İçeriğe atla

8,8 cm PaK 43

Pak 43/41 at CFB Borden
Pak 43/41 at CFB Borden
Pak 43/41 at CFB Borden
Pak 43/41 at CFB Borden

PaK 43 (Panzerabwehrkanone 43) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 88 mm lik tanksavar topudur. Rheinmetall-Borsig AG firması tarafından geliştirilen bu top aslında 88 mm çapında bir uçaksavar silahı olarak üretilmişti. Silahın, tanklara karşı kullanılması genellikle Erwin Rommel'e ithaf edilir. Ama bu tarzda ilk kez kullanımı Fransa Seferi sırasında olmuştu. Bu denemelerde silah, tanklara karşı o derece başarılı oldu ki daha sonra Krupp firması bu topu tanksavar topuna dönüştürdü. İleride bu top Wehrmacht elindeki en etkili tanksavar silahı oldu. Üzerinde bu silahı taşıyan çok çeşitli araçlar bulunuyordu. Örneğin ağır sınıf Tiger II tankı (KwK 43 L/71), kundağı motorlu obüs Nashorn (PaK 43/1) ve tank imha ediciler Ferdinand/Elefant (PaK 43/2) ve Jagdpanther (PaK 43/3 ve 43/4) modelleri ile donatılmıştır.

PaK 43 ün yüksek verimli 4 tekerlekli bir kundağı bulunuyordu. Eski nesil tanksavar silahları 2 tekerlekli olduklarında hareket kabiliyetleri çok düşüktü. Bu yüzden 4 tekerlekli PaK 43 ler çok hızla yer değiştirip yeniden ateş pozisyonu alabiliyordu. Top durduktan sonra yere yakın bir pozisyona indiriliyor ve 4 noktadan sabitleniyordu. Bu sayede top 360 lik ayrıca güvenli bir yanal hareket alanına sahipti. Kundağın alçak olması sebebiyle kolayca gizlenebiliyordu.Daha sonra 2 tekerlekli ve ayrık kundaklı PaK43/41 obüs modeli de üretildi. Bu top çok büyük olması nedeniyle elle hareket ettirilmesi veya saklanması çok güçtü.

Dış bağlantılar

PaK 43

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Marder II</span> Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edici

Marder II, Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edicidir. 75'i Panzer II'lerden çevrilerek olmak üzere 576 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

Kundağı Motorlu Silah (KMS), herhangi bir tür tekerleği ya da paleti olan motorlu şase üzerine yerleştirilmiş obüs, tanksavar silahı ya da uçaksavar silahıdır. Çatışma esnasında başka bir aracın onu çekmesi yerine kendi motor gücü ile manevra yapabilirler. Kundağı motorlu silahlar çatışmalarda piyade veya zırhlı birliklere destek amacıyla üretilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger I</span> Alman Tank İmha Edici

Panzerjäger I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ilk Panzerjäger modeli tank imha ediciydi. Yapımında Panzer I Ausf. B şasesi ve Skoda 47 mm PaK L/43 tanksavar topu kullanılmıştır. Panzerjäger, Sovyet yapımı tanklara karşı hem ucuz hem de etkili bir savaş aracıydı. Bunun yanında kullanım süresi dolan Panzer I tanklarına da tekrar işlev kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm KwK 43</span> Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahı olan tank topu

KwK 43 L/71 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 8.8 sm çapında tank topudur. PaK 43 adıyla da bilinen uçaksavar topunun zırhlı araçlar için yeniden dizayn edilmiş modelidir. Bu top Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahıydı. Ayrıca tank imha edici Jagdpanther, Nashorn ve SdKfz.184 Panzerjäger Tiger (P) Elefant/Ferdinand da bu topla donatıldı. İlk kez KwK/PaK 43 serisi Nashorn tank imha edicide kullanıldı. İlk kullanıldıklarında hala PaK 43 modeli olarak anılıyordu.İlk üretildiklerinde yekpare bir namlusu olan bu top daha sonra iki parçalı namluya geçildi. Namlunun iki parçalı olması topun etkisini azaltmadı.Bu top 6.4 m boyu ile Panzerkampfwagen VI Ausf. E Tiger I tankında kullanılan 8.8 cm KwK L/56 model topdan daha uzundu. Ve kullandığı 822 mm lik mermi ayrıca Tiger I e ait KwK 36 topunda kullanılan mermilere nazaran hatırı sayılır büyüklük ve ağırlıktaydı. Bu mühimmat PaK/KwK 43 serilerine ait bütün toplarda kullanılabiliyordu. Bu seri şu toplardan oluşuyordu: PaK 43, PaK 43/41, PaK 43/1 (Nashorn), PaK 43/2 (Ferdinand/Elefant), PaK 43/3 and 43/4 (Jagdpanther) and KwK 43.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 40</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

7,5 cm PaK 40, 7,5 sm çapında, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, en başarılı tanksavar toplarından biriydi. 1939-1941 yılları arasında Rheinmetall firması tarafından üretildi.

<span class="mw-page-title-main">7,62 cm PaK 36(r)</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 36(r) (7,62 cm Panzerabwehrkanone 36(russisch)) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silah aslında Sovyet yapımı 76-mm tümen topu M1936 (F-22)'nin değiştirilmiş modeliydi.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 97/38</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 97/38, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silahın namlu kısmı Fransız yapımı Canon de 75 modèle 1897 topuna ve kundağı ise Alman 5 cm PaK 38 e aitti.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">37-mm tanksavar topu M1930 (1-K)</span> II. Dünya Savaşında Kızıl Ordunun kullandığı 37 mm hafif tanksavar sınıfında bir top

37-mm Tanksavar Topu Model 1930 (1-K), SSCB tarafından geliştirilen, 1930 'lu yıllarda üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan 37 mm kalibrelik hafif tanksavar sınıfında bir toptu. Bu top Büyük Vatanseverlik Savaşının ilk zamanlarında tanksavar silahı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">76-mm tümen topu M1936 (F-22)</span>

76-mm tümen topu model 1936 (F-22) SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1936 yılından itibaren kullanılan bir top türüydü. Bu top SSCB ile Japonya arasındaki Uzak Doğu cephesinde, Kış Savaşında ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılmıştır. Birçok F-22 topu Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından savaşın ilk yıllarında ganimet olarak alınmış geliştirilerek Sovyet kuvvetlerine karşı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">76-mm tümen topu M1939 (USV)</span>

76-mm tümen topu model 1939 SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1939 yılından hizmete alına ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılan bir top türüydü. Bu top yarı-çok amaçlı 76-mm tümen topu M1936 (F-22) ile gelişmiş ve meşhur ZiS-3 topları arasındaki bir geçiş silahıydı.

<span class="mw-page-title-main">QF 3.7 inç Uçaksavar topu</span> Birleşik Krallık Yapımı Uçaksavar Topu

3.7 inç QF uçaksavar topu Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en fazla kullanılan ağır uçaksavar silahıydı. Silah Alman yapımı 88 mm FlaK ile aynı özelliklere sahipti. Az da olsa büyük olan namlusunun çapı namlu çapı 94 mm yi buluyordu. Savaş sonrasında da görev alan silah güdümlü füzelerin ortaya çıkması ile servisten kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.