İçeriğe atla

70. Akademi Ödülleri

70. Akademi Ödülleri
YerShrine Auditorium
Los Angeles, Kaliforniya, ABD
Tarih23 Mart 1998
Sunucu(lar)Billy Crystal
YapımcıGilbert Cates
YönetmenLouis J. Horvitz
Akılda Kalanlar
En İyi FilmTitanik
En Fazla Dalda
Ödül Alan
Titanik (11)
En Fazla Dalda
Aday Olan
Titanik (14)
Televizyon Yayını
YayınABC
Yayın süresi3 saat 47 dakika
İzleyici oranı57,25 milyon
%35,32 (Nielsen reytingleri)
 < 69.Akademi Ödülleri71. > 

70. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 23 Mart 1998 tarihinde, 1997 yılında çekilmiş en iyi filmlere verilen ödüllerdir. Ödül töreni Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da düzenlenmiştir. Pasifik Zaman Dilimi'ne göre saat 18.00'da başlayan seremoni ABD'de ABC kanalında canlı yayınlanırken, yapımcılığı Gilbert Cates, yönetmenliği Louis J. Horvitz üstlenmiştir. Oyuncu Billy Crystal, 6. kez Akademi Ödülleri törenini sunmuştur.

Titanik, En İyi Film de dahil olmak üzere 11 ödül kazanarak rekoru egale etmiştir.[1] Benden Bu Kadar, Can Dostum ve Los Angeles Sırları ikişer ödül kazanırken; Karakter, Anadan Doğma, Geri's Game, The Long Way Home, Siyah Giyen Adamlar, A Story of Healing ve Visas and Virtue ödül kazanan diğer filmlerdir.

Kazananlar

Ödül kazananlar şunlardır:[2]

Kaynakça

  1. ^ Weinraub, Bernard (24 Mart 1998). "'Titanic' Ties Record With 11 Oscars, Including Best Picture". The New York Times. 26 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2022. 
  2. ^ "1998" (İngilizce). Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 9 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

<i>Titanik</i> (film, 1997) 1997 yapımı Amerikan filmi

Titanik, James Cameron'ın yönetmenlik, senaristlik, ortak yapımcılık ve ortak kurgu yönetmenliğini yaptığı, 1997 yılı Amerikan yapımı epik, felaket ve romantizm temalı sinema filmi. Titanic'in batışı üzerine kurgulanan filmin başrollerini, geminin felaketle sonuçlanan ilk seyahati sırasında birbirine âşık olan farklı toplumsal sınıflara mensup iki genci canlandıran Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet paylaşmaktadır.

Stan Winston Amerikalı görsel efekt süpervizörü, makyaj sanatçısı ve film yönetmeniydi. Çalışmaları için toplam dört Akademi Ödülü kazanan Winston en çok Terminatör serisi, Jurassic Park serisi, Aliens, the Predator ve Edward Scissorhands çalışmalarıyla tanınır.

7. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1934 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Adaylıklar 5 Şubat 1935'te açıklanırken, ödül töreni 27 Şubat 1935 Çarşamba günü Los Angeles'taki Biltmore Hotel'de düzenlendi. Tören Irvin S. Cobb tarafından sunuldu.

20. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1947 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 20 Mart 1948 Cumartesi günü Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da düzenlendi. Tören Agnes Moorehead ve Dick Powell tarafından sunuldu.

32. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1959 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 4 Nisan 1960 Pazartesi günü Los Angeles'taki RKO Pantages Theatre'da düzenlendi. Tören, komedyen Bob Hope tarafından sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Titanik'in kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Titanik ödül toplayışına Altın Küre Ödülleri'nde başladı; film En İyi Sinema Filmi - Drama, En İyi Yönetmen, En İyi Müzik ve En İyi Şarkı dallarında olmak üzere toplamda dört ödül aldı. Kate Winslet ve Gloria Stuart da aday gösterilseler de ödül kazanamadılar. Film ACE "Eddie Ödülü, ASC Ödülü, Art Directors Guild Ödülü, Cinema Audio Society Ödülleri, Screen Actors Guild Ödülleri'in Gloria Stuart'a verdiği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Directors Guild of America Ödülü, Producers Guild of America Ödülü ve Broadcast Film Critics Association'ın James Cameron'a verdiği En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı. Bunların yanı sıra En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere on BAFTA ödülüne aday gösterildi; ama hiçbirini kazanamadı.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilen 12. Akademi Ödülleri töreni, 1939'un en iyi filmlerini belirlemek amacıyla verildi. Tören 29 Şubat 1940'ta Los Angeles'taki Ambassador Hotel'deki Coconut Grove'da bir ziyafette yapıldı. Törene Bob Hope tarafından ev sahipliği yapıldı.

<i>Julius Caesar</i> (film, 1953)

Julius Caesar, Shakespeare oyununun 1953 Amerikan film uyarlamasıdır, Joseph L. Mankiewicz tarafından yönetilir ve Metro-Goldwyn-Mayer için John Houseman tarafından üretilmiştir. Marlon Brando, Mark Antony rolünde; James Mason, Brutus rolünde; John Gielgud, Cassius rolünde; Edmond O'Brien, Casca rolünde;, Louis Calhern Caesar rolünde; Greer Garson, Calpurnia rolünde ve Deborah Kerr Portia rolünde oynamıştır.

22. Akademi Ödülleri, 23 Mart 1950'de RKO Pantages Tiyatrosu'nda yapıldı ve 1949'da sinemadaki başarılı çalışmalar için Oscarlar sahiplerine takdim edildi. Bu yıl, beş En İyi Film adayının hepsinin siyah beyaz film olduğu son yıldı ve En İyi Film için aday gösterilen her filmin birden fazla ödül kazandığı ilk yıldı.

24. Akademi Ödülleri, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından, 1951'de sinemada çeşitli kategorilerde en iyi kabul edilen filmlere verildi.

<span class="mw-page-title-main">26. Akademi Ödülleri</span>

26. Akademi Ödülleri töreni 25 Mart 1954'te yapıldı. TörenHollywood'daki RKO Pantages Tiyatrosu'nda ve New York'taki NBC Century Tiyatrosu'nda gerçekleşti.

28. Akademi Ödülleri, Los Angeles, California'daki RKO Pantages Tiyatrosu'nda sahiplerini sunuldu. Düşük bütçeli bir film olan Marty, En İyi Film ödülü kazanan en kısa film oldu.

<span class="mw-page-title-main">30. Akademi Ödülleri</span>

30. Akademi Ödülleri töreni 1957'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek için 26 Mart 1958'de düzenlendi.

33. Akademi Ödülleri töreni, 1960 yılının en iyi filmlerini ödüllendirmek 17 Nisan 1961'de Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda gerçekleştirildi. Bob Hope törenin ev sahipliğini yaptı. Bu, ABC televizyonunda yayınlanan ilk törendi.

42. Akademi Ödülleri, 7 Nisan 1970'te Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine verildi. Üst üste ikinci yıl tören resmi bir ev sahibi olmadan yapıldı. Ödüller "Friends of Oscar" olarak adlandırılan on yedi kişi tarafından verildi: Bob Hope, John Wayne, Barbra Streisand, Fred Astaire, Jon Voight, Myrna Loy, Clint Eastwood, Raquel Welch, Candice Bergen, James Earl Jones, Katharine Ross, Cliff Robertson, Ali MacGraw Barbara McNair, Elliott Gould, Claudia Cardinale ve Elizabeth Taylor bu kişilerdi. Bu yıl uydu aracılığıyla uluslararası bir izleyici kitlesine yayınlanan, ancak yalnızca Kuzey Amerika dışında yayınlanan ilk Akademi Ödülleri töreniydi. Etkinliği canlı yayınlayan tek ülkeler Meksika ve Brezilya oldu.

45. Akademi Ödülleri, 27 Mart 1973 Salı günü, Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da 1972'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek için düzenlendi. Törene Carol Burnett, Michael Caine, Charlton Heston ve Rock Hudson başkanlık etti.

<span class="mw-page-title-main">54. Akademi Ödülleri</span>

54. Akademi Ödülleri 29 Mart 1982'de Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine sunuldu. Törenlere Johnny Carson ev sahipliği yaptı.

57. Akademi Ödülleri, 25 Mart 1985'te Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine verildi. Jack Lemmon törenlere ev sahipliği taptı. Bu tören tarihte ilk kez birden fazla siyah adayın Oscar kazandığı ilk törendi. Prince ve Stevie Wonder sırasıyla Purple Rain ve Kırmızılı Kadın filmlerindeki çalışmalarıyla ödül kazandılar. Ek olarak, En İyi Orijinal Şarkı'daki beş adayın hepsinin Billboard Hot 100 tablosunun zirvesinde yer aldığı tek zamandı.

60. Akademi Ödülleri, 1987 yılında çekilmiş en iyi filmlere Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 11 Nisan 1988 tarihinde verilen ödüllerdir. Ödül töreni Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da düzenlenmiştir. Pasifik Zaman Dilimi'ne göre saat 18.00'da başlayan seremoni ABD'de ABC kanalında canlı yayınlanırken, yapımcılığı Samuel Goldwyn, Jr., yönetmenliği Marty Pasetta üstlenmiştir. Oyuncu Chevy Chase, art arda 2. kez Akademi Ödülleri törenini sunmuştur.