İçeriğe atla

90 Derece Doğu gölü

90°D Gölü
Harita
Havza
KonumII. Wilhelm Toprakları, Antarktika
Koordinatlar77°24′G 90°0′D / 77.400°G 90.000°D / -77.400; 90.000
Genel bilgiler
Göl türüBuzulaltı gölü
Yüzölçümü2.000 km2 (770 sq mi)
Ortalama derinlik900 m (3.000 ft)
En derin noktası3.000 m (9.800 ft)
Dünya üzerinde 90 Derece Doğu gölü
90 Derece Doğu gölü
90 Derece Doğu gölü (Dünya)
Antartika üzerinde 90 Derece Doğu gölü
90 Derece Doğu gölü
90 Derece Doğu gölü (Antartika)

90 Derece Doğu Gölü ya da 90°D Gölü Antarktika'da buz altında bir göl. Yüzölçümü 2.000 km2olan göl Antarktika'nın Vostok Gölü'nden sonra bilinen ikinci en geniş gölüdür. 90 Derece Doğu Gölü 2006 yılında Sovetskaya Gölü ile birlikte keşfedilmştir.[1] 90. doğu meridyeni doğrultusunda uzandığı için 90 Derece Doğu Gölü adı verilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Robin Bell and Michael Studinger, Geophysical researchers from Columbia University, published in Geophysical Research Letters

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok Gölü</span> Antartikada bulunan buzaltı gölü

Vostok Gölü, Antarktika'da bulunan 140'tan fazla buz altı gölünün en büyüğüdür. Rusya'nın Vostok İstasyonu'nun altındadır. Doğu Antarktik Buz Tabakası'nın orta bölgelerinde bulunur. Buz tabakasının yüzeyinin rakımı 3488 metredir, göl ise buz yüzeyinin 4000 metre kadar derininde yer almaktadır ve bu da deniz seviyesinden 500 metre daha derinde olduğu anlamına gelmektedir. Bu tatlı su gölü 15,690 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir ve 5,400 kilometreküplük bir hacme sahip olduğu tahmin edilmektedir. Andrey Kapitsa tarafından 1959-64 yılları arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında keşfedilmiştir. Üzerindeki buz son 400,000 yılın paleoklimatolojik kayıtlarını barındırsa da göl suyu 15 ila 25 milyon yıldır izole durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Yarımadası</span>

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika'ya en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul edilir. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak ve sıcak iklime sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

Vostok (Восто́к) Rusça doğu anlamına gelir. Ansiklopedik anlamları:

<span class="mw-page-title-main">Voshod programı</span> SSCB uzay programı

Voshod programı, Sovyetler Birliği tarafından 1960'larda gerçekleştirilen insanlı uzay uçuş programı. Voshod, Vostok programının devamı olarak düşünüldü ve o programdan kalan donanım kullanılarak gerçekleştirildi. Program kapsamındaki iki insanlı uçuşta Voshod uzayaracı ve roketi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

Kutup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">65. güney enlemi</span>

65. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 65 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Bu enlem (paralel) tüm hattı boyunca Güney Okyanusu ve Antarktika'dan geçer.

<span class="mw-page-title-main">70. güney enlemi</span>

70. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 70 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Bu enlem (paralel) tüm hattı boyunca Güney Okyanusu ve Antarktika'dan geçer.

<span class="mw-page-title-main">75. güney enlemi</span>

75. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 75 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Bu enlem (paralel) tüm hattı boyunca Güney Okyanusu ve Antarktika'dan geçer.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Antarktika Toprakları</span> Avustralyaya ait Antarktika bölgesi

Avustralya Antarktika Toprakları, 1933'te kurulan Antarktika'nın doğusunda kalan Avustralya'ya ait bir Antarktika bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Jeofizik Yılı</span>

Uluslararası Jeofizik Yılı, 1 Temmuz 1957 tarihinde başlayıp 31 Aralık 1958'ye kadar süren uluslararası bilimsel proje. Batı Bloku ve Doğu Bloku'nun oluştuğu ve bilimsel değişimin ciddi kesintiye uğradığı Soğuk Savaş döneminde, 1953 yılında Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin'in ölümünden meydana gelen ve Barış içinde bir arada yaşama olarak isimlendirilen yumuşama döneminde işbirliği için yeni bir dönem açıldı. Çin'in Çin Cumhuriyeti (Tayvan)'ın katılımını protesto için katılmadığı proje, 67 ülkenin katılımıyla gerçekleşti. Doğu ve Batı ilgili uluslararası örgütün genel sekreteri olarak Belçikalı Marcel Nicolet'i seçtiler.

<span class="mw-page-title-main">90. batı meridyeni</span>

90° Batı meridyeni, Greenwich'te yer alan başlangıç meridyeninin batısında bulunan boylamdır. Kuzey Kutbu'ndan başlar ve Kuzey Okyanusu'nu, Asya'nın en doğu noktalarını, Pasifik Okyanusu'nu, Güney Okyanusu'nu ve Antarktika'yı geçerek Güney Kutbu'nda sonlanır.

Dördüncü Sovyet Antarktika Seferi, Sovyetler Birliği'nin Aleksandr Gavrilovich Dralkin liderliğinde Antarktika'ya düzenlediği seferlerden biri. Sefer, Antarktika'nın Hint Okyanusu kıyısındaki Vostok İstasyonu'ndan Güney Kutbuna kadar olan 2500 kilometrelik mesafeyi özel olarak tasarlanmış, traktör ve kızaklarla aşmayı amaçlıyordu. Vostok İstasyonu'ndan Güney Kutbuna ulaşmak için üç büyük traktör ve kızak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">25. doğu meridyeni</span>

25. doğu meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 25 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 25°D meridyeni, Kuzey kutbu, Kuzey Okyanusu, Asya, Avrupa, Afrika, Hint Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">20. doğu meridyeni</span>

20. doğu meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 20 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 20°D meridyeni, Kuzey kutbu, Kuzey Okyanusu, Avrupa, Afrika, Hint Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">10. doğu meridyeni</span>

10. doğu meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 10 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 10°D meridyeni, Kuzey kutbu, Kuzey Okyanusu, Avrupa, Afrika, Hint Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">5. doğu meridyeni</span>

5. doğu meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 5 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 5°D meridyeni, Kuzey kutbu, Kuzey Okyanusu, Avrupa, Afrika, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Riiser-Larsen Denizi</span> deniz

Riiser-Larsen Denizi, Doğu Antarktika ve Güney Okyanusu'nda bulunan bir denizdir. Deniz, batıda Astrid Sırtı, doğuda Gunnerus Sırtı ve Kainanmaru Kıyısı ile sınırlı olup batıda Lazarev Denizi ve doğuda Kozmonotlar Denizi ile komşudur. Kuzey sınırı 65. güney enlemi olarak tanımlanmaktadır. Sovyetler Birliği tarafından önerilen isim hiçbir zaman Uluslararası Hidrografi Örgütü tarafından resmi olarak onaylanmadı.