İçeriğe atla

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları
Ev sahibi şehirler İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Konya, Samsun, Malatya, Rize, Sivas, Elazığ, Afyon, Diyarbakır, Kayseri, Trabzon, Kütahya, Şanlıurfa, Ordu, Balıkesir, Kahramanmaraş, Karaman, Tokat, Hatay, Çorum, Isparta, Edirne, Osmaniye, Zonguldak, Adana, Antalya, Tekirdağ,İzmir, Denizli, Sakarya, Kocaeli, Mersin, Kırklareli, Erzurum, Gaziantep, Van
Resmî slogan Gelin tanış olalım
Katılan ülke sayısı 130
Katılan yarışmacı sayısı 1000
Yarışma sayısı 20
Açılış tarihi 15 Haziran
Kapanış tarihi 30 Haziran
Final yeri İstanbul Haliç Kongre Merkezi

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenen ve Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 17 ülkenin katılımıyla 15 Mayıs 2003'te gerçekleşen ve 100 civarinda öğrencinin katıldığı organizasyona 2011 yılında 130 ülkeden 1000 öğrenci katılacak ve yarışmalar 15 gün sürecektir.[1]

Özel Ödüller

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından her yıl Türk diline, kültürüne ve Türkiye'nin tanıtılmasına hizmet eden ilim ve devlet adamlarına, sanatçı, gazeteci ve yabancı devlet başkanlarına verilen Türk Dili Ödülleri şunlardır:[2]

  • Atatürk Türk Dili Ödülü
  • Ali Şir Nevai Türk Dili Ödülü
  • İsmail Gaspıralı Türk Dili Ödülü
  • Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü
  • Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü
  • Vefa Türk Dili Ödülü

Tertip Heyeti

Prof. Dr. Mehmet SağlamTBMM Millî Eğitim Komisyonu BaşkanıBaşkan
Bülent ArınçDevlet Bakanı ve Başbakan YardımcısıÜye
Yıldırım AkbulutEski BaşbakanÜye
Vehbi DincerlerEski Millî Eğitim BakanıÜye
Işılay SaygınEski Devlet BakanıÜye
İsmet YılmazKültür ve Turizm Bakanlığı MüsteşarıÜye
Hasan KaplanMEB Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel MüdürüÜye
Musa KulaklıkayaTİKA BaşkanıÜye
Prof. Dr. Şükrü Halûk AkalınTürk Dil Kurumu BaşkanıÜye
Prof. Dr. Osman HorataAtatürk Kültür Merkezi BaşkanıÜye
Prof. Dr. Şerif Ali TekalanUluslararası Üniversiteler Birliği BaşkanıÜye
Hüseyin ErdemTürk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı BaşkanıÜye
Ekrem DumanlıZaman Gazetesi YazarıÜye
Dr. Ali UrsavaşUluslararası Türkçe Öğretimi Derneği Yönetim Kurulu Bşk.Genel Koordinatör
Tuncay ÖztürkUluslararası Türkçe Öğretimi Derneği Yönetim Kurulu Bşk. Yrd.Genel Sekreter

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda yapılacak yarışmalar

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda yabancı ve yurtdışında yetişmiş Türk asıllı öğrenciler "Yabancı Dil Türkçe" ve "Ana Dil Türkçe" kategorileri adı altında farklı kulvarlarda yarışmaktadırlar. Ayrıca yerel dillerin Türkçeye yakınlığına göre de ülkeler 6 farklı gruba ayrılmışlardır.[1]

Yabancı dil türkçe yarışmaları

  1. Konuşma yarışması
  2. Yazma yarışması
  3. Dil bilgisi yarışması
  4. Şarkı yarışması
  5. Şiir yarışması
  6. Ses yarışması (yeni)
  7. Okuma yarışması
  8. Genel kültür yarışması
  9. Sunum yarışması
  10. Özel beceriler yarışması
  11. Resim yarışması (yeni)
  12. Halk oyunları yarışması
  13. Deneme yarışması-1 (Türkiye dışında okuyan yabancı üniversite öğrencileri.)
  14. Deneme yarışması-2 (yeni) (Türkiye'de okuyan yabancı üniversite öğrencileri.)
  15. Ülke tanıtım stantları yarışması

Ana dil türkçe yarışmaları

  1. Kompozisyon yarışması (anadili Türkçe olanlar için)
  2. Şiir yarışması (anadili Türkçe olanlar için)
  3. Genel kültür yarışması (anadili Türkçe olanlar için)

Öğretmen yarışmaları

  1. Bilgi yarışması
  2. Ders anlatımı yarışması

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda yapılacak yarışmalar". 20 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  2. ^ "Özel Ödüller". 13 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

Bursa Anadolu Lisesi, 1970 yılında Maarif Koleji adı ile kurulmuştur ve Bursa'da bulunan Anadolu Liselerinin ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci değişim programı</span> öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürü

Öğrenci değişim programı, okullar arasındaki uluslararası eğitim yardımlaşma anlaşması gereği isteyen öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları veya eski adıyla Yabancılar İçin Türkçe Yarışması, ilki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan öğrenci ve öğretmen alanlarında katılımcıları bulunan yarışma. Olimpiyatlar çerçevesinde Türkiye'ye getirilen öğrenciler Türkçe şarkı ve şiir okuyor, halk oyunları gösterisi yapıyordu. Bu çerçevede yurt dışında bulunan Gülen okullarında Türkçe eğitim verildiği ve Türkçenin öğretildiği katılımcılara gösteriliyordu. Ana dili Türkçe olan ve olmayanlar için farklı yarışma kategorileri bulunmaktadır.

3. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen ve 42 ülkenin katılımı ile gereçekleşen Türkçe yarışması. Ana dili Türkçe olmayan kişiler arasında düzenlenen yarışmada sonuçlar şöyle:

Mehmet Salihoğlu, Türk şair, deneme ve eleştiri yazarıdır.

2. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından tüm dünyadaki Türkçe öğrenen öğrencilerin katıldığı olimpiyatların ikincisidir. 24 farklı ülkeden Fatih Üniversitesi'ne gelen öğrenciler 30 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Hadımköy Kampusü'nde düzenlenen 'Yabancılar İçin Adım Adım Türkçe yarışmasında yarıştılar.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen, tüm dünyadaki Türkçe öğrencilerinin katıldığı dil olimpiyatlarının beşincisidir. Bu yılki teması "Türkçenin 100 Akları" ve "100 ülke sevgi diliyle buluşuyor, yarışıyor." olan olimpiyatlara 105 ülke katılmıştır.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Yabancı dil, Türkiye’de ilköğretim, lise ve üniversitede Türkçe dışında öğretilen dillere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Fethullahçı okulları</span>

Fethullah Gülen okulları, Türk girişimcilerce dünyanın çeşitli yerlerinde açılan okul öncesi, ilk ve orta öğretim ile üniversite düzeyindeki özel okullardır. 160 ülkede faaliyet gösteren ve sayısı 2.000'den fazla olduğu tahmin edilen bu okullar isim ve hukuki bakımdan birbirinden bağımsızdırlar.

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 22 Mayıs - 2 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçelerini yarıştırdığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun altıncısı düzenlendi. 110 ülkeden 550 yarışmacı ve 250 takım temsilcisi öğretmenin katıldığı olimpiyatta konuşma, yazma, dil bilgisi, şarkı, şiir, sunum, genel kültür, özel beceriler, makale, ülke tanıtım stantları, ana dilde Türkçe yazma, ana dilde Türkçe şarkı ve ana dilde Türkçe şiir olmak üzere yarışmaları toplam 13 ayrı dalda yapılıyor. Farklı dallarda Türkiye'nin farklı illerinde yapılan finallerin ardından şarkı finali ve ödül töreni 1 Haziran tarihinde İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde yapılan finalle sahiplerini buldu. Türkçe Olimpiyatları Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenmektedir.

Türkiye Felsefe Olimpiyatı, TFK tarafından organize edilen liseli öğrencilere özel bir ulusal felsefe yarışmasıdır. 1996'dan beri her yıl Mart ayının ilk pazar günü on bir farklı merkezde Türkiye çapındaki özel ve devlet liselerinden seçilmiş öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir.

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun yedincisi 2009 yılında düzenlenmektedir. 2009 yılında 115 ülkeden yabancı ve Türk asıllı öğrenciler katılmaktadır. Yabancı ve Türk asıllı öğrencilerin "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Feyza Hepçilingirler</span>

Feyza Hepçilingirler,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun sekizincisi 2010 yılında düzenlenmiştir. 2010 yılında 120 ülkeden 750 öğrenci katılmıştır. Yabancı ve Türk asıllı öğrenciler "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar. Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından her yıl Türk diline, kültürüne ve Türkiye'nin tanıtılmasına hizmet eden ilim ve devlet adamlarına, sanatçı, gazeteci ve yabancı devlet başkanlarına verilen Türk Dili Ödülleri şöyle

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa Türk Maarif Koleji</span>

Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan devlet kolejlerinden biri olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermektedir. Türk Maarif Koleji model alınarak Gazimağusa şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. Alımlar kolejlere özgün sınav olan Kolej Giriş Sınavları'yla olur.

Ahmet Emin Atasoy, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Özel Fatih Koleji</span>

İzmir Özel Fatih Koleji, 1965'te İzmir'de kurulan bir eğitim kurumudur. Necdet Doğanata tarafından kurulan kolejin şu anda kurucu temsilciliğini Ali Rıza Doğanata yürütmektedir. Şarkıcı Keremcem, sunucular Defne Joy Foster, Zahide Yetiş, İkbal Gürpınar ve Saba Tümer ile eski milletvekili Ufuk Özkan bu kurumdan mezundur.