İçeriğe atla

730'larda Emevîler

740'larda Emevîler
| 700'ler | 710'lar | 720'ler | 730'lar | 740'lar

Bu sayfada, 740'larda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.

Halife

Olaylar

730

731

  • Emevilerin Galya'yı fethi: Cerdagne'nin (doğu Pireneler) Mağribi valisi Munuza, Emevi otoritesine karşı isyan etti. Abdurrahman el-Gafiki komutasındaki Müslüman güçler tarafından Urgell'de (Katalonya) yenildi ve idam edildi. Septimania'daki Müslüman garnizonları Millau ve Arles şehirlerine baskın düzenledi.
  • Dar Geçit Muharebesi: Emevi yardım ordusu (28.000 asker) Türgeşler tarafından kuşatılan Semerkant'a (günümüz Özbekistan) gönderilir. Müslümanlar, Zarafşan Sıradağları yakınlarında, Taştakaraça Geçidi'nde pusuya düşürüldü. Muharebe, Emevi ordusu için ağır kayıplarla sonuçlanan bir Pirus zaferiyle sonuçlanır ve Müslümanların Orta Asya'daki yayılmasını neredeyse yirmi yıl durdurur.
  • Hazarlar büyük bir güç toplayarak karşı saldırıya geçip Arapları ağır bir mağlubiyete uğratarak Cerrah'ı öldürdüler.

732

Charles Martel (at sırtında) Tours Muharebesi'nde Abdurrahman el-Gafiki'yi yendi.
  • Garonne Nehri Muharebesi: Endülüs valisi Abdurrahman El Ghafiqi komutasındaki bir Endülüs Emevi ordusu (40.000 kişi), Pireneler'i aşarak güney Fransa şehirlerini yağmaladı ve Libourne Kontu'nu yener. Abdul Rahman, Bordeaux'yu yağmalayıp ele geçirir ve Garonne Nehri'nde Aquitaine Dükü Eudes'in ordusunu neredeyse yok eder.
  • Yaz – Aquitaine'li Eudes, sarayın Merovenj belediye başkanı Charles Martel'i Galya'daki Emevi istilası konusunda uyarmak ve istilacılara karşı desteğini istemek için Frank şehri Reims'e doğru yola çıkar. İki lider Paris yakınlarında buluşur. Charles bir ordu kurmak için emir yayınlar. Bu arada Araplar Périgueux, Saintes ve Angoulême şehirlerini harap eder, ardından Poitiers dışındaki Saint-Hilaire bazilikasını yağmalar.
  • Eylül – Charles Martel, Frank ordusunu (30.000 adam) Orléans'a götürür ve muhtemelen kalan birlikleriyle birlikte Aquitaine'li Eudes eşliğinde Loire Nehri'ni geçer. Ballan-Miré'de Tours yakınlarında kamp kurar. Charles, Indre ve Creuse nehirleri arasında Emevi öncü birliği yener. Abdul Rahman Al Ghafiqi, Vienne Nehri'nde bir mevzi kurmak için geri çekilir.
  • Ekim – Frank ordusu Vienne Nehri'ni geçer ve kamp kurar. Charles Martel, Roma yolu boyunca savunma pozisyonu alır ve Müslüman çatışmalarını savuşturur.
  • 10 Ekim – Tours Muharebesi: Charles Martel komutasındaki Frank ve Burgonya kuvvetleri, Poitiers yakınlarında Abdurrahman Al-Ghafiqi ordusunu yenerek Batı Avrupa'ya doğru İslam ilerleyişini durdurur. Abdurahman Al Ghafiqi muharebe sırasında öldürülür. Charles, otoritesini Fransa'nın güneyinde genişletir ve bu da ona Martellus ("Çekiç") lakabını kazandırır. Zaferin sonucu bir dönüm noktasıdır ve Batı Avrupa ile Bizans İmparatorluğu arasında bir güç dengesi kurar. Müslüman kuvvetleri güneye doğru Septimania'ya çekilir, Pirene Dağları'ndan geri çekilir. Charles Martel, Frank topraklarına çekilir. Abd al-Malik ibn Katan al-Fihri, Endülüs'ün yeni valisi (vali) olur; ayrı bir Müslüman kuvveti Rhône bölgesine baskın düzenler.

733

734

  • Abdülmelik bin Katan komutasındaki Müslüman kuvvetleri, Provence'a girer ve Rhône Vadisi'ne baskın düzenler. Avignon, Arles ve muhtemelen Marsilya şehirleri, Charles Martel'e karşı isyan eden Kont Maurontus tarafından teslim edilir.

735

736

737

738

  • İleride halife olacak olan Mervan bin Muhammed, 150.000 kişilik orduyla Hazarlara karşı bir sefere çıkti ve İdil şehrine kadar ilerledi.

739

Doğumlar

Ölümler

İlgili Araştırma Makaleleri

708 (DCCVIII) pazar günü başlayan bir artık yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Emevîler</span> İslam tarihinin ikinci hâlifeliği (661–750)

Emevîler ya da Emevîler Hilâfeti, Dört Halife Dönemi'nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti. Ali bin Ebu Talib'in 661'de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750'de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdüler. Başkenti Şam olan devlet, en geniş sınırlarına Halife Hişâm bin Abdülmelik döneminde sahip oldu. Devletin sınırları Kuzey Afrika, Endülüs, Güney Galya, Mâverâünnehir ve Sind'in fethedilmesiyle doğuda Afganistan'a batıda ise Güney Fransa'ya kadar ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Puvatya Muharebesi</span>

Puvatya Muharebesi ya da Tours Muharebesi, 10 Ekim 732'de Emevîler ile Fransa'yı yöneten Franklar arasında yapılmış bir muharebedir. Bu savaşı Franklar kazanmış, böylece Müslümanların Avrupa'nın içine ilerlemeleri durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Velîd</span> 6. Emevi halifesi

I. Velid, Emevilerin altıncı halifesi (705-715).

<span class="mw-page-title-main">Abdülmelik</span> 5. Emevi halifesi

Abdülmelik, Nisan 685'ten ölümüne kadar Emeviler'in beşinci halifesi.

<span class="mw-page-title-main">II. Yezîd</span> 9. Emevi halifesi

II. Yezîd, Yezîd bin Abdülmelik, dokuzuncu Emevî halifesidir. 720 yılında kuzeni olan halife Ömer bin Abdülaziz'in ölümü ile halife olmuş ve böylece kardeşlerinin halifelik üzerindeki haklarını tekrar ortaya çıkarmıştır. Daha önceki halifelerden Abdülmelik'in halifelik yapan üçüncü oğludur. Şam'dan uzakta Hazarlara karşı sefer yapmakta iken 724 yılında ölmüştür. Ancak ölüm haberi Şam'a geç ulaştığından kardeşi Hişâm bin Abdülmelik 724 yılında Emevî halifesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hişâm bin Abdülmelik</span> 10. Emevi halifesi

Hişâm bin Abdülmelik, onuncu Emevî halifesidir. Kardeşi halife II. Yezîd 724'te öldüğü zaman halife olmuş ve 18 yıllık uzun bir halifelikten sonra 6 Şubat 743'te ölmüş, yerini II. Velîd olarak anılan kardeşinin oğlu Velîd bin Yezîd bin Abdülmelik'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdurrahman</span>

I. Abdurrahman Tam kunyesi Abdurrahman bin Muaviye bin Hişam bin Abdülmelik bin Mervan. "Dakhil (muhacir)", "Sakr Kureyş " ve "Endülüs Doğanı"lakapları ile de anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney İtalya'da Müslümanların tarihi</span>

Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, 7. yüzyılda Kuzey Afrika'da gelişmiş olan Arap-Berber asıllı Müslümanların İtalya'nın Akdeniz adaları ve İtalya yarımadasının özellikle güneyini ellerine geçirip buraların Müslümanlar tarafından idare edilmesi ve bu süreçte söz konusuydu. Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, yerel halkın bir kısmının Müslüman olması sürecini de ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Hişâm</span>

I. Hişâm Endülüs Emevî Devleti'nin ikinci emiridir. 6 Ekim 788 - 16 Nisan 796 tarihleri arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Covadonga Muharebesi</span>

Covadonga Muharebesi, Asturias Krallığı'nın kurucusu ve ilk kralı olan Vizigot kökenli asilzade Pelayu ile Endülüs Emevî Devleti arasında 718 veya 722 yılında yapılan muharebedir. Cantabria Dağlarındaki Picos de Europa Tepelerindeki Covadonga yakınlarında gerçekleşen muharebe Pelayu komutasındaki ordu galip gelmiştir. Müslüman fetihlerine karşı Hristiyanların kazandığı bu önemli zafer sayesinde Hristiyanlar İber Yarımadasından atılmaktan kurtulmuştur. Uzunca bir süre önemli bir direniş noktası olan Asturias Krallığı, kıtanın yeniden Hristiyan egemenliğine girdiği süreç olarak tariflenen Reconquista'nın ilk dayanak noktası olarak tanımlanır.

Osman bin Nissa veya Batılı kaynaklardaki haliyle Munuza Endülüs Emevî Devleti komutanlarındandır. İber Yarımadasının Emevîler tarafından fethedildiği 8. yüzyılda Asturias bölge valisidir. Covadonga Muharebesi sonrasında Asturias Kralı Pelayu tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Toulouse Muharebesi</span>

Toulouse Muharebesi Akitanya Dükü Odo komutasındaki Frank birliklerinin Toulouse kentini kuşatan Al-Samh ibn Malik al-Havlani komutasındaki Endülüs Emevî Devleti Ordusu karşısında 9 Haziran 721 tarihinde aldığı askerî galibiyeti anlatır. Bu zafer sayesinde Emevîlerin İber Yarımadasından kuzeye, Avrupa içlerine doğru ilerleyişi durdurulmuş olur.

Odo veya Eudes Akitanya Düküdür. Hüküm sürdüğü dönemde Karolenj Frank Krallığına karşı mücadele etmiş, dönemsel olarak Morolarla ittifak yapmıştır. 9 Haziran 721 tarihinde Toulouse kentini kuşatan Al-Samh ibn Malik al-Havlani komutasındaki Endülüs Emevî Devleti Ordusu karşısında aldığı askerî galibiyetle bilinir. Bu zafer sayesinde Emevîlerin İber Yarımadasından kuzeye, Avrupa içlerine doğru ilerleyişi durdurulmuş olur. 732 yılındaki Puvatya Muharebesinde de düşmana önemli zararlar verdirmiş, zaferde pay sahibi olmuştur.

Bu sayfada, 710'larda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.

Abdülaziz bin Musa bin Nusayr, Arap generali ve günümüz İspanya ve Portekiz'inde bulunan Endülüs'ün ilk valisiydi. Kendisi, İfrikiye'nin Emevi valisi Musa bin Nusayr'ın oğluydu. Abdülaziz'in babasıyla birlikte uzun bir siyasi ve askeri geçmişi vardır.

Bu sayfada, 740'larda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.

Abdurrahman bin Abdullah el-Gafikî, Endülüs Müslüman güçlerini Franklara karşı yöneten bir Arap Emevi komutanı ve valisiydi. Harekâtları başarısız oldu ve 10 Ekim 732'de Puvatya Muharebesi'nde Charles Martel'in güçlerine karşı yapılan çatışmada öldürüldü.