İçeriğe atla

70-santimetre bandı

70-santimetre bandı, 430-440 MHz UHF band aralığını tanımlamaktadır. ITU 430 ila 440 MHz arasını amatör telsizciler ve amatör uydular için tahsis etmiştir; ancak Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde bu aralık 420 ila 450 MHz arasındadır. Radyo amatörleri arasında 70 santimetre bandı özellikle metropol içinde ve engellerin olduğu alanlarda, daha iyi penetre olduğu için epey popülerdir.[1]

70 cm'de görüşmeler yapan amatörlerin çoğu, amatör radyo için özel olarak tasarlanmış ekipmanı veya yakındaki kara mobil frekansları için tasarlanmış ticari ekipmanı kullanır. Ayrıca uzun mesafeli iletişimlerden olan ay sıçraması gibi yöntemler de bu bandda kullanılabilir. Band aynı zamanda Amatör radyo uyduları açısından da popülerdir. 70-santimetre bandı için ideal anten boyu yarım dalga anten için ~35 cm; çeyrek dalga anten için ~17.5 cm'dir.

Türkiye'de 70-santimetre bandında çalışan amatör telsiz rölelerinde 007.600 MHz offset yaygın olarak benimsenmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "420–450 MHz" (PDF). National Telecommunications and Information Administration. 1 Mart 2014. 3 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2019. The band 420-450 MHz is used extensively by the military agencies for land-based, shipborne, and airborne radar systems to perform important national security functions. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kısa Dalga yayınları almak üzere tasarlanmış radyo

<span class="mw-page-title-main">Telsiz</span>

Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo dalgaları ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

Radyo frekansı yayıncılıkta bir bilgi sinyali ile modüle edilmiş olan taşıyıcı sinyal anlamına gelir. Ancak, bu isim zamanla modüle edilsin, edilmesin, yüksek frekans anlamına da kullanılmaya başlanmıştır.

Genlik modülasyonunun bir türü. Bu yöntem ile televizyon yayıncılığında aynı yayın bandını daha çok sayıda yayıncının kullanabilmesi amaçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amatör telsizcilik</span> hobi

Amatör telsizcilik veya Amatör radyo, dünya üzerinde organize olmuş, hiçbir menfaat gözetmeksizin kendilerine ayrılmış frekans bandlarında ve yapılan sınavlarda başarı göstermiş kişilerce yürütülen amatör bir hobi faaliyetidir. Amatör telsizciler; "radyo amatörü", "Hams" veya "amatör telsizci" olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">DX'cilik</span>

DX'cilik, Amatör telsizcilerin uzak mesafelerden yayınlanan radyo ve televizyon sinyallerini saptayıp bu yayınların yapıldığı istasyonları tanımlamaları ve onlarla iletişim kurmalarına dayalı hobilerini tarif eden terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek Zamanlı Kinematik</span>

Gerçek Zamanlı Kinematik uydu navigasyonunda, GPS, GLONASS ve / veya Galileo ile birlikte kullanılabilen, uydu tabanlı konumlandırma sistemleri ile elde edilen konum verilerinin hassasiyetini artırmak için kullanılan bir teknik. Bu sinyalin taşıyıcı dalgasının faz yerine sinyalin bilgi içeriği ölçümlerini kullanır ve santimetre düzeyinde doğruluk sağlayan, gerçek zamanlı düzeltmeler sağlamak için tek bir referans istasyonuna dayanmaktadır. Özellikle, GPS referans ile sistem, genel olarak Taşıyıcı Fazlı Geliştirme veya CPGPS olarak adlandırılır. Arazi anketinde ve hidrografi araştırmasında uygulaması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Döngü anten</span>

Döngü veya çerçeve anten, uçları dengeli bir iletim hattına bağlı olan döngü şeklinde bir kablo, boru sistemi veya diğer elektriksel iletkenden oluşan bir radyo antenidir. Fiziksel tanımı içerisinde iki belirgin anten tasarımı vardır: boyutu bir dalga boyundan çok daha küçük olan küçük döngü anteni veya çevresi yaklaşık olarak dalga boyuna eşit olan salınım yapan döngü anteni.

Telekomünikasyonda, UHF radyo frekans bandında 300 MHz ile 3 GHz arasındaki frekans bölgesine verilen addır. Bu ad İngilizcedeki Ultra High Frequency kelimelerinin baş harflerinden türetilmiştir. UHF bölgesi frekansları VHF bölgesi frekanslarından yüksek ve SHF bölgesi frekanslarından düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Parabolik anten</span>

Parabolik anten, süper yüksek frekansta (SHF), daha ender olarak ultra yüksek frekansta (UHF) kullanılan bir anten türüdür. Halk arasında bu antenlere çanak anten de denilir. Bu antenler hem alıcılarda hem de vericilerde kullanılır.

Alan şiddeti ölçü aleti, telekomünikasyonda yayının sebep olduğu alan şiddetini ölçmek amacıyla kullanılan bir ölçü aletidir.

<span class="mw-page-title-main">UHF konnektör</span>

UHF konektörü, adını dişli RF konektörü'nden alır. Konektörün tasarımı, radyo endüstrisinde kullanılmak üzere 1930'larda yapıldı. "Muz fiş"in dış çeperli bir halidir. Telsiz cihazlarında iletim hattı uçları için yaygın olarak kullanılan standart bir konektör olup, daha küçük, taşınabilir ekipmanlar için ağırlıklı olarak BNC konektörleri kullanılır.

Orta Dalga, telekomünikasyonda kullanılan bir frekans bandının adıdır. Bu bant radyo yayıncılığına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya-Ay-Dünya iletişimi</span>

Dünya-Ay-Dünya iletişimi, veya Ay sıçraması Dünya üzerinden gönderilen radyo dalgalarının Ay yüzeyinden sekerek tekrar Dünya'yaya yansımasına dayanan bir radyo iletişim tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">2182 kHz</span>

2182 kHz, genellikle denizcilikte kullanılan yalnızca acil durum iletişimi ve ilgili çağrıları yapmak için tahsis edilmiş bir kısa dalga radyo frekansıdır.

<span class="mw-page-title-main">2-metre bandı</span>

2-metre bandı, 144 MHz ile 148 MHz, VHF band aralığını tanımlamaktadır. ITU region 1 bölgesinde 144-146 MHz arasını tanımlamaktadır. 2 metrelik bant en popüler HF olmayan amatör bantlardan biridir.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.