İçeriğe atla

8 mm video formatı

8mm Video
Video8 video kaseti
Medya tipiManyetik bant
FormatNTSC, PAL, SECAM
KapasiteVideo8/Hi8:
60 dakika (PAL-SP)
90 dakika (PAL-SP)
135 dakika (PAL-SP)
120 dakika (NTSC-SP)
Digital8:
60 dakika (NTSC-SP)
90 dakika (PAL-SP)
Okuma sistemiSarmal tarama
Yazma sistemiSarmal tarama
GeliştiriciSony Kodak

8 mm video formatı, NTSC ve PAL/SECAM televizyon sistemleri için gayri resmi olarak üç ilgili video kaseti formatıdır. Bunlar, orijinal Video8 (analog kayıt) formatı ve geliştirilmiş halefi Hi8 (analog video ve analog ses ancak dijital ses için hazırlıklı) ve Digital8 olarak bilinen daha yeni bir dijital kayıt formatıdır.

Kullanıcı kitlesi esas olarak amatör video kamera kullanıcılarından oluşmuştur fakat profesyonel televizyon yapımı alanında da önemli bir yer tutmuştur.

Ocak 1984'te Kodak yeni teknolojiyi duyurdu. 1985 yılında Japon markası Sony, ticari başarıya sahip ilk Video8 kameralarından biri olan Handycam'i tanıttı. Rakipleri VHS ve Betamax video kameralarından çok daha küçük olan Video8, tüketici kamera pazarında çok popüler oldu.

Nesiller

Video8

Video8, 1985 yılında VHS-C ve Betamax formatlarının hakim olduğu bir pazarda kuruldu.[1] İlk model Sony Handycam CCD-V8, yalnızca geri oynatma özelliği olmayan, yalnızca üç odak ayarı olan ve 6x zumlu bir kayıt modeliydi.[2][3] Kısa zaman sonra otomatik odaklanma modeli tanıtıldı.

Hi8

1990'lı yılların başlarında üretilen Video8 destekli bir amatör video kamera

Super-VHS formatının tanıtımına rakip olarak Sony, Video Hi8'i (yüksek bant Video8'in kısaltması) tanıttı. Hi8, VHS gibi geliştirilmiş kayıt elektroniği ile kaydedilen parlaklık sinyalinin bant genişliğini artırmak için ortam formülü kullanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "History of Video Now and Then". 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2017. 
  2. ^ "1984 - 1985". 1 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2017. 
  3. ^ "Video Camera". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Camcorder</span>

Camcorder, hem (video) film çekmek hem de oynatmak için kullanılabilen, video (film) kamerası. İngilizce Camera ve Recorder sözcüklerinden türetilmiş bir bileşik kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Sony</span> Japonya merkezli uluslararası firma

Sony, Japonya kökenli çokuluslu şirketler topluluğu. Topluluğun ana şirketi, Tokyo'nun Minato semtinde yerleşik olan Sony Corporation'dır. Sony, dünyanın en büyük tüketici elektroniği ve profesyonel elektronik üreticilerinden biridir. Ayrıca dünyanın en büyük oyun konsolu üreticisi, dünyanın ikinci en büyük video oyun yayıncısı ve en kapsamlı medya şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaset</span> manyetik ses kayıt ortamı

Kaset, bir manyetik analog ses kayıt ortamıdır. Bir kutu içinde iki makaraya sarılı bir manyetik bant, küçük rehber makaralar ve bant yatağından oluşur. İlk kompakt kaset Philips çalışanı olan Hollandalı Lou Ottens tarafından geliştirilmiştir ve 1963'te tanıtılmıştır. Boyutları ortalama olmasına karşın daha iyi ses kalitesi ve anında kayıt gibi özellikleri nedeniyle zaman zaman kompakt kaset olarak anılırlar. Zaman içinde kompakt kasetler, ilk ev bilgisayarları için veri saklamak amacıyla da kullanılmışlardır. 1960'lardan 2000'lerin başına kadar kullanılmış, önce gramafonlarla sonra CD'lerle rekabet etmiştir. Fransızcadan gelen cassette kelimesi küçük kutu anlamına gelmektedir. "Kaset" kelimesi kutu içinde iki makaraya sarılı diğer manyetik bant ortamları için de kullanılır. "Kaset" genel terimi, yaygınlığı nedeniyle normal olarak Kompakt Kaset'e atıfta bulunmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 2</span> video oyunu konsolu

PlayStation 2 ya da resmî kısaltmasıyla PS2, Sony Computer Entertainment'in PlayStation'dan sonra 2000 yılında ürettiği ikinci video oyunu konsoludur. Yapımı 1998 senesinde duyurulan konsol, 4 Şubat 2000'de Japonya'da, 3 Ağustos 2000'de Kuzey Amerika'da, 10 Eylül 2000'de Avrupa'da satışa sunulmuş, kısa sürede herkes tarafından beğeni kazanmıştır. PlayStation 2 çıkışından itibaren şu ana kadar yaklaşık 150 milyon adet satılmıştır. Kalın ve ince olmak üzere iki ayrı boyutta satışa çıktı. Donanım olarak rakibi Xbox'dan düşük olmasına rağmen yüksek oyun bulunabilirliğiyle Xbox'ın önüne geçmiştir. Yakın bir zamanda ise PlayStation 3, kullanıcılarıyla tanıştı.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Portable</span> video oyunu konsolu-PsP

Sony PlayStation Portable ya da kısaca PSP, Sony'nin Japonya'da 12 Aralık 2004'te, Amerika'da 24 Mart 2005'te çıkardığı taşınabilir oyun konsoludur. Geliştirilmeye açık olmamakla beraber homebrew adı verilen yazılımların çalıştırılmasına Sony tarafından destek verilmemektedir. Bu duruma rağmen oyuncular PSP'de Super Mario Bros. gibi oyunların oynanabilmesi için çeşitli emülatörler geliştirmiştir. Yeni sürümü PlayStation Vita PSP kadar başarılı olamamış ve Sony'nin el konsolu yatırımlarını bitirmesine neden olmuştur. Konsola bu yazılımların oyun olan versiyonları Minis adı ile oyunculara sunulmuştur. Oyun oynamanın yanı sıra müzik dinleme, film izleme gibi aktiviteleri yapabilmeyi sağlayan el konsolu, yazılımın yükseltilmesi ile internete bağlanmaya da olanak sağlamaktadır. Müzik dinlemek için şarkıları hafıza kartına yüklemek gerekir. Filmler ve oyunlar ise UMD denilen diskler sayesinde hafıza kartlarına yüklenebilmektedir. Bununla birlikte kablosuz internet bağlantısı sayesinde internet siteleri de ziyaret edilebilmektedir. PSP arayüz olarak XMB arayüzünü kullanmaktadır. Konsol online desteğini 2021 yılında kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Betacam</span>

Betacam, uluslararası televizyon yayıncılığında kullanılan görüntü ve ses kayıt formatı. Sony tarafından geliştirilen bu teknoloji, 1982 yılında piyasaya sunulmuştur. Bir zamanlar yaygın olarak kullanılan Betamax ile aynı kasetleri kullanır ancak kayıt formatı farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komponent video</span>

Komponent video iki veya daha fazla bileşene ayrılmış video sinyalini tarif eder. Genellikle üç ayrı bileşen olarak depolanan veya iletilen analog video bilgisini ifade etmek için kullanılır. "Komponent video" kabloları ses sinyalini iletmez.

<span class="mw-page-title-main">JVC</span>

Victor Company of Japan, Ltd , TYO: 6792 genellikle JVC olarak adlandırılan, Yokohama Japonya merkezli, uluslararası elektronik şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">LaserDisc</span>

LaserDisc veya Laserdisc (LD) ticari kullanıma sunulmuş ilk optik disk depolama ortamıdır. Laserdisc'in depolama kapasitesi oldukça yeterliydi ancak yedekleme ortamı olarak yetenekleri çok sınırlıydı. Temelde bu teknoloji pahalı ama yüksek kaliteli bir ev videosu formatı idi. Bugün yerini tamamen DVD'ye bırakmış durumdadır ve artık ne diskleri ne de bunları oynatacak cihazlar üretilmektedir. İlk laserdisc film 1978'de piyasaya verilmişti, son laserdisc film ise 2001'de üretildi. VHS'den çok daha kaliteli görüntü ve ses sunduğu halde pahalı ve hantal oluşu, sınırlı kapasitesi ve kayıt yapma imkânının olmayışı yüzünden bu teknoloji yaygınlaşamadı, hatta ABD ve Japonya dışındaki ülkelerin çoğuna uğramadı bile.

<span class="mw-page-title-main">DV (format)</span>

DV (Digital Video) görsel ve sesli verilerin bir kayıt türüdür. Temeli manyetik kayıt türü olan analog videoya dayanır, farkı algılanan bilgilerin karmaşık yollara başvurmadan kameradan bilgisayara direkt dijitalleştirilebilmesidir. Standart olarak 1994 yılında kabul edilmiş, bilgisayarlı veri işlemciliğinin yayılmasıyla birlikte çok kısa bir zamanda yaygınlık görmüştür. En bilinen DV biçimleri, üretici firmalara bağlı olarak DV, MiniDV, DVCAM, Digital8, DVCPro, DVCPro50 ve yeni nesil HDV dir. Bunlardan en ucuz kayıt şekli miniDV dir.

<span class="mw-page-title-main">IP kamera</span>

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Ana IP kamera türleri şunları içerir: sabit kameralar, PTZ kamera ve çok sensörlü kameralar. Yaygın olarak geleneksel CCTV sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR üzerinde veya NVR üzerinde de saklanabilir.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Dolby Laboratories, ses gürültü azaltma, ses kodlama ve sıkıştırma konusunda uzmanlaşmış bir Amerikan şirketidir. Dolby teknolojileri, tüketici elektroniği firmaları tarafından lisans bedeliyle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon kamerası</span>

Kapalı devre televizyon kamerası gözetim, güvenlik veya diğer özel amaçlar için görüntü veya kayıt üretebilen kameralardır. Güvenlik Kamerası olarak da bilinirler. Kameralar, dijital fotoğraf makinesi veya video kameralar olabilir. Sürekli çalışmaya uygun elektronik donanımla üretilmiş ve standart olarak 75 ohm video sinyali üreten kameralardır. Çoğunlukla CCD, CMOS, DIS gibi sensörlerle üretilirler. Çözünürlükleri televizyon satırı olarak ifade edilir. Günümüzde 600-700TVL modeller mevcuttur. Kameraların genel olarak bağlantı arabirimleri BNC'dir. CCTV kameralar görüntü sinyalini koaksiyel kablo üzerinden aktarırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kamera</span>

Kamera görsel bir görüntü yakalayan optik bir araçtır. Temel düzeyde, kameralar kapalı kutulardır.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X 10.1</span> İşletim Sistemi

Mac OS X 10.1 veya Mac OS X Puma Apple tarafından üretilmiş ikinci nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak büyük kedilerin bir türü olan Puma ismi verildi. Sürüm 10.1, Mac OS X 10.0 kullanıcıları için ücretsiz güncelleme olarak 25 Eylül 2001'de sunuldu. Eleştirmenler işletim sisteminde hala bazı özelliklerin eksik olduğunu ve hatalar olduğunu iddia etti, ancak işletim sistemi, Mac OS X 10.0'dan daha fazla satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Düğün videografisi</span>

Düğün videografisi, bir videografi ve video üretimi türüdür. Düğün resepsiyonu zamanı bir düğünü videoya kaydeder. Düğün videografisi, modern video kameranın icadından öncesine kadar 8mm ve 16mm filmler aracılığıyla video ürettiler.

Bu, farklı kamera türlerinin bir listesidir.