise Confession Bear, Overly Attached Girlfriend, First World Problems, Awkward Penguin, Scumbag Steve, Bad Luck Brian, Socially Awkward Penguins, Doge, Moon Moon ve diğerleridir.
  • Internet meme'leri genelde 4x4 ölçüsünde gösterilir.
  • "Rage Comic" ise meme olarak gösterilen ilk içeriktir. Sinir olunan bir olayın sonunda "FUUUUUU" diye bağıran bir adam bulunur. (FU ise Fuck kelimesinin kısaltmasıdır)
  • Rage Comic tutunca onun yanında "Forever Alone" ve "Everything Went Better Than Expected" gibi içerikler de çıkmıştır.

9GAG kültürü

  • 9GAG kullanıcıları "gaggers" olarak bilinir.
  • Kullanıcıların çoğu okullardan veya iş yerlerinden bağlanır.
  • Özellikle sıkıcı ofis saatlerinde sitenin kullanımı bir hayli artar.
  • Kurucu ortak Ray Chan'e göre 9GAG "insanların zaman öldürmek ve biraz gülmek için baktığı yer" olmalıdır.

Ek bilgi

Haziran 2012'de Chris Chan sitenin ayda 80 milyon tekil ziyaretçi ve 2 milyar sayfa görüntülenmesi aldığını açıklamıştır.

Alexa Internet'e göre 9GAG en çok ABD'de (14.1%) kullanılıyor. ABD'yi Hindistan (11.0%),Almanya (6.5%),Brezilya (4.2%) ve Meksika (3.6%) takip ediyor.

Sahiplik tartışması

9GAG kullanıcıları genellikle internetteki diğer sitelerden (4chanNewgroundsReddit, SomethingAwful, FunnyJunk, and YTMND) alıntı yaparak 9GAG'de paylaşırlar. 9GAG ise bu içeriklerin altına kendi ismini yapıştırarak reklamını yapar. 2011'de 9GAG ve 4chan arasında sahiplik tartışması çıkar. 2 site de içeriğin kaynağının kendisi olduğunu iddia eder. Kanıtlara göre internet meme'lerinin kaynağı 4chan kullanıcılarıdır. Ray Chan ise buna cevap olarak "9GAG rage comic veya meme üretmez, sadece bunların geniş kitlelere yayılmasını sağlar." açıklamasını yapar.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">4chan</span> Resim tabanlı forum

4chan, İngilizce dilini kullanan resim tabanlı forumdur. Kullanıcılar genellikle anonimdir ve yeni gönderiler sayfada diğer gönderilerin üstünde yer almaktadır. 4chan, kendi içeriği ve kuralları olan çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Kayıt olmak gerekli olmamakla beraber mümkün de değildir.

Reddit, bir Amerikan sosyal haber, tartışma sitesidir. Siteye kayıtlı kullanıcılar bağlantı, metin, fotoğraf, anket ve video içerebilen gönderiler paylaşabilir, diğer kullanıcılar da bu gönderileri oylayarak gönderinin sayfada üste çıkmasını veya alta inmesini sağlayabilirler. Reddit'te gönderiler kullanıcılar tarafından oluşturulmuş; spor, oyun, müzik, yemek, fotoğrafçılık, haber gibi farklı konuları ele alan, "subreddit" denilen alt gruplarda paylaşılır. Bir subreddit'te paylaşılmış gönderi yeteri kadar oy alırsa bu gönderi Reddit'in ana sayfasına çıkar. Siteye kayıtlı her kullanıcı kendi subreddit'ini oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Viber, çoklu platform desteği sunan ve internet üzerinden anlık mesajlaşma ve sesli görüşme imkânı sunan bir iletişim aracıdır. Metin mesajının yanı sıra kullanıcıların birbirlerine medya ve sesli mesaj göndermesine de imkân verir.

Pinterest, görüntü paylaşımı özellikli, her türlü görselin paylaşıldığı ve pano sistemiyle çalışan bir sosyal ağ platformudur. İlk kez Aralık 2009'da Ben Silbermann, Evan Sharp ve Paul Sciarra tarafından kavramsallaştırılmıştır. Görüntüleri ve daha küçük ölçekte GIF'leri ve videoları bülten tahtası biçiminde kullanır. 2010 yılında sosyal medya platformları arasına dahil olan Pinterest, 2011 yılında büyük bir patlama ile popülerlik kazanmıştır. 70 milyon üzeri kullanıcıya sahiptir. Kullanıcıların çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır, ancak yayın yaptığı birçok kategori ile erkeklerin de ilgisini rahatlıkla çekebilecek bir sitedir. Ağustos 2020 itibarıyla 400 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahipti. Pinterest 2016 yılında Instapaper, 2017 yılında Jelly uygulamasını satın almıştır.

Pocket, ilk ismiyle Read It Later, ilk olarak 2007 yılının Ağustos ayında bir Mozilla eklentisi olarak piyasaya çıkmıştır. İnternette yayınlanan bir yazıyı veya herhangi makaleyi, daha sonra okumak için arşivleyen ve yazıları göstermeyi amaçlayan uygun bir formatta okumayı sağlayan hizmettır. Şu anda MacOS, Windows, iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Kobo ve web tarayıcılarda kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Keep</span> not alma uygulaması

Google Keep Google tarafından geliştirilen bir not alma uygulamasıdır. 20 Mart 2013 tarihinde durdurulmuş Google Notebook'un yerine ilan edildi. Google Keep Android ve iOS mobil işletim sistemleri için bir mobil uygulama ile bir web uygulaması olarak kullanılabilir. Hizmete diğer Google ürünleri gibi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür. Eylül 2015 itibarıyla, Google Play'de 50 milyondan fazla kez indirildi.

iMessage

iMessage Apple tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma servisidir. Bu, iOS 5 ve sonrasında ve OS X Mountain Lion ve sonrasında Apple Mesajlar uygulamasında desteklenir.

MobileMe Apple tarafından sunulan çevrimiçi hizmetlerin ve yazılımların aboneliğe dayalı bir koleksiyonuydu. Tüm hizmetler kademeli olarak değiştirildi ve yerini iCloud aldı. iCloud'a yapılan transferler 31 Temmuz 2012'ye kadar geçerli olmak üzere 30 Haziran 2012'den itibaren hizmet kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

iTunes Remote

iTunes Remote iOS cihazları için Apple tarafından geliştirilmiş bir yazılım uygulamasıdır. Özel dijital ses kontrol protokolünü (DACP) kullanarak Wi-Fi bağlantısı olan bir alanda Apple TV'nin veya iTunes kütüphanesinin uzaktan kumandasına olanak tanır. Şu anda iPhone, iPod Touch, iPad ve Apple Watch gibi iOS cihazları için App Store'den ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Office Sway</span>

Office Sway Microsoft'un sunduğu bir sunum programıdır ve Microsoft Office ürün ailesinin bir parçasıdır. Genellikle Ağustos 2015'te Microsoft tarafından yayımlanan Sway, bir Microsoft Account hesabına sahip kullanıcılara metin ve medyayı bir araya getirmesine ve web sitesi oluşturmak için birleştirmelerine izin verir. Kullanıcılar içeriği, kullanımdaki aygıta veya Bing, Facebook, OneDrive ve YouTube gibi internet kaynaklarından yerel olarak çekebilirler.

Nexus Player, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen bir dijital medya oynatıcıdır. Google Nexus tüketici aygıtları ailesindeki ikinci medya oynatıcıdır. Nexus Q-den sonra geldi. Android 7.0 ("Nougat") işletim sistemini çalıştıran, Android TV platformunu kullanan ilk cihazdır. 2017 yılında Android Oreo sürümüne de yükseldi. Nexus oynatıcı, Chromecast tarafından ilk kez piyasaya sürülen bir televizyondaki medya oynatmamını seçme ve denetleme özelliği olan Google Cast'i destekler. 24 Mayıs 2016'da Google, Nexus Player'ı durdurdu.

GroupMe Microsoft'a ait bir mobil grup mesajlaşma uygulamasıdır. Mayıs 2010'da özel şirket GroupMe tarafından başlatıldı. Ağustos 2011'de GroupMe her ay 100 milyondan fazla mesaj gönderdi ve Haziran 2012'ye kadar bu sayı 550 milyona yükseldi. 2013 yılında GroupMe'de 12 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı vardı.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Douban</span>

Douban.com 6 Mart 2005'te kullanıma açılan kayıtlı kullanıcıların Çindeki film, kitap, müzik, son olaylar ve etkinliklerle ilgili bilgileri kaydetmesine ve içerik oluşturmasına olanak tanıyan bir Çin sosyal ağ hizmet sitesidir. Çin'deki en etkili web 2.0 sitelerinden biri olarak görülebilir. Douban ayrıca, 2012'de iOS App Store'da 1. sırada yer alan bir internet radyo istasyonuna da sahiptir. Douban eskiden hem kayıtlı hem de kayıtsız kullanıcılara açıktı. Kayıtlı kullanıcılar için site, WeChat, Weibo ve kayıt tutucusu gibi bir sosyal ağ web sitesi olarak hizmet vermenin yanı kitaplar, filmler ve müzikler önerir; kayıtsız kullanıcılar için site, medyanın derecelendirmelerini ve incelemelerini bulabileceğiniz bir yerdir.

Öfke karikatürü, genellikle öfke veya diğer basit duygu veya aktiviteleri ifade eden, önceden hazırlanmış karikatür yüzleri veya öfke yüzlerini kullanan kısa bir karikatür şerididir. Genellikle Microsoft Paint veya diğer basit çizim programlarında kabaca çizilirler ve en çok 2010'ların başlarında popülerdi. Bu web çizgi romanları, internet memlerinin yaptığı gibi çok yayıldı ve birkaç mem bu ortamda ortaya çıktı. Ars Technica tarafından "kabul edilmiş ve standartlaştırılmış bir çevrimiçi iletişim biçimi" olarak nitelendirilmişlerdir. Öfke karükatürlerinin popülaritesi, paylaşılan deneyimleri neşelendirmek için araçlar olarak kullanılmalarına bağlanıyor. İfade aralığı ve standartlaştırılmış, kolayca tanımlanabilen yüzler, İngilizceyi yabancı dil olarak öğretmek gibi kullanımlara izin verdi.