İçeriğe atla

885

Binyıllar: 1. binyıl
Yüzyıllar:
Onyıllar:
  • 860'lar
  • 870'ler
  • 880'ler
  • 890'lar
  • 900'ler
Yıllar:
Çeşitli takvimlerde 885
Miladi885
DCCCLXXXV
Ab urbe condita1638
Asur5635
BahâîMÖ 959 – MÖ 958
Bengal292
Berberi1835
Birmanya247
Bizans6393 – 6394
Budist1429
Discordian2051
Ermeni334
ԹՎ ՅԼԴ
Etiyopya877 – 878
Fransız cumhuriyetçiMÖ 907 – MÖ 906
Hicrî271 – 272
Hint
 - Kali Yuga3986 – 3987
 - Shaka Samvat807 – 808
 - Vikram Samvat941 – 942
Holosen takvimi10885
İbrani4645 – 4646
İran263 – 1 BP – MÖ 264 BP
JucheMÖ 1026
Kıpti601 – 602
Kore3218
Tayland güneş1428

Olaylar

Tevahin Muharebesi: Abbâsîler'in, Mutazıd yönetimindeki Müslüman güçleri (4.000 asker), Ramla (modern İsrail) yakınlarında Tolunoğulları hükümdarı Humâreveyh tarafından yenilgiye uğratıldı. Bu, Abbasilerin Suriye'yi Tolunoğulları'ndan kurtarma girişimini sona erdirdi. Abbâsî ordusunun büyük bir kısmı ele geçirildi ve Mısır'a nakledildi. Humâreveyh, halifelik hükûmetiyle uzlaşmayı hedefliyor ve günümüzün Irak topraklarına dönmek isteyen askerlerin fidye olmadan ayrılmalarına izin verirken geri kalanlara Mısır'a yerleşme fırsatı sunmuştur.[1][2]

Doğumlar

Ölümler

Kaynakça

  1. ^ Haarmann, U. (1986). "K̲h̲umārawayh". Bosworth, C. E.; van Donzel, E.; Lewis, B.; Pellat, Ch. (Ed.). The Encyclopaedia of Islam, New Edition, Volume V: Khe–Mahi (İngilizce). Leiden: E. J. Brill. s. 49. ISBN 978-90-04-07819-2. 
  2. ^ Sobernheim, Moritz (1987). "Khumārawaih". Houtsma, Martijn Theodoor (Ed.). E.J. Brill's First Encyclopaedia of Islam, 1913–1936, Volume IV: 'Itk–Kwaṭṭa. Leiden: BRILL. s. 973. ISBN 978-90-04-08265-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tolunoğulları</span> Mısırda kurulmuş Türkî Memluk hanedanı

Tolunoğulları, Batlamyus Hânedânı idaresinden sonra Mısır'ı ve Suriye'nin çoğunu yöneten ilk bağımsız hanedan olan Türk kökenli bir Memlûk hanedanıydı. Bu devletin bir diğer önemi ise Müslüman olan Türklerin kurduğu ilk bağımsız devlet olmasıydı. İslam Halifeliği'ni yöneten Abbâsî Hanedanı'nın merkezî otoritesinden ayrıldıkları 868'den 905'e kadar bağımsız kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Yeniçeri ağası</span> Yeniçeri komutanı

Yeniçeri ağası,, Yeniçeri Ocağı'nın en yüksek rütbeli komutanı.

Muattıla, Allah'ın sıfatlarını inkâr eden felsefecilerin i'tikatlarına verilen ad.

Damyanah ya da Damian ve soy ismi Gulam Yazman, İslam dinine dönmüş Bizanslı Yunan asıllı, 896 ile 897 yılları arasında Tarsus valiliği yapmış ve erken 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'na karşı yapılan deniz akınlarının önde gelen liderlerinden birdir.

<span class="mw-page-title-main">Amorion'un yağmalanması</span>

Amorion'un Yağmalanması, Dazimon Muharebesi'nden zaferle çıkan Abbâsîlerin ilerlemeye devam ederek Amorion'u kuşatması ve 12 Ağustos 838 tarihinde şehri ele geçirerek yağmalaması olayı.

<span class="mw-page-title-main">Seyfü'd Devle</span> Müslüman general

Seyfüddevle el-Hamdânî, veya tam adıyla Ebü’l-Hasen Seyfü’d-devle Alî b. Abdillâh b. Hamdân b. Hamdûn et-Tağlibî el-Hamdânî, Hamdaniler’in Halep kolunun kurucusu ve ilk emiri.

Amvâs Veba Salgını ya da Amvâs Taunu miladi 638 - 639 yılları arasında günümüzde Filistin sınırları içinde ortaya çıkan ve daha sonra Ürdün, Şam ve Urfa'ya yayılan veba salgınıdır. Adını, Kudüs'ün 33 km kuzeybatısında yer alan Amvâs köyünden almıştır. İslâm tarihinde ilk görülen salgın hastalık olarak kabul edilmektedir.

Ulubat Muharebesi, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'in rakip oğulları Mehmed Çelebi ve İsa Çelebi arasında Ulubat'ta 9 Mart - Mayıs 1403 arasında Fetret Devri olarak bilinen iç savaşın ilk aşamalarında meydana geldi. Savaş, Osmanlı başkenti Bursa'yı işgal eden ve Osmanlı'nın Anadolu bölgesinin efendisi haline gelen Mehmed için büyük bir zaferdi. İsa Konstantinopolis'e kaçarken Mehmed, Bursa'daki bir törenle ve babasının oraya gömülmesiyle Bayezid'in ardıllığını resmen iddia etmeye devam etti. Ancak 18 Mayıs 1403'e gelindiğinde İsa, Rumeli'nin hükümdarı Süleyman Çelebi tarafından sağlanan bir ordu ile Anadolu'ya döndü. İsa Eylül ayında bir dizi savaştan sonra tekrar yenildi ve öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Sakız Sancağı</span>

Sakız Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın Türkçe adı, Sakız, adanın en belirgin ürünü olan damla sakızından gelmiştir.

Toğç bin Cuff bin İltekin bin Furan bin Furı bin Hakan Abbasi Halifeliğine ve özerk Tulunid hanedanına hizmet eden bir Türk askeri subaydı. İhşîd hanedanlığının kurucusu Muhammed bin Toğaç'in babasıydır.

<span class="mw-page-title-main">Deylemliler</span>

Deylemiler Hazar Denizi'nin güneybatı kıyısındaki Kuzey İran'ın dağlık bölgeleri olan Deylem'de yaşamış bir halk.

Hasaniler diğer adıyla Benî Hasan, İslam Peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın torunu olan Hasan ibn Ali'nin soyundan gelenlerdir. Ali ibn Abi Talib'in soyundan gelenler anlamına gelen Alidler'in bir koludur ve eşrafın en önemli iki kolundan biridir diğeri, Hasan'ın kardeşi Hüseyin'in soyundan gelen Hüseyinoğullarıdır.

Ebü'l-Fazl Muhammed ibn Ebi Abdullah el-Hüseyin ibn Muhammed el-Katib, genellikle babasından sonra İbnü'l-Amîd olarak bilinir, Büveyhî hükümdarı Rüknüddevle'nin veziri olarak görev yapan bir İranlı devlet adamıydı. Rüknüddevle, 940'tan 970'teki ölümüne kadar otuz yıldır. İbnü'l-Amîd olarak da bilinen oğlu Ebü’l-Feth İbnü'l-Amîd, makamında onun yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Müslim bin Kureyş</span> Ukayli emiri

Ebü’l-Mekârim Şerefüddevle Müslim b. Kureyş b. Bedrân el-Ukaylî, Musul ve Halep'in Ukaylid emiriydi. Haziran 1085'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Yemame</span>

Yemame, günümüz Suudi Arabistan'ında Necid'in güneydoğusundaki tarihi bölgedir veya bazen daha spesifik olarak, El-Harc yakınlarındaki, artık mevcut olmayan antik Jaww al-Yamamah köyüdür ve bölgenin geri kalanına da adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mekke Muharebesi (883)</span> 883de muharebe

Mekke Muharebesi, Mısır ve Suriye'nin Tolunoğulları hükümdarı Ahmed bin Tolun'un güçleri ile Seferî emirliği tarafından desteklenen Abbâsî güçleri arasında 883 yılında yapılan silahlı bir çatışmadır. Muharebe, hac sırasında şehrin velayetini kimin alacağını belirlemek için Batı Arap Yarımadası'nda Mekke'de gerçekleşmiştir. Abbasi-Saffari zaferi ve Tuluni güçlerinin Mekke'den sürülmesiyle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Humâreveyh bin Ahmed bin Tolun</span> Mısırlı emir (884-896)

Ebü'l-Ceyş Humâreveyh bin Ahmed bin Tolun Tolunoğulları hanedanının kurucusu Ahmed bin Tolun'un oğluydu. Mısır ve Suriye'nin özerk hükümdarı olan babası onu halefi olarak atadı. İbn Tolun Mayıs 884'te öldüğünde, Humâreveyh onun yerine geçti. Kendisini tahttan indirme girişimini bozguna uğrattıktan sonra, 886'da Abbasi Halifeliği'nden miras kalan bir vali olarak Mısır ve Suriye üzerindeki yönetiminin tanınmasını başardı. 893'te anlaşma yeni Abbasi Halifesi Mutazıd ile yenilendi ve kızı Katr en-Nada'nın halifeyle evlenmesiyle mühürlendi.

Ebü'l-Asâkir Ceyş bin Humâreveyh Mısır'daki Tolunoğullarının üçüncü emiridir ve 896'da kısa bir süre hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Mûsâ Hârûn</span> 4. Mısır Tolunoğlu Hükümdarı

Ebû Mûsâ Hârûn bin Humâreveyh Mısır'ın dördüncü Tulunoğulları vasal Emiri'ydi. (896–904). Ordu komutanları tarafından öldürülen ağabeyi Ebü'l-Asâkir Ceyş'in yerine geçmiştir. Devlet işlerini vezir Ebu Cafer ibn Ali'ye bırakmış ve sefahat dolu lüks bir hayat yaşamayı tercih etmiştir. Bu durum, devlet maliyesi düzenlenemesine ve ordu liderleri giderek daha fazla güç kazanmaları nedeniyle ülkede büyüyen bir krize yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Bâduspânîler</span> Royan topraklarının en uzun süre hüküm süren İran hanedanı (665–1598)

Bâduspânîler, Ruyan/Rustamdar'ı yöneten Taberistan'daki yerel bir İran hanedanıdır. Hanedanlık 665 yılında kurulmuş ve 933 yıllık yönetimiyle İran'daki en uzun hanedanlık olmuş ve Safeviler'in topraklarını işgal edip fethetmesiyle 1598 yılında sona ermiştir.