İçeriğe atla

7. yüzyıl

---Sidenote START---

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

Olaylar

  • İslam, Arabistan'da ortaya çıkar ve Kur'an kayıtları başlar.
  • Bedir Muharebesi, Muhammed bin Abdullah önderliğindeki Müslümanların Mekkeli paganlara karşı elde ettiği ilk askeri zafer.
  • Uhud Muharebesi, Müslümanların Mekkeli paganlara karşı aldığı tek yenilgi.
  • Hendek Muharebesi, Müslümanların son savunma, paganların ise son saldırı savaşı.
  • Hudeybiye Antlaşması, Müslümanlar ve paganlar arasında yapılan ilk antlaşma.
  • Mekke'nin Fethi, Müslümanların ilk saldırı, paganların ise ilk savunma savaşı ve fazla bir kan dökülmeden Mekke'nin Müslümanlarca ele geçirilmesi.
  • Huneyn ve Taif Muharebeleri.
  • Tebük Seferi, İslam peygamberi Muhammed'in Veda Haccı ve ölümü. İslam tarihinde Asr-ı Saadet adı verilen, Muhammed'in hayatta olduğu dönemin kapanması.
  • Ebu Bekir'in halife seçilmesi ve İslam tarihindeki Dört Halife döneminin başlaması.
  • Ebubekir dönemi (632-634), Kur'an'ın toplanması ve kitap haline getirilmesi.[1] Dinden dönenler, zekât vermek istemeyen kabileler ve yalancı peygamberle mücadele edildi.
  • Ömer dönemi (634-644), Mısır, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran feth edildi. Ömer bin Hattab İranlı Mecusi bir köle tarafından öldürüldü.
  • Osman dönemi (644-656), İran'ın fethi tamamlandı, Trablusgarp ve Tunus feth edildi. Kafkaslar'a giren İslam orduları Hazarlara yenilerek Kafkasların güneyine çekilmiştir. Şam'da ilk kez donanma kurulmuş, Kıbrıs bu donanmanın seferleri sonucunda vergiye bağlanmış, Rodos fethedilmiştir. Kur'an çoğaltılarak önemli merkezlere gönderildi. Osman bin Affan Mısırlı isyancı bir grup tarafından evinde Kur'an okurken öldürüldü.
  • Ali bin Ebu Talib dönemi (656-661), İslam tarihindeki İlk Fitne döneminin patlak vermesi. Halifeliği Ayşe, Talha ve Zübeyr tarafından reddedilen Ali'nin muhalifleriyle yaptığı Cemel Savaşı ve daha sonra Şam valisi Muaviye ile gerçekleşen Sıffin Muharebesi. Ali Kûfe'de El Mescid-ül Camide sabah namazını kılarken daha önce ordusunda yer almış olan Haricilerden biri tarafından hançerlenerek öldürüldü. Oğlu Hasan bin Ali bazı şartlarla halifeliği Muaviye'ye bıraktı. Böylece İslam tarihindeki Dört Halife Dönemi sona erdi ve Emevîler dönemi başladı.
  • Roma-Pers Savaşları sona erer.
  • Sindh'deki düzensiz Budist yönetimi sona erer.
  • Teotihuacan yağmalanır ve yakılır.
  • Shugendo dini ortaya çıkar.
  • Bulgarlar Balkanlara ulaşır.
  • Kerbelâ Olayı, Kûfelilerin davetiyle Mekke'den Kufe'ye doğru yola çıkan Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde miladi 10 Ekim, 680 tarihinde Kerbelâ'da Emevî halifesi Yezid'in ordusu tarafından öldürüldü.
  • İskenderiye Kütüphanesi tekrar yıkılır.
  • Çin'de Tang Hanedanı.

Önemli Kişiler

  • Muhammed (570/571-632), İslam peygamberi.
  • Ebu Bekir, Sünni İslam'ın ilk halifesi.
  • Ömer bin Hattab, Sünni İslam'ın ikinci halifesi.
  • Osman bin Affan, Sünni İslam'ın üçüncü halifesi.
  • Ali bin Ebu Talib (600-661), Muhammed'in amcası oğlu ve damadı, Sünni İslam'ın dördüncüsü halifesi, Şia'ya göre ilk imam.
  • Hasan bin Ali (624-669), Muhammed'in kuzeni Ali ile kızı Fatma'dan olan ilk torunu, Sünni İslam'ın beşinci halifesi, ikinci Şia imamı.
  • Hüseyin bin Ali (626-680), Muhammed'in kuzeni Ali ile kızı Fatma'dan olan ikinci torunu, üçüncü Şia imamı.
  • Li Shimin, Çin imparatoru
  • Antara İbn Şaddad
  • Brahmagupta
  • Büyük Gregory
  • Herakliyus
  • Asparuh, Bulgarların hanı
  • Eulji Mundeok

İcat ve Keşifler

  • Hicri takvim, Miladi 639'da, Hicretin gerçekleştiği sene 1 kabul edilerek oluşturuldu.
  • Üzengi, 7. yüzyılın sonlarında, Çin'den İran'a girer.
  • Satrancın atalarından "Chatrang" oyununun bilinen ilk kaydı.

Kaynakça

  1. ^ "Cem'u'l-Kur'ân". Diyanet İşleri Başkanlığı. 20 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Muâviye</span> İslam Devletinin Aliden sonraki halifesi ve Emevi Hanedanının kurucusu

Muaviye bin Ebu Süfyan, İslam Devleti'nin Hasan'dan sonraki halifesi ve Emevi Hanedanı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan bin Ali</span> Sünnilerin 5. halifesi, Şiilerin 2. imamı; sahabe

Hasan bin Ali bin Ebu Talib, Ali bin Ebu Talib ve Fatıma’nın büyük oğulları ve İslam peygamberi Muhammed'in ilk torunudur. Şiâ çoğunlukla onu on iki imamlarının ikincisi kabul eder, çok küçük bir fırkaya göre ise ikinci imam Hüseyin bin Ali'dir. Bununla birlikte hem Sünni, hem de Şiî ve Alevî İslam anlayışında çok önemli bir yeri vardır; onun, peygamberin Ehli beyt'inden olduğu konusunda herkes hemfikirdir. Babası ile 37 yıl, dedesi ile ise 8 yıl birlikte bulunmuştur. Soyundan gelenlere Şerif denilir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

Zeydîlik, Batı'da Beşciler olarak da bilinir. Zeyd bin Ali'nin tâkipçisi olan Şiâ mezhebidir. Zeyd’îyye fıkıhını tâkip eden kişiler Zeydî olarak adlandırılırlar ancak Zeydî Vâsıtî denilen Câferî bir grup da bulunmaktadır.

İlk Müslümanlar, İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelâ Olayı</span> Hüseyin bin Ali ile Emevî halifesi Yezidin orduları arasında Kerbelâda gerçekleşen çatışma (680)

Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman bin Avf</span> sahabe

Abdurrahman bin Avf, İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerinden birisiydi. Sünni kaynaklara göre cennetle müjdelenen on sahabiden biri olması ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cemel Muharebesi</span> Basrada gerçekleşen muharebe

Cemel Muharebesi, Cemel Vakası, Basra Savaşı ya da Deve Olayı 8 Aralık 656 tarihinde, Halife Ali bin Ebu Talib ile İslam Peygamberi Muhammed'in dul eşi Aişe'nin taraftarları arasında, Basra'da gerçekleşen muharebe. Müslümanlar arasındaki ilk iç savaştır. Cemel Savaşı, Ali'nin zaferiyle sonuçlandı. Aişe'nin müttefiklerinden Talha bin Ubeydullah ve Zübeyr bin Avvam öldürüldü. Aişe, Ali tarafından Medine'ye gönderildi. Savaşta her iki taraftan yaklaşık yirmi bin kişi hayatını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin</span> Alinin oğlu, Şianın 3. imamı, sahabe

Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib, İslâm peygamberi Muhammed'in torunudur. Dördüncü Hâlife olan Ali bin Ebu Talib'in oğludur. Annesi, Muhammed'in kızı Fatıma Zehra’dır. On İki İmâmlar'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti’nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emevîler tarafından öldürülmüştür. Soyundan gelenler Hüseynî ya da Seyyid olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Talha bin Ubeydullah</span> sahabe

Talhâ bin Ubeydullah, cennetle müjdelenen on sahabiden biri.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Fitne</span> Emevi Dönemi Müslüman iç savaşı (680-692)

İkinci Fitne veya Erken İslam Tarihinde İkinci İç Savaş, Emevi hakimiyetinin başlarında I. Muaviye’in ölümüyle birlikte baş gösteren siyasi / askeri çatışmalardan oluşan karışıklık dönemi. Dönemin tarihi üzerinde tarihçiler arasında ittifak sağlanmamışsa da, en çok kabul gören görüş, İkinci Fitne’nin 680-692 yılları arasında olduğudur.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Zer el-Gıfârî</span> İlk Müslümanlardan biri

Cündeb bin Cünâde bin Süfyân, lakabı Ebu Zer, Ebu Zer el-Gıfârî, İslam'ı ilk kabul eden sahabilerden biriydi. İslam peygamberi Muhammed kendisine Abdullah adını vermiştir. Beni Gifar kabilesindendi. Doğum tarihi bilinmemektedir. 652 yılında, Medine çölü yakınlarındaki El-Rabaza kentinde ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Ömer</span> Halife Ömerin oğlu, sahabe

Abdullah bin Ömer, ikinci İslâm Halifesi Ömer'in oğludur. Hadis ve hukukta önde gelen yetkili sahabedendi. Müslüman toplumunda çıkan İlk Fitne'de hiziplere karşı tarafsız tutumu ile bilinmiştir. Ebu Hureyre'den sonra ikinci en çok hadis rivayet eden sahabidir.

Bu maddede, MS 601 ila MS 700 tarihleri arasında İslam tarihindeki önemli olaylar zaman çizelgesi olarak gösterilmiştir.

Bu, 701'den 800'e İslam dünyasında meydana gelen büyük olayların bir zaman çizelgesidir.

İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonraki veraset meselesi, İslam tarihinin ilk yüzyılında erken İslam toplumunu çok sayıda mezhebe bölen bölünmelerin ana kaynağıdır. Bu bölünmelerden ortaya çıkan en önemli iki mezhep Sünnilik ve Şiiliktir. Sünniler, Ebû Bekir'in seçim yoluyla Muhammed'in yerine geçtiğini iddia eder. Buna karşılık Şiiler, Ali bin Ebu Talib'in Muhammed tarafından atanan bir halife olduğunu savunur.

Bu sayfada, 680'lerde Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.